DEMOKRASİNİN TEMEL İLKELERİ
(Demokrasi Karnemiz) (Demokrasi Garantörleri)
Temel önemlidir, neden yapı onun üzerine inşa edilir, demokrasi yapısı toplumsal yapının ana kolonudur, demokrasinin kolonları nedir? Demokrasinin temel niteliklerini saysak, bunlar olmazsa demokrasi ne kadar demokrasi olur desek, neleri sayarız?
İlk akla gelen seçimler oluyor değil mi? Seçen ve seçilenlerin katılımının, özgür olduğu, gizli oy verme, müşahitler huzurunda acık sayımın yapıldığı seçimler olmasa…
Oy verecek farklı partiler, adaylar, yani muhalefet olmasa… Seçim yapabilmek için farklı seçeneklerin olması gerekir farklı partiler farklı seçeneklerdir…
Devletin gücü, (Yasama, Yargı, Yürütme Güçleri) farklı kurumlara, erklere paylaştırılmaz, tek elde toplanırsa… Devletin tüm gücü tek elde toplanırsa, o güç artık demokrasiye ihtiyaç duymaz, hatta yok sayarsa, genel olarak iktidarlarda bu eğilim vardır…
Meslek grupları, baskı grupları örgütsüz olurda Sivil toplum örgütleri olmazsa… Yönetenlerin yanlışlarına karşı tepki gösterecek bir örgütlenme yoksa orada yönetim keyfiliklere düşecektir…
Oy veren vatandaşları olaylar ve olgular hakkında bilgilendiren tarafsız medya olmazsa… Bagımsız medya, vatandaşların bilgi ve haber kaynağıdır, bu kaynaklar olmazsa iktidarlar, parası olanlar istedikleri algıyı yaratırlar…
Gerektiğinde danışmanlık, gerektiğine tepki gösterecek akademiler(üniversiteler) Olmazsa… Toplumumuzun sinir uçları yok demektir, sinir uçları olmayan toplumlarda demokrasi zor oluşur, zor yaşar…
Siyasetçiye değil, sisteme ve devletine bağlı bilinçli vatandaşlar olmazsa… Ben bazı tahrikat önderlerine, bazı siyasetçilere devletten, demokratik sistemden daha fazla, bağlı olan vatandaşların olduğunu görüyorum, sisteme ilklere, yasalara bağlılık demokrasinin temelleri arasındadır..
Ayrıca medya dışında da, topluma düşünsel yön verecek, yöneten kadrolara gerektiğine danışmanlık, gerektiğin de tepki gösterecek entelektüellerimiz, aydınlarımız yoksa… Nasıl bu kadar rahat demokrasimiz var diyebiliriz? Bütün bunlar olmasa, demokrasi nasıl olur?
Bu saydıklarıma siz neler eklersiniz bilmiyorum, ekonomik, sosyal özgürlükleri de ekleyebilirsiniz, eğitime katılma, eğitimi içeriğinin ne kadar demokrasiye uygunluğunu da ekleyebiliriniz… Diyelim ki ekledik bunları demokrasi karnemiz nasıl acaba diye devam edelim mi?
Dünya Genelinde Demokrasi Sıralaması ve Ülkemiz Türkiye’nin Yeri…
1-Norveç 2-İzlanda 3-İsveç 4-Yeni Zelanda 5-Danimarka 6-Kanada 7-İrlanda 8-Finlandiya 9-Avustralya 10-İsviçre 108-Nijerya 109-Filistin 110-Türkiye 111-Gambiya 112-Pakistan Sıralama böylede neye göre bu sıralamayı belirliyorlar, buda çok önemli… Yukarda yazdıklarımıza paralel ölçüler varmış…
Seçim süreçleri, çoğulculuk, sivil özgürlükler, hükümetlerin işleyişleri, siyasi katılım ve siyasi kültür gibi konulardaki durumlara göre ülkelerin puanlandırıldığı raporda Avrupa'nın dünya genelindeki ortalamasını düşüren ülkeler arasında İtalya, Türkiye ve Rusya gösterildi… En demokratik ilk üç ülke sırasıyla Norveç, İzlanda, İsveç olurken, sondan üçte ise Kuzey Kore, Suriye ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti sıralandı.
Bizim demokratik işleyişimiz 110’uncu sırada yer almış durum da, neden acaba diye sormayalım mı? Biz demokrasi nedir diye sorarsak, ne eksik onu anlayarak gidermeye çalışırız, eksiklikleri girecek sivil toplum örgütlerine üye olur, partileri destekleriz… Demokrasi, tüm üye veya vatandaşların, organizasyon veya devlet politikasını şekillendirmede eşit hakka sahip olduğu bir tür yönetim biçimidir.. Başka bir tanımda ise şu yazar, halkın egemenliği temeline dayanan yönetim biçimidir… Son soru…
Sizce, demokrasimizin temelleri sağlam mı, değilse nasıl güçlendirebiliriz, dileğim, cabam, önerim odur ki demokrasimizi ilk onda anılır şekle getirebiliriz, getirmek dileğiyle, Selam ve Sevgilerimle…
Hüseyin Benek – vatandasfikri.com – 21.10.19
Kaynaklar
1* https://tr.euronews.com/2019/01/09/2018-demokrasi-endeki-turkiye-10-basamak-geriledi-110-ulke-oldu-avrupa-demokrasi
2* http://www.dildernegi.org.tr/TR,274/turkce-sozluk-ara-bul.html
|