SİYASAL HAYATIMIZ VE CHP
Partiler demokrasilerin olmazsa olmazlarıdır, bizde iki olay nedeniyle vatandaşlarımız demokratik bir seçim yapamıyorlar… Bu ne demek, yönetimleri vatandaş seçmiyor mu? Seçiyor ama nasıl?
Bir iki partimiz soy sopla siyaset yapıyor, söz konusu soydan değilsen o partilerde zor siyaset yaparsın… Bir, iki partimiz de dini söylemlerle siyaset yapıyorlar, meshep, hatta bazı durumlarda cemaat bağınız yoksa bu partilerde de siyaset yapmanız zor… Bu partilere oy verenlerin büyük bir kısmı da bu gerekçelerle oy veriyorlar… Yani bunları üst, üste koyarsak biz demokratik seçim yapmıyoruz, kabilecilik, cemaatçilik üzerinden seçim yapıyoruz… Bizim adam kötü dahi olsa onu seçiyoruz… Din üzerinden siyasal söylemin, dinede zarar verdiğini söylesem, bana dindar arkadaşlarım kızar mı? Kızsanız da deist ve ateist sayısı dindarız diyen hükümetin yaptığı hatalardan dolayı artıyor desem, din adına lüks, din adına ayrımcılık yapılıyor havası dine zarar veriyor, vermez mi? Bayrağını seven, vatanını seven, devletini seven milliyetçilerin de milliyetçilik seviyesini iyi ayarlayamadığında, sadece kendi kökenine dayalı siyasal söylemlerle farklı kökenden kişilerin vatanımızda, vatandaş olarak yaşadığı düşünülürse, ayrımcılığa dönüştüğünü söyleyebiliriz… Şimdi bunlardan azade bir partimiz var, vatandaş esaslı siyaset yapıyor, sevelim sevmeyelim bu böyle bu partinin adı CHP dir…
Altı ok ilkesi vardır, devletçilik ne kabileye ne ırka dayanır, laiklik ne dine, ne cemaate dayanır, Cumhuriyetçilik, evrensel insan aklıyla ortaya çıkmıştır.. Devrimcilik, reformlarla, ihyalarla, zamana, mekana, şartlara göre değişimin sağlanmasıdır… Tek parti olarak başladığı siyasal hayattan çok partili bir siyasal hayata geçen bu parti kadroları demokrasinin yolunu bu degişimlerle açmıştır… Bana göre demokrasi vatandaşın veli nimetidir, demokrasi yoksa seçme hakkı da özgürlüğümüzde yoktur… Halkçılıkla devam edecek olursak, yani devleti yönetenler yetkilerinde, kararlarında meşruiyetlerini halka, vatandaşa dayanmak zorundadırlar… Bu ilke Meclisin duvarına şu sözlerle kazınmıştır, “Hakimiyet Kayıtsız, Şartsız Milletindir(Vatandaşındır)” Yani halka, vatandaşa dayanmayan yönetimler, onların seçmediği yönetimler meşru kabul edilmezler… Halkçılık ayrıca ekonomik ve sosyal olarak vatandaşın desteklenmesi, hukuki kararlarda vatandaşın örfü, geleneği, kültürü, dini inanışları dikkate alınarak yönetim sergilenmesi demektir diyebiliriz… Devletçilik ise devlet gibi bir kurumun vatandaşları hizmetleriyle, özel şirketleri teşvikleriyle desteklemesi demek olarak düşünerek, son ilkeye gecelim mi? Milliyetçilik, her kurum ve devlet bir asli unsura dayanır, bizim devletimizin kuruluş aşamasında bu partimizin kuruluş aşamasında da Türk milleti aslı unsur olmuş ve M. Kemal ve arkadaşları da hem bu partimizin, hemde ülkemizin kuruluşunda görev almıştır.. Benim bu konuda, bu partimize ve diğer partilerimize önerim/düşüncem şudur… Millet kavramını yok saymadan vatandaş kavramı öncelikli düşünerek siyaset yapılmasıdır… CHP kısmen bunu yapmaktadır… Bütün bu ilkeleri dikkate alarak bu siyasi partimize demokratik sistem içinde başarılar dilerim… Son olarak…
HDP ile, yakınlaşmamı desek, Kürt kökenli vatandaşlarla yakınlaşma cabasına da değinerek, yazımızı bitirelim mi? HDP terör kolik olmuş bir örgütle organik bağ içerisinde, hükümetin içte ve dışta yanlış politikalarıyla başarısızlığı gün yüzüne çıkarken, toplumun genelinin nefretini kazanmış bir örgütle bagı olan partiyle diyaloglarda daha dikkatli olunmalıdır… Bu örgüte ve dolayısıyla bu partiye aşağı yukarı %90-95 oranında, toplumumuzun alerjisi vardır… Terör örgütü kabul edilen PKK ile bagı acık kapalı belli olan bu partinin bu terör örgütüyle bağını kopardığını yüksek sesle açıklamadıkça.. CHP’nin bu partimizle bu kadar yakınlaşması, kendini yok sayması demektir… Sadece kendini mi, ben istediğimi yaparım siz vatandaşların hoşuna gitsin gitmesin demek gibi de alınacağından, vatandaşların CHP ye olan ilgisini azaltacağından çok dikkat edilmesi önerisiyle.. Selam ve Sevgilerimle…
Hüseyin Benek – 9.9.19 – vatandasfikri.com
|