MAL, PARA, ENFLASYON, FAİZ İLİŞKİSİ
(Enflasyonun ve Faizin Nedeni)
Bir bölüm ekonomistler enflasyon faizin sonucu der, bir bölümü ise faiz neden der, ikisi de haklı desem…. Konuya girsem, birlikte bu mesele üzerine düşünsek konuşsak, konuşsak düşünsek… Düşünce neyin ürünü, bilginin, bilgi neyin ürünü düşüncesinin, ikisi de sözün, kavramın ürünü, yani bir karşılıklılık ilişkisi var… Ben de faiz enflasyon ilişkisinin nedeninin bir değil birkaç, karşılık neden olduğunu düşünüyorum ne dersiniz?
Ekonomik piyasayı düşünün, para arzı var, mal arzı var, para ve mal stoklarınız var ve bunlara toplumun talebi var… Bu talep ve arz dengesi faizin ve enflasyonun dengesidir, Bu nasıl olacak? Örneğin, piyasa 6 mal arz ettiniz, 6 da para yani ne faize nede enflasyona neden olacak bir ortam var… Buna rağmen bile, enflasyon ve faiz olabiliyor.. Bazıları mal talep etmez de, tüketmez de, tasarruf yaparsa, fiyatlar düşer değil mi? Bazıları daha çok mal talep ederse tasarruf yapılmaz da gereğinden fazla tüketime yönelirse o zaman enflasyon başlar, para ihtiyacı olduğu için parası olanlar parayı bize temin edenler faizle para vermeye başlar… Yada piyasaya 6 para 5 mal sürerseniz, yine para ihtiyacı doğar, Böylece faiz ve enflasyon birbirini besler, hatta bu besleyiş çok taraflıdır, mal arzının talebi karşılamaması enflasyon, mal talebini para arzının karşılamaması hem enflasyon hem faize nedendir… Bu nedenlere dayalı da faiz ve enflasyon oluşur.. Biraz kafa karıştı olayı basitleştirelim mi?
Piyasanızda mal az, para çoksa, bu para da az sayıda insan elinde toplanmışsa!! Bakın başka bir sorun daha çıktı değil mi? Paranın bazı ellerde toplanması, bazı ellerde olmaması da faize neden oluyor muş… Benim mala ihtiyacım var, param yok, birilerinin de mala ihtiyacını aşacak kadar parası var, yani paraya ihtiyacı yoksa olanlara para satar bunun adına da faiz diyebiliriz… Şimdi bu kavramlara bakalım ve kavramlarla düşüncemizi yeniden değerlendirelim ki, sözün doğruluğu ortaya çıksın, hatta eleştirileri de dinleyerek sözümüzü yeniden güncellemeliyiz ki, söz doğru söz olmaya devam etsin…
Faiz: Elimiz de fazla bulunan Parayı İşletmek için bir yere ödünç verdiğimiz de kişilerden, kurumlardan aldığımız, karşılık alınan kâr, getiri, nemadır. Daha başka acıdan, baktığımız da ise Kapitalist ekonomide, artık değerin değişikliğe uğramış biçimi olarak paranın fiyatı, kiralanan paranın kira bedelidir de diyebiliriz… Bunun temel nedeni paranın az, malın çok oluşu, yada tasarrufun az tüketimin çok oluşu da diyebiliriz…
Enflasyon: Para şişkinliği, yani piyasa da paranın bol oluşudur denir, sonra malın azlığına dayalı olarak gereğinden fazla artış da denilir… Mal yok para varsa, malın fiyatı artar, Mal yok ihtiyaç varsa yine malın fiyatı artar, tasarruf yok tüketim varsa yine malın fiyatı azda olsa artar… Bunlar üzerine düşünerek, dengeli bir piyasa oluşturmak istiyorsak…
Ekonomik piyasamızda mal, hizmet ve para dengesi sağlamalıyız ki, para azlığının neden olduğu faizden korunalım, para ve tüketimin neden olduğu enflasyondan da mal arzı ve tasarrufla koruyalım ki… Ekonomik dengemizi sağlayarak gelişerek, toplumsal gücümüzü ekonomik, teknolojik alanlara yönlendirerek toplumumuzun refahını ve mutluluğunu sağlamak dileğiyle, selam ve sevgilerimle…
Hüseyin Benek – 27.11.17 – vatandasfikri.com
|