CUMHURBAŞKANI SEÇMEK
BEN CUMHURUM BAŞKANIM HANİ
CUMHURUN MU, CUMHURİYETİN Mİ BAŞI OLMALI
Cumhurun mu, cumhuriyetin mi başı olmalı Cumhurbaşkanı bana sorarsanız ikisi arasında ciddi denge sağlamalı ki ne devletin işleyişi neden Cumhurun isteklerine kulak tıkamayacak biri olamalı derim. Başka ne dersin dersin derseniz bana kalırsa bunu sıralayalım ki anlaşılır olsun. 1- Toplumsal gruplaşmalar arasın da cıkacak sorunlara tarafların kabul edecegi çözümler üretmeli… 2- Ayrıca her tarafla konuşacak kadar bi taraf olmalıdır, buna isterseniz siyaseten tarafsızlık diyelim, isterseniz kültürel tarafsız kalabilme diyelim, ya da adil bir kişilik diyelim ama gurubların arasında tarafsızlığı ve adilhane oluşu ile güven duyulacak biri olmalıdır ki Allah korusun çıkacak herhangi bir toplumsal sorun da güvenilir ve tarafsız kişiliği ile tarafları adil bir uzlaşmaya davet edebilsin. 3- Sağlık sorunu da olmamalı ki, görev ve sorumluluklarını rahat yerine getirebilsin. 4- Düşünsel ve entelektüel yetenegi olsun ki sadece bize karşı degil dünya toplumlarına karşı da bizi ve devletimizi iyi temsil edebilsin… 5-Güçlü bir hafıza, güçlü bir irade ile sorunlar karşısın da degerlendirmelerini iyi yapabilsin 6- Bildiklerini ve düşündüklerini kolay ve güzel ifade edebilecek kadar hitabet yetenegi olsun.7- Yemeye, içmeye, paraya ve kadınlara düşkün olmasın nefsini kontrol edecek kadar iradeli olsun… 8- Doğruları çalışkanları korusun yanlışları ve yalancıları yolsuzluğa bulaşmışları kendi siyasetinden birileri olmasına bile bakmadan cezalandırılmasının önünü açsın… 9- Adaletli olmalı, adillerin dostu zalimlerin de düşmanı olmalısını beklerim….10 - Adalet isteyenlere, mahsumlara, mazlumlara karşı ılımlı, şefkatli, kötülere ve suçlulara karşı sert bir davranış sergileyecek kadar güçlü karakter olmalıdır. 11- Gerekliligine inandığı kararları, hareketleri yapacak kadar cesur olmalıdır, bunlar benim Cumhurbaşkanından beklentilerimdir, ama ben bilirim ki yasal düzeni olan toplumların beklentileri kadar yasaları da önemlidir ki işte bu noktada Anayasamız Cumhurbaşkanı seçilecek olan kişiye ne öneriyor bir de ona bakalım ki seçimlerimizi yaparken bu görevi layıkiyle yapacak kişi seçelim ki ülkemiz yönetim sorunu yaşanmasın.
Yemin etmesine baktığımızda zaten Cumhurbaşkanının nasıl hareket edecegi ile ilgili ciddi ip uçları görüyoruz. Madde 103 de Cumhurbaşkanı, görevine başlarken Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde aşağıdaki şekilde yemin eder der ve yemin metnini dikkatlice okuyalım, kim bu görev ve sorumluluk bilinciyle hareket eder ve sözünde duracak kanaati edinirsek onu seçelim derim.
Yemin metni
“Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılâplarına ve lâik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine andiçerim.”
Görev ve yetkilerine baktığımızda ise çok geniş bir alanda görevleri olduğunu görüyoruz.
Madde 104 de devletin başıdır der, yani hem Cumhurun başı hem devletin başı olması beklenmektedir Cumhurbaşkanından, işte bunun için devletin kurumlarının uyumlu, milletin vatandaşlık esasları çercevesince eşit ve birlik içinde tutma sorumluluğunu yerine kim getirebilecekse onu seçmeliyiz.
Anayasamıza baktığımızda birçok görev ve yatki verilmiştir Cumhurbaşkanına, şimdi ise biz, direk seçimimizle milletin başı, Cumhurunbaşı olma görevini de Cumhurbaşkanına yüklüyoruz. Kim seçilirse seçilsin yeterki yeminde belirtilen ve Anayasa da yazılı olan kurallara göre yönetim sergilesin der, oy vermeden önce Anaysa da Cumhurbaşkanılı ile ilgili bölümü okumanızı önerir ve bu seçimimizin ülkemize ve toplumumuza hayırlı olmasını diler sevgi ve selamlarımla…
hüseyin benek --- www.vatandasfikri.com Agustos 14
Aşagıda Anayasadan bazı maddeleri sizin için not olarak aldım okursanız sevinirim…
Madde 104- Cumhurbaşkanı Devletin başıdır. Bu sıfatla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder; Anayasanın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetir.
Bu amaçlarla Anayasanın ilgili maddelerinde gösterilen şartlara uyarak yapacağı görev ve kullanacağı yetkiler şunlardır :
a) Yasama ile ilgili olanlar :
Gerekli gördüğü takdirde, yasama yılının ilk günü Türkiye Büyük Millet Meclisinde açılış konuşmasını yapmak,
Türkiye Büyük Millet Meclisini gerektiğinde toplantıya çağırmak,
Kanunları yayımlamak,
Kanunları tekrar görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisine geri göndermek,
Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları gerekli gördüğü takdirde halkoyuna sunmak,
Kanunların, kanun hükmündeki kararnamelerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün, tümünün veya belirli hükümlerinin Anayasaya şekil veya esas bakımından aykırı oldukları gerekçesi ile Anayasa Mahkemesinde iptal davası açmak,
Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar vermek,
b) Yürütme alanına ilişkin olanlar :
Başbakanı atamak ve istifasını kabul etmek,
Başbakanın teklifi üzerine bakanları atamak ve görevlerine son vermek,
Gerekli gördüğü hallerde Bakanlar Kuruluna başkanlık etmek veya Bakanlar Kurulunu başkanlığı altında toplantıya çağırmak,
Yabancı devletlere Türk Devletinin temsilcilerini göndermek, Türkiye Cumhuriyetine gönderilecek yabancı devlet temsilcilerini kabul etmek,
Milletlerarası andlaşmaları onaylamak ve yayımlamak,
Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Türk Silahlı Kuvvetlerinin Başkomutanlığını temsil etmek,
Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanılmasına karar vermek,
Genelkurmay Başkanını atamak,
Millî Güvenlik Kurulunu toplantıya çağırmak,
Millî Güvenlik Kuruluna Başkanlık etmek,
Başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu kararıyla sıkıyönetim veya olağanüstü hal ilân etmek ve kanun hükmünde kararname çıkarmak,
Kararnameleri imzalamak,
Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebi ile belirli kişilerin cezalarını hafifletmek veya kaldırmak,
Devlet Denetleme Kurulunun üyelerini ve Başkanını atamak,
Devlet Denetleme Kuruluna inceleme, araştırma ve denetleme yaptırtmak,
Yükseköğretim Kurulu üyelerini seçmek,
Üniversite rektörlerini seçmek,
c) Yargı ile ilgili olanlar :
Anayasa Mahkemesi üyelerini, Danıştay üyelerinin dörtte birini, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilini, Askerî Yargıtay üyelerini, Askerî Yüksek İdare Mahkemesi üyelerini, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerini seçmek.
Cumhurbaşkanı, ayrıca Anayasada ve kanunlarda verilen seçme ve atama görevleri ile diğer görevleri yerine getirir ve yetkileri kullanır.
Başkomutanlık
MADDE 117.– Başkomutanlık, Türkiye Büyük Millet Meclisinin manevî varlığından ayrılamaz ve Cumhurbaşkanı tarafından temsil olunur.
MADDE 118.– (Değişik: 3.10.2001-4709/32 md.) Millî Güvenlik Kurulu; Cumhurbaşkanının başkanlığında, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan yardımcıları, Adalet, Millî Savunma, İçişleri, Dışişleri Bakanları, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ve Jandarma Genel Komutanından kurulur.
Olaganüstü yönetim usulleri
MADDE 119.– Tabiî afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinde, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilân edebilir.
MADDE 125 de ise, Cumhurbaşkanının tek başına yapacağı işlemler ile Yüksek Askeri Şuranın kararları yargı denetimi dışındadır. (Ek cümle: 7/5/2010-5982/11 md.) Ancak, Yüksek Askerî Şûranın terfi işlemleri ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayırma hariç her türlü ilişik kesme kararlarına karşı yargı yolu açıktır. Tamamını http://www.anayasa.gen.tr/1982ay.htm bu bağlantıdan okuyabilirsiniz.
Yaralanılan kaynaklar
1- 1982 Anayasası - http://www.anayasa.gen.tr/1982ay.htm
2- Erol Göka - http://yenisafak.com.tr/yazarlar/ErolG%C3%B6ka/cumhurbaskaninda-arayacagimiz-vasiflar/55160
|