SOSYAL MEDYA VE AHLAK!!!
Sosyal medya başka ülkelerde, toplumlarda nasıl bilmiyoruz, ülkemizde sorunlu olduğunu hepimiz biliyoruz, sorunlu derken de şunu kastediyoruz… Bir insanın karakteri yalnız başınayken ortaya çıkar, sosyal medyada ise binlere kişiye rağmen yalnızız, çok istisnai durumlar dışında cezai müeyyideler de yok denecek kadar az, böylede olması sosyal medyanın mantığına uygun sanal ortamdan dolayı fiziki cezalar ne kadar adil olur düşünülmesi tartışılması gerekir… Ahlak ve karakter, nasıl ortaya çıkar, ya da tersi ahlaksızlık ve karaktersizlik nasıl ortaya çıkar?
Bir insan zorunluluktan, cezadan korktuğu için ahlaklı gibi davranıyorsa zaten orada karakteristik bir sorun var, iyi olanı, güzel olanı, saygıya ve sevgiye dayalı olanı korkudan yapmak kadar saçma bir şey olabilir mi? Bunları yapmıyorsak, hatta tersini yapıyorsak ahlak ve karakter sorunumuz var mı, yok mu? Bir kişiyle sosyal medya arkadaşı olduk, bu kişi bize fiziki olarak uzak olsa da yazdıklarımızdan etkileniyor ve bizimle, insanlarla ilgili olumsuz yazıyorsak olumsuz, olumlu yazıyorsak olumlu etkileniyor… Bizde de aynı etkiler oluyor, ister siyasal düşüncemize, ister bize, ister etnik kökenimize, ister dini inancımıza saygısızlık yapıldığın da rahatsız oluyor ve mutsuz oluyorsak…. Başkaları da bizim saygısızca yazdıklarımız, saygı sınırlarını aşışlarımızdan mutsuz olabilir, yani aslında karakter sahibi kişilerin kendine yapılmasını istemedikleri şeyleri başaklarına yapmaması beklenir, acaba biz, bize yapıldığında rahatsız olduğumuz şeyleri başkalarına yapıyor muyuz? Kendi düşüncemize, inancımıza saygı beklerken başkalarının inancına ve düşüncesine saygılı davranamıyorsak ciddi karakteristik zafiyetler içindeyiz demektir… Bunları alışkanlık haline getirmişsek karaktersizliği alışkanlık haline getirmişiz demektir…
İster kadın, erkek, ister siyasal düşünüz, ister dini inanç olsun normalde insanlarla sokakta, iş yerinde mahallede, tiyatroda, okul da karşılaştığımızda nasıl davranıyorsak, sosyal medyada da öyle hatta daha da dikkatli davranmalıyız… Normal ortamlar da, bizim kişisel hatalarımızı sadece en yakınımızdaki görüyorken sosyal medyada binlerce insan görüyor, dahası oraya kaydediliyor, sürekli olumsuz davranışlar olumsuzluğa neden oluyor… Son olarak…
Sosyal medyanın başka bir sorunlu yanı da sahte hesaplarla kişilerin düşünsel ve inançsal olarak taciz edilmeleridir ki… Adam bir sahte hesap acıyor, kendi adına olmadığı için bütün pisliklerini, ahlaksızlıklarını karaktersizliklerini sosyal medya ortamına saçıyor… Örneğin sosyal medya üzerinden siyasal olarak yalan, yanlış bilgiler paylaşmak için troller denilen sahte hesaplar oluşturuluyor… Sırf karşı tarafı zor durumda bırakmak için paylaşılan paylaşımlar fitneye neden oluyor, normal şartlarda fitne günah da, sosyal medyada mübah mı? Sosyal medya üzerinden dedikodu, iftira sanki olağan bir davranış gibi, bütün bunlar günah, ayıp, ahlaksızlık değil mi? Bu tipler kendi karşılaştığın da rahatsız oluyor ama kendi de yapmaya devam ediyor… Pisliğin yaygınlaştığı yerde pislik moda olur, toplum olarak sosyal medyayı bu hale çevirdik gibi… Ahlak ve adalet neyi gerektiriyorsa, öyle davranmak karakterliliğin sonucudur!
Biz ahlak ve karakter sahibi olanlar her ortamda ahlakın ve karakterin gereği gibi davranmamız gereğini biliyoruz ve öyle davranıyoruz… İnşallah böyle davrananların sayısı artar ve insanlar sosyal medyadan rahatsız olmazlar.. Daha ahlaklı davrandığımız sosyal medya paylaşımlarında görüşmek dileğiyle selam ve sevgilerimle…
Hüseyin Benek --- 22.2.19 -- vatandasfikri.com
|
|