|
|
|
Genç Yazarlarımız |
|
Reklam |
İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!
H.z. Muhammed
Adrese Git |
|
|
|
DEMOKRASİDEN NE ANLIYORUZ? |
DEMOKRASİDEN NE ANLIYORUZ?
AKSAK DEMOKRASİ
Demokrasiden ne anladığımız konusun da şüphelerim var, önce demokrasi nedir mi desek? Yoksa bu demokrasi herkesin başka başka şekilde anlayacagı renksiz, ilkesizlik mi? Bence böyle olmamalı uygulayan ülkelere bakıyorum, iyi işletilirse iyi, ya iyi işletilmezse? ……
Demokrasi sadece seçim mi, seçim öncesi adayların belirlenme yöntemi demokratik degilse, bizde ne kadar demokratik? Seçilmek üzere seçime girenleri kim belirlerse sonucu o belirlemiş olmuyor mu? Demokrasiler de bizim partinin seçimi kazanması için her yol mübah sayabilir mi? Demokrasi liderin iki dudağının arasına saklanmış, dur deyince duran, yürü deyince yürüyen, vur deyince vuranların mangurtların mı sistemi mi?? Demokrasi biz iktidara gelince bütün hakları askıya alma hakkı verir mi? Ya iktidarlar böyle bir şey yapmaya kalkarsa ne olur?
Demokrasi hep bizim liderin, grubun, takımın, partinin mi kazanmasıdır, kazanmaması durumun da nasıl demokrat olunur? Bizim partinin kazanması için her türlü yalan itinayla konuşulur mu demokrasiler de? Demokratik hukuk devletinin hukuk kuralları nasıl oluşturulur ve nasıl uygulanır? Demokrasiler de vatandaşlık hakları ne aşamadadır? Devlet görevlileri vatandaş haklarını her istedikleri zaman budayabilir mi demokrasiler de?
Demokrasiler de güçler ayrılığı ilkesi ne işe yarar, güçler ayrılığı denetim ve denge için gereklidir, bizde güçler ayrılığı ilkesi ne durumdadır? Partilerin aday belirleme ve bu adayları vatandaşlara seçebilirsiniz diye sunmaları için hangi aşamalardan geçilir hiç merak ettik mi? Biz de lider başarısız dahi olsa koltuğunu nasıl korur, lideri seçenleri kim seçer? Lider kendini seçecek delegeleri seçiyorsa seçilmeme ihtimali varmıdır?
Sivil Toplum örgütleri, sendikalar ne iş yaparlar, onlar demokrasinin işletilmesin de ne gibi görevleri vardır? 301 işçi öldüğün de sendikalar neden önlemleri yeteri kadar sorgulamadılar? İşçi örgütleriyle, işçi yanlısı partiler arasında neden işbirligi olmaz, işbirligine engel yasalar neden hala yürürlüktedir?
Bir parti mensubusunuz ilk öğreneceginiz şey nedir bilirmisiniz? Lideri eleştirmek yasak, parti politiklarını eleştirmek yasak, partiniz iktidardaysa iktidarı eleştirmek yasak, sokak da tepki göstermek o, ne demek… Burası liderrokrasi, burada her şeyden sorumlu bakan liderdir… Herkesin iteat etmesine rağmen lider zaman zaman kükrer, kızar bagırır… Neden diye sorsak kendi de bilemez…. Liderin yanlış kararların da ise içimizde ki hainler sorumludur, lider böyle anlar da hainlere dar eder partiyi, siyaseti, oysaki liderler dese demokrasi alanımı daraltıyor diye… Şimdi bu lider kimin lideri olursa olsun demokrat mı? Sorular sorular, bu soruların cevapları bizim demokratik vasatlığımızı ortaya çıkarırlar…. Soru sormayalım mı, eleştirmeyelim mi, yanlış gördüğümüz de bu yanlışın bizim lider tarafından yapılması halin de susalım, karşı grubun lideri tarafından yapılması durumun da liderimiz kükresin biz de peşinden kükreyelim...
Bütün bu sorular demokrasi kamburumuzun göstergeleridir, bu kadar kambur üstüne kamburlar bizim demokrasimizi sorgulamamıza neden olmaktadır… Deveye neden boynun neden egri demişler oda nerem doğru ki demiş… Biz bu kadar demokratik sakatlığı gören lider ve partileri, her seçim de seçim beyannamelerinde demokrasiden ve özgürlüklerden bahsetmelerine ve demokrasi ve özgürlük vaat etmelerine rağmen hala ülkemize demokrasi, tüm kural ve kurumlarıyla neden gelmemiştir, hiç düşündük mü?
Yıllar yılı demokratız, işte sandık, son sözü sen söylersin gibi sözler söyleyenler bizi kandırıyor mu, kandıran kadar hep aynı hikayeye kanan bizler de ne kadar suç var, biraz da aynayı kendimize tutalım mı?
T.C Vatandaşı olarak herhangi bir dernege, meslek odasına, sendikaya, partiye giderek fiili olarak siyasal ortamlar da bulunduk mu, çalıştık mı? Oralar da, demokrasi adına demokratik işleyiş talep ettik mi? Toplumsal sorunlara çözüm önerileri sunduk mu? Çogumuz için bu cevabı ben veriyorum. Yok… O zaman fazla şikayete gerek, bizim temsilcimiz olacagı birileri, genellikle de liderler bu sizi temsil edecek diye bize gösterirler biz de ona oy veririz…. Gercekten de bizim temsilcimiz olur mu? Yada seçilenlerin bu zamana kadar bizi temsil ettiği ne sıklıkta görüldü?
Kimse kusura bakmasın biraz haddimi de aşarak bu demokrasiye bir isim vermek durumundayım, kerizler demokrasisi mi desek, yoksa aksak demokrasi mi? Çün ki biriler tarafından biz keriz yerine konuyoruz, ne seçim de, nede seçimden sonra bizi temsil ettiğini söyleyen temsilciler bizim düşüncelerimize önem vermiyorlar… Bizim taleplerimizi/tepkilerimizi dikkate almıyorlar, hatta tepki bile göstermemize tahambül edemiyorlar… Bizden sürekli alkış bekliyorlar biz de alkış beklentilerini liderimizin gözünden anlıyoruz basıyoruz alkışı….
Bizde buna demokrasi diyoruz, , her seçim de demokrasi ve özgürlük vaat edenler bu seçim de bu sorunu çözün, demokrasi deyince ne anlıyoruz, hala cevap bulamadık o zaman bir siyaset bilimi kitabından demokrasi nedir onu okuyalım mı? Bu iş kitapla olmaz kültürle olur dediğinizi duyar gibiyim, bende ama kitapsız da kültür olmaz derim… Selam ve sevgilerimle…
Hüseyin Benek --- Mayıs 15 – vatandasfikri.com
|
|
|
Bu Üyenin Diğer Yazıları |
|
|
|
Reklam |
“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."
M.Kemal Atatürk
Adrese Git |
|