Demokrat'ın mücadele rehberi
İnsanlığın çok eski bir sosyolojik buluşu olan demokrasi, diger teknolojik gelişmeler kadar ne hızlı, nede yaygınlaşamamıştır. Bunun başat nedeni vatandaşlarının haklarını dikkate almayan otoriter yönetimlerdir. Bunlara rıza gösteren vatandaşlar ise ikinci derece de sorumludur. Neden dersek, hiçbir otorite otoriteye dayalı ayrıcalıklarından kendi istegi ile vaz geçmeyecegini insanlık tarihi göstermiştir. Demokrasinin en temel ilkesi, ya da en az seviyesi, ister kendi kaldığınız isterseniz de başkalarının maruz kaldığı Adaletsizliklere, haksızlıklara, dışlanmışlıklara, çoğunluguna dayanarak azınlık inanç ve düşünce mensuplarının karşılaştıkları baskı ve zulümlere tepki göstermektir. Bunun içindir ki Demokrasi temel insan haklarının garanti altına alınarak yaşanmasının diger adıdır. Bunun için demokrasinin iyi işletilerek, yaygınlaştırılarak, bütün kurum ve kuruluşlara sirayet etmesi için insan hak ve özgürlükleri konusun da hepimize göreveler düşmektedir. Bunları demokratik mücadele rehberi altın da toplamaya çalıştım…
Demokratik mücadele yöntemleri
1- Çok ucuk gelmesin bir tahrikata mı mensupsunuz, tahrikat lideri öldü, yerine onun işaret etttiği degil müritlerin seçtiği kimsenin gelmesi için çalışarak tahrikatı bile demokratik hale getirmenin daha insancıl ve daha niteliklilerin şeh veya Şıh olmasını sağlayabilriz.
Demokratik seçim ortak nitelikliyi seçme işidir. Amele Alim
2- Lideri seçenleri, seçmek, bu nereden çıktı derseniz, liderler genellikle kendilerini sececekleri secerler ki, lider seçilmeleri garanti olsun… Bu nasıl demokrasidir Allah aşkına kendimi seçecekleri ben seçiyorum, bu il başkanından, ilce başkanına kadar aşagı yukarı böyle, seçilecekler önceden orada ki parti otoriteleri tarafından seçilirler, sonra bunları secin parti yöneticisi yapın, başka bir ülke de böyle demokrasi oyunu varmı bilemiyorum. Bildiğim tek şey az bi, demokratratik sisteme inanıyor ve bunun ülkemiz ve bizim için gerekli olduğunu düşünüyorsak hemen yüksek sesle itiraz edelim, il başkanlarını ilce başkanlarını üyeler seçmesi için bulunduğumuz partiler de itirazlarımızı en yüksek sesle dile getirelim… Yeni bir olay, bir il başkanı acıklıyor, saygı deger genel başkanımızın talimatları doğrultusun da, yasal olmayan hiçbir olayın için de olmayacağız. Demokratik bilinç, yasaların liderlerin de üstün de olduğunu bilir, yasaların talimatı liderleri de bağlar. İşte lider abartması buna denir, başarısız liderler demokrasiler de ya kendileri çekilir, yada partililer seçmez, bizde ise parti yok oluncaya kadar lider devam eder. Demokratik değişimi becerebilsek lider giderdi parti kalırdı, bunu becermeliyiz. Şuan da partiler de görev atamalar, görevlendirmeler yukardan aşagıya doğrudur, demokrasiizin ahsaklıktan kurutulmasını istiyorsak parti içi görev almaların seçimle olamsını sağlamak zorundayız…
3- Ülkemizin aksak demokrasisinin en yumuşak karınlarından biri ise aday belirleme komedisidir. Bir aday belirlenecek, kimin belirlemesi gerekir? A- Lider B- liderlerin belirledikleri MKYK üyeleri C- Genel olarak liderin barlirlediği Parti meclisleri D- il ve ilcenin belirlediği delegeler E- Daha dar bir vatandaşlar grubu olan üyeler. Ülkemizin aksak demokrasisin de genelde ilk şıklardakiler seçerler adayları. Ama yüksek, ileri demokrasiler de ise genel olarak parti üyeleri secer, daha geniş tabanlı bir seçim olur, parti üyeliği daha cazip hale gelir. Parti içi ilerleyişler de partililerin düşüncesin de olanların ilerlemesi sağlanır…
4- Demokrasinin olmazsa olmazlarından biri de için de alternatifine izin veren bir sistem olmasıdır. Yani iktidardasınız, başka iktidar olmaya çalışanların yaşama, muhalefet etme hakkına saygı göstermek zorundasınız. Yoksa demokrasi olmaz. Demokrasi muhalefetini, alternatifini içinde barındırarak iktidar degişimlerini darbeyle, öldürmeyle degil vatandaşlarının tercihleriyle degişmesini sağlayan daha insani bir sistemdir. Bu nedenle muhalefetin alanını daraltan her türlü kısıtlamalara karşı çıkmalıyız…
5- Demokrasinin içeriğini dolduran, parti içi demokrasi, yani Milletvekili, Belediye başkan adaylarının üyeler tarafından seçimi, parti için de demokrasinin işlemesinin yanı sıra demokrasinin en temel ayrımı olan güçler ayrılığının sağlık işletilmesi gerekir. Devletin gücünün tek elde toplanması ancak böyle engellenebilmektedir. Dünya tarihin de demokratik yöntemlerle gelenlerin otoriter yöntemlere kaydıkları görülmüş ve kaymasının önüne gecebilmek için de güçler ayrılı ilkesi demokratik bir gereklilkik haline gelmiştir. Güçler ayrılığı ilkesi Yasama, Yargılama, Yürütme gücü olan devletin bu güçlerinin farklı kurumlara paylaştırılarak birbirilerinin demokratik sınırlar için de kalarak çalışmasını sağlayacak parti ve düşüncelerin desteklenerek demokratik sistemin iyi işlemesini sağlamak bütün demokrtatların görevidir.
6- Demokratik sistem de, inanca dayalı toplumsal catışmaları ortadan kaldıran laiklik demokratik sistemin bel kemiğidir, seçimler kadar önemlidir. Seçimler partilerin iktidar mücadelesiyse, laiklikte inançların yaşanması garantisidir. Demokrasi olsa da laiklik olmasa olur mu dersek, olur diyemeyiz. Aslın da demokrasi farklı olana saygı, farklı olanın iktidarına tahambül, farklı olanın düşünceleriyle iktidara talip olma hakkının için de barındırdığı sistem olduğu kadar inançların da karşılıklı saygıya dayalı yaşanmasıdır diyebiliriz.
7- Demokrasi sistem işi olduğu kadar kültür işdiri de, bu nedenle ailemiz de, okulumuz da için de yaşadığımız toplumu direk ilgilendiren konular da sorunu, kararı tartıştırarak, toplumun düşüncelerini alarak, seçimlerine sunarak, sorunları yaşayanlarla sorunları çözmek için ortak aklın kullanılarak sorunun çözülmesi demokrasi kültürünü topluma yerleştirecektir. Ancak otoriter tavırlardan uzak durarak demokrasi kültürüyle yetişenler, yarın ekonomik gücü, siyasi gücü eline gecirdiğinde de otoriter tavırlardan uzak durarak demokratik sistemin sağlıklı işlemsini sağlayabilirler.
Her şey bir kültüre dayanmadıkca hava da kalacaktır. Fikri Adil
8- Demokrasinin seçme özgürlü oılduğunu hepimiz biliriz, ancak seçim yapabilmek için seçeceklerimizin veya seçmeyeceklerimizin hakkın da doğru bilgiye dayalı kanaatlarımızın olması gerekmektedir. Biz seçtiğimizin seçilecek, seçmediğimizin de seçilmeyecek nitelikte olmasına nasıl karar veriyoruz. Bize ulaşan bilgilerle, bize bu bilgileri ulaştıran kaynakların bizi yanlış seçim yapmaya yönlendiriyorsa ki genellikle her iktidar ve parti bir haber kaynagı yaratarak daha bilgilenme aşamasın da bizim seçimlerimizi etkleyecek yalan yanlış bilgilerle siyasi propagandaya gelmeden bilgi propagandası yapıyorlar, bu şu demektir taraflı haberlerle, yanlı bilgilerle yanlış seçim yapma ihtimalimiz güçleniyor demektir. Bu nedenledir ki basın üzerin deki baskı ve kontrol etme amaçlarına, araçlarına karşı durmak demokrasimizi de aksaklıktan kurtarma mücadelesidir aynı zaman da… Her kim, yandaş haber kayangı yaratıyorsa bir şeyleri gizliyor demektir. Bunun da bizi kandırmak olduğunu bilerek bu gibi durumlara her siyasi oluşum tepki göstermelidir. Biz vatandaşlar ise bagımsız haber kaynaklarını tercih ederek, bir iki haber ve bilgi kaynagıyla gelen haber ve bilgileri test ederek karar vermemizin daha sağlıklı ve daha demokratik bir seçim yapmamıza neden olacağını düşünüyorum.
Hep seçtiklerimizin önemli lduğunu düşünürüz seçmediklerimiz hakkında ki düşüncelerimiz aslında bizim kim olduğumuzu belirler. Fikri Adil
9- Demokrasi de asıl unsurları nedir derseniz örgütlerdir, bunlar partiler, sendikalar, meslek örgütleri, kısacası sivil toplum örgütleri aslında oluşmaları demokrasiye bağlıyken, bunların sağlıklı işlemsi de demokrasinin sağlığını etkilemektedir. Yani birbirini karşlıklı besleyen iki varlık gibidir. Demokrasi yoksa ne partiler, nede diger örgütler var olabilirler, bunun içindir ki demokrasinin iyi işlemesi için toplumun örgütlü, örgütlerin ise demokratik bir şekil de işlemesi gerekir ki, demokrasi sağlıklı işlesin.
Bir şeyi o yapan o degilse on da sorun vardır. Amele Alim
10- İletişim deki son gelişme olan sosyal medya da daha çok demokratik tavra ihtiyaç vardır. Sizin normal hayatın için de karşılaşmadığınız kişi veya grublarla burada karşılaşarak daha demokratik bir hava yaşama fırsatı vardır. Bunun için buralarda da demokratik kültür geliştirmemiz gerekmektedir. Küfür yerine düşünsel tartışmalarla bilgi kaynagı olacak olan sosyal medyayı küfür veya hakaret ortamına çevirenlere hemen her grupda tepki göstermeliyiz ki, demokrasi kültürünü sosyal medya ortamlarında da destekleyerek gelitirmeliyiz.
11- Sosyal Medya, haber tekellerine karşı demokratik ortamı destekleyecek haber kanalıdır. Yalnız son zamanlar da bu ortamın yalan yanlış, yönlendirmeye dönük, kendi taraftarı olduğu kişileri fanatikleştirmeye dönük, sistemli, bilinçli diyemeyecegim bilinçli kimselerin yapmayacagı, Suriye de çekilmiş bir fotoğrafı gezi parkında, Trafik kazasında çekilmiş fotografı gezide çocuklara yapılan gibi sunularak, gezi parkın da protestocular abluka altın da derken gazetecinin birisi parkta kimse yok bunlar yalan haberler diye sosyal medyadan paylaşmasının üzerine güruf halinde küfür ediliyor. Küfür etmek demek benim bu konu da küfürden başka düşüncem yok demektir, ben demokrat degilim, başka bir düşünceye ve habere, bilgiye ne ihtiyacım var, nede tahambülüm kendi ördüğüm düşünce duvarını aşamıyorum, düşündüğüm düşünce duvarları için de çok rarhatım, her şeye küfür ederek düşünceye, demokrasiye katkı sunmak yerine, vatandaşların tek bagımsız haber kaynakları olan sosyal medyayıda kendi düşüncesizliklerimle, fanatikliklerimle, yalanlarımla buranın da kirletilerek güvenilmez bir ortam oluşturarak bagımsız kaynaklarımızı da kirletenlere tepki göstermek demokratların görevidir.
12) Temel insan hakları ve vatandaşlık hak ihlallerinin yasaya dayanmıyorsa tepkisi başka, yasaya dayanıyor da tepkisi başka olmalıdır. Bunun nedeni yasaların toplumsal düzen için gerekli oluşudur, yasalara uymama hakkımız yoktur, ama yasaların degişmesi için mücadele etme hakkımız vardır. Hak kayıplarına neden olacak yasalar çıkarken ister düşünsel isterseniz sokakta protosto ederek karşı durulabilir. Yalnız bu tepkilerimizi gösterirken tepki göstermeyen vatandaşların göstermeme haklarına saygı duyulmalıdır, nasıl ki bizim tepki gösterme hakkımıza saygı duyulmasını istiyorsak bizde tepkisiz vatandaşlara saygı göstermek zorundayız. Bunu şu şekil de yapabiliriz, bir tepkilerimiz de kamu düzenini yok saymayarak, iki tepki gösterdiğimiz bölge de can ve mal güvenliğini sağlayarak tepki göstermeliyiz. Yasalaşmış durumlara karşı ise Baroların da destegiyle yargısal mücadele yapılmalıdır. Son olarak vatandaşalar a verilen anayasa mahkemesine baş vurma da hakkı da dahil yasal yollar kullanılmalı ve sivil toplum örgütlerinin ortaklaşa tepkiler geliştirerek yasanın degişmesi talep edilmelidir… Demokratik yöntemler şitdet içermezler, ya yasal hak aranır, ya da şitdet içermeyen tepkilerle bu hak kayıbı engellenmeye çalışılır. Demokrasiye inanmışsak şitdete inanmıyoruz demektir. Demokratik mücadelelerimizde başarılar…
Bu örnekleri cogaltabiliriz, çogaltabilirsiniz, apartman hayatını, kamu alanlarını daha düzenli, daha saygılı kullanmak, belediye otobüsün de ilerlemek, yaşlılara, hastalara, özürlülere, hamilelere yer vermek, hayvan haklarına ve çevreyi kirleten kirleticilere karşı durmak demokratların rehberindeki başlıca ilkeleridir. Demokratım diyorsak, sistemin iyi işlemesi için sorumluluk almışsınız demektir, bunun için öncelikle bulunduğumuz ortamlar da görevlerimizi iyi bir şekil de gercekleştirerek, mesleki aksaklıkların neden olduğu toplumsal sorunları ortadan kaldırarak demokratik sistemin iyi işlemesi, sonra kendi sorumluluklarımızı yerine getirmenin verdiği hakla, başka sorumsuzlukları, yalanları, yanlışları, hataları eleştirme hakkımızı da uygun usluplarla kullanmak demokratik sorumluluklarımızdandır.
Demokrasi özgürlükler rejimi olduğu kadar, başkalarının da özgürlüklerine de saygı duymayı gerekli görür. Fikri Adil
Ne kadar çok kişiyle karar alırsak o kadar çok vatandaşları işin içine çekmiş, toplumsal sorunlara duyarlı hale getirmiş oluruz. Bu nedenle demokratik örgütlerde kararlara üyelerin de dahil edildiği bir işleyiş demokrasimizi geliştirecek, dünya demokrasi listesinde ki aksak demokratik ülkelerle anılmaktdan demokrasimizi kurtarmış olacagız bu sorumluluk hepimizindir. Daha çok düşünmek, daha çok demokrasi, daha çok özgürlük, daha çok tartışarak karar almak dilegiyle selam ve sevgilerimle…
Hüseyin Benek –www.vatandasfikri.com – Ankara 24 Eylül 13
|