|
|
|
Genç Yazarlarımız |
|
Reklam |
İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!
H.z. Muhammed
Adrese Git |
|
|
|
ABD, YAPTIRIMLARI NELER? |
ABD, YAPTIRIMLARI NELER?
(2018 de Sekiz ABD İsteği)
(Caatsa Yaptırımları Neleri İçeriyor?)
(ABD den Hadsiz, Hukuksuz İstekler)
ABD kongresi ve yönetimi Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 füze hava savunma sistemi nedeniyle, kısa adıyla CAATSA olarak bilinen (Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası) kapsamında bir dizi yaptırım uygulaması için son aşamalarına geçildi…
Bu yaptırımlar listesinde F-35 ler olmamasına rağmen bu konuda da yaptırım başlamış durum da, ayrıca AB liginin önemsediği Dogu Akdeniz yok, onlarda Dogu Akdeniz doğal gaz yataklarının paylaşımına dayalı olarak yaptırımlar hazırlıyorlar… Görülen o ki batı komple üzerimize geliyor, bunu nasıl başardık bilemiyorum… Olayların bu noktaya gelebileceğini tahmin etmeliydik, yada ettik, batı bizden olmadık şeyler istediği için kabullenemedik… Biz vatandaşlar olarak, mecliste grubu bulunan veya bulunmayan partiler olarak bu gibi durumlarda ne yapacağımız net bir şekilde bellidir, ulusal çıkarlar neyi gerektiriyorsa o yapılır, hükümetimizden de bu doğrultuda adımlar beklenir… Bu arada hükümet sözcülerinden, yöneticilerinden ricamız şudur… Dış politikayı iç seçim mesajı haline getireceğim derken olacak uzlaşıların, olacak müzakerelerin, atılacak olumlu adımların önünün tıkayacağı da bilinmelidir… Caatsaya gelecek olursak…
CAATSA yasası uyarınca, ABD Başkanı’nın 12 yaptırım kaleminden en az beşini seçmesi ve uygulaması gerekiyor. Bu yaptırımdan hangileri Türkiye ekonomisini daha çok etkiler, hangilerini öncelikle yeni yönetim uygular, bunları zaman gösterecektir… Biz Caatsa, maddelerine bakarak devam edelim mi? Neler içeriyor?
1*Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara ABD İhracat-İthalat Bankaları kredi desteği verilmemesi,
2*ABD’nin mal ve hizmet ihracatını durdurması,
3*ABD mali kurumlarından büyük miktarda kredi tedarik edilememesi. 12 aylık bir süre içinde toplamı 10 milyon doları bulan kredilerin tedarik edilmesinin yasaklanması,
4*Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi uluslararası mali kurumlardan kredilerin bloke edilmesi
5*ABD hükümeti fonlarına sahip olan ya da ABD’nin doğrudan iş yaptığı mali kurumlara yaptırım uygulanması,
6*Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlarla ABD mal ve hizmetlerine ilişkin sözleşme yapılmaması,
7*Döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması,
8*ABD’nin yetki alanına giren banka ödemeleri ve para transferlerinin yaptırım kapsamına alınması,
9*Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların ABD topraklarında gayrimenkul edinmesiyle ilgili işlemlerin yasaklanması,
10*ABD’deki kişi ve kurumların yaptırım uygulanan kişi ve kurumlarla sermaye veya borç alışverişi ya da yatırım yapmasının yasaklanması,
11*Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlarla bağlantılı kurumsal yetkililere vize yasağı getirilmesi,
12*Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların üst düzey görevlilerine yaptırım uygulanması.
2018 de de 8 maddelik bir talep listesi göndermişlerdi, bunlara da bakarsak, arada ki sorunu anlar, bunlarda hangilerinde geri adım atabiliriz hangilerin de atamayız net tavır sergilersek.. Karşı tarafa daha çok cesaret vermemiş oluruz.. Daha önceki taleplere baktığımız şunları görüyoruz, bunlardan bazılarında geri adım atıldı, bazılarında ise direniyoruz…
1*Papaz Brunson dahil 15 Temmuz darbe girişiminde rol alan 20 ajanın ivedi serbest bırakılması. ABD, Özellikle Brunson’ın tahliyesi için 15 Ağustos 2018 Çarşamba gününe kadar Ankara’ya süre verdi. Papaz ABD hükümeti, seçimlere giderken içi politikada elini güçlendirmek için olsa gerek çok ısrarla istendi, hükümetimizde, gönderilmesi için önünü açtı…
2*Türkiye’nin İran’a kapsamlı ambargo uygulaması. - Kısmen uyuldu, kısmen uyulmadı hatta daha çok uyulmadı…
3*Rusya’dan S400 satın alınmaması…. - Füze sistemi alındı deneme yapıldı ama depoya kaldırın baskıları devam ediyor…
4*Ankara’nın Kudüs politikasını gözden geçirmesi… - Kudüs başkent ilan edildi ve M,slüman ülkeler arasında biz en çok tepki gösteren ülke olduk..
5*Kıbrıs Adası etrafında doğalgaz ve petrol aramaktan vazgeçmesi. – Bu haktan vaz geçmedik, geçmemeliyiz…
6*Halkbank’a kesilecek cezaya razı olunması…. Cezanın büyüklüğüne bakarak, daha büyük kayıplara neden olacaksa razı olunabilir,
7*Ankara’nın Fetullah Gülen’in iadesini talep eden dosyayı kapatması. – Ülkemizde darbe girişiminde bulunanları talep etmemek, bizden istenmemesi gerek bir şey olsa gerek…
8*Türkiye’nin sahip olduğu kritik madenlerde ruhsatların Amerikan şirketlerine verilmesi… - Bu kadar arsız bir istek, nasıl böyle açıkça talep edilebiliyor anlaşılır bir şey değildir…
İster Caatsa kanunuyla ortaya koydukları 12 madde, ister 2018 de istedikleri 8 madde, ABD lilerin nasılda arsızca dünyayı sömürdüklerini ve sömürme heveslerini açıkça ifade ettiklerinin delilleridir… Bu ülkeye etkin demek yerine artık uluslararası diplomaside, azgın ülke denmesi gerektiğidir… Umut ediyorum yeni yönetim böyle saçma talepleri gündemlerine almaz… ABD nin saygınlığına geçmiş dönemde verirken zararı onarırlar… Caatsa uygulaması ise bu 12 maddeden beşini seçme hakkı veriyor ABD başkanına acaba yeni hükümet hangilerini seçecektir? Hengisini seçerse seçsin biraz sorun yaşayacagız, bazen yaşanılacakları göze almak gerek, hükümetimiz ne karar verirse, yanında olmalıyız… Batılı müttefikleri son zamanlarda müttefik gibi davranmadıkları bu talepleri okuyunca anlaşılıyor… Müttefiksek öyle davranın, öyle davranalım… Düşünceleriyle, Selam ve Sevgilerimle…
Hüseyin Benek – vatandasfikri.com – 13.12.20
Kaynaklar
2* https://www.milligazete.com.tr/makale/1670774/prof-dr-m-seyfettin-erol/abdden-turkiyeye-teslim-sartlari
|
|
|
Bu Üyenin Diğer Yazıları |
|
|
|
Reklam |
“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."
M.Kemal Atatürk
Adrese Git |
|