YATIRIM MEZARLIĞI
İyi kötü ekonomi okudum, ekonomi okurken maliyet, fayda analizlerini de öğretiyorlar, yani bunu biraz acarsak yatırımların maliyeti, faydası, ekonomiye maliyeti ve katkısı üzerine düşünmeyi öğretiyorlar… İşi gücü bırakalım biraz yatırımlar üzerine düşünelim mi?
81 İl ve 957 ilçe var değil mi, evet, 80 milyon nüfusumuz var bunun 18 milyon öğrenci, 12 Milyon emekli var, verimsiz çalışmalarından dolayı ben onlara gizli işsiz diyorum… Kamu çalışanlarının sayısı bunların yarısı işsiz, 3.5 milyon kamu çalışanı var, bunların yarısı ne iş yaptığını bilemden masa başında pinekliyorlar, en yüksek maaşı alıyor... Ayrıca Danışılmayan Danışman Sayısı, Kızak da ki Yönetici Sayısı, Emeklisi Gelmiş Hala Bilgisayar Başında Okey Oynayanlar İse Ekstrası… 14-15 milyona yakın ev hanımı var, bu rakamları neden veriyorum? İşsizlik oranımızı belirlemek için… 18 ml+12 ml+ Gereksiz kamu çalışanı 1.750 bin +14 ml = 45 milyon gizli acık işsiz var…. Birde gerçekten de işsiz var bu sayı kayıtlı olan üzerinden konuşursak… 4 milyona yakında işsiz, gizli işsiz var etti 49 milyon hesabımız düz olsun diye 50 milyon diyelim mi? Diyelim zaten rakamlar biraz genellikle gizlenir veya kayıt etme alışkanlığımız olmadığı için doğru veriler elde edemiyoruz… Elli milyon dedik iş gücüne katılmayan kişi sayımız… geriye kaş kişi kaldı, biz yine de bir sağlama yapalım ki, mevcut yanlış durumu savunanlar savunalarının yanlış olduğunu görsün… “İstihdam edilenlerin sayısı 2017 yılı Mayıs döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 621 bin kişi artarak 28 milyon 488 bin kişi, istihdam oranı ise 0,2 puanlık artış ile %47,7 oldu.” Yani rakamlar doğru hatta hükümetten bile daha iyimser tahmin yapmışım ki… Kimse bir şey diyemez herhal de… Çalışanlarımız Nerede Çalışıyor, Bunu Görerek İlerleyelim Mi? %18,7'si tarım da, %19,6'sı sanayi de, % 7,4'ü inşaat da, %54,2'si ise hizmet sektöründe çalışıyor. Bura da Üreten Kesimin Tarım Ve Sanayi Olduğunu Bilerek Devam Edelim.. Yatırım Mezarlığının Sorumlusu Kim Olacak?
Ama bizde yanlışı yapan, adaletsizliği yapan, suçlu olsa bile bizim gruptan birisi olursa, hemen biz adamımızı onlara yedirmeyiz koruması başlar, savunusu başlar… Adam yüzde yüz suçludur, ama ailenin, grubun partinin bütün parasını, gücünü onu kurtarmaya harcarlar…. Oda vasatlığıyla bizi aşağıya çeker… İşi dağıtmadan yatırım mezarlığına gelelim mi? Gelelim biz ne için yatırım yaparız sorusu ile başlayalım mı? Evet, başla rakamlardan sıkıldım, ne biçim yazarsın, yazıyı rakamlara boğdun… Ama rakamlar en az yalan söylerler, hatta doğru yazılırsa yalan hiç söylemezler…
Yatırım özel sektör de ise kişisel fayda sağlamak üzere yapılır, karlı alanlara yatırım yapar özel sektör, nasıl şimdi herkes inşaatcı oldu, 100.000 Liraya mal ettiği daireyi satıyor 250.000 Lira 500.000 liraya… Özel sektör teşvik alırsa toplumsal alanlara yatırım yaparlar… Kamu ne yatırımı yapar, genelde bizim anlayışımıza göre alt yapı, yol, su, baraj, okul, hastahane (Şimdilerde Hastanelerde de Özell, Ayrıca Yap İşlet, Makine Kirala Kulladır Uygulamaları başladı Duyumları Alıyoruz) enerji temini, dağıtımı gibi, şimdi bunlar da özelleşti… Bir özelleştirme furyası devam ediyor, hastane özel, okul özel, yakında enerji ve su kaynakları da özel olacak, bunların dağıtımı zaten özel… O zaman neden yatırım mezarlığı oluyor ülkemiz ona gelelim mi?
Daha anlaşılır olsun diye rakamı biraz küçültelim 30.000 nufuslu bir ilçede yaşadığımızı düşünelim, bir hastane var yeni yapılmış devasa, ama içinde birçok branşın doktoru yok, insanlar başka il ve ilçelere özel hastanelere gidiyor… Sonra bir bana göre bu en gerekli olanı bu arıtma tesisi yapılıyor, ama maliyetinin çok üstün de, daha sonra bir sosyal güvenlik kurum binası yapılıyor, 4-5 yıl önce bir büro vardı haftanın iki günü acık tutulurdu, daha olmadı İl merkezinde sorun çözülürdü… Sonra iki üst geçit yapılıyor gerekli ama yine abartılı bir şekilde maliyeti yüksek… Sonra birde hükümet konağı yapılacak mış? Aaa adalet sarayını unutmuşlar, tühh yazık… Bana göre bu maliyetlerin toplamı son 10 yıldır 100 milyonu buluyor, eski rakamla 100 trilyon… Bunun yarısı işsizliğin engellenmesi için fabrika yapılsaydı veya OSS ne teşvik verilseydi bu ilçemiz nasıl olurdu? Bu soruyu soranı ilçeden sürersek, ilçemiz yatırım mezarlığına döndüğünde inşaatlar bittiğin de, zaten yapan firmalar da ilçenin firmaları olmadığı için o binaların bakımı, onarımı ısıtması, aydınlatması derken, ilçenin ekonomik piyasasına yük, başka bir yükte zincir marketler, alır parayı götürürler… Sonra ne olur, iki önemli fabrikadan biri yem fabrikası kapanır, Kamuya Ait Pancar şirketi tasa tarağı toplar gider… Bizde binalara bakar, durur övünürüz, övünür ama o arada çocuklarımız işsiz kalır, Olanı da Suriyeli ucuz iş gücü kapar… Bize tek iş kapısı güvenlik görevlisi olmak kalır herkesi de güvenlik görevlisi olarak işe alamayacağımıza göre… Karnımız da açlıktan guruldamaya başlar, İnşallah bu gurultu bizi uyandıracak, bizde yöneticilerimize Bina değil Fabrika yapın diyeceğiz fabrikalar yükseldiğinde övüneceğiz… Bir siyasetçinin sözü ile yazıyı bitiriyorum… Mealen (İnşaat fabrika inşaatı değilse durunca işsizlik, Ekonomik Sıkıntı Başlar, Fabrika İnşaatın da ise İnşaat Durunca İş ve istihdam Üretim, Ekonomik Gelişme Başlar) Bizde hangi inşaatlar var görüyorsunuz değil mi?? Görmeliyiz, Özellikle Yöneticilerimiz Görmeli Diler, Selam ve Saygılarımla..
Hüseyin Benek --- 25.11.17 – vatandasfikri.com
Kaynaklar :
3- http://www.diken.com.tr/insaat-furyasi-babacana-da-tak-etti-uretmeden-tasa-topraga-para-harcayan-ekonomi-oluyoruz/
|