DOLAR DOLSA NE OLUR, DOLMASA NE OLUR?
Dolar Doldu NE?
Dolar mı değer kazanıyor, Lira mı değer kaybediyor, yada paraların değerini ne belirliyor? Üzerine az bi düşünelim mi?
Bir toplumun parasının değerini, o toplumun ekonomisi belirler, ekonomisinin üretim yeteneği belirler, hukuk sisteminin adalet dagıtma yeteneği belirler, para arzıyla, mal arz dengesi belirler, bir sürü belirleyici vardır… Biz bunların hiç birine dikkat etmez de dolar dolsa ne olur, dolmasa ne olur dersek, paramız değer kaybeder… Onların doları var bizim de Allahımız var dersek, paramız değer kaybeder, araçların, paranın dini imanı yoktur, o araçları kullananların dini imanı olur, iman etmenin amaçlarından bazıları maun süresinde yazılmıştır, bunları bilmezsek, şuan karşılaştığımız durumla karşılaşırız… Hangi durumla karşılaştık?
“Kısa vadede ödenmesi gereken dış borç 170 milyar dolar” Aylık kaç dolar borç ödememiz lazım basit bir hesap, 170/12= 14 Milyar 166 milyon dolar… Aylık bu kadar dolar gelirimiz var mı? Turizm gelirleri yok, ihracatımız, ithalatımızı karşılamıyor, birde döviz çıkışı varsa ki ekonomistler öyle söylüyor, bizim dolar basacak halimizde yok, bu borçlar nasıl ödenecek? Borç alırken nasıl ödeneceği de düşünülmeli değil mi, sadece kısa vadede bir yıl içinde ödeyeceğimiz borç 170 milyar dolarsa, acaba toplam borcumuz kaç lira, pardon dolar? Aman ha, soruyum, soruşturayım filan demeyin uykunuz kaçar! Bir de bu alınan borç paralarla, her ilçeye bir adliye, hükümet konağı, kamu binası, ibadethane yapmış da, üretim yapacak fabrika yapmamışsak, iyice uykunuz kaçar, bunları düşündükçe ben düşünmemek için uyuyorum, en iyisi sizde uyumaya devam edin…
Döviz girmiyor ekonomiye, döviz çıkıyorsa, Merkez bankasının rezervleri ise baya azalmışsa döviz fiyatları artacak, bizde borcu, borçla ödemek için yüksek faizle borç almanın yollarını arayacağız.. Bu durumu bilen borç verenler bizden sadece yüksek faiz istemeyecekler, siyasal tavizler de isteyecekler… Bütün bunlara aldığımız borç paralarla Başkanın altına uçaklar, lüks arabalar, bakanların, valilerin, belediye başkanlarının, genel müdürlerin, patronların altına çok, hemde çok pahalı, lüks arabalar almak olması sakın.. Olabilir mi? En pahalı arabanın adını yaz vali, bakan, belediye başkanı, diyanet işleri başkanı yaz de ne çıkıyor internette gör… Ekonomik şımarıklığın gösterişi lükstür, bunu sonradan görmeler yapar, iktidarı sonradan gören muhafazakarlar da böyle yaptılar… Dolar doldumu boşaldı mı?
Hükümetimiz dünya finans kurumlarından sürekli para arıyorsa boşaldı demektir, bu boşaltmayı kim yaptı, bir dış operasyon mu var, şimdi borç istediklerimiz bizden bazı şeyler istiyorsa, buna operasyon diyorsak operasyon var, ama kim izin veriyor? Bu kadar borçlananlar, bu borç paraları üretime dönüştürecek yatırım yapmayanlar… Kim borçlanmış?
Borçluluk oranlarına baktığımız da şunu görüyoruz, toplam borç stoku içinde kamu sektörünün %23, Merkez Bankası’nın % 5, özel sektörün ise % 72 oranında borçluluk payına sahip olduğu görüyoruz. Döviz kurunda ki artış, Türk lirasında düşüş özel sektörümüzün, bütün yatırımlarının zararla sonuçlanmasına neden olabilir… Bunun için acilen önlemler alalım derken birde virüs nedeniyle ekonomik sorunlar yaşanır hale geldiki… Yaşadığımız sorun cığ gibi büyürken biz hala kısır siyaset tartışmalarıyla zaman geçiriyoruz… Ulusa seslenirken bile miting alanında kendi tabanımıza seçim konuşları yapar gibi konuşuyoruz, muhalefetten, bizim partiden olmayan ekonomistlerden gelen önerilere kulak tıkıyoruz… Bu noktaya gelişimizin nedeni bu önerilere kulak tıkamak olduğunu unutuyoruz… Unutmamak dileğiyle, ortak sorunlara, ortak çözüm arayışlarıyla çözüm bulmak dileğiyle… Selam ve Sevgilerimle…
Hüseyin Benek – 27.5.2020 – vatandsfikri.com
|