NEDEN > SONUÇ İLİŞKİSİ
(Nedeni Nedir, Sorumlusu Kimdir, Hangi Önlemler Alınmış Olsaydı Bunlar Olmazdı!!!)
Neden etkindir, sonuç edilgendir, yani nedenler sonuçları belirler, bazı örnekler vermek gerekirse…
Dış borç neden artar, dış ticaret açıklarından, zararlarından artar, dış ticaret neden acık verir, kendi ihtiyacımız olan araç ve gereçleri üretmediğimizden… Bir siyasetçi size dış güçler, konjonktür,(genel durum) virüs filan diyorsa size eksik bilgi veriyor demektir…
Örnegin işsizlik neden olur, yani bir olayla, bir sorunla karşılaştığımızda bunun nedeni nedir, biz neyi ihmal ettik, neler yapmamız gerekirken yapmadık da bu olanlar oldu diye düşünmezsek… İşsizligin nedeni nedir, üretim eksikliği onun nedeni nedir, tarlaların, ahırların ataleti, fabrikaların, atölyelerin olmaması veya az olmasıdır, değil mi? Bunu es geçersek, işsizliğin nedenini anlayamayız!!
Devam edelim mi, bütün yaşanılan olumsuzlukların nedeni bilgisizliktir, bilgisizliğin nedeni ise eğitimsizliktir, eğitimsiz toplum kurtarıcıyı, sorunların çözümünü hep başka güçlerden bekler, hatta bu güçlere sorumluluklarını da atarlar… O zaman sorun gelir zarar verir, mutsuz eder, bizde bunları kaderimiz sayarız, gerçekten de Tanrı Almanlara, G.Korelilere refah mı, kader etti de bize yoksulluk diye sorabildiğimizde sorunlarımızın nedenlerini anlar, sorunlar gelmeden önlemler alırız.. Örnegin kuraklık yaşanırken önlem alınaömaz barajlar yapılarak kuraklığa hazırlanılır… Şimdilerde ekonomik sorun yaşıyoruz, nedeni nedir?
Siyasetciler virüs diyor, Almanyada da virüs var, ABD de en çok ölüm olan ülkeler arasında en ön sıralarda, İtalya da öyle ne biz kadar batan esnaf var, ne biz kadar yoksulluk ceken vatandaş… Bunun nedeni olağan üstü akçeleri seçimde harcayan hükümetimiz olmasın sakın.. Yok yok, bir de hükümet eden parti mensubuysak kesin yok, haşa bizim Reis o hatayı yapmaz, o zaman yag neden bir iki yıl içinde %150 artıyor? Her neyse çok siyasete girmeyelim, hemen tarafı olduğumuz partiyi savunmaya başlıyoruz, armudun sapı, üzümün çöpü, domatesin posası falan etki eder, ama bizim lider yanlış karar alamaz, almaz, alırsada yanındakiler kandırmıştır falan… Bu neden sonuç ilişkisini gönül ilişkilerinde de düşünebiliriz, kurabiliriz!!
Mesela mutlu edeceğimiz kadını/erkegi mutsuz ediyorsak o da bizi terk ediyorsa, neden nedir, sonuç neden böyle olmuştur diye düşünmemiz gerek.. Gerçi biz hep sucu başkasına atarız ekonomik olarak, siyasi olarak nasıl hatalarımızın sonucunu kabul etmiyorsak, gönül ilişkilerimizde de aynı şekilde hata mutlaka karşı tarafta, hatta üçüncü bir şahıs, yani dış mihrak buluruz, o bizim aramızı açmıştır falan, onu suçlarız… Son örnek!!
Büyük Padişahımız, sultanımız falan efendi hazretleri iyi mücadele etti ama kafire galip gelemedi, dış mihraklar koskoca imparatorluğu yıktılar.. Kurulurken dış mihrak yokmuydu, kurulurken dış saldırı yokmuydu, iç tepki ve isyanlar yokmuydu vardı ama kuruldu… Kurtuluş savaşında da dış mihraklar neredeyse Ankaraya kadar gelerek iç mihrak olmuşlardı, buna rağmen kurtuluş savaşı verildi, kuruluşla yeni bir devlet kuruldu.. Biraz olsun kendimize güvenelim, biraz olsun olaylarda sorumluluğumuzun oçduğunu bilelim, sonuç olarak bizim yaşadığımız sorunları biz çözeceğiz bunu da bilelim ve sorunların nedenini ne kadar erken görebilirsek o kadar az zarar görürüz, der… Selam ve saygılarımızı sunarım…
Hüseyin Benek – 31.5.2021 – vatandasfikri.com
|