SİYASET'TE İLETİŞİM
POLİTİK HİTABET
SEÇİM KAMPANYASI
“İnsan davranışları temel olarak iletişimden ibarettir. Fikri Adil
İnsan sosyal bir varlıktır, insan siyasi bir valıktır, insan ekonomik bir varlıktır, insan düşünen bir canlıdır, insan konuşan, yazan kimi düşüncelerini, kimi taleplerini, kimi emirlerini, kimi sevgisini, kimi nefretini, kimi mal satabilmek için, kimi yürümesi, kimi de durdurmak için, siyasetciler de projelerini, programlarını anlatarak oy almak için, kısacası her alan da meramımızı iletmek için iletişim için de yaşarız…
Bir grub vatandaş olarak bir parti çercevesin de örgütlenerek, düşücelerimizi, adaylarımızı, liderlerimizi siyasi İletişim diliyle daha geniş halk kitlelerine düşüncelerimizi, proğramımızı, planlarınızı, projelerimizi anlatarak, geniş halk kitlerini ikna etderek onların oylarını/onaylarını almak amacıyla yapılan iletişime politik iletişim diyebiliriz… Biraz politkaya bakacak olursak…
Her şeyden önce Politika, devletin ve vatandaşın hükümet aracılığıyla işlerini yönetme sanatıdır. Bu alanda ki bütün iletişimin amacı, Hükümet/devlet icraatlarını etkileme, değiştirme veya yönlendirme, vatandaşı etkileme, ikna etme, tepki göstermesini sağlama ve oylarını alma işidir. Siyasi iletişim devlet güçünü, yönetimini veya kontrolünü, iletişim aracılığıyla insanları ikna ederek, ele geçirme ve elde tutma bilgisi veya sanatıdır. Siyasi iletişim, kişiler ve topluluklar arası düşünceyle, örgütle veya güçlü liderlikle iletişimin dillerini kullanarak öne geçme mücadelesi de diyebiliriz. Bütün cabalarımıza rağmen bu iletişim aşamaların da verdiğiniz mesajın alıcılar tarafından anlaşılmaması da söz konusu olabilir…
Kısacası buna, iletişim kazaları denir, bu konuya da kısaca deginecek olursak, iletişime konu olan mesajın, herhangi bir etkiyle anlaşılmaması, ya da yanlış anlaşılmaya neden olması, kaynak, mesajı veren, alıcı, mesajı alan insanlar arasında ilişkilere yansıyan olumsuzlukların toplamına iletişim kazası diyebiliriz.
Hepimiz de biliriz ki, insan etkinlikleri iletişimin ürüdür, bu nedenle insanlar kendilerini düşüncelerini ifade etmek, diger canlılarla anlaşabilmek ve onları istedikleri şekil de etkileyebilmek için, sözlü, sözsüz(hareketler, mimikler) yazılı, sembollere dayalı ya da beden diline iletişim için yükledikleri mesajları, iletişim yöntemleri ile bir bütünlük içinde kullanırlar. Hedef kitleye yönelik mesajlar verirler…
İletişim teknikleri sadece mesaj iletmek için kullanılmaz, başkalarının gönderdikleri mesajları anlamada, yorumlamada da onların duygu ve düşüncelerini anlayabilmek, onlarla görüş alışverişin de bulunarak karşılıklı anlamaya dayalı duyarlılığın artması için de iletişim yöntemleri de uygulanır.
Politika, bir yönetme güçünü eline geçirme aşamaları olduğu kadar, yönetme işi esnasın da insanları yapmak istediğiniz şeye ikna etme sanatı olarak da iletişime en çok gereksinim duyulan alandır. İsterseniz ikna etme maksatlı olsun, isterseniz başka bir sebeble olsun hayatın her alanından çok bu alanda İletişim tekniklerine, ihtiyaç duyulan ve uygulanan alandır.
Bu nedenlerle politikacılar, hem sözlü yazılı, hemde görsele ve sembollere dayalı iletişimin önemini en iyi anlayarak ve bu alanda egitim almaya özen göstermektedirler. Bu egitimi aldıkların da sözlerinin etkilerinin daha da artacagını bilirler, seçim kampanyaların da, iletişim yöntemlerini en iyi şekilde uygulayan politikacıların başarılı olma olasılığı daha yüksektir…
Ancak, çoğu siyaset adamı iletişim konusun da egitim almış olmalarına rağmen, başarılı iletişim kuramamaktadır. Bunun nedeni ise kendi grubunun onun liderliğini ön yargılarla, sorgulamadan, onun mesajlarını sorgulamaya gerek duymadan almalarına karşın… Başka liderler söz konusu olduğun da ise, neredeyse alğılama gügüklüğü derecesin de karşı taraftan gelen mesajlara kendilerini kapatmalarına dayarak, gelen mesajı ince eleyip sık dokuyarak, bir çok özellik aramalarına dayalı nedenlerle mesajı degerlendirirler, yada bizim toplum gibi toplumlar degerlendirmeye bile almazlar…
Bunun nedeni ise iletişim kurulan topluluğa, kişiye iletilen mesajı, onların kendileriyle mesajın içeriğinde ki düşüncelerle, özdeşleşmelerini sağlayacak şekil de anlatılamamasından kaynaklı bir etkisizlik yaşanır. Duygu ve düşünce, kültür yansıtmayan, beden dili kullanılmadan, samimi duygulara dayanmadan yapılan iletişim, istenilen mesajı verememekte ve istenilen etkiyi yapmamaktadır.
Seçim çalışmalarında bu nedenle öncelikle imaj oluşturma ve görsellige dayalı sembollerin üst düzeyde kullanılması zorunlu hale gelmiştir. İnsanları istenilen şekil de etkileyebilmek için ortaya çıkarılan bu tekniklere, çalışmalara siyasi iletişim yöntemleri diyebiliriz. Dünyanın pek çok ülkesin de uygulanmakta olan seçim kampanyaları ülkemizde de aşagı yukarı her parti tarafından az yada çok kullanıldığını görmekteyiz.
Siyasiler, seçim kampanyaların da imaj oluşturmak için, görsel teknolojiyinin tüm imkanlarını en üst düzeyde kullanmaya bağlı olarak, başarılı seçim sonucu beklerler. Bu her zaman böyle olmayabilir…
Bütün bu yöntemlerin uygulanmasına rağmen, insanlar ancak belli bir düzeye kadar etkilebilir. Bunun ötesinde bir şey gerekir, o da liderlerin liderlik özelliklerinin yanı sıra, bu özelliklerini iletişim becerileri ile bütünleştirmeleri geregidir.
Bu nedenle başarılı bir siyasetci, lider olabilmek için iletişim ilkelerini, becerileriyle, özümsemeleri için ne yapılabilir…
ÖNCELİKLE TAKIM KURMAYA DÖNÜK ÇALIŞMALAR YAPILMALIDIR.
Her işte olduğu gibi takım kurmak ve bu takımdakilerin yetenekleri çok önemlidir. Bunun için takım kurma aşamasın da, bize nasıl bir takım, takım dakilerin ne gibi yetenekler taşıması gerektiği, takımın sorumluluklarının ne olduğu, takımın ne gibi destek verecegi, karşılaşılan sorunları hangi yöntemle çözecegi, ne sıklıkla toplantılar yapılacagı gibi temel soruların cevapları üzerinden takımı oluşturmalıyız.
Takımın bize yapabilecegi destekler ve yöntemler ve kullanacagımız siyasi dilin , nasıllığı..
1- Çevremiz de bu işte bize yardımcı olacak insanlardan yakın bir çalışma grubu oluşturmak ilk işimiz olsun. Onlara düşüncelerimizi paylaşalım ve geri dönüşlerini saylayalım… Bu çok kalabalık olmayan çekirdek bir kadro olmalı ki düşünsel geri ve ileri alanlarımız olsun…
Bu ekib bizi eleştirecek yakın olmasına rağmen bizimle aynı ruhu paylaşanlardan seçilmelidir, bu eleştirilerin üzerine kendimiz de öz eleştiri yaparak eksikliklerimizi tespit edebilirisiriz. Ekibimiz de karşılaştığımız sorunlar hakın da öneriler edinerek, sorunları aştığımız yaklaşımlar, müdahale de bulunma taktikleri de edinebiliriz… Seçmenlerin sorduğu her soruya cevap vermek zaman zaman tuzak sorulara maruz kalmanıza neden olur bu sorular da sizi ve partinizi zor durumda bırakabilir… Bazı soruları ekibimize sorarak cevaplar alarak bu soruyu soran kişiye dönebiliriz…
2- Seslenilecek tabanın hem siyasi egilimlerini hem de sosyolojik egilimlerini, kültürel degerlerini iyi bilmemiz oların bizimle, bizim onlarla empati kurmamızı sağlayacak ve oluşan sinerji bize güç verecektir. Bunun için de iletişim imkanlarını iyi kullanmalıyız, telefon, internet, sosyal medya gibi alanlar da mutlaka olunmalı ve bu alanlar aracılığıyla kendimizi tanıttığımız kadar vatandaşların da düşüncelerini edinmiş oluruz.. Burada mümkün olduğunca sosyal medyadan gelen mesajlara ve telefonlara biz cevap verelim ki ulaşılabilir olduğumuz da anlaşılsın…
3- Siyasi düşüncemizin ve grubumuzun dışında bize planlama, projelendirme ve bizim söylemlerimizin ana hatlarını oluşturacak bir merkez oluşturalım, bu merkezdeki kişilerin, genel parti düşünlerine, lidere, üyelerine, vatandaşlara karşı söylem, eylemlerin de seviyeli ve samimi olmalarını sağlayalım… İster seçim kanunlarına, isterseniz de başka yasal düzenlemelere karşı, vatandaşların degerlerine biz ve ekibiniz saygılı olmalıyız….
4- Oluşturulacak grubun başkanı, hukuk işlerinden, tedarikcisine, ekonomik işlerden sorumlularını belirleyelim ve bunu çalışacagımız insanlara duyuralım… İşlerin ve sorumluluların belirlenmesi karşılaşılacak sorunların daha kolay aşılması demektir.
5- Bu yakın çalışma arkadaşlarımızdan oluşacak kişilerin bildiği bir çalışma ofisi, bizim ekibimizle daha kolay diyaloğ kurmamıza yardımcı olacaktır… Bu işlerde zaman çok önemlidir, bu nedenle ne çok zaman ayıralım ne de az…
6- Bu yakın kurulun dışın da bir de daha çok bilimsel agırlıklı ve profesyonelce düşünen, medya deneyimi ve entelektüel seviyesi yüksek olan kimselerden oluşmuş ekibin de bize düşünsel destekler sunacak bir takım oluşturmak ve düşünceler üzerine hareketler etmek elimizi kolaylaştıracak ve bizi toplumun karşısına daha düşünsel donanımlı çıkaracaktır. Konusunu, bilen biri olarak topluma hitap etmek demek fersah fersah siyasi vbir yarışa önde başlamak demektir… Bu ekiple, toplum nezdinde, bizim ve partimizin güçlü ve güçsüz yönlerimizi iyi belirleyelim ki güçsüz yanlarımızı güçlendirelim, güçlü yanlarımızı iyi kullanalım…
7 – Çalışma alanınımızı rahat izleyebilecegimiz bir harita üzerinde bölgelere ayıralım ve bölgenin Sosoyolojik, demokrafik yapısı ile ilgili bilgiler edinerek, o,bölgenin, onların sorunlarını ve beklentilerini iyi tespit ederek bölgeye çıkalım.. Duruma göre hitap edelim, dayı, abla, hanım efendi, beyefendi gibi… Gençlerle ve çokcuklarla diyaloğumuzu iyi tutalım ki daha samimi savunucularımız olsun….
8- Seçmen ve gönüllü iletişim merkezleri kuralım, hem seçmenlerin nazbını tutalım hem de bize yardım etmek isteyen gönüllülerin bize veya ekibimize kolay ulaşmasına özen gösterelim…
9- Seçim dönemimiz de yapacaklarımızı genel olarak bir takvime bağlayalım, çevremizdekilerden bu takvime göre hareket etmelerini rica edelim… En az bir haftalık programımızı hazır edelim ve randövilerimizi ayarlayarak, ziyaret edeceginiz kimselerden randövileri alalım ve zamanın da orada olalım… Olamayacagımız durumlarda kesinlikle birini göndererek çok istisnai durumlarda bekletmemek için telefon edelim özür dileyelim ve karşılaştığımız da tekrardan özürümüzü belirtelim… Ziyaretlere giderken bizim ve ekibimizin davranışı, bindigimiz araç,(araçta abartıya kaçılmamalıdır) giyimimiz mensubu olduğumuz partiye ve bizim aday olduğumuz konuma yakışacak ciddiyette ve titizlikte olmalıdır…
10- Hem toplumun taleplerini, hemde bize olan desteği görmek için anketler yaptırmalıyız. Yönlendirme şüphesi olmayan diger anketlerden de yararlanarak, çalışmalarımızı bunlar üzerine revize etmeliyiz… Takım bize ankentler hakkın da raporlar hazırlasın…
11- Bize karşı olanlar neden karşı, sorusunun cevabını takım da bulunanlarla ortak akıl kullanarak ve kamuoyu araştırmları yaparak belirleyelim bunlara karşı daha bir dikkatli, saldırmadan savunmaya dönük söylemlerle bu negatif düşünleri ortadan kaldıracak bir siyasal iletişim planı yapalım ve uygulayalım…
12- Yapacagımız aylık planlar da önemli günleri, Milli, dini mesleki olarak belirleyelim ve bu etkinliklere de aktif bir biçim de katılalım gerekirse de ekibimizle görev alalım…
13- Yerel ve genel olarak, yine bizim için strateji planımızı oluşturacak bu takımla toplumsal sorunları belirleyelim ve bu sorunları sayısal ifadeler de kullanarak dile getirelim, bunları bildiğimizi ve bunlara karşı çözüm önerilerimiz olduğunu konuştuğumuz topluma güven verecek tarzda ifade edelim…
14- Bütün sorunlar hakkında bilgimiz ve çözüm önerilerimiz olmasına rağmen bizim için preztij bir projeniz olsun ve sürekli onu öne çıkaralım….
15- Toplumla her karşılaştığımız da yanımızdakilerin not almalarını sağlayalım ve toplumun nazbını ilk elden tutarak neleri seviyorlar, nelere kızıyorlar, bizim hangi düşüncelerimizi, projelerimizi destekliyorlar veya karşılar ona göre bir siyasi iletişim dili geliştirelim…
16- Bizi diger adaylardan ayıran en önemli özelliğimizi, her fırsatta kullanarak öne çıkaralım ki farkımız iyi fark edilsin…
17- Bize karşı oluşmuş tespit ettiğiniz negatif alğılı bölgere ve kanaat öderi olan kişilere karşı sadece o kişilere ve bölgeye karşı noktasal mesajlar geliştirerek ya bizzt siz yada ekibinizin içinden birinin bu mesajları o bölgelere ve kişilere iletilmesini sağlayarak, bu olumsuz düşünceleri ortadan kaldırmaya çalışalım.
18- Genel veya yerel nasıl bir seçime girmişsek konularımızı, siyasi dilimizi, projelerimizi ona göre seçilmeli, yerelse yerel, genelse genel konulara agırlık verilmeliyiz. Bunların arasında halkın agırlıklı olarak kabul ettiği konuları ve projeleri belirleyerek bunlar üzerinden bir siyasi iletişim ve kültürel iletişim gercekleştirmeliyiz…
19- Söylemlerimizi, vaatlerimizi, projelerimizi mutlaka görsellerle(film, müzik, afiş, büroşür) desteklayalim ki insanlar gördüklerine daha çok inanırlar…
20- Rakiplerimizin, iyi olan yanlarını bizi ve projelerimizi gölgelemeyecek şekil de, bizim projelere atıfda bulunanlarını, benzerlerini bakın bizimle aynısını yapmak istiyor ifadeleriyle destekleyelim ki bu arada biz de projemizi onun övgüsü ve destegini de örtülü bir şekil de ifade etmiş olalım…
21- Bizim için preztiji olan projelerimizi mutlaka kaynaklarıyla sunalım ve yapılabilir olduğunu izah edelim…
22- Toplntılarımız da, konuşmalarımız da bizim ve halkın öncelikleri çatışmasın, halkın öncelikleriyle bizim önceliklerimizi bir denge için de bunu söylemlerimize aktaralım… Bizimle birlikte toplantıya katılacak kişileri toplantının konusuna vakıflardan seçelim veya bu konuyu bizle katılaklara önceden anlatalım… Ayrıca mensubu olduğumuz partiyi temsilen katıldığımız toplantılara, partimizin bu konuda ki düşüncelerini edinerek ve o düşünceye göre bir konu ve söylem seçelim…. Ayrıca toplantı da konuşmalarımızı bize ayrılan süre de bitirelim, yeteri kadar toplantı da kalalım ki gecerken uğradı izlenimi vermeyelim… Toplantılar da ve ziyaretler de ikramları mümkün olduğunca geri çevirmeyelim, sağlık sorununa neden olacaksa özür dileyerek belirtelim…
23- Tanıtım teknikleri konusun da hem dökümanlar da, hem de cihazlar da yenilikci bir sunuma izin verecek türden bir tanıtım yapalım… Böylece bizim teknik donanım ve bunları kullanım konusun daki becerilerimizi de göstermiş oluruz…
24- Afaki konuşmalar, yalan yanlış projeler sunmayalım, Partililere karşı ve oy verecek vatandaşlara karşı dürüst olalım… Sadece biz konuşmayalım, karşılaştığımız insanlara soru sorma fırsatı, eleştirme, fırsatı verelim, itirazları dinleyelim, anlayışla karşılayarak ve makul yanıtlar verelim… Cevap vermediğimiz veya bilgimizin olmadığını belirtiğiiz soruları zamanım dar diyerek not alalım ve sonra kişiye özel dönüşler yaparak cevaplayalım…
25- Partimizin ve mensubu olduğumuz kuruluşun ablemini, filemasını, rozetini mümkün oldukca kullanalım… Seçmenlerle karşılıklı tartışmalardan siyasi tartışmalardan uzak duralım, sadece partiizin düşüncesini ve bizim söyleyeceklerimizi söyleyelim partimizin bu konuda ki düşünceleri budur, sizi kırmak istemeyiz ama genel parti duruşu budur diyerek saygıyı aşmadan tartışmaya girmeden yumuşatalım… Bagıran, çagıran, kızan birinin hemen yanına gidelim ne hissederek, ne düşünerek bu sonuca ulaştığını ögrenelim ve daha gercekci yaklaşımlarla sorunu yumuşatarak çözelim…
26- Toplumun her kesimini kapsayacak, sadece bizim partinize hitap edecek, sadece bir topluluğa hitap edecek şekil de siyaset dilimizi ve iletişim programımızı iyi belirleyelim… Kesin düşman ilan ettiğiniz grublar ya olmasın, yada çok az olsun genel olarak onlara anlaşabilecegimiz izlenimini vermemiz durumun da bize karşı muhalefet sert olmayacaktır…
27- İnsan hayatın da bazı önemli, sevinçlerin yada çok derin üzütülerin yaşandığı anlar vardır.. İnsanlar böyle anlar da yalnız bırakılmadıklarını hiç unutmazlar… Bu nedenle dügün, dernek, cenaze, doğum gibi durumlar da insanlarımızın her daima yanların da olmamız gerekir…
28- Sivil Toplum ve meslek örgütleriyle sıkı işbirliği için de olmalıyız, gerekirse ortak projelerle gerkirse de sponsor olarak onları desteklemeliyiz ve bölgemizde ki odalarlar, deneklerle, meslek örgütleriyle her zaman diyalojlarımızı eksik etmemeliyiz… Tüm sivil Toplum örgütlerinden görüş almalı ve partimizin ve bizim görüşlerimize konunun uzmanı olan bu meslek mensublarının düşüncelerini aktaralım… Böylece meslek odalarının ve mensuplarının da destegini almış oluruz…
29- Nasıl ki insanları dikkate alarak seçim çalışmaları yapıyorsak, çevrye karşı da duyarlı olup, çevreyi korumalıyız ve kirletenleri uyarmalıyız. Çevreye ve hayvanlara karşı saygımızı zaman zaman söylemlerimiz de ifade etmeliyiz…
30- Genel olarak ailenizle de katılabileginiz toplantılar tertipleyin ki aile düzeninizi görenler ve sorumluluklarımızın farkın da olduğumuzu ve yerine getirdiğimizi fark edecek kadar ailemizle toplantılara katılalım…
31- Uygun zamanlar da insanları ziyaret edelim ve ziyarete giderken de çam sakızı coban armaganı şekilin de, azlığına çokluğuna bakmadan hediye götürelim… Ayrıca hastaların ziyaretini de ihmal etmeyelim…
32- İnsanları gülümseyerek karşılayalım, içten bir gülümseme ve samimi davranış en kolay kabullenilmenin yoludur… Herkesle mümkün olduğu kadar temas kuralım, bazılarına dokunarak, bazılarıyla tokalaşarak, bazılarının gözlerinin içine bakarak onlarla ilgilendiğimizi gösterelim. Hanımlara karşı ise ilk hareketi onlardan bekleyelim, kültürel degerler geregi bir mesafe konması gerekiyorsa koyalım…
33- Evrensel insan haklarına eylem ve söylemlerimiz de dikkat edelim, Terörü, şitdeti kınayalım, insan hakları ihlallerine karşı duruşumuzu ifade edelim, demokrasi dışı tavırları, söylemleri ret edelim…
34- Olayları hiçbir zaman kişiselleştirmeyelim, düşüncelerimizle düşüncelerin, projelerimizle projeler karşılaşsın mücadele etsin… Rakipleri eleştirmemiz gerektiğin de hakaret sınırlarına vardırmayalım, hain, hırsız, ajan, katil gibi keskin kelimeleri kullanmayalım… Küçük düşürücü kelimelere saldırgan cevaplar verilecegi için siyaset dili bozulacak ve kimse kimseyi dinlemeyecek, saygı duymayacaktır. Böyle bir ortam da siyaset yapmak zorlaşacaktır..
35- Söylemlerimiz de ve projelerimiz de aşırıya, abartıya kaçmayalım, yapamayacagımız şeyleri vaat etmeyelim ki yarın sıkıntıyla karşılaşmayalım…
36- Hiç kimseye ögüt vermeyelim bize verilen ögütü ise öneri olarak kabul ederek sabırla dinleyelim ve makul yerleri başımızı sallayarak onaylayalım… Karşılıklı diyaloğlarımız da yargılamadan, kesin hükümler vermekten kacınalım, dinleyelim anlamaya çalışalım, karşımızdakine alan, secenek bırakacak şekil de çözüm önerelim…
37- Yeni bilgilere, öğrenmeye, karşılıklı düşünce alışverişine acık olduğumuzu her fırsatta hissettirelim…
38- Pazar günleri çok resmi toplantımız yoksa spor kıyafeti tecih edelim, bir seçim kampanyasın da en az 10-12 yere eşimizle gidelim, eşimizin kapalı veya acık olmasını önemsemeyelim…
HİTABET KONUSUN DA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLERİ İSE ŞÖYLE SIRALAYABİLİRİZ…
Bu hitabet konusu söyleyecegimiz şey kadar önemlidir, neyi, nasıl, nerede söyleyecegimizi bilmek bizim düşüncelerimize dayalı mesajların bu mesajların muhataplarına ulaşmasın da bize çok yardımcı olacaktır… Düşüncelerimiz projelerimiz tabiki önelidir, bunların sunumu, toplum tarafından bilinmesini sağlamak maksadıyla ilanı, yine toplumun kabul etmesi için hitabetin çok önemli olduğunu hepimiz biliriz… Bu hitabet öncelikle bizim toplum tarafından kabul görmemizi sağlayacak, sonrasında da düşünlerimizin ve projelerimizin tanınmasını ve kabul görmesinin önünü açaçaktır. Bu nedenle bu konuya da dikkat etmeliyiz…
1- Konuşma yapmadan önce mesaj verilecek kitlenin ihtiyaçları ve inançları belirlenerek, hitap ettiğimiz kitlenin içinden birisiymiş gibi nir siyasi dil kullanmalıyız.
2- Konuşulan dile hakim olmak, güzel Türkçe konuşuyorsak Türkceye…
3- Mesajın içerigine göre ses tonunu iyi ayarlayarak, konunun önemini öne çıkaracak şekil de konuşmalıyız..
4- Uzun konuşmalar da olsun, konuşmaya derinlik katmak için olsun oksijen önemlidir, bunun için nefes kontrolü yapmayı iyi öğrenmeliyiz.
5- Konuşma da, mesaj vermekte ki ana maksat ikna etmektir bu özelliğe çok dikkat edilmeliyiz…
6- Beden dili de dediğimiz sözsüz iletişim tekniklerini iyi kullanmamız gerekir ( el, kol hareketleri, jestler, mimikler ),
7- Mesaj verilmek istenen konunun dağıtılmaması gerekir, sade, yalın, daha çok somut bir şekil de konuya odaklanmalıyız…
8- Karşılaşılacak protestolara, tepkilere karşı hazırlıklı olmalı ve protestolara kesinlikle karşı koymamalı veya olayı tırmandırmayacak şekil de karşı koymalıyız..
9- Söz kadar sözsüz mesajların da önemi var demiştik, bu nedenle ki bunlardan beden diline hakkın da bilgi sahibi olmamız gerekir…
10- Konuya göre, oradakiler kim, kişilerin durumuna göre, söylemlerimiz ve zamanı en iyi şekil de kullanmamız gerekir. Zaman bizim için ne kadar önemliyse, bizden sonraki konuşmacılar ve diger insanlar için de o kadar önemlidir…
11- Konuşma da oradakilerin anlama seviyesi hakkın da bir bilgimizin olması gerekir ve onları teorik, teknik konuşmalarla, sıkmadan daha çok örneklerle konuşmalıyız… En önemli teknikleri den biri de mesaj verilen toplumun sosyal özelliklerini(Yaşını, cinsiyetini, inançlarını, siyasi düşüncelerini, sosyolojik durumlarını, kültürel degerlerini) dikkate alarak onların duygu ve düşünceleriyle empati kuracak şekil de bir konuşma yöntemi seçmeliyiz.
12- Hitap edilen kitleye, duygusal, düşünsel, nispeten fiziksel hakim olma duygusu vermek için iletişim dilini iyi kullanılmamız gerekir.
13- Tek düze ses tonuyla konuşmaktan kacınmalyız konunun önemli yerlerini daha vurğulu belirterek, konuşmalarımızı espirilerle, fıkralarla süsleyelim. Sorun yaşayanlara karşı ise daha bir ilgiyle umutvari ve samimi bir havada konuşalım…
14- Mesajın içinde ki sözcükler, söylemler, samimiyeti yansıtması gerekir ki, mesajı verdiğimiz toplulukta güven duygusu yaratılabilelim.
15- Genel olarak yüklem son da olur, ama zaman zaman devrik cümleler de kurarak konuşma yapılabiliriz.
16- Mesajın için de barındırdığı duygu-düşünceye göre davranışlar segilenerek, mesajla bir bütünlük oluşturmalıyız.
17- Bizim toplum da siyasetcilerin temel yaptığı yanlışlardan biri hep karşıda kini eleştirmeye dayalı konuşmalar yapmalarıdır. Aslın da yüksek perdeden konuşmalar konuşmamızın ancak 1/5’ini oluşturmalı, diger bölümlerin de ise sorun anlatılmalı ve çözüm önerisinin yanı sıra kendi yapacaklarımız anlatmak en iyi yöntemlerden biridir.
18- Saldırgan, gergin, nefrete dayalı, suçlamaya dönük söylemlerden mümkün olduğunca kacınmamız gerekir.
19- Parti genel başkanımızın ve partimizin önemli ilkelerinden abarmadan bahsedin. Başka parti liderlerini gereksiz yere yermeyin belki size oy verme ihtimali olan ama o lideri seven biri bu salon da olabilir…
TANITIM BÜROLARI VE MALZEMELERİNİN UYUMU
Bürolar olsun bütün görseller olsun ülke genelin de partimizin kullandığı genel şaplona uygun olmalı ve bu genel parti duruşunu bozmayacak kadar biz kendi düşünceleirmizi ve görsellerimizi kullanarak kampanyamıza devam edebiliriz. Bunun için dikkat ememiz gereken bazı kuralalrı hep beraber hatıryalım isterseniz…
1- Genel olarak partimizin ortaya koyduğu şablona uyarak tanıtım bürolarını ve merkezleri kurulmalıdır… Kullanılacak dökümanların parti genel merkezinden yayınlanan görsel malzemeye uygun oluşu kampanya bütünlüğü ve genel olarak algı yaratmaya yardım edeceginden dolayı genel şaplonlara uyulmamız gerekir…
2- Seçmen iletişim merkezleri ve büroları harita üzerin de işaretleyelim, mümkünse adresleri kroki ile belirten bir büroşür hazırlayalım… Bu büroların partililer için degil tarafsız seçmenleri etkilemek için acıldığını unutmamak kaydıyla çalışmalar yapılmalım. Buraya insanlar çok rahat gelebilmeli, gelenlerin rahat edecegi ortamlar hazırlayalım… Buraya gelen vatandaşların bilgilenecegi şekil de proğram ve proje kitapcıkları ve buroşürleri mutlaka bulundurulmalım… Burada partiye ait müzik ve filmleri çevreyi çok rahatsız etmeyecek şekilde yayınlayalım.
3- Bize destek olmak isteyen partilileri ve vatandaşları bizim kampanyamıza dahil edecek şekil de yardım etmeye ve bürolar açmaya ikna edelim, bu büroların genellikle insan trafiginin yoğun olduğu alanlarda olmasına dikkat edelim…
4- Bu bürolara gelenlere partinizin hakın daki eleştirilerimi, olumlu, olumsuz düşüncelerini bidirmesini sağlayan not sistemi kuralım… Bu notları daha yukarıda ki yetkililerle paylaşalım, parti söylemlerini bu eleştirilere göre düzenleyelim…
TANITIM BÖLÜMÜNDE YAPILACAKLAR…
Bazıları tekrar gibi olsa da bunların ayrı degerlendirilmesi gerekiyor, yapılacakların aynı şeyler olduğu için tekrar gibi dursa da aslında ya ayrı kişiler, yada ayrı grubların yaptığı işler olduğunu biliyoruz, bir yer de konu bizken başka yer de seçmenler başka yer de farklı takımlarımızdır. Bu nedenledir ki ya tamamen bu kurallar özümsenmeli yada bizi ilgilen bölümler öncelikle okunmalıdır ki başarılı bir kampanya yürütebilelim. Sonuçta burada ki bilgiler insanlığın deneyimlerin den çıkmıştır, bizim de yararlanmamız gerekir…
1- Mutlaka iyi bir tanıtım ekibi kuralım, hem görsel, hem de düşünsel çıkarımlar yapabilecek bu ekip yeni fikirlerle bizim ve partimizin düşüncelerini halka sunsun…
2- Bu ekibin teknolojiyi iyi kullanmansının yanı sıra, parti politikalarıyla uyumlu bir bütünlük sağlamasını özen gösterelim…
3- Tanıtım kamyasın da kullanılacak eşentiyonlardan alınca, billboartlara kadar mümkün olduğunca dikkat çeken yerlerin seçilmesi ve bu yerler aracılığıyla düşüncelerimizin seçmene ulaşması sağlanabilir…
4- Kampanya da belirlenen eksen, tema ve silogan baştan iyi seçilmeli ve bunlar üzerinden, broşürler, afişlerle devam etmelidir. Bu görsellerin çogunda adayı tanıtan fotograflar mutlaka agırlıklı olmalıdır. Zira adayların çoğunu oy verecek insanlar bu kampanya süresince tanıyacaktır…
5- Hem bizim, hem de rakiplerimizin geçmişte kullandığı siloganlardan ve projelerden kacınmalıyız, taklitcilige ve tekrara düşmemek için..
6- Müzikler ve filmler genel mekezin belirlediklerinin dışındakilerden mümkün olduğunca kullanılmamalıdır. Genel olarak aynı parcaların ve filmlerin kullanılması toplan bir etki yaratma acısından önemlidir. Ayrıca telif haklarına dikkat edelim ki yasal hakları ihlal etmiş olmayalım…
7-Projelerinizi üç boyutlu hale getirerek somutlaştıralım ve kamuoyuna bu şekil de sunmasını tanıtım ekibimizin hazırladığı dökümanlar üzerinden yapalım.
8- Bölge gazete eklerin de, yerel gazeteler de, reklamdan çok haber olarak çıkmaya çalışalım...
9- Giydirilmiş araç birden fazla olacaksa aynı marka ve aynı tip olmasına özen gösterelim…
10- Toplumun karşı karşıya olduğu sorunları görüntülü bir şekle dönüştürelim ve çözüm önerilerimizi de bu görüntülere ekleyelim…
11- Hazırladığınız bütceye hem bşiz uyalım hem de tanıtım ekibi uymaya çaşılışın ve kampanya ekonomi sorumlusuyla bütcenin yeterliliği ve kaynaklar konuşulsun…
SİYASET DE İLETİŞİMİN MEDYA AYAGI
1- Yerel veya ulusal trajı az, çok, bizden onlardan ayrımı yapmadan yaklaşım sergileyerek iyi bir medya iletişimi kurmalıyız… Basınla daha iyi diyaloğlar kuracak ajanslarından yardım alarak daha etkili bir iletişim kurabiliriz…
2- Ekipte medyaya acıklama yapan tek sorumlu olmalı ve acıklamalar, bizim onayımıza tabi olmalıdır… Ayrıca hakkımız da ve rakiplerimizin hakkında çıkan haberleri de arşivleyerek acıklamalar hakkın da elimizde bilgiler olmalıdır….
3- Habere konu olacak deger de etkinlik ve faaliyetler üretmeliyiz ki haber olarak gazeteler de ve haber sitelerin de yer bulabilelim…
4- Meya ile iletişim gazaları çok büyük sorunlara neden olabilir, bunun için büyük sorunlara müdahale edecek bir üst ekip olmalı ve çıkan sorunlara bizim adımıza bu ekip müdahale etmelidir…
5- Basın mensubları ile tartışmadan kacınılmalı çok gerektiği zamnalar da ise saygıyı kaybetmeden tartışılmalıdır.
6-Planlı ve sürekli olarak basına gündemimizi ve haberlerimizi bildirmeli, yaptığımız toplantılara basın mensublarını davet etmeli, gelmemesi durumun da bu toplantıları haberleştirerek onlara dosya halin de sunmalıyız…
7- Yerel medya genel de seçimi bekler, bu imkanları kullanalım, ama ekonomik olarak da abartmadan bu alan da kendimizi zorlama dan yer almamız için geregini yapalım…
8- Gazete, billboart, gibi kısıtlı alanlar önceden rezerve edilmelidir ki, bize, kampanyamıza, bizim duyurularımıza uygun tarihler de buralara ilanlarımızla çıkabilelim…
Son olarak kapanyanın ilişkisini iyi ayarlamak için ekibimizin hem bizimle ve diger ekiplerle, hem toplumla, hem de teşkilatla, hem medya ile ilişkisine dikkat edecek şekil de bir kampanya düzenleyemek için kurulan takım elimizi güçlendirecek sorunsuz bir kampanya ve kedimizi iyi anlattığınız, partimizin düşünclerini, proğramlarını oy alacagımız insanlara iyi anlatan, bir siyasi dil kullanmış oluruz….
Bunca bilgi bizim ve düşüncelerimizin toplum trafından daha iyi anlaşılmasına dönük bir çalışmadır, bu çalışmanın başarılı olması demek kazanmasak bile gelecekte bizim ve partimizin elini güçlendiren bir kampanya demektir…
Farkındayız degiliz, hayatımızı degerlendirdiğimiz birçok iletişimimiz, iletişim kazasına kurban gitmiştir. Bu nedenledir ki insanlar iletişim konusunun çok üzerinde durmuşlar ve binlerce kitap, onbinlerce makale yazmışlardır. Bunlardan yararlanarak bu alanda ki bilgilerimizi daha da geliştirebiliriz.
Bir siyasi düşünce olsun, bu düşüncenin lideri olsun, politik olarak başarı bekliyorsa ki bekler… Bunun yolu ve yöntemi etkili, ilkeli, başarılı bir siyasi iletişimden geçmektedir. Bütün bu nedenlerden dolayı politik iletişim, genel olarak liderlere, İmaj oluşturarak toplum üzerin de daha etkili olmaalarının sağlanmasının yanısıra daha başarılı kampanyalar yaparak, daha başarılı sonuçlar almak için iletişim ilkelerinin en iyi şekilde kullanmaya yönelik çalışmalardır… Kazasız iletişimler diler, her mesajınızın amacına ulaşması dilegiyle selam ve sevgiler…
Kaynaklar
1-Yüksel Bağışlar- Diksiyon Ders Notları
2- Yüksel Işık- Motivasyon- Sis Yayıncılık
4- MHP genel merkezi Aday el kitapcığı
5-http://tr.wikipedia.org/wiki/Siyasal_ileti%C5%9Fim
|