|
|
|
Genç Yazarlarımız |
|
Reklam |
İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!
H.z. Muhammed
Adrese Git |
|
|
|
DÜNYA VATANDAŞLIK ANAYASASI |
DÜNYA VATANDAŞLIK ANAYASASI/SÖZLEŞMESİ
Dünya da belli başlı kullanılan dillerle “dünya vatandaşlık sözleşmesi ve anayasası”
(World citizenship constitution / contract)
(دستور اتفاق المواطنة العالمية)
(Die Verfassung der Welt Staatsbürgerschaft Vereinbarung)
(世界公民的宪法协议)
(قانوناساسیتوافقجهانیشهروندی)
(ՍահմանադրությանՀամաշխարհայինքաղաքացիությանհամաձայնության)
(La constitution de l'accord mondial sur la citoyenneté)
(კონსტიტუციის World მოქალაქეობის შეთანხმება)
(विश्वनागरिकतासमझौतेकासंविधान)
(החוקהשלהסכםאזרחותהעולם)
(La constitución del acuerdo de la Ciudadanía Mundial)
(Konstitutionen av världsmedborgarskap avtalet)
(La costituzione del contratto mondiale cittadinanza)
(Ad constitutionem autem mundi civium consensio)
(Konstitūcija Pasaules pilsonības nolīgumu)
(Pasaulio pilietybės susitarimo konstitucija)
(Az alkotmány a világ állampolgárság megállapodás)
(Светската државјанство устав-договор)
(Dunia kewarganegaraan perlembagaan kontrak)
(Verden statsborgerskap grunnlov-kontrakt)
(Cidadania mundial constituição-contrato)
(Cetățenie lume constituție-contract de)
(Мировое гражданство конституции договор)
(Світове громадянство конституціїдоговір)
(عالمیشہریتآئینمعاہدہ)
(Thế giới công dân hiến pháp-hợp đồng)
(Παγκόσμια υπηκοότητα συντάγματος σύμβαση)
Dünyamızın karşı karşıya kaldığı sorunların çözümünde başarılı olabilmek için herkes tarafından paylaşılması, kabul görmesiyle mümkün olan çözüm yolları önermemiz gerekmektedir. Siyasetciler ve ekonomistler, diplomatlar, zihin alt yapılarını çözüme göre degil çıkara göre oluşturduklarından dolayı, sorunlar hem çok çıkmaktai hemde uzun dönemde çözülememektedir. İşte bu nedenle sivil toplumtarafından düşünceler ve kavramlar ortaya atılmalı ve siyasetciler, diplomatlat, askerler çözüme zorlanmalıdır. Nihai olarak vatandaşların zarar gördüğü sorunları sadece hükümet yönetimlerine bırakarak duyarsız kalmak, sorunla ilgilenmemektir. Son yıllarda sivil toplum, dünya vatandaşlığı gibi kavramlar günlük yaşantımızın bir parçası haline geldi. Bunun için gerekcelerimizi ve amaçlarımızı belirleyerek, dünya vatandaşlık kültürüne ve insanlık adına çalışmamızı bize dayatmaktadır. Bu amaçla bir sivil çalışma olan DÜNYA VATANDALIK ANAYASASI/SÖZLEŞMESİNİ siz dünya insanlığına sunuyorum.
Amaçlarımız
1-Bu sözleşmenin amacı din, etnik köken, ülke sınırları ve vatandaşlarını ayrıcalıklardan arındırılarak, ortak hem cinslikten dolayı dünya vatandaşlık algısı oluşturmaya ve bu alğıyla yaşanılan küresel ölçekli sorunlara ortak çözüm üretme ve ortak tepkiler geliştirmek için ilkelerin oluşturmasına dönük bir çalışmadır. Hangi ülkede doğmak elimizde degilse, tercihlerimizin sonucu orada doğmamışsak, bu seçimsizliği cezalandırmak veya ödüllendirmek hakkı da olmamalıdır.
2-İnsan haklarına saygı yükümlülüğü sorunların sözleşmeci ve müzakereci bir yöntemle çözmeye yönelik kendi yetki alanları içinde bulunan herkesin, bu sözleşme de açıklanan hak ve özgürlüklerden etki alanında yaşayan insanların yararlanmalarını sağlamakla görevlidirler.
3-Bu çalışma, siyasi ve ekonomik kaygılardan uzak, sadece yaşanılan ve yaşanılacak olan sorunlar karşısında dünya insanlığını ortak ilkeler etrafında toplayarak Dünya vatandaşlığı bilincimizin gelişmesi için bu güne kadar oluşturulmaya calışılan ilkelerden de yararlanılarak aşagıda ki ilkelerin anayasal ilke olarak sunulması ve sorunlara yaklaşımın bu ilkeler çercevesinde oluşturulasına dönük yapılmakta olan, çalışmalara katkı sunmak için yapılmış, sivil bir çalışmadır. Bu çalışma önce insan, önce dünya vatandaşlığı amaçlanarak yapılmıştır.
4-Bu çalışma mevcut kültürlere saygıyı dikkate alan, onların yaşanmasına yardımcı olan, aynı zamanda onları aşarak iletişimin ve ulaşımın çok hızlı olduğu günümüz dünyasında bütün dünya insanlığının kabul edebilecegi bir ilkeler ortaya koyma niyetiyle ortaya çıkarılmaya çalışılmış bir dünya vatandaşlığı kültür sözleşmesidir.
5- Düşünce ve fikir alış verişinin her geçen gün arttığı ve yaşamımızın her alanında belirleyici rol oynadığı yeni bir dünya düzeni içine insanlık olarak girdik ve hala da girmekteyiz. Bu zorunlu gidişin zorunlu olarak ortak ilkeleri de gerekmektedir bu amaçla bu D.V.A’sı hazırlanmaya çalışılmıştır.
6- Küresel ortak problemler ve onlara karşı ortak çözüm arayışı yenidünya düzeninin en önemli sorunlarından biri olacaktır. Küresel sorunlar, din, dil, ırk, maddi durum ayrımı yapmaksızın tüm insanlığı eşit ve aynı oranda tehdit etmektetir. Sorunun çok ciddi ve çok boyutlu olması, birçok ülkeyi ve vatandaşlarını, kısacası insanlığı ilgilendirmesi, bu problemler ile baş etmek için insanlık adına çözüm süreçlerinin yapılandırılması için geç kalınmak üzeredir. Bu yapılan insanlık anayasası, genel kuralların insanlık adına dönüştürülmesinin bir parcası olup, bu dönüşümün kısa zaman da gercekleşmesi gerekmektedir. Aksi bir ihtimal zaten zor olan İnsanlığın yaşam koşullarının, zaman ilerledikçe daha da zorlaşacağıdır. Bu nedenle bu yolda atılacak adımlar acilen atılmalıdır.
7- Başta iklim değişikliğine neden olan çevresel kirlilik nedenleri, soykırım ve insanlığa karşı işlenen diger suçlar gibi eşitsizlik, salgın hastalıklar, kitle imha silahları, fakirlik gibi problemler insanlığı tehdit eden insanlığın ortak problemleri arasında gösterilebilir. Bu sorunları çözmek için, insanlık adına ortak iyiyi aramak ve bulmak için, ortak anayasaya dayanan ilkeleri olması gerektiği inancı ile yola çıkarak bu çalışma dünya insanlığı adına hazırlanmıştır.
8- Sürdürülebilir bir dogal hayata dayanan yaşam, bizi geleceğe taşıyacak olan ortak ilkelerle mümkündür. Tam bu neden den dolayıdır ki İnsanlığın temel taşlarıda olacak, birlik ve beraberlik içinde yeni bir kurallar olan “dünya anayasası” inşa etmemiz gerekiyor. İçinde bulunduğumuz “çıkarcılık çağını, ortaklık çağına” dönüştürmek bizim insanlık adına göremizdir. Bu görev bilinciyle, her zamankinden daha fazla, küresel vatandaşlık ruhuna ihtiyacımız vardır. Bu anayasa bu ruha davettir.
9-Sınırları aşan etkileşimler her geçen gün daha da çok artmaktadır, bunun sonucu ulusal sınırlar giderek kolay aşılır duruma gelmektedir. Sadece vatandaşlarımızla değil, tüm dünya vatandaşları ile karşılıklı ilişkilerimizle birlikte bağımlılıklarımız da artmaktadır. Bu küreselleşmenin sonucu olarak, sorunlarımızda küresel boyuta taşınmaktadır. 21.yy’da karşılıklı bağımlılıklarımız büyük bir hızla artmaya devam edecek, bu bağımlılıklar da ortak kuralların oluşturulmasını biz insanlığa dayatmaktadır. İşte bu çalışma gelecekte biz insanlara yardımcı olmak için yapılmış bir çalışmadır.
10- Dünya vatandaşları arasında uygulanabilir bir toplumsal sözleşme/anayasa oluşturmak üzere ve bu sözleşme ile küresel vatandaşlık anlayışı oluşturmak için artık somut adımlar atmalıyız. Bu sözleşme vatandaşımız olmayan insanlara karşı da sorumluluklar üstlenebilmemiz ve sosyal sorumluluk alanımızı dünya sınırı olarak genişleterek, aynı zamanda yerel kültürümüzü koruyarak, ortak dünya kültürü çerçevesinde küresel problemlerimize çözüm ararken bizi insanlığa karşı ne gibi haklar ve sorumluluklarla, kurallarla hareket edebileceğimize ipuçları verecek ve bizi yönlendirecek, bir sözleşme yapılmaya çalışılmıştır.
11- Yeni küresel bir düzen için, sermayenin küreselleşmensine karşın insanlığın küresel bir duruş sergilemesi gerekmektedir. Yoksa sermaye insanlığı yeniden köleleştirecektir. Bu sermayenin düzeni karşısın da ihtiyaç duyacağımız küresel vatandaşlık anlayışının başarıyla oturabilmek için dünyada yaşanılan kültürleri, mevcut durumları da göz önünde bulundurmalıyız. Bu çerceve de, küresel sorunların ortaya çıkış sebeplerini bilerek ona göre çıkış yolları bulmalıyız. Sorunların karmaşık, ortak yapısını kavramadan uygulanabilir çözümler üzerine anlaşmamız zor olacaktır. Uluslararası ortak zekâ, çözüm becerilerinin ön plana çıkarılması bunları destekleyecek bir kurallar ve düşünce tarzı Dogal çevre ve dünya insanlığı için oluşturulmalıdır. İnsan öncelikli kuralları içeren dünya vatandaşlık sözleşmesinin gerekcesi bunlardır.
12- Dünya vatandaşlık kavramı acıklık, karşılık hesap verilebilirlilik ve eşitlik gibi terimler etrafında şekillenerek, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesin de herkesin, hak ve özgürlüklerin tam olarak uygulandığı bir uluslararası düzende yaşama hakkının olduğuna yaptığı vurguya göre şekillendirilmiştir. Hedeflenen Dünya anayasası ve vatandaşlığı daha çok evrensel insan haklarından yoksun kalan gelişmekte olan ülkeler de yaşayan insanların ihtiyaçlarına çözüm üretmek üzerine amaçlanmıştır. Bu bir taslaktır tartışma ve arayışlara katkı sunmak için yapılmış bir çalışmadır.
13- Ülkelerin iç sorunlarına müdahale çıkar ilişkilerinden çok insani haklar nedeniyle olmalıdır. Bu güne kadar yaşanılan müdahalelerde demokrasi, insan hak ve özgürlükleri makyajıyla yapılmış olmasına rağmen bunların altında belirgin şekilde ekonomik çıkarlar yatmakta olduğu aşikârdır. Bu anayasnın amaçlarından biriside insanlık çıkarı ile ekonomik çıkarların arasına net bir çizgi çekmektir.
14- Ülkeler ve vatandaşları arasında ki kültürel çeşitliliği bir fırsat olarak görmeli ve iletişimi arttırarak bu fırsat değerlendirmelidir. Bu etkileşim anında karşılıklı kültürlere sayğılı bir tartışma ortamı yaratarak, bütün insanlığın ortak prensipler çervevesin de düşünce geliştirmesine ve karşılıklı empati duygusu yaratılarak, bu Dünya anayasası/vatandaşlığı ilkeleri doğrultusunda uzlaşmayı hedeflemek maksadıyla hazırlanmış bir insanlık sözleşmesi taslagıdır. Çözüm süreçlerinde askeri ve diplomatik dayatmalardan uzak, oluşturulacak Dünya anayasası çercevesince çözüm üretilme isteğinin insanlığa haykırılmasıdır.
15- Hedeflerimizi, amaçlarımızı belirlerken akılcı, gerçekçi, duygudaşlık içinde olunmalı ve ülkelerin mevcut kapasitelerine dikkat etmeliyiz ki daha hızlı sonuçlar alabilelim. Bu sonuçlara hızlı ulaşabilmek için çıkar ilişkilerinden uzak durulması, olaylar kültürel ilişkiler olarak degerlendirilmeli, hak ve ögürlükler çercevesinden bakılması gereginin inançıyla dünya vatandalığına ihtiyaç vardır.
16- Ticaretle, ulaşımla, turizmle, bilgi teknolojileriyle dünya bir köye dönüştü ve dünya nüfusu ve teneolojik imkânlar arttıkça tüm dünya insanlarıyla karşılıklı bağımlılığımız da artmakta ve kaderlerimiz giderek iç içe geçmektedir. Ortak kader, ortak kuralları dayatmaktadır, o zaman dünya vatandaşlık anaysasını uygulanabilir bir şekilde hazırlamak sanırım bizim dönem insanlığına nasip olacaktır. Sebebi insanlık hiç bu kadar iç içe geçmemişti, daha 50 yıl önce kendi vatandaşlarımızla bile bu kadar iletişim kuramazken şimdi dünayanın her noktasıyla anında iletişim kurabiliyoruz ve en uzak noktasına 15-20 saat gibi bir güne bile varmayan zaman diliminde ulaşabiliyoruz. Bu nedenler göz önüne alındığında hayat gelişmiş, iç içe girmiş biz ona yeni kurallar uydurmaya çalışıyoruz. Oysaki gelişmenin yönünü öngörerek önlemler alsak dünayamızda daha az karmaşa olacaktır.
17- Dünyanın yaşadığı ansal problemlerin yanı sıra, talep edilen haklardan, gasp edilen haklara da dayanarak, yola çıkarak bize vatandaşlık bağıyla bağlı olmayan kişilere karşı da Dünya vatandaşlık sözleşmesiyle bağlılık ve sorumluluğunun doğması diyebiliriz bu anaysaya. Öncelikle, ırksal, dinsel ve yerel vatandaşlık bağının çözüm için yetmediği yerlerde, evrensel çözüm önerisidir, bu çalışmamız. Bütün canlıya ve insana saygılı olmayı bunun başarılamadığı takdirde “Zarar vermemeyi” ilke olarak benimseyerek dünya vatandaşlığına adım atma davetidir, bu evrensel kurallar.
Orataya çıkacak ortak haklar ve sorumlulukları içeren bu küresel vatandaşlık/anayasası düşünsel bir ortak çerçeveyi oluşturmak için yapılmıştır. Tartışılır ve degiştirilir, insanlık adına daha iyi aranabillir, bizim ortak iyi arayışına yapmak istegimizdir, bu anayasa metni.
İlkelerimizin İnsanlık adına ilkeleriniz olması dilegiyle sizlere sunulur.
Genel ilkeler
1- İnsanlar degerlendirilirken doğuştan ve içine doğduğu toplumsal konum nedeniyle degerlendirilemez. Bu nedenlerden dolayı, kimse suçlanamaz veya işlediği suçtan dolayı farklı ceza verilemez, ayrımcılıga maruz bırakılamaz. Hiçbir insan temel haktan maruz bırakılamaz.
2- Egemenliğin devletlerden insanlığa doğru geçişi, dünyayı ilgilendiren meselerde dünya ölceginde referandumların yapılması gereginin altını çizer. Bu referandumların elektironik ortamda yapılmasının artık mümkün olduğunu hepimiz görmekteyiz.
3- Dünya çocukları ve gençliği egitim yoluyla ve genel bir kültürle uyuşturucu alışkanlığından korunmalıdır. Dünya insanlığını thdit eden en önemli sorunlardan biriside uyuşturucu alışkanlığı ve bunun üzerinden gelişen kayıt dışı ticarettir. Uluslar arası boyutuda dikkate alındığında, bu durumla nücadele için ortak kurallar gerekmektedir,
4- Çocukların cinsel istismarıyla ilgili bilinç geliştirilmeli ve insanların kendi rızası dışında cinselliğe zorlanmalarının önüne geçilmelidir. Bu işin tiçareti engellenmeli ve insanlasr para peşinde koştukları için degil haz peşinde koştukları için birlikte olmalıdırlar.
5- Çocuk evliliklerinin ve çalıştırılmalarının önüne gececek uluslar arası bir sözleşme yaptırımlı olarak hayata geçirilmelidir. Ancak böylece istismarların önüne geçilebilir.
6- Hiç kimse dini, siyasi, etnik kökeninden dolayı ayrımcılığa tabi tutulmamaldır, ayrımcılık D.V.A sına göre en büyük suçlardan biridir.
7- Dünyada yaşayan herkes, her devletten merak ettiği bilgileri talep etme hakkına sahiptir, devletler sır diyerek normal bilgileride gizlemektedir. Cevrenin kirlenmesinin saklanması dünaynın kirlenmesi dünya vatandaşlarının sağlığının buzulmasıyla sonuçlanacağı için bu gibi durumlarda gizlenmeye yaptırımlı cezalar getirilmelidir.
8- Birleşmiş milletlerde veto hakkı olan ülkelere ayrıcalık kaldırılarak ortak kararların alınarak uygulanabilmesi gerekmektedir. Bu veto kararı hem işleyişe hemde kararların adaletine zarar vermektedir. BU nedenlerden dolayı ya degişerek yâda bir dünya veto hakkı olan Dünya başkanı seçilerek bu yetki, adil kararlar için, seçilen bir kurula ve kişiye devredilmesi gerekmektedir.
9- Hoşgörüsüzlük dünyamızda yaşanmaktadır, bunu kaldırmak için ülkelere ve halkların destegine ihtiyaç vardır. Dünya vatandaşı olmanın önündeki en büyük engel hoşgörüsüzlük, kin ve nefreti körükleyen ifadelerdir. Farkılya hoşgörüsüzlük dünya renklerini öldürecektir, bu nedenle bu sözleşme milletlerin kültürlerini geri plana atma amaçlı kullanılamaz. Kültürel renklilik insanlığın ortak haklarından biridir.
10- Irkcılığın her türlüsü bu sözleşmeyi kabul eden herkes tarafından ret edilir, kendi ırkdaşımızı sevdiğimiz kadar dünya vatandaşlarını da sevme sorumluluğunu kabul ederiz.
11- İletişim ve haberleşmenin sansürünün karşısında olduğumuz kadar iletişim ve haberleşme tekelleri kanalıyla dünya vatandaşlarının yalan yanlış haberlerle yönlendirilmesine de karşıyız. Bu nedenle alternetif haber kanallarının olıuşturularak listesi dünya vatandaşlarına duyurulacaktır. Reklam, sermaye ve devlet baskısı olmayan bir baberleşme imkânları artık doğmuştur. Bu imkânlar kullanılacak ve sunulacaktır. Biz dünya vatandaşları yönlendirilmeden dünyayı izleme hakkına sahibiz bu hakkımızı kullanmak için gerekli çalışmalar başlatılır.
12-Sorumluluk bilincimizin farkına vararak, aman bana neciliği aşarak, açlıkla boğuşanlarla aç gibi, devletlerin baskısıyla boguşanlara karşı onlardan biri gibi, hak ve özgürlük kısıtlamalarında sanki o anı yaşıyormuş gibi tepki vermeye hazırdır bu sözleşmeyi kabul edenler.
13- Dünya vatandaşları ilkeleri doğrultusunda her siyaset kuruluşunun içinde yer alabilirler, tek bir siyaset kurumu ve kuruluşu, ideolojisi bizi sınırlandırmamalıdır. Dinler ve siyaset yapma şekilleri kişilerin, toplumların kendi özelleridir, bu özellerinin yanı sıra dünya vatandaşlığı bir üst kimlik olarak dünya barışına katkı için ve çevre kirliliğine neden olan kirleticilere ve dogadan yararlanma yarışında dogaya verilen zarara karşı bir güç birliğinden ibaret bir çalışma, bu sözleşme…
14- Devletlerin sınırlarının korunması, halkların hakkının korunması her türlü uluslararsı ve ulusal devletlerin baskısı karşısında hak ve özgürlüklerin korunması için çalışılmasını esas alır dünya vatandaşları ilkeleri ortaya konma çabasından ibarettir bu çalışma.
15- Dünyanın çektiği sıkıntılardan birisi ırkcılık, ikincisi ise dinsel hoşgörüsüzlük, üçüncü ise cinsel ayrımcılıktır. Bundan böyle dünya vatandaşları kadın erkek demeden insanların eşitliği için çalışacaktır.
16- Herhangi bir suçtan dolayı ceza alan insanın kendisinden çok o davranışı yargılanmalı ve cezalanmalıdır, ceza ve tutuk evleri insan sağlığı dikkate alarak şekillendirilmeliridir. Cezalar kişiye degil davranışa verilmiştir, bu nedenle kişinin o davranışı dışındaki halleri engellenmemeli, dini inanç, haberleşme, siyasal faliyetlere katılımının oy ve aday olabilmesinin önü acılmalıdır. Seçsede seçilsede cezası devam etmelidir.
17- Ülkesinde devletin ve başka baskın çogunluğun baskısı altında baskı, zulüm, işkence gibi durumlardan kurtulmak isteyenlere her devlet sınırını açar ve bu insan haklarına ters durumların ortadan kalkıncaya kadar misafir eder. Bu sorunlar kalktığında ülkesine dönmesine yardımcı olur. Bu gibi sorunlar karşısında birlemiş milletlerin kontrolünde ada devletlerinin yapılmasını, buranın yönetimin ise BM re ait olması ve fonlarla desteklenmesini önermekteyiz. Bu ada derneklerinde mültecilerin yaşayacakları ortamlar oluşturulur.
18- Devlet görevlilerinin vatandaşlara karşı zorluk çıkarması, düşünsel yogunluklu baskı sayılmaktadır, bu nedenle bürokratların dünya vatandaşlarına karşı haklarına saygılı olunmasının altını cizer bu yönde çalışmalar yapar. Bir dünya vatandaşı bulunduğu ülke mahkemelerine göre degil kendi ülkesinin mahkemelerine göre yargılanır.
19 - Herkesin, her nerede olursa olsun, hukuksal kişiliğinin tanınması, kişi onurunun korunması hakkları vardır. Bunun için yazılı olmayan hiçbir kurala uyma zorunluluğu yoktur.
20- Bütün dünya vatandaşları özgür dogar özgürdür, onur ve haklar bakımından eşittir, akıl ve vicdana sahiptirler, birbirlerine karşı kardeşlik anlayışıyla davranmayı kabul etmişlerdir.
21- Yer küreye dogan herkes, ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal veya başka bir görüş, ulusal veya sosyal köken, mülkiyet, doğuş veya herhangi başka bir ayrım gözetmeksizin bu bildirge ile ilan olunan bütün haklardan ve bütün özgürlüklerden yararlanabilir. Ayrıca, ister bağımsız olsun, ister vesayet altında veya özerk olmayan ya da başka bir egemenlik kısıtlamasına bağlı ülke yurttaşı olsun, bir kimse hakkında, uyruğunda bulunduğu devletletlerin baskısından kurtarmak için, Dünya vatandaşlık sözleşmesi geregi devletlerin siyasal, hukuksal veya uluslararası statüsü bakımından hiçbir ayrım gözetilmeyecek, vatandaşlık bağı ile dünyaya bağlı olunulduğu deklare edilecektir.
22-Herkes içinde yaşadığı toplumun kültürel yaşamına serbestçe katılma, güzel sanatlardan yararlanma, bilimsel gelişmeye katılma ve bundan yararlanma hakkına sahiptir. BU kimseye imtiyaz olarak verilemeyecegi gibi, kimsede mahrum bırakılamaz.
23- Herkesin yaratıcısı olduğu bilim, edebiyat ve sanat ürünlerinden doğan maddi ve manevi çıkarlarının korunmasına hakkı vardır.
24- Herkesin bu sözleşme de öngörülen hak ve özgürlüklerin gerçekleşeceği bir toplumsal ve uluslararası düzene hakkı vardır. Dünya vatandaşları bu düzen için her devlette ve her siyasi kuruluşta çalışmaları başlatmışlardır.
25-Herkesin, kişiliğinin serbestçe ve tam gelişmesine olanak veren içinde yaşadığı topluma karşı ödevlerini yerine getirme yükümlülükleri vardır.
26 -Bütün bu haklar aynı zamanda görev ve sorululuk da yükler, bu özgürlüklerin kullanılması, yasayla öngörülen ve demokratik bir toplumda ulusal ve kişisel güvenliğin, toprak bütünlüğünün veya kamu ve toplum güvenliğinin korunması, kamu düzeninin sağlanması ve suç işlenmesinin önlenmesi, sağlığın veya ahlakın, başkalarının onur, şöhret ve haklarının korunması veya yargı erkinin yetki ve tarafsızlığının güvence altına alınmasını korumak için bazı çekincelere tabi tutulabilir.
27-Bütün Dünya vatandaşları, haklarını kullanırken ve özgürlüklerinden yararlanırken, başkalarının hak ve özgürlüklerinin tanınması ve bunlara saygı gösterilmesinin sağlanması ve demokratik bir toplumda genel ahlak ve kamu düzeniyle genel refahın gereklerinin karşılanması amacıyla yalnız yasayla belirlenmiş, başka ögürlükleri yok saymayan özgürlüklerinden yararlanırlar.
29- Bu bildirgenin hiçbir kuralı, herhangi bir devlet, topluluk veya kişiye, burada açıklanan hak ve özgürlüklerden herhangi birinin yok edilmesini amaçlayan bir girişimde veya eylemde bulunma hakkını verir biçimde yorumlanamaz.
30- Oluşturulacak Dünya vatandaşlık fonuna dünya tiçaretinden %0,2 oranında para aktarılarak kaynak yaratılır. Bu kaynağın kullanımını dünya ülkelerinden oluşaçak profosyenel olmayan kişilerden oluşaçak komisyonca belirler. Bu komisyonun görevi 3 yıldır.
Beslenme ilkeleri
1-Bütün dünya vatandaşlarının kendisinin ve ailesinin sağlık ve refahı için beslenme, giyim, konut ve tıbbi bakım hakkı vardır. Herkes, işsizlik, hastalık, dulluk, yaşlılık ve kendi iradesi dışındaki koşullardan doğan geçim sıkıntısıgibi durumunlar da bu hakkın devletler tarafından oluşturulacak temel haklardan yararlanma fonlarından ihtiyaçları karşılanır.
2- Anaların ve çocukların özel durumlarından kayanaklı beslenme ve bakım gibi yardım görme hakları vardır. Bütün çocuklar, evlilik içi veya evlilik dışı doğmuş olsunlar, aynı sosyal güvencelerden yararlanırlar.
Sosyal haklar
1. Herkes toplumun kültürel yaşamına serbestçe katılma, güzel sanatlardan yararlanma, bilimsel gelişmeye katılma ve bundan yararlanma hakkına sahiptir.
2. Herkesin yaratıcısı olduğu bilim, edebiyat ve sanat ürünlerinden doğan maddi ve manevi çıkarlarının korunmasına hakkı vardır.
3- Dünya anaysası, ne siyasayı(devleti), ne piyasayı(para oyunlarını) önceliğine almayacak, ortak dünya, ortak çevre, ortak insanlığı öncelik sayacaktır. Bu anayasayla birlikte sınırlardan sermayenin degil insanlığın geçiş üstünlüğü olacaktır. Yasalar sermayeyi korumayacak, insan haklarını ve dogayı koruyacaktır. Dünya anaysası, ne siyasayı(devleti), ne piyasayı(para oyunlarını) önceliğine almayacak, ortak dünya, ortak çevre, ortak insanlığı öncelik sayacaktır. Bu anayasayla birlikte sınırlardan sermayenin degil insanlığın geçiş üstünlüğü olacaktır. Yasalar sermayeyi korumayacak, insan haklarını ve dogayı koruyacaktır.
4- Bir diğer sorumlu olduğumzu sosyal alan artık ülkemizle sınırlı degildir, her kim ki, dünyanın neresinde yardıma muhtaçsa, hemde korunacak durumdaysa sorumluluk alanlarımız olanlarıda kapsayacak şekilde genişlemiştir bu anayasayla. Sadece yardımla degil koruma ve gerektiğinde korunma yardımı etme sorumluluk bilincinin ortaya çıkarılmasıdır bu sözleşmenin amaçlarından biride.
Eğitim ilkeleri
1- Bütün insanlar dünya ölceginde bir egitim alması sağlanmalıdır, ancak dünya vatandaşlığı bu egitim bilincinin katkısıylka oluşabilir.
2-Kendi inanç ve kültürünün içinde başka milletlere karşı ayrımcığı ve düşmanlığı kötükleyen bilgiler çıkarılmalıdır.
3- Egitim de dünyanın önemi vurgulanırken bireysel hakların ve görevlerin bilinci verilmelidir.
4- Bireylerin sosyal hakları egitimin içine görevleri ve sorumlulukları kadar önemsenerek verilmelidir.
5- Çocukların ve Gençlerin belirli bir kültürün etkisinde oldukları kadar dünya vatandaşı olacak kadar dünyanın çevresel faktörleri ve yaşam tarzlarına saygı egitimi de verilerek dünya vatandaşlığına hazırlanmalıdır.
6- Her dünya vatandaşı bir birey olarak bir yetenekle donanma hakıkına sahiptir, içine doğduğu toplum bunu vermekle yükümlüdür.
7- Egitimin üç ayagı olması önerilir, bir yerel kültür, iki, fen bilimleri, üç dünya vatandaşlık hakları şeklinde bütün ilkokullarda verilmesi gereginin altı çizilerek, bu kültür emperlalizme kayamamasına özen gösterilmelidir.
8- İnsanın özgürlüklerini koruyucu önlemler ve bu haklardan yararlanması için egitimin tüm aşamalarında kişiler bilgilenmesi sağlanır. İnsan hakları ve özgürlükleri egitimin bir parcası yapılarak hem bu hakları kullanan dünya vatandaşları hemde hakları ihlal etme konumunda olanların hak ve özgürlükler bilincinin geliştirilmesi geregini belirtir devletleri ve B.M leri bu konuda göreve çaüğırırız.
9- Devletler vatandaşlarının kendi inançlarıyla ve siyasi düşünceleriyle kendilerini ifade edecek şekilde egitir, egitim ifade, anlatım özgürlüğüne hizmet eder.
10- Egitim hoşgörüsüzlüğe ve şiddetin özendirilmesine karşı bir duruşu özendirilecek içerikle doldurulur.
11-Herkes evrensel ve yerel kültürel ve bilimsel degerler ölcüsünde eğitim hakkına sahiptir. Eğitim, eğitimin her aşaması parasız olmak şartıyla, İlköğretim zorunludur. Teknik ve mesleksel eğitim herkese açıktır, yaşla sınırlandırlamaz. Yüksek öğretim, yeteneklerine göre herkese tam bir eşitlikle açık olacaktır.
12- Eğitim insan kişiliğini tam geliştirmeye ve insan haklarıyla temel özgürlüklere saygıyı güçlendirmeye yönelik olmalıdır. Eğitim, bütün uluslar, ırklar ve dinsel topluluklar arasında anlayış, hoşgörü ve dostluğu özendirmeli ve Birleşmiş Milletlerin barışı koruma yolundaki çalışmalarını geliştirmelidir.
13- Çocuklara verilecek eğitimin türünü seçmek, öncelikle ana ve babanın hakkıdır.
Bagımsız yargılama ilkeleri
1- Bagımsız yargılama hakkı, hâkim seçme hakkı, savunma hakkı kutsaldır, her dünya vatandaşı bu haklardan yararlandırılır, yararlandırlmadığı durumlarda dünya vatandaşları insiyatifi dünya genelinde ortak tepkiler gösterecektir.
2-Vatandaşların yargılanam hakkı kadar yargıçlarında yargılma bağımsızlıkları gözetilerek engellenmesi halinde aynı tepki yarğıçları korumak maksadıylada gösterilir. Yargıçların evrensel hukuk kuralarını dikkate alarak yargılamaları özendirilir.
3- Her dünya vatandaşı, dünya devletleri yasaları önünde eşittir ve ayrım gözetilmeksizin yasanın korunmasından veya yaptırımlarından eşit olarak yararlanma hakkına sahiptir. Herkesin bu sözleşmeye aykırı her türlü ayrımcılığa karşı korunma hakkı vardır.
4- Her vatandaşın anayasa yâda yasayla tanınmış temel haklarını çiğneyen eylemlere karşı dünya vatandaşlık sözleşmesinden yetki almış ulusal ve uluslararası mahkemeler eliyle etkin bir yargı yoluna başvurma hakkı vardır.
5- Hiç kimse keyfi olarak Dünya vatandaşlık anaysasındaki haklardan mahrum bırakılamaz, yakalanamaz, tutuklanamaz ve sürgün edilerek yaşadığı vatanından koparılamaz. Misafir olarak bulunduğu vatanlarda da D.V.A’sına göre yargılanır.
6- Herkesin, hak ve yükümlülükleri belirlenirken ve kendisine bir suç yüklenirken, tam bir şekilde davasının yazılı kurallara, yasalara dayanan bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından hakça ve açık olarak görülmesini istemeye hakkı vardır. Adil yargılanma şüphesi doğması halinde
7- Kendisine bir suç yüklenen herkes, savunması için gerekli olan tüm güvencelerin tanındığı açık bir yargılama sonunda, yasaya göre suçlu olduğu saptanmadıkça, suçsuz sayılır.
8- Hiç kimse işlendiği sırada ulusal yâda uluslararası hukuka göre yasal bir suç oluşturmayan herhangi bir eylem veya ihmalden dolayı suçlu sayılamaz. Kimseye suçun işlendiği sırada uygulanabilecek olan cezadan daha ağır bir ceza verilemez.
9- Herkesin dünya anayasası geregi bir ülke yurttaşlık hakkı vardır, hiç kimse keyfi olarak sahibi olduğu yurttaşlığından veya yurttaşlığını değiştirme hakkından yoksun bırakılamaz.
Güvenlik ilkeleri
1- Dünya üzerinde herkesin özgürlük içinde yaşama ve kişi güvenliği hakkı vardır, devletlerin oluşma amacı budur.
2- İnsan onuruna yakışadığı için hiç kimse kölelik veya kulluk altında bulundurulamaz, kölelik ve köle ticareti her türlü biçimde yasaklanmıştır.
3- Hiç kimseye, istemediği bir acıklamayı ve eylemi yapmak için işkence yapılamaz, işkence zalimce, insanlık dışı veya onur kırıcı davranışlardan sayılır. İşkence ve baskıyla hiçbir dünya vatandaşı diger dünya vatandaşına yaklaşımlar da bulunulamaz ve ceza veremez, bu insanlık sucudur.
4- Dünya vatandaşlarının özel yaşamının gerekleri olan yerel kültürel degerlerine, ailesine konutuna ya da haberleşmesine keyfi olarak karışılamaz, kişisel onur, şeref ve adına saldırılamaz. Herkesin bu gibi karışma ve saldırılara karşı dünya anayasası tarafından korunma hakkı vardır.
5- Gerçekten siyasal nitelik taşımayan suçlardan veya Birleşmiş Milletlerin amaç ve ülkelerine aykırı eylemlerden doğan kovuşturma durumunda bu haktan yararlanılamaz.
6- Özellikle güvenlik konususan hakları ve suçlanılan bazı grubların mesnetsiz zan altında bırakılmaları gibi ön yargılarla suçlanmaların da önüne geçilmesi için çalışılması gerektiğinin sorumluluğunu yükler bu sözleşme. Kaygılar nedeniyle gelişmiş ülkeler ve uluslararası kuruluşlar tarafından suçluluğukanıtkanmamış insanlara suçlu muamelesi yapılamaz. Küresel liderler ve bilinçli bireyler olarak sorunlara karşı kayıtsız kalmamalı ve duyarlılık geretiren bir sözleşmedir bu sözleşme.
Sağlık ilkeleri
1- Dünya vatandaşları olarak herkesin sağlık hizmetlerine ulaşmasını ve bu sağlık hizmetlerinin bedava olmasını talep etmekteyiz. Devletlerin oluşturulma nedenlerinden biriside vatandaşlarının sağlık sorunlarını ortadan kaldırmaktır.
2- Ekonomik ve siyasi nedenlerden dolayı sağlık tehlikeye atılamaz, insanlar dedavi hakkından mağrum bırakılmaz.
3- Sağlığın tedavi boyutu kadar hastalıkları önleyici boyutu ile de gündeme getirilerek hastalanmadan önlem bilinci geliştirilmelidir.
Siyaset hakkı
1-Herkesin düşünce ve anlatım özgürlüğüne hakkı vardır. Bu hak düşüncelerinden dolayı rahatsız edilmemek, ülke sınırları söz konusu Vatandaşlık sözleşmesi geregi bilgi ve düşünceleri her yoldan araştırmak, elde etmek ve yaymak hakkını gerekli kılar.
2- Herkesin silahsız ve saldırısız toplantı yapmaya, şiddete bulaşmış bir örgütsel yapıyı kurma bu yapıya katılma/ayrılma özgürlüğü vardır.
3- Hiç kimse bir derneğe, partiye, dini cemaate girmeye zorlanamaz, düşünsel ve toplumsal baskıyla hâkim ortama uymaya zorlanamaz.
4-Herkes, doğrudan veya serbestçe seçilmiş temsilciler aracılığı ile ülkesinin yönetimine katılma hakkına, yönetim anında alınan yanlış kararlara itiraz etme hakkı vardır.
5-Herkesin vatandaşı olduğu devletin veya BM nin kamu hizmetlerinden eşit olarak katılma ve yararlanma hakkı vardır.
6- Hükümetler meşrutiyetini halkın iradesinden alarak temellendirir, Bu irade, gizli veya serbestliği sağlayacak benzeri bir yöntemle genel ve eşit oy verme yoluyla yapılacak ve belirli aralıklarla tekrarlanacak dürüst seçimlerle belirlenir.
7- Adayların belirlenmesinde sadece o örgüte üye kimseler, örgüt adaylarını belirlemede söz sahibi olmalıdır. Lider veya genel yöneticiler müdahale edemez.
8- Tüm bu gelişmeler ve muhtemel sonuçlar, dünyanın giderek daha karışık ve öngörülemez bir sisteme doğru sürüklendiğini gösteriyor. Tek bir devletin diğerleri üzerinde emperyalist egemenlik kurması, ülke vatandaşlıklarından, kastlardan, reklerinden, ırklarından, dinlerinden, dillerinden kaynaklı ayrılacağın kaldırılarak, güçlünün degil haklının öne çıkacağı dönemi bu anayasa ile acılacaktır. İnsanlık adına hareket edenlerle kapital için hareket edenlerin artık net bir şekilde ayrılacak ve ona göre öncelik verilecektir.
Barınma ilkeleri
1- Herkesin konut dokulmazlığı ve bir konutta yaşama hakkı vardır.
2- Herkesin dünyanın her hangi bir yerine o devletin yasal kurallarına uymak şartıyla, dünya toprakları üzerinde serbestçe dolaşma ve oturma hakkı vardır.
3- Her dünya vatandaşı, kendi ülkesi de dâhil olmak üzere, herhangi bir ülkeden ayrılmak ve ülkesine yeniden dönmek hakkına sahiptir. Hiçbir ülkeye vatandaşlık bağı ile bağlı olmayan insanlar Birleşmiş Milletler vatandaşlığı hakkı verilir.
4- Herkesin zulüm altında başka ülkelere sığınma ve sığınma olanaklarından yararlanma hakkı vardır.
5- Yetişkin her dünya vatandaşının sağlık acısından bir sorunu olmaması halinde, her erkeğin ve kadının, ırk, yurttaşlık veya dinsel algılamalar bakımlarından herhangi bir kısıtlamaya uğramaksızın evlenme ve aile kurmaya hakkı vardır.
6- Evlenme sözleşmesi, ancak evleneceklerin özgür ve tam iradeleriyle yapılır veya bitirilir.
7- İnsanlığın en küçük yaşam alanı olan aile, toplumun, doğal ve temel unsurudur, dünya toplumu ve dünyadaki devletler tarafından korunması için önlemler alınır, kuruluş aşamasında aile kuranlara yardımcı olunur.
8-Herkesin tek başına veya başkalarıyla ortaklaşa mülkiyet edinme hakkı vardır, bu mülkiyet hakkı ancak dogaya zarar verme hakkını vermez.
9- Hiçbir dünya vatandaşı, dünyanın her yerinde keyfi olarak mülkiyetinden yoksun bırakılamaz.
İletişim, haberleşme ve bilgi paylaşımı
Dünyamız da her geçen gün iletişim ve ulaşım imakanları o kadar hızlı degişiyor ki. 1900’lü yılların başında yaşayan bir genç, avucunun içine sığabilecek bir alet ile hem görünrülü, sesli konuşulabilecek dense ne derdi? Aynı zamanda bu cihazla, müzik dinleyebilecegini, fotoğraf çekebileceğini, e-posta gönderebileceğini hatta para transferi yapabileceğini düşünebilirmiydi? İpek yolunu deve ile geçmeye çalışan tüccarlara insanoğlunun saatte 500 km hıza ulaşabilen bir araç icat edebileceğini söyleseydiniz ne tepki alırdınız? Bütün bu gelişmelere karşın sınırlar ve kurallar aynı durursa insanlığı sınırlandırmış olmaz mıyız? Bu nedenle gelişen insanlıkla birlikte ona ayak uyduracak bir sistem için dünya vatandaşlık anaysası zorunludur. İletişim ve ulaşım bunu gerekli kılmıştır.
1-İletişim ve haberleşme en temel haklardan biridir, toplumlar ve devletller bu hakkın bireyler tarafından kullanılmasını sağlayacak düzenlemeler yapar.
2-Devletler, ülkelerine gireceklerin veya cıkacakların işini kolaylaştırır, B.M lerde onaylacak bir dünya anayasasına göre hakları olur. Böylece kültürel farkların veya otoriter devletlerin uygulamalarından bütün dünya vatandaşları korunarak seyahat etme özgürlüğüne kavuşmuş olur.
3- Dünya vatandaşı olarak herkesin en temel haklarından biride, doğru bilgiye ulaşma ve doğru haber alma hakkıdır. Bu, özellikle küresel ölçekte ki şirketlerin ve dünyaya yerleşmiş devletlerin şeffaf, açık ve duyarlı olmasını gereken bir konudur. Bir diğer hak ise tarafların müzakerede bulunma hakkı, bu müzakere sonucu sözleşme yapama hakkıdır. Devamında ise düşünsel ve ianançsal ifade özgürlüğünü diyebiliriz. Böylece, her bir dünya vatandaşı küresel diyaloğa katılabilecek ve gerektiği yerde fikrini beyan edebilecektir.
4- İnsanlık adına ulaşılan bilgilerin paylaşılması, bilgi alışverişi ve deneyim paylaşımının ön plana çıkarması dünya vatandaşlarının temel sorumlulukları arasındadır.
Çevre/doğa
Çevre bizimde içimizde yaşadığımız, ondan yararlanarak hayatta kaldığımız faktörlerden oluşmaktadır. Bu faktörleri korumak bizim insani göremizdir. Buna rağmen insanlar çevreyi en çok kirleten canlıdır, kirletme kamayıp, bazen çöplerlerle, bazen kimyasallarla, bazende maden ve petrol arayışları, hesler gibi enerji üretimi için dogal dengeyi hiç düşünmeden kendini düşünmektedir. Biz dogayı ne kadar kontrol edersek edelim sonuç olarak onun bir parcasıyız ve onu korumak zorundayız. Biz doğayı korudukca doğa da bizi korur. Fikri Adil
Çevre deyince kendimize uzak sanıyoruz, aslında her çevre faktörü daha ikinci adımda bizim içimizdedir. Örnegin, hava çevre faktörü olarak dışımızda iken nefes alışımızla içimizdedir. Keza toprak, bize yaşanılan mekânken, ondan edindiğimiz besin maddeleriyle içimizdedir, su hayatın kaynağıdır ve içimizdedir, üstelikte vucudumuzun %70 i kadar. Bizim için bu kadar önemli olan çevreyi korumamak, hatta kirletmek biz insanlık olarak kendimize ihanet etmektir. Dogaya ihanet dolaylı olarak biz insanlığa ihanettir. Hiçbir gerekce dogal ortamı bozmaya gerekce gösterilemez neden olamaz.
1-Doga ile insan çıkarı karşılaştığında doganın çıkarları önceliklidir.
2-Dünya nimetleri bütün dünya vatandaşlarınındır, hava, su, toprak, kentler, çevreye zararlı, kileten bütün kileticilere karşı ciddi önlemler almakla görevlidir.
3- Doganın tolere edemediği, kimyasal veya radyosyona dayalı kirleticiler doga ve insanlık için ciddi tehlikler içermektedir, bu nedenle kullanılmasının ya çok dikkatle yâda kullanılmamsı konusunda düna standartları belirlenmelidir. Belirlenirende gelişmiş ülkelere ayrcalık tanınmamalı ve nufuslar dikkate alınarak salınımlar hesaplanmalıdır.
4-Acilen öncelikli kirleticilerden başlanarak alınacak önlemler dünyanın kirlikleri tolere edeöediği şu günlerde çözüm için adım atılmalıdır.
5- Nükleger atıkların gelişmiş ülkelerden gelişmemiş ülkere doğru atılmalarının da önüne geçilmedir. Bu atıklar nede üretiliyorsa orada yâda, o ülke topraklarında saklanmalıdır. Dünya vatandaşlarının, vatandaşlık hakları bakımından hiç biri birinden öncelikli degildir. Bbu hakların vatanşların bir bölümüne ayrıcalık tanınmasının önüne geçmek maksadıyla ortaya konmaya çalışılmaktadır. Ben kirletimim despotluğunun önüne geçek için gerekli önlem B.M ler ve diger dünaya vatandaşları tarafından alınır.
6- Çevreye karşı duyarsızlık içinde olan firmaların ürünlerine hem toplumsal hemde bireysel boykotlar organize edilir ve bu bir dünya anayasal hakkıdır.
7- Bu anayasanın amacı daha temiz bir çevre, daha sağlıklı bir yaşam, daha güvenli yaşanılan ortamlar, dogal hayata da sayğıya dayanan, kısacası daha yaşanılabilir bir dünya insanlığı yaratmak amaç edinerek hazırlanmıştır. Bu amaç para kazanmaktan ve lüks içinde yaşamaktan daha önemlidir. Bu önem üzere ortak düşünceler inşa etme çabamızın ürünü olan bu anayasa geçmişten bugüne kadar yapılan çalışmaların düşünsel içeriğine de dikkat ederek, daha fazlasını yapmamızın gereğini daha bir yüksek sesle dile getirmeye çalışılmıştır. Bütün dünya vatandaşlarını, küresel problemlerimizin ciddiyeti üzerine düşünmeye ve ortak yaklaşımlarla bu problemlere yönelik ortak çözüm arayışında bulunmaya davettir bu anayasa.
8- Kurum ve kuruluşlar çevre ile ilgili konularda önceden önlem alınmasını sağlayacak yaklaşımları destekler, kendileride önlem alır, dogadan kazananlar dogadan kazandıklarından doganın yenilenmesine yönelik harcamalara karlarında %2 pay ayırırlar.
9- Bütün insanlarda daha geniş çevre sorumluluğunun yaygınlaştırılması için girişimlerde bulunulur, bütün insanların gelirlerinden dogaya katkı payı olarak, %0.01 oranında katkı payı kesilir.
10- Çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasını daha AR-Ge aşamasında desteklenir.
11- Kirleticileri dogaya salanlardan, araçlar, fabrikalar, evler, oteller, kısacası kullanılan enerji faturaları üzerinden %1 dogaya katkı fonu için para aktarılarak bu fon dünya için dünaynın en büyük fonu olarak oluşturulur.
Çalışma/Emek
1- Tüm dünya ülkelerinde ortak çalışma şartlarının belirlenmesine çalışılır.
2- Kuruluşlar çalışanların örgütlenme özgürlüğünü ve toplu sözleşme haklarının etkin bir şekilde tanınmasını destekler.
3- Her türlü zorlayıcı ve baskı altında çalıştırma engellenir.
4- Çocukların işçiliğin kadırılarak çocukların çalıştırılmasının etkin bir şekilde ortada kaldırılmasını sağlanır.
5- İşe alma ve çalışma süreçlerinde ve sürelerin de ayrımcılığın önlenmesini sağlanır. Üye ülkeler ve dünaya vatandaşlık standartı seviyesinde ki kuruluşlar ve kişiler bu kuralları uygular ve uygulanması için mücadele eder.
Bu sözleşmenin/anayasanın amaçları daha bir ortak kültür yaratmaya çalışırken yerel kültürlerinde korunmasını önemini bilerek hazırlanmalıdır. Yoksa herkesin birbirine benzemesi, dünaynın tadını kacıracaktır. Yaşam tarzlarındaki renklilikler dünyayı renkli kılmaktadır, bu nedenle bu anaysa bir kültür emperyalimine dönüştürülemez.
Bu sözleşme temel felsefe olarak devletlerin çıkarları karşısında dünyayı ve dogayı öncelikli sayar, yine devletlerin çıkarları karşısında dünya vatandaşı olan insanı önceleyerek, dünya vatandaşlarınını hakkını öncelikli sayar. Bu hak ve özgürlükler hiçbir koşulda vatandaşlık sözleşmesi ilkelerine aykırı olarak kullanılamaz, yani hak ve özgürlüklerin sınırını başkalarının hak ve özgürlükleri belirler.
Bu anaysa eşit muamele talep etme hakkı tanır, daha adil bir değerler sistemine ulaşmayı hedefler, gelişmekte olan ülke halklarının ihtiyaçlarına kayıtsız kalmamayı gerekli kılar.
Gelişmiş ülkelerden ve uluslararası kuruluşlardan yardım talep etme hakkı ve yardımda bulunacak durumdakilere yardım etme sorumluluğu yükleyen bir anayasadır. Bu haklar temel haklar olup şunları sayabiliriz, barınma, yiyecek hakkı, içilebillir su hakkı, sağlık, giyim, iletişim ve haber alma, temiz çevre de yaşama ve koruma sorumluluklarını ve haklarını birlikte barındıran bir Dünya vatandaşlık sözleşmesidir. Bu haklar gibi temel yaşam haklarının karşılanması dünya toplumsal sözleşmesin de insanların insan olmaktan kaynaklı hakları olarak yer alır.
Bu sözleşmenin amacı dünya vatandaşları arasında daha sıkı bir sevgi ve saygıya dayanan birlik ve bağlılık oluşturmaktır. İnsan hakları ile temel özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesinin ilk amaç olarak belirlendiği bu sözleşme ünü açmaya yönelik bir düşünsel çalışmadır. Bütün bunların göz önüne alınarak, dünyada barış, adaletin ve öncelikle insan haklarının, özgürlüklerine temel oluşturarak, bunların korunmasının da öncelik verilerek bir yaşam ortamı yönetimlerin oluşturmak gibi bir görevi vardır. Öte yandan siyasi özgürlüklerin ve gerçek bir demokratik bir siyasal sistemin de oluşturulmasını ön gören bir özlemdir. Ayrıca insan hakları konusunda ortak bir anlayış ve ortaklaşa saygı esasına bağlı olan bu temel özgürlüklere bağlılıklarının sağlanmasına dönük bir akıl yürütmektir. Ortak inancı ve siyasal gelenekleri olan, idealler, özgürlüklere saygı ve hukukun üstünlüğü konularında ortak birra devletler tarafından kabul edildikce uyuglanabilirliliği olduğu kanaatindeyim. Özgürlükler ve demoratik düzen konusunda ortak inançlar ve düşünceler yaratılarak, Dünya hukuk ve kültür mirası, olarak paylaşılmaya dönük bir düşüncedir. Öncelikle toplumalara bu mirasın paylaşılması önerilir. Böylece Dünya devletlerinin, hükümetlerin ve halklarının eliyle Evrensel bir sözleşmenin ortaya çıkarak, hakların ortak güvenceye bağlanmasını sağlamak için yapılan bu çalışmanın yoluyla, adımların atılmaya kararlı olarak başlanması için yukarıda ki konular çercevesince, ortak anlayışlar geliştirmek umuduyla.
“İNSAN ONURU BÜTÜN İKTİDARLARDAN ÖNEMLİDİR, İNSAN HAYATI BÜTÜN DEGERLERDEN DAHA DEGERLİDİR VE KUTSALDIR, BU NEDENLE İNSANLARIN HAKLARINI VE DOGAL HAYATI, İKTİDAR DAKİ İNSANLAR VE KAR HIRSIYLA YOK SAYMAMALIDIR.” Fikri Adil
Bu çalışma kişisel bir sivil çalışmadır.
Hüseyin Benek - www.vatandasfikri.com – Ankara- Türkiye filozofca-65@hotmail.com
Kaynaklar
1-İnsan hakları Evrensel beyannamesi
2- Avrupa insan hakları sözleşmesi
3- Dünya Vatandaşlığı ve Küresel İlkeler Sözleşmesi
4- Haber: SEVGİ CEYDA ŞAİROĞLU Konuşması
5-İnsan hakları ve Demokrasi Egitimi –Mesut Gülmez
|
|
|
Bu Üyenin Diğer Yazıları |
|
|
|
Reklam |
“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."
M.Kemal Atatürk
Adrese Git |
|