KARDENİZ GEZİSİ - 4 (Zonguldak)
Zonguldak
Ülke ekonomisinin en dinamik sektörlerinden biri olan turizm, son yıllarda bu ilimizde de önemli bir gelişme göstermiştir. gerek özel, gerekse kamu girişimleriyle kayda değer bir istihdam, hizmet ve konaklama imkanları toplumumuza sunulmuştur.
Zonguldak İlimizin iklim koşulları, bütün Karadeniz kıyı şeridin de olduğu gibi, deniz kum-güneş, doga seçeneğini barındırmaktadır. İl coğrafyasının önemli kısmını oluşturan ormanlık alanlar, yaylalar, mağaralar ve akarsular, yeşilin her tonunu barındıran bir dogal güzelliktedir. Bu doğal güzellikler Zonguldak'ı doğa severlerin gözünde önemli bir cazibe merkezi yapmakta ve bu nedenle bu ilimizin turizm alanında gelecekte daha iyi olacagı düşünülmektedir.
Doğal Güzellikler
Zonguldak, doğal güzelliklerine şöyle yakından baktığımız da gercekten de zengin bir ilmizdir. Karadeniz kıyısı boyunca uzanan koyları, kumsalları, herbiri ayrı bir doğa harikası olan mağaraları, dört mevsim yeşil kalabilen bitki örtüsü ve orman içide ki dinlenme alanları, turizm anlamında değerlendirilebilecek/kısmen de degerlendirilen doğal kaynaklar görüyoruz. Doğuda Sazköy'den, batıa Akçakoca' ya kadar uzanan 80 kilometrelik kıyı şeridinde yer alan, pek çok doğal plaj ve kumsal yöre halkının yaz aylarında günübirlik kullandığı belli başlı mekanlardır. Bu alanlar çevre il ve ilcelere de yaşayan hemşerilerimizi de beklemektedir.
Bunlardan Filyos, Türkali, Göbü, Kapuz, Değirmenağzı, Ilıksu, Erdemir, Ereğli Belediye, Alaplı Belediye, Askeri Plaj ve Kocaman kıyıları "Mavi Bayrak Projesi" kapsamında olup gönül rahatlığıyla denize girilebilecek yerlerdir.
Doğa Turizmi
Bölüklü Yayla - Gümeli / Alaplı
İl topraklarının yarıdan fazlasını kaplayan yeşil dokunun verdigi dogallığın için de, yaz aylarında piknik yeri olarak kullanılan birçok alan bulunmaktadır. Bu alanlar da trekking, foto safari, olta balıkçılığı, av ve yaban hayatı gibi turizm aktivitelerinden yararlanılabilir… Ulutan, Göldağı, Beycuma Yayla, Bostandüzü, 100. Yıl, Milli Egemenlik, Kocaman mevkilerindeki orman içi dinlenme yerlerinde su, wc, oturma grupları, telefon gibi, alt hizmetler sunulmakta, alışversiş, yeme - içme gibi gereksinimler karşılanmaktadır. Sonbaharda bir renk çümbüşüne bürünen Zonguldak ve çevresi görülmeye deger niteliktedir… Söz konusu alanlar da alt hizmet üniteleri ile birlikte, çadırlı kamp sahası, altı adet dağ evi, alabalık ve geyik üretme sahaları bulunmakta, göllerde olta balıkçılığı yapılabilmektedir.
Zonguldak merkezde Harmankaya ve Değirmenağzı, Kdz. Ereğli' de Güneşli yörelerindeki şelale ve trekking alanları doğa turizmi anlamında değerlendirilen uygun mekanlardır.
Zonguldak da Göllere baktığımız da baya geniş olduğunu görüyoruz…
İl sınırları içinde doğal göl bulunmamaktadır. Merkezde Ulutan araj Gölü (114 ha), Kdz. Ereğli' de Kızılcapınar Baraj Gölü (240 ha) ve Gülüç Baraj Gölü (127 ha), Çatalağzı beldesinde bulunan Dereköy Göleti (20 ha) içme suyu yada sanayi amaçlı yapay göllerdir. Bu göllerin çevresi yöre halkınca günübirlik dinlenme alanları olarak kullanılmaktadır. Zonguldağı ziyerete gelen tatilcilere de bu güzel dogal ortamlardan yararlanmasını öneririz…
Çağlayanlar(Şelaleler)
Merkezi Kokaksu Mevkiinde bulunan Harmankaya, Kozlu Beldesinde Değirmenağzı ve Kdz. Ereğli' de Güneşli Kayalıdere Şelaleri ilin en önemli çağlayanları olup, trekking ve piknik amaçlı olarak kullanılmaktadır.
Yayla Turizmi acısından degerlendirdiğimiz de Zonguldak' ı, bütün karadeniz illerin de olduğu gibi en yüksek tepesi olan Alaplı Bacaklı Yayla (1637 m) varolan, yaşayan yayla geleneği ve yayla evleriyle "yayla turizmine", yaklaşık 2-3 ay kar altında kalmasıyla "kış turizmine" aday bir doğal ortamdır.
Ülkemiz de son zamanlar da Foto Safari Turizmi gelişmektedir, Zonguldak bu acıdan da dogal güzellikleriyle çok güzel karelerin yakalanabilecegi nadir yerlerden biridir.
Zonguldak, su ve yeşil kombinasyonu yönünden zengin bir ildir.Orman alanları, akarsu, boyları, mağaraları,vb. doğal güzellikler foto safari için uygun yerlerdir. Bostandüzü, Göldağı, 100. Yıl, Milli Egemenlik, Ulutan, Yayla Mevkii ormaniçi dinlenme alanları; Harmankaya, Güneşli, Değirmenağzı dereleri ve şelaleri; Gökgöl, Sofular, Kızılelma, Cumayanı mağaraları; Bölüklü Yayla, Bacaklı Yayla gibi alanlar foto safari yapmak isteyenler için eşsiz güzelliklere sahiptir. Ömanzara avcıları Haydi Zonguldaga, Haydi Kastamonuya, haydi karadenize…
Karadenizin mavisinden ve yeşilinden bol oksijeninden sizlere Selam ve seviler…
Hüseyin Benek – www.vatandasfikri.com – Agustos 14
Kaynak : http://www.karadenizeregli.gov.tr/goster.php?anid=237&board=8f53295a73878494e9bc8dd6c3c7104f&msgn=179&kmen=22&gozum=5
|