KARADENİZ TURU- 5 (Bartın - Amasra )
Bartın - Amasra
Amasra bir Turizm markası ve merkezi olmuş desek abartmış sayılmayız, Aslın da her yer de olanın biraz fazlası Amasra da var, onlar Turiz mi önemsemişler ve uzun yıllardır bu alanda çalışmışlar ve Karadeniz kıyı şeridin de hak ettikleri yeri edinmişler. Bu başarılarından dolayı Masralıları kutluyorum…
Amasra Kültür turizminde hatırı sayılır bir yere sahip, Müze, Kale, Kuşkayası Yol Anıtı, Yeraltı Galerisi ve Kiliseler (Fatih Camii ve Sanat Evi) ile Roma Meclis Sarayı (Bedesten) kalıntıları,Merkez ilçede; Aya Nikolas Kilisesi (Kültür Evi), Höyükler ile Osmanlı dönemi eserlerinden Camiler, Köprüler, Hanlar, Hamamlarla sadece deniz, güneş degil kültür turizmiyle de kendini göstermektedir…
Amasraya gelenlerin yemek isterlerse salata ve balık gibi karadenize has tazelikte balık ve sebze salatası, eğlence yerleri, sıkılmadan tatil yapacagınız bir ilçe olmasına neden olmaktadır. Yalnız bazı işletmeler maliyet fiyat paradoksu yaşamaktadırlar. 10 kuruşlık çayı 2-3 liraya verenlere duyrulur…
Ayrıca; Folklorik değerler ve Yöre mutfağı, Geleneksel El Sanatlarından 400 yıllık bir geleneği yansıtan Ahşap Yat ve Tekne yapımcılığı, Amasra’da Ağaç işleri (Oymacılık- Süsleme) ve Merkezde Tel Kırma ürünleri.
Deniz Turizmi
Batın iline bağlı İnkumu, Amasra ve Çakraz plajları, temizligiyle dikkat cekiyor diyemeyecegim, buraları kullananlar da(tatilciler) özel idare bazı hizmetler de öne çıkarken temizlik konusun da biraz yetersiz olduğunu görüyorum, belediyeler ise daha çok dikkat etmeliler. Mendirege her gittiğim rast gele atılan çöpleri görüyorum, bunlar ya sürekli temizleniyor, hemen ertesi gün atılıyor yada temizlenmiyor tam anlayamadım… Marka bir ilceye yakışmıyor….
Hele hele Limanla inkumu arasında ki tepe adeta çöp toplama istasyonu yapılmış Bu nedenle Bartın Öel idaresi İn kumunu izlemek için o teras olacak tepeyi en kıs zaman da temizlemelidir diye düşünüyorum. Orası piknik alanı olabilir, kam alanı olabilir ama çölük alanı olmamalı buna yetkililer izin vermemeli diye düşünüyorum… İn kumunun ikinci sorunu ise otopark sorunu oraya gelenleri geldiğine adeta pişman ediyor
Günübirlikçiler için; Kızılkum, Mugada, Hatipler, Güzelcehisar, Göçkün, Akkonak, Çambu, Karaman, Tekkeönü, Kurucaşile ve Kapısuyu plajları.
Doğa Turizmi
Küre Dağları Milli Parkı, Yaylalar (Uluyayla, Gezen ve Ardıç yaylaları), Gezi Alanları (Şelaleler ve Trekking Alanları), Gürcüoluk Mağarası, Güzelcehisar Lav Sütunları, Sportif Turizm Alanları
Kültürel ve Folklorik Değerler
Bartın sınırları içindeki Sesamos (Amasra), Kromna (Kurucaşile) ve Erythinoi (Çakraz) tarihi “Paphlagonia” bölgesindeki önemli antik kentlerdendir. Amasra, antik değerlerin en fazla görüldüğü kenttir.
Bartın merkezinde; Kemal Samancıoğlu Etnografya Müzesi, 700 civarında etnografik eser barındırmaktadır. Fırınlı Kalesi, Çeştepe Höyüğü, Manastırtepe Tümülüsü, Manastırtepe Nekropolü, Deveciler Tümülüsü, Sivritepe Tümülüsü, Durnuk Kaya Mezarları, Güzelcehisar Lav Sütunları ve Kale kalıntıları, Halilbey, İbrahim Paşa, Hacı Mehmet, İkramiye ve Şadırvanlı Camileri, Eski Kilise (Kültür Evi), Taşhan ve Okurhan, Kemer ve Orduyeri Köprüleri, Şadırvan, Osmanlı Hamamı, Kütüphane Binası, İstiklal İlkokulu Binası, Belediye Binası ve Kırtepe Çeşmesi önemli tarihi değerlerdir
Amasra ilçesinde; Ön Asya’da tek olan Kuşkayası Yol Anıtı, Amasra Kalesi; giriş kapısı, sur ve teras duvarları ile toplam 12 adet kale burcu, Kale üzerindeki armalar, Kilise (Fatih Camii), Chapel (Kültür Evi), Yeraltı Galerileri, Oyma Mağaralar ve Bedesten kalıntıları, akropol ve nekropol, Boztepe Mahallesi ve Ada Kütlesi, Kaleiçi Mahallesi, Bedesten Mevkii, Tavşan Adası, Tekketepe Mevkii, Direklikaya, Küçük Liman Antik Rıhtım ve Nekropol Alanı, Sanat Evi (Küçük Kilise), Tavşan Adası, Manastır Kalıntısı, Boztepe Mabet Kalıntısı, Roma Dönemi Köprüsü ve Su Kemeri, Şehir Hamamı, Kaymakamlık Lojmanı ve Bahriye Mektebi (Müze Binası), antik kentin görünen yüzleridir. Tiyatro (5000 kişilik), Forum, Şeref yolu, Yeraltı Çarşısı, akropol ve nekropol gibi bölümler toprak altındadır.
Kurucaşile ilçesinde: Tekkeönü kalesi ve kale içindeki Hisarkale Mahzeni,
Ulus ilçesinde; Hasandede Türbesi, Şimşirli Baba Camii ile Mirzaşah (Ağa Köyü), Karahasan ve Kırktepeler (Abdipaşa) Höyükleri ile Bartın Merkezi, Amasra ve Ulus’taki sivil mimari örneklerinden Bartın Evi (Tescilli konut) önemli tarihi değerlerdir.
Doğal Değerler
Bartın, zengin doğal değerlere sahip bir ildir. Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın “Dünyadaki 100, Ülkemizdeki 9 Sıcak Noktadan Birisi” olarak nitelendirdiği Küre Dağları Milli Parkı; kültürel ve folklorik özellikleri, büyüleyici doğal peyzaj, biyolojik çeşitlilik ve zengin yaban hayatı gibi görülmeye değer öğeleri eşsiz bir manzara bütünlüğü içinde sergilemektedir.
Bu İlimizde, birbirinden ilginç ekolojik değerler doğa turizminde birçok aktiviteye olanak sağlamaktadır. Görünümleri son derece güzel ve renkli doğal oluşumlarıyla Gürcüoluk Mağarası, 80 milyon yıllık doğal anıt niteliğindeki Güzelcehisar lav sütunları, doğa harikası yaylalar ile nitelikli peyzaj değerlere (şelale ve kanyonlar) sahip dağ ve doğa gezi alanları, doğa turizminde öne çıkmakta ve Bartın’ı bölgenin cazibe merkezi konumuna taşımaktadır. Ayrıca; yat ve su üstü sporlarına olanak sağlayan ırmak ile doğa sporları parkurları, foto safari ve kuş gözlemciliği gibi sportif aktiviteler, diğer önemli turizm faaliyetlerdir.
Deniz turizmi içinde değerlendirilebilecek 59 km lik kıyı kesiminde çoğu bakir olan plajlar; deniz- güneş-kum turizmi yanında yat ve su sporları için de önemli aktivite alanlarıdır.
Deniz Turizmi: Bartın’ın olağanüstü güzellikler sergileyen kıyı kesiminde henüz bakir durumda bulunan ve günübirlik kullanıma açık plajların daha aktif kullanımına yönelik olarak sosyal donatı ihtiyaçlarının giderilmesi ve konaklama tesisleri yatırımlarının teşviki gerekmektedir.
Irmak Turizmi: İlimizde Bartın ırmağı; gerek debisi ve akış hızı ve gerekse çevresindeki doğal peyzaj ile önemli bir kaynaktır. ALTINIRMAK- GÜMÜŞ DENİZ TURLARI’nın başlangıç noktası olup, su bisikleti ve sandal gezileri ile kürek yarışları gibi aktivitelere olanak sağlamaktadır.
Yayla Turizmi: Bartın‘da; Uluyayla, Ardıç ve Gezen yaylaları olağanüstü güzellikler sergilemektedir.
Kış Turizmi: Yayla turizminde değerlendirilebilecek Uluyayla, Ardıç ve Gezen yaylaları, aynı zamanda kış turizmi için de önemli bir potansiyeldir.
Dağ Ve Doğa Turizmi: Kastamonu – Bartın Küre Dağları Milli Parkı; doğal potansiyeliyle önemli bir cazibe merkezidir. Ayrıca ilimiz; şelale, kanyon ve birbirinden ilginç peyzaj değerleriyle beğenilen Gezi Alanlarına sahiptir.
Çadır Ve Karavan Turizmi: İlimizde, yaylalar ve bakir koyların bulunduğu sahil kesimi doğal güzellikler içinde Çadır ve Karavan Kampı için ideal ortamlar sunmaktadır.
Çiftlik Turizmi: İlin iç kesimlerinde ve özellikle yaylalara yakın alanlarda yer alan köyler, Çiftlik Turizmi yatırımları için ideal özellikler taşımaktadır.
Mağara Turizmi: İlimizde, varlığı bilinen yaklaşık 100 adet mağaradan birçoğu turizmde değerlendirilebilecek niteliktedir. Bu mağaralarla ilgili gerekli araştırmaların yapılması gerekmektedir.
Av Turizmi: Bartın, Kara avcılığına uygun alanlarıyla beğenilmektedir.
Yat Turizmi: Bartın’da, Bartın Irmağı (Yalı mevkii), Amasra Antikliman ve Balıkçı Barınakları; yat turizminde değerlendirilebilecek özellikler taşımaktadır.
Kongre Turizmi: “Ülkemizde turizmin başladığı yer” olarak bilinen Amasra; son yıllarda Kongreler için Üniversitelerimizden yoğun talepler almaktadır. Bartın ve özellikle Amasra’da Kongre salonları ihtiyacı bulunmaktadır. İlimiz; kültürel ve doğal potansiyeliyle yaşadığı turizm hareketliliğini, yakın bir gelecekte bu tür organizasyonları gerçekleştirerek daha da artıracaktır. Bu kadar olumlu yanların yanı sıra bu ilin yöneticilerine acizhane şikayelerimiz olacak…
Genel olarak çöpleri ve inşaat atıklarını rast gele atma alışkanlığımız bu ilimiz de zirve yapmış Limanla İnkumu arasında ki bakacak, teras olacak tepe çöp istasyonuna çevrilmiş ki genel olarak kirlilik karadeniz de iki yerde zirve yapmış birisi burası digeri ise Sinop ili sınırları için de kalan Sarı Kum kumsalı. Bu ilimizin yetkililerinden ricam orayı çöp alanı degil piknik alanı, İnkum seyir terası yapmalarıdır...
Başka benim izlediğim bir sorun ise İnkumuna yogun ilgiye dayalı otopark sorunu ise oraya gelenlerin tadını kaçırmaktadır. Biz oraya erken sayılan bir saat de gittik saat 9 civarlarıydı biz zor park yeri bulduk bizden sonra gelenlerin araçları başlarına bela oldu, il özel idare mi yapar, belediye mi yapar oraya çok katlı bir otopark yapmak şart olmuş gibi….
Bu ilimizin en marka olmuş ilçesi ise Amasra dır, bunun nedeni yıllardır adını duyurmuş olması tarihi mekanları, Karadeniz de olan doğal güzeliğin burada da olması, yemek ve eylence mekanlarının bir çok yere göre iyi oluşu. Ben eğlencenin çok iyi olduğu iki yer gözlemledim biri Karasu biri de Amasra bu nedenle ikisi de bilinen yer olmuştur. Gezmeye gelenler, görmeye gelenler, denize gelenler, yeme içmeye gelenlere hitap ettiğiniz de marka oluyorsunuz demek ki…
Amasra
Mağara turizmi: Amasra ve çevresinde başta Gürcüoluk olmak üzere görülmeye değer mağaralar vardır. Günübirlik turlarla, doğal yaşamın içinde yer alan bu mağaralara ulaşılabilir.
Eko turizm: Amasra ve çevresindeki dağlar değişik bitki örtüsü ile ekolojik araştırmaların ve meraklıların ilgisini çekmektedir. Özellikle son yıllarda ülkemizin önde gelen üniversiteleri ve bilim adamları yöremizde bilimsel çalışmalar yapmaktadırlar.
Kemere Köprüsü
Amasra`daki Sormagir mahallesi ile Boztepe - Zindan Mahallesini birbirine bağlayan köprüdür eski zamanlarda köprünün altı çakıl taşları ile kaplı idi Amasra deniz temizliğinde köprünün altından deniz akımı sağlanmıştır köprüye ulaşım iki ayrı ufak geçit den geçilerek sağlanmaktadır köprü Roma döneminde yapılmıştır, köprü kenarları toprak kayması nedeni ile günümüzde restore edilmiştir.
Çakraz: Amasra Kurucaşile/Cide karayolunun 18. km’sindedir.Çakraz doğal güzellikleri, temiz kumları ve denizi ile şirin bir tatil beldesidir.
Çakraz, Amasra’nın 16 km kuzeydoğusunda, Amasra’ya bağlı bir köydür. Son zamanlarda Turizmde önemli gelişmeler yaşamakta, Turistik tesislerin sayısı artmaktadır.Özellikle denizinin ve kumsalının temizliği, yeşil doğasıyla çekim merkezi olmaktadır.Amasra’dan yola çıktığınızda, ağaçlı ve kıvrımlı yollar, sizi önce Kaleşah-Ahatlar-İnpiri güzergahından , muhteşem çam ormanlarının arasından Bozköy’e ulaştırır.Amasra’dan sonra tekrar deniz karşılar sizi, Çakraz’a 1 km kala, sola ayrılan yol sizi yaklaşık 400 metre uzunluğundaki sahile ulaştırır.Çadır kurmaya gelenlerin uğrak yerlerinden biridir Bozköy plajı.Birde gelenler sahili temiz tutmayı becerebilseler.Yola devam edildiğinde, yol sizi Çakraz’a ulaştırır.konaklama, yeme-içme ve eğlence işletmelerini bulabilirsiniz Çakraz’da.
Kumsalda çıplak ayakla yürüyen insanlar, kulaklara aşk ezgileri fısıldayan dalgaları seyrederler.Ve deniz kabukları toplarlar sahil boyunca.Deniz Bazen şaşırtır insanları, sakinlik ve dinginliği ile…Gören de dünyanın en uslu denizi zanneder.Güneşte kumsalın parıltıları çeker insanları sahile.Temiz ve sıcak kumlarla vücutlarını örter insanlar güneşten saklanırcasına. Haziran ayına kadar hafta sonları hareketli olmasına rağmen, Haziran ayından itibaren, turistler sarar dört bir yanını.Uzak yada yakın yollardan gelenler, araçlardan inerek, renk katarlar.Kimi doğaya, kimi denize, kimi dinlenmeye, kimi sadece yeme-içmeye gelirler.Çadırlarını kaparak, kamp yapanların sayısı da epey artmıştır son zamanlarda.
Çakraz halkı, geçmişten gelen gelenekle tarım,balıkçılık ve gemicilik yapmaktadırlar.Bölge dışına çıkıp geldikçe, oradaki kültürü Çakraz’ a getirmişler, sosyolojik yapıda daha modern davranmışlardır.
Çakraz sofra kültüründe, sofralar yer sofralarıdır.Büyükçe bakır bir sini,sofra altı,kasnakla veya sofrayla kurulur.Yemekler kenara dizilerek birer birer sofraya konulur, biten yemeğin yerine sıradaki yemek konulur, herkes ortadan yemeğini yer.Yemek yiyecek olan kişiler, sininin veya sofranın etrafına diz çökerek otururlar, sininin altına serilen sofra bezini dizlerinin üstüne alırlar.Bölge halkı misafirperver ve dost canlısıdır.Kendinde olanı paylaşmayı sever.Bayramlarda hergün bir köyün bayramı olur ve gelen misafirlere yemek ikram edilerek,( 40 kat tatlı börek, yoğurtlu makarna, yaprak sarma, baklava, lokma gibi daha ne lezzetler………..) bu gelenek yaşatılmaya çalışılır.
Çakraz’da traking de yapabilirsiniz, bunun için size bir çok parkur önerebiliriz… Bunlar, Ovaköy yürüyüşü, Şeyhler sırtı-Bozköy yürüyüşü, Dede meşesi yürüyüşü ve Şelaleler-Değirmen yürüyüşü .Özellikle şelaleler muhteşem bir doğal ğüzelliktir ve gidiş geliş 2 saatlik bir zamanı kapsamaktadır.
Çakrazda da Karadenizin genelin de olduğu gibi muhteşem koylar bizi dogal güzellikleriyle karşılar, karaman, bozköy, akkonak, karadenize inci gibi dizilmiş koylardır.
Bozköy kumsalı: Yeşillin, mavinin dogallığın verdiği özgürlükgün ferahlığı ile huzura acılan kapı sanki… Amasra-Çakraz arasında yer alan Bozköy plajı ıssız sahillerde altın kumlar arasında temiz denizi özleyenler için gerçek bir sıgınaktır sanki.
Akkonak plajı: Amasra’ya 18, Çakraz’a 2 km uzakta bulunan kumsal uygun piknik ve kamp imkanları ile doğa tutkunlarının görmesi gereken yerlerinden biridir.
Delikli şili: Bir rivayete göre dönemin kralı Petrounıus’un SHILLA adında bir kızı vardır. Shılla kralın tek cocuğudur. O kadar güzledirki bir bakan bir daha bakmakta gözünü ondan alamamaktadır. Güzelliği diyardan diyara yayılmakta herkes onun güzelliğini konuşmaktadır. Gözlerini denizin maviliğinden, saçlarını güneşin sarılığından almış insanın ve doganın güzelliginin zirveligini ulaşmış bunun için de rahatsız eden bir ilgiyle karşılaşmış ve bu delige sıgınmış evsanesi ortalar da dolaşmaktadır..
Efsaneleşmiş bu ilimizi görme geregini belirterek selam ve sevgilerimile…
Hüseyin Benek – www.vatandasfikri.com – Agustos 14
Kaynak : http://www.bartin.gov.tr/kultur-turizm
|