TEPKİ/TEPKİSİZLİK
Bir toplumun sorunlarını görebilmesi için eleştiri/tenkit tartışma/tartışmalara teklifle katılma, çözülen sorunları ise teşekkürle/takdirle karşılamanın yanı sıra çözülmeyen, yada kale alınmayan sorunları/talepleri de tepkiyle kamuoyuna taşıma demokratik kuralların/kurumların iyi işlemesi için gerekmektedir.
Tepkisiz toplumlarda, yönetimler rehavete kapılırlar. Fikri Adil
Sürekli tepki gösterilemesi halinde de toplumda başka sorunlar ortaya çıkar, sürekli tepkisizlik mi, tepki mi daha iyi dersek illa da birini tercih edeceksek sorunu gündeme taşırken başka sorunlara neden olamayan tepkiler iyidir derim. Tepki nasıl olursa iyi, yapıcı sorunu çözmeye dönük olur, nasıl olursa sorunu besler ve çözümünü zorlaştırır. Aslın da içinde yaşadığımız hayatı izlediğimizde bunu fark ederiz. Çok basit bir sorun karşılıklı zıtlaşmalarla işin içinden çıkılmaz hal alır, ya da getirilir, taraflar birbirine zarar verir, burada mantıksızlık vardır, inatlaşma vardır, bunların sevgisizlige ve nefrete dönüşmesi vardır. Karşılıklı kibirler, gururlar, taviz, tavizi doğurur düşünceleri vardır. Bütün bunlar yaşanılan sorunu görmeyi zorlaştırır, çözümü için adımların atılmasını engeller, basit sorun büyür tepkiyi gerekli kılar. Bu noktada tepkisizlik toplumsal sorunları örter gibi görünsede aslında sorun alttan alta büyür. Sorunu göremeyen, ya da görmek istemeyen otoritelerin baskısı ve güçü karşısın da bazen sessizlik hakim olur. Ama çözülmeyen sorun devam eder, bu devam ediş esnasın da karşılıklı gerimler artar. Otorite ya kendi yanlış kararları ya da başka dış nedenlerden dolayı güçsüzleşirse, otoritesi tartışılır hale gelir. İşte tam bu noktada gücüyle ve otoritesiyle bastırdığı bütün sorunlar adeta mantar gibi bitmeye başlar. Oysaki güçlüyken çözecegi sorunlar, kendi insiyatifi ile çözülecekken, şimdi dış zorlamalarla çözüme razı edilmiş, hatta zorlanmıştır. Bu nedenle tepki iyidir, ama tepkiye gelinmeden sorunu, öngörüleriyle tespit ederek çözmek daha iyidir. Tepkileri anlayışla karşılamak ve onların haklı yönlerini tespit etmek, görmek, tepki gösterenlere soruna işaret ettikleri, çözüm önerdikleri için sopayla degil, teşekkürle karşılamak gerekir. Bütün varsayımları degerlendirin sorun varsa tepki vardır, tepkiler dikkate alınmasa, bastırılır sa büyür güçsüzlüğünüz de, tekrardan ve daha güçlü nükseder.
Örtülen her şey, bir gün tekrardan acılır, ya da kendisi ortaya çıkar. Fikri Adil
Tepkiler ve sorunlar önceden öngörme mekanizması geliştiremeyen toplumlar sorunları yaşarken çözmeye çalışırlar, önceden bir birim enerjiyle çözecegimiz sorun büyüdüğünde on birim enerjiye malolacaktır. Sorun büyürken birde sizin küçüldüğününüz düşünün… Zaten genel olarak sorun büyüdükce siz küçülürsünüz, zamanında çözmediğiniz her sorunun maliyeti de artar, böylece sorunlar karşısında tepkisizligi, bastırmayı, yok saymayı tercih etme yerine sorunları daha oluşma aşamasında yakalamak ve çözmek, en kücüğünden en büyügüne kadar toplumsal barışın daha baştan korunması demektir.
Toplumsal barışlar, sorunların yok edilmesiyle devam eder. Fikri Adil
Bir örnek vermek gerekirse, kimin tarafından hangi amaçla sorun yapıldığı belli olmayan toplumumuz da yaşanılan iki sorun böyle olmadı mı, türban ve Kürt/dogu sorunu, sorun algılanmadı, tepkiler dikkate alınmadı, sorun bastırılmaya çalışıldı, bu iki sorun da büyüdü biri iktidar oldu, digeri de iktidarı çözüme zorlayacak kadar güçlendi. Allahtan bizim devlet gelenegimiz ve devletimiz güçlü olduğu için sorun karşılıklı çözüm aşamasına getirildi… Allah korusun Ya birde dış etkilerden dolayı güçsüz kalsaydık…
Tepkiler toplumların sinir uçlarıdır, onlar öldürüldüğün de toplumsal gelişim de doğal olarak ölecektir. Fikri Adil
Bu nedenle, sonrunlar üzerine düşünerek, oluşma aşamasın da daha küçükken çözülmelidir, bunun toplumun sinir uçları dediğimiz tepliler dikkate alınmalı, tepkisizlik özendirilmemeli, gönüllü uyum özendirilmelidir. Bunun için de demokratik tavır, eşit TC Vatandaşlığı, aynı dine mnesubiyet yani Ümmet bilinci ve aynı topluma, millete mensubiyetlikler de harç olarak kullanılmalı aidiyet duyguları geliştirilerek toplumsal sorunlar, daha çıkış anın da sorun olmaktan çıkarılmalıdır der, selam ve sevgilerimi sunarım…
|