BAŞARI/SİYASİ BAŞARI
İnsanlar kendilerini başarılı bulmak için bazı ölçüler geliştirmişlerdir, buna sınavda başarı, iş hayatında başarı, ekonomik hayatta başarı, kişisel hayatta başarı, siyasal ve sosyal hayatta başarı, teknik, teknolojik, bilimsel alanlar da başarı gibi başarı hedefleri konur ve bunları gerçekleştirmeyi amaç edinir… Biz bu başarılar için de, siyasal başarı üzerine durmayı düşünüyoruz, buyurun birlikte duralım mı?
Siyasi başarı deyince ne anlıyoruz, başarı neye göre ölçülmelidir, siyasetçiyiz ve mecliste ülke yönetimiyle ilgili kararlar alıyoruz, aldığımız kararların sonucunda ülke olarak ne karimiz, ne zararımız oluyor… Bir yatırım kararı aldık, bu yatırım kaç yılda kendi masrafını telafi ediyor, etmiyorsa başarısız bir ekonomik yatırım yapıyoruz demektir… Yada hizmet alanında yatırım yapıyorsak topluma maliyeti hizmetinden daha az olmalı değil mi? Yatırımda başarıyı böyle yakalarız, böyle düşünerek, yazının dışına çıkarak, son yapılan 250 yatırımı değerlendirelim ve görelim, yaptığımız yatırımların maliyeti ne, faydası ne, ne üretmiş?… Sonra, teknik yatırımların alt yapısı nedir?
Teknik, teknolojik gelişmenin, başarının alt yapı yatırımları ne olabilir, eğitimin desteğiyle, Ar-Ge atölyeleri, teknolojik gelişmelerin alt yapılarıdır, biz bunların yerine sadece din hizmetlerine bu yatırımlardan daha çok yatırım yapıyorsak, buna rağmen deist sayısı hızla artıyorsa yanlış yöntemlerle yatırım yapıyoruz demektir… Bakın hem teknoloji alanı hem de din alanında başarısızlık, farkındamıyız? Şimdi teknolojik yatırımlarınız ne ürünü verir, icatlar, patentler bunların ürünleri olan alana yatırım yapamıyorsak, teknolojik alanda da yanlış yatırım yapıyoruz demektir… Yanlış yatırım kararlarıyla doğru ürün alınamaz, fayda sağlanamaz… Şimdi size kısa bir haber notu vereceğim ve toplumun paraları nereye gidiyor görelim…
“Sağlık Bakanlığı 2 milyar 406 milyon, İçişleri Bakanlığı 3 milyar 375 milyon, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2 milyar 219 milyon, Kültür ve Turizm Bakanlığı 1 milyar 745 milyon, Ekonomi Bakanlığı 1 milyar 640 milyon, Dışişleri Bakanlığı 1 milyar 497 milyon, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 1 milyar 207 milyon liralık harcamaları ile yedi ayda 4 milyar 244 milyon harcayan Diyanet’in çok gerisinde kaldı.” (8.08.2017) Ekonomik yatırımların durumu böyle devam ediyoruz... Başka siyasi başarı nedir?
Örnegin, siyasetin ve siyasetçinin kendini başarılı bulması için önce taraftarlarının desteğini, sonrada toplumun genelinin onayını alması lazımdır ki, seçim yoluyla siyasal başarı sağlayabilsin… Bu yeter mi, yetmez, toplumun geriye kalanı, yani sizi desteklemeyenlerle de ilişkileriniz nasıl olacak? Onlarla kavgayımı başarı sayacağız, uzlaşıyımı başarı sayacağız? Siyaset bir gerilim aracı olduğu kadar uzlaşıyla huzur aracıda olabilir, ben huzuru başarı sayarım siz neyi başarı sayarsınız bilmem… Seçimler de başarısız olarak muhalefet olan partilerin başarı ise iktidarın iyi denetlenmesiyle ve alternatif politikaların üretilmesine bağlıdır…
En sonun da ahlak ve adalet üzere başarı nedir, ahlaklıyım, adaletliyim, diye iyi rol yapmak mı, yoksa adalet ve ahlak kurallarına göre kararlar almakmıdır? Siyasetçi hem parti içi yarışlarda, hemde yönetime geldiğinde ister parti işlerin de ister ülke işlerin de, sadece başarıya mı odaklanmalı, yoksa aynı zaman da ahlaka, adalete ve erdeme göre mi kararlar alarak başarılı olmalıdır… Adaletsiz, ahlaksız siyaset olabilir mi, bu tip siyasi kararlar kısa vadeli başarılı dahi olsa, ahlaksızlık ve adaletsizliğin neden olduğu zulümden şikâyetçiler toplumsal soruna neden olmaz mı?
Başarı neydi, neyi başarı sayıyorduk, kendimizi kime göre kıyaslayarak başarılı bulabiliriz, G.Kore mi, Çim mi, Almanya mı? Sektörel olarak tarımda mı, sanayide mi, teknik gelişmelerde mi? Kıyaslayın bakalım başarılımıyız? Başarılı olmak dileğiyle, selam ve sevgilerimle…
Hüseyin Benek – 17.1.18 --- vatandasfikri.com
2- https://www.birgun.net/haber-detay/diyanet-yedi-ayda-milyarlar-harcadi-175340.html
|