KAMU NASIL TASARRUF YAPILABİLİR?
Vatandaşlar tasarruf yapmadığında biraz zam, birazda vergi, al sana vatandaşın tasarrufu, kamu kurumlarına, kamu yöneticilerine, lüks düşkünü patronlara ve kamu yönetimlerine nasıl tasarruf yaptırabiliriz?
Bunun üzerine siyasal vekillikle yönetim yetkisini elinde bulunduran hükümet yetkilileri çok ciddi düşünmeli!! Bırakın lüzumsuz alış verişleri, lüks araç gereçleri… Hey kamu yöneticisi kişi, kamu kurumlarında telefonla görüşme, elektrik sarfiyatı, hatta tuvalete gitme sayısı üzerine düşünmeli önlemler almalısınız… Bu kadar detaylı önlemler gerekirken siz ne yapıyorsunuz? Görün, gösterelim…
Şimdi kamu kurumları nelerden tasarruf yapabilir mi diyelim, bunları lüksten nasıl vazgeçirebiliriz mi diyelim?
Bir defa kamunun lükse bulaşması vatandaşa hakarettir, bunu baştan söyleyeyim… Bundan sonrasını konuşalım, düşünelim…
Hemen bizim işletmelerde tasarruf deyince akla ilk iş olarak gelen, işçilerin fazla çalışmaları azaltılır, sonra bu yeterli olamazsa işçi atılması gelir… Oysa işçilik maliyeti ana faaliyet giderlerdendir, kamu kurumlarının ve işletmelerin cari giderleri bütçeleriyle kıyaslandığında nedir? Cari gider nedir?
Cari Gideri: Yatırım ve transfer ödemesi niteliğinde olmayan, ana faaliyet konusu dışında kalan harcamalara Cari gider dersek!! Bir belediye, su, kanal, park bahçe yapımı ve temizlik yol giderleri dışında yaptığı giderlere cari gider dersek… Yani memur oyun oynasın diye aldığı bilgisayar, büro giderleri, kırtasiye giderleri, ağırlama giderleri, bunlardan sayılabilir… Ayrıca bir araç ne için alınır, bir iş gerçekleştirme amacıyla değil mi, bir araç, bir eşya veya bilgisayar verimliliği, ekonomik ömrü, iş gereği ve iş yeteneği gibi bir analiz yapma gereği duymuş muyuz, acaba? Kamu kurumlarına Bilgisayar alma ölçümüz var mıdır, nedir? Her neyse bu soruyu genişletelim bir belediye başkanının, kaymakamın, valinin, bakanın, yardımcılarının bineceği bir araba ölçümüz varmıdır? Bunlardan herhangi birinin bineceği araba model, marka, maliyet analizi yapılmış mıdır? Yapıldıysa nedir, bir belediye başkanı kaç liralık arabaya binebilirler, bir ölçü var mı?
Özel sektör de araba konusunda kötü sınav veriyor, patronlar araba sevdasına yenildiler, dünyada işletmelerin, kurumların ortalama makam arabası, iş aracı, hizmet aracı ölçüleri nelerdir? Buna göre, hatta ekonomik imkanlarımıza göre oluşturacağımız, alacağımız harcama durumu hakkında bilgimiz/düşüncemiz/davranışımız var mı? Bu soruya siz cevap verin… Sonra..
Araç ve bina kiralama maliyetleri nedir, siz elinizde ki cep telefonundan arama bölümüne şunu yazın devletin kira giderleri nedir, Kamu Kurumlarının Makam arabası kiralama işinin maliyeti nedir? Bunların ne kadarı gerekli, ille de kamu yöneticileri lüks arabaya binmek zorunda mı? Kamu bunları kiralamak zorunda mı? Binalara verilen kira parasıyla üç-dört yılda bina yapılabileceği söyleniyor, bu kadar para neden verilir anlamadım? Bu kadar paralarla neler yapılabilir?
Süt hesabı yapalım mı, önce devletin kurumları ne kadar kira veriyor, sordunuz mu telefonunuzdaki arama bölümüne… Ben ortalama bir maliyeti ele alayım 1.000.000.000 TL süt ile hesaplandığında kaç litre sür eder? Süt 4 TL, ise 250.000 litre süt eder… Bunu iki günde bir litre süt olarak çocuğumuza verdiğimizde, kaç yıllık süt parası, yada kaç çocuğun sütü böyle lüks harcamalara veriliyor? 500.000 çocuğun iki günlük süt ihtiyacını lükse veren yöneticilerin daha maaşlarına girmedim bile… Şimdi de ekmek üzerine hesap yapalım ve temel ihtiyaçlarını karşılayamayan toplumların kamu kurumları, patronları böyle lüks içinde yaşayabilirler mi, yaşamalılar mı? Bunu önce vatandaşlar, kamu yöneticileri, sonra patronlar kendilerine sorsunlar?
100-150 bin liralık araba yerine 500-750 bin hatta 1.000.000 lüks arabalara binmenizin bu topluma maliyeti nedir biliyor musunuz, evine zar zor ekmek götürmeye çalışandan tasarruf beklerken yada vergi ve zamlarla tasarruf ettirirken, bir milyonluk araba kaç ekmek ediyor biliyormusunuz? Ben size söyleyeyim bir milyon toptan 800 bin perakende ekmek eder, bunu günde her aileye dağıtsak 250.000 aileye ekmek dağıtmış oluruz… Ortalama bir ilin altı yedi aylık ekmek masrafına sen egonu tatmin etmek için lüks arabaya harcıyorsun… Aslında bu toplumun parasıyla, bu topluma hava atıyorsun, bakın ben ne büyük adamım böyle pahalı arabaya binerim… Kimin parasıyla hava attığını unutma! He ya tasarruf nedir? Bunu unuttuk bunların savurganlıkları yüzünden, biz zaten otomatiğe bağladık hayatımız tasarruf oldu, gazı kıs, suyu kıs, elektriği söndür, ayakkabıya pençe, gömleğin yakasını tersine çevirmece, bunlar bizim günlük, normalimiz oldu! Biz tasarruf nedir, onu kamu yöneticilerine anlatarak yazıyı bitirelim mi?
Tasarruf eylemsel düşününce: Bir şeyi istediği gibi kullanma yetkisi, kullanım, yapma yapabilme iradesi… Tasarruf ekonomik acıdan düşününce: Bir üretimi yaparken verimlilik dense de aslında maliyet düşürme de diyebileceğimiz için üretim aşamasından, tüketim, aslında ihtiyacın giderilmesi aşamasına kadar, ürettiğinin bir bölümünü üretmediğin anlarda kullanmak üzere bir kenara koymak diyebiliriz… Eşyaların, araç gereçlerin, gerekliliği, ekonomik kullanımı, işlevselliği, ekonomik ömrü standartlarına göre kullanılması… Para ve değerli maden, fon gibi servet biriktirme, artırım araçlarının muhafaza edilmesidir! Tasarruf… Kamu kurumlarının tasarruflarıyla ilgili bir bağlantı paylaşacağım? Kamu kurum yöneticilerine nasıl tasarruf yapabilirler detayları burada var.. “ https://www.selcuk.edu.tr/dosyalar/files/104/Tasarruf%20Tedbirleri.pdf “ Bu bağlantıya bakarak nasıl detaylı tasarruf yapabilirler görsünler öneririm.. Selam ve Sevgilerimle…
Hüseyin Benek – 4.3.2020 – vatandasfikri.com
|