SEÇİM NEDEN YAPILIR?
Neden seçimler yaparız, seçimlerin maksadı nedir, seçimler neyi etkiler gibi seçim üzerine düşünmeye çalışalım mı?
Eğitimde seçim: Bu seçim hangi alanda eğitim almak isteğinin seçimidir, amacınıza, isteğinize, zamanın gereklerine uygun seçim yapmak gerekir. Örneğin biyolog olup canlıları mı incelemek size daha iyi geliyor, tıp eğitimi alıp insanları sağlığına mı kavuşturmak istiyorsunuz, yada hukuk egitimi alıp adaletin sağlanmasını mı amaçlıyorsunuz, yada fizik eğitimi, yazılım egitimi mi almak istiyorsunuz? Rehberlik yapacak kadar bilgisi olan birine danışarak bu alanda seçimler yapmalıyız…
Eş seçimi: Buna evlilik kararı da diyebiliriz, kimle ne için evlenmeliyiz, bu konuda çok önemlidir, bizde bu seçimde tesadüfe bırakılıyor yada hormonların etkisi ile yapılıyor diyebiliriz. Tabiki hormonları tetikleyenleri seçebiliriz, ama kültürel uyum, eğitim uyumu, karakter uyumu, ekonomik uyum, karşılıklı sevgi saygı gibi ölçülerimizde olmalıdır degil mi?
Siyasal tercihlerimizi neye dayandırarak yapmalıyız, yada yapıyoruz üzerine hiç düşündük mü?
Bir siyasetçiyi neden seçmeliyiz, bizim hemşeri olduğu, bizim akraba olduğu, kültürel yakınlık duyduğumuz için mi? Öte yandan medyayı iyi kullanarak karşı tarafı sürekli kötüledigi için iyi olan benim algısını yaratanımı seçmeliyiz? Yoksa kamu ahlakı olup olmadığını mı düşünerek seçimler yapacağız, kamu hazinesini nasıl kullanacağını, hukuk kurallarına uyup uymayacağını, hazineyi keyfi mi, hizmet için mi kullanacağını düşünerek mi seçimler yapmalıyız? Bir siyasetçiyi nihai olarak ahlak, adalet, liyakat ölçülerine göre seçmeliyiz diye öneririm…
Seçimlerimiz isabetli olmazsa, sonuç ne olur, belediye başkanı seçiyorsak belediye doğru dürüst hizmet edemez, borçluluk oranları artar, hükümet başkanı seçiyorsak iyi seçim yapmamışsak sürekli gelirimiz, alım gücümüz düşer, ülke borçlanır… Eş seçiminde ölçülerimize, akla, mantığa uygun seçimler yapmamışsak mutsuz olma ihtimalimizi kendi ellerimizle artırmış oluruz…
Hangi alanda eğitim alacağımıza sağlıklı bir şekilde karar alamamışsak, kendimizi istemediğimiz bir meslekte, yada işsiz bulabiliriz..
Genel olarak seçme eylemine bakacak olursak: Benzerleri arasında hoşa gideni seçmek, yararlanmak için ayırmak, devleti, kurumları iyi yöneteceğini düşündüğümüz birini oy vererek bir göreve gelmesini sağlamak, bir şeyin benzerlerine göre iyi, güzel olduğunu düşünerek uygun bulmak, ne olduğunu anlamak, fark etmek, farklı görmek, üstün görmek, bu nedenlere dayalı olarak tercihini bir yönde kullanmaya seçme diyebiliriz.. Bu seçimler özgür iradeye dayanmazsa yine saglıklı seçimler olmayabilir, örnegin tek seçenek varsa irade yok zorunluluk vardır… İki seçenek varda birileri sizi bunu seç diye zorluyorsa, yine irade yok demektir, demekki seçmek için özgür irade de çok önemlidir…
Seçimlerimiz bizim geleceğimizi, nasıl yaşayacağımızı etkiler, bu nedenle tesadüfe bırakamayız, seçimlerimizi çok dikkatli, isabetli yapmak için, bilgi, akıl, düşünce ölçüleri üzerine seçmeliyiz ki, istediğimiz sonuçları alabilelim.. Almak dileğiyle, selam ve sevgilerimle..
Hüseyin Benek – vatandasfikri.com – 24.2.24
Kaynak: https://sozluk.gov.tr/
|