|
|
|
Genç Yazarlarımız |
|
Reklam |
İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!
H.z. Muhammed
Adrese Git |
|
|
|
ÇEVRECİLER NE YAPAR? |
ÇEVRECİLER NE YAPAR?
Çevreciler kimdir, nasıl davranırlar, bunun üzerine biraz düşünelim ve çevreye karşı bu duyarlı insanlara öncelikle yardımcı olalım sonra da onları örnek almamız gerektiğini düşünüyorum. Ben bu örnek kişileri inceledikten sonra kendimce biraz önlem aldım, bunları sizinle paylaşacağım ve size bu örnek kişiyi tanıtacağım.
Önce ben ne yaptımda neden olduğum kirliliği azatlım.
1- Şampuanı bıraktım sabun kullandım, sabunu ıslatmadığınız zaman size neredeyse 3-4 ay gider, böylece kimyasal az salmış oluruz doğaya.
2- Pil kullandığım bütün pilleri dolabilen, yeniden, yeniden kullandığım pillerden aldım, böylece fotoğraf makinesi, çocukların oyuncakları, kumanda pilleri vs..vs yılda en az 20 pilin atılmasını engelledim.
3- Poşet bakkala giderken evden poşetle gittim, hem evde poşet kalabalığı olmadı hem de çevreye daha az poşet atmış oldum. Daha ileriki planım bez torbaya veya fileye dönmek böylece poşet melesinde de çevre kirliliğini en aza indirmektir. Poşet konusunu başka ülkeler ya kağıtla, yada ücretlendirerek çömüşler, yani market sizden poşet başına para alıyor ve sizde çevreyi düşünmeyip parayı düşündüğünüz için daha az poşet kullanıyorsunuz.
4- Bulaşık meselesinde de bulaşık çıkarmamanın yollarını aradım ve şöyle bir yöntem buldum. Yediğim tabağı kurumadan hemen deterjan kullanmadan suya tutarsak çok kolay temizleniyor. Bu tabağı gün içinde tekrardan kullanabiliyoruz. Dolayısıyla doğaya bir kimyasal bırakmamış oluyoruz. Hem bulaşık makinemizi daha az çalıştırarak daha az enerji harcamış oluyoruz.
5-Çamaşır meselesinde zaten bir abartı var, her gün bir gömlek, her gün bir kilot, atlet değiştirme mantığını hala çözemedim buna rağmen kokuyoruz psikolojisi yaşanması bu işi nasıl abarttığımızın göstergesidir. Ben ne yapıyorum ve hiç şikayet almadım koktuğum konusunda kaldı ki zaman zaman kokabilirde insan… Gömleğimi çıkardım baktım hiçbir leke yok, iki gün askıda bıraktım baktım ki o rahatsız eden koku gitmiş. Zaten bir gün giymişsin ne kirlenecek ki kardeşim… Sonra beş gömlek seçtim her gün bir tane giymek kaydıyla beş günde bir sıra geldi ve beş gün havalanan gömlekte ter kokusundan eser kalmadı. Aşağı yukarı bir ay devam ettim, çok kirlenenlerin yerine gömlek ilave ederek 6 gömlekle bir ay idare ettim. Bunu bile abartılı bir temizlik buldum. Kilot sayısına gelince bunu da aşağı yukarı gömlek sayısından biraz fazla onu saymadım ama diyelim ki 8 daha fazla değil kendini kirli mi hissediyorsun daha da sen bilirsin senin ruhun kirli çamaşır suyunun içinde de yaşasan temizlenemezsin. Bu çamaşır meselesi çok uzadı, son bir şeyle bitirelim, insanın diger insana en yakın olduğu nokta sevişme noktasıdır, kötü kokunun burada insanı çok rahatsız ettiğini hepimiz biliriz sevişmeden önce yıkan olsun bitsin, sokakta sadece belli bir mesafeden kokma yeter.
6- Plastik bardaklara ve şişelere şöyle bir önlem aldım, evimde uygun bir şişe ayarladım, damacanadan dolduruyorum ve denk geldiğim damacanadan da doldurarak günde en az 5-6 plastik bardak ve şişe çevreye atmamış oluyorum. Bir gün izledim, dersten çıkıyoruz her çıkışta su içenlerin plastik bardak kullandıklarını gördüm, ben kendilerini uyardım ve elimdeki şişeyle günde en az 5-6 bardağın atılmamasını sağlıyorum dedim hak verdiler, doğru olduğunu söylediler ama plastik bardakları ve şişeleri atmaya devam ettiler. Aynı şeyi otobüs seyahatlerinde de izledim, günde 1 milyon bardak harcandığını düşünün yazık ki yazık çevreye. Kağıt bardak alternatifi var onu kullanalım sadece %50 daha pahalı bir 25 kuruşsa öbürü 50 kuruş.
7- Lüzumsuz kullanılan ambalajlar konusunda bir şey yapamıyorum, başka ülkelerde bu ambalajların çevreye maliyetini baz alarak vergilendirdiklerini duydum. Bu çok güzel bir uygulama, ambalajın çevreye maliyetini düşün, çok ambalaj çok vergi ambalaj fetişizmini de engeller.
8- Yüzey temizleyiciler en çok lüzumsuz yere kullanılan bunlar, bizim hanımla defalarca kavga ettim, efendim mutfağın sehpası şöyle kirliymiş de, böyle kirliymiş, deterjan kullnamsam kesinlikle temizlenmezmiş, falan fistan… Aşağı yukarı gün içinde hanımı izledim iki defa oraya deterjan döktü temizledi ben temizlediğim de ise Sıçak suyla temizliyorum yağlar çözülüyor veya limonu sürüyorum temizliyorum.
9- Araçların kullanılmasından kaynaklı çevre kirliliği de ne yapmaya çalışıyorum. Bunları birkaç şekilde ele alalım isterseniz.
a) Evdeki elektrikli cihazların kullanırken nelere dikkat ediyorum, etmeliyiz. Öncelikle ütüyü mümkün olduğunca hayatımdan çıkarmaya çalışıyorum, bunu şu şekilde yapıyorum öncelikle ütüye ihtiyaç duyulmayan kıyafetleri tercih ediyorum, kot gibi tişört ve penye türü kıyafetleri bir de hemen uygun şekilde asarsanız ya ütü gerektirmez yada, az bir enerji ve zamanla bu ütü sorununu aşarak daha enerji harcarsınız, az enerji harcamanın iki faydası var, az oksijen yakmış olur ortamdaki oksijen size ve diğer çanlılara kalır, az enerji harcarsınız ve elektrik faturanız az gelir beklide kitap alır okursunuz. Bu mesele biraz uzadı yazıların uzunluğundan şikâyet ediyor arkadaşlar. Ama öte yandan konuların anlaşılmaması veya eksik kalması bizde yeteri kadar bilinç oluşturmuyor ve işte dini biliyoruz, öylesine, siyaseti biliyoruz, öylesine, ekonomiyi biliyoruz, öylesine çevre bilincimiz var yok öylesine.. Ben bu meseleler üzerine önce bir soru soruyorum, mesela ülkemizin dış ne kadardır, iç borçla birleştiğinde ne kadar faiz giderimiz var küçük bir araştırma yapın. Bu ödediğimiz faizle neler yapabilirizi görmek için bilgilenmek gerekir.
b) Televizyon; bu cihaz son derece dikkatli kullanılmalıdır, öncelikli nedeni düşünmeyi engellediği için aptallaştırdığı düşünülmektedir. İkincisi ise radyasyon yayması, üçüncüsü ise oksijen yakması nedeniyle iki çevre birde geri zekalı olmamıza neden olmaktadır ki bunu izleme konusunda çok seçici davranmalıyız. Ben önceden seçtiğim bilinç düzeyime katkı sunacak yayınları izliyorum.
c) Saç kurutma ve düzleme araçları gibi çok lüzumlu olmayan araçlardır ki olabildiğince uzak durun, bunlarda azda olda radyasyon üretmektedir, çokta elektrik harcamaktadırlar. İyi bir kurulama ve tarama bu cihazlara ihtiyacı azaltmaktadır, ben bunu deneyerek gördüm sacımı da zaten kısa tutarım…
d) Bilgisayar ve internet zaman öldürücüler, ama iyi değerlendirilemeyen zaman ölsün, elenerek öldürelim düşünceleri oluşmuş toplumda…
Akşama kadar internet de tanımadığımız insanlarla yazışmak, bu yazışmalarında içeriklerine bakıldığında geyik yapmayı bırakalım, geyikler ordusu yaptığımızı görürüz. Bu durum hem bu cihazları amaçlarının dışında kullanmamıza neden olmaktadır, hemde zamanımızın niteliksiz bir şekilde harcanmasına, hangisine size üzülelim, boşa yaktığımız enerjileremi, boşa harcadığımız zamana mı? Siz seçin.
e) Araçların uyurken enerji yakmadığıyla ilgili yaygın yanlış düşünceye gelince, uyku modundaki bütün araçlar enerji yakarlar belki çalıştığı kadar yakmazlar ama çalıştığının çeyreği kadar harcayan cihazların olduğu söylenmektedir. Şarja takılı şarz aletlerinin bile enerji harcamaya devam ettiği düşünülürse ne kadar çok gerersiz ve lüzumsuz enerji yakılmaktadır siz tahmin edin.
f) Yemeklik yağların da çevreyi kirlettiği sanırım hepimizin malumudur, bu nedenle yemeklik yağları bir iki defa kızartmadan sonra diğer yemeklere kullanabiliriz. Böylece atmamış oluruz.
Bu yazı çok uzadı atıklara giremedik, ama size baştan bahsettiğim İngiliz çevreci aile örnegini vererek yazımızı noktalayalım isterseniz.
Bu aileye komşuları yeşiller aile demektelermiş ve bence bu çevre dostu aile bunu fazlasıyla ha ediyor. Davranışları göstermelik degil, geri kazanımları en üst seviyede bu nedenle yılda sadece bir küçük boy çöp çıkarmışlar. Ailenin adı Richart-Rachalle Staruss çifti dünyaya ve bize iyi örnek oldunuz teşekkürler size.
Ailenin bazı çevre dostu davranışlarını buraya aktaralım: çevreci aile daha önce bir yılda çıkardıkları çöpü bir küçük poşete indirdiler. Bunu nasıl becermişler, ambalaj kâğıtlarını ve çamlarını geri dönüşüme, markete giderken her ne alacaklarsa ona göre bir kap götürmek, tüm yiyecek atıklarını organik gübre yapımında kullanarak çöpü bir poşete indirmeyi becermişler. Bu çöp poşetinde ise bir ik tıraş bıçağı ve oyuncak kırıklarından oluşmaktadır. Yine bu aile her ay 3000 cips paketi biriktirerek çanta ve kalem kutusu yapılaması için bir fabrikaya göndermektedirler.
Şimdi çevre için ne kadar çok şey yapabileceğimizi gördük, kendimizi değerlendirip bunları yapmaya çalışmak dileğiyle hepinize doğayla uyumlu sağlıklı ve mutlu bir yaşam dilerim… Selamlar ve sevgiler…
|
|
|
Bu Üyenin Diğer Yazıları |
|
|
|
Reklam |
“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."
M.Kemal Atatürk
Adrese Git |
|