|
|
|
Genç Yazarlarımız |
|
Reklam |
İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!
H.z. Muhammed
Adrese Git |
|
|
|
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI |
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
GÜNEŞ/RÜZGAR ENERJİSİ
FOSİL YAKITLARIN SONU
Toplumlar enerji gereksinimini yok sayamaz, çünki enerji üretim demek, üretim daha iyi yaşamak demektir. Öte yandan toplumların enerji savurganlığını ve bunun çevreye maliyetini de yok sayamayız, ekonomilere maliyeti de unutmalarıdır… İşte bu iki neden bile bizi alternatif enerji kaynakları amaya itmektedir, bu arayış insanlığı güneş ve rüzgar enerjisine yönlendirmiş ve insanlık bu alan da hızlı gelişmeler sağlamıştır. Bence enerji soruınuna üç çare vardır, bir tasarruf, iki güneş, üç rüzgar, ikisi yenilenebilir enerji kaynagı, birisi ise tasarruf edilerek yaratılacak kaynaktır ki hepsi de önemlidir ve hem cevreye hemde ekonomiye olan maliyetini düşürecektir…
Doymak bilmez bir tüketim robotuna dönüşen toplumlar, herhangi durumla karşılaştıkların da gereklilik, ihtiyaç, işlevsellik, ekonomiklik, yeterlilik, ihtiyaçlar için üretim gibi kavramları unutmuş görünmektedirler…. Bu nedenle para için üret, satmak için tüketimi körükle mantığıyla bir yandan robot gibi üretim yapmanın, diger yandan da robot gibi tüketmenin çevreye ve topluma dolayısıyla dünya kaynaklarına maliyeti düşünülmemektedir…
Dünyada, artan nufus ve artan tüketimle beraber, dünyayı yıkıma doğru götüren ihtiyaç sanılarına kilitlenmiş insan düşünebilen bir canlı olduğuna göre benim gercek ihtiyacım nedir? Bu düşülmeden yapılan davranışların dünya kaynaklarına ve enerji kaynaklarına, çevreye olan maliyetinin yanı sıra, bana, aileye, topluma maliyeti nedir? Tüketim mantığına dayalı anlayışın genel olarak maliyeti nedir, luzumsuz tüketimin kaynaklara ve çevreye yükü nedir? Bu soruların cevaplarına göre önlemler alınmalıdır, almalıyız…
Biz bu yazımız da aşırı enerji kullanımını engellemek için ne yapabiliriz, enerji alanında yeni temiz enerji kaynakları nelerdir,gibi sorulara cevap arayacagız… Yeni enerji kaynakları arasın da en önemli seçenekler ise güneş ve rüzgardır bunlar üzerine düşünmeye çalışacagız… Bu yazı dab agırlıklı olarak güneş enerjisinin üzerinde durmaya çalışacagız…
Güneş enerjisine ve Ülekmiz Potansiyeline bakalım ne dersiniz?
Güneş bitmek tükenmek bilmeyen bir enerjidir, bundan yararlanma yolları var ve bu koskoca enerji kaynagından yararlanma yollarını daha da geliştirebiliriz….
Güneşten elektrik nerjisi üretmek için birkaç yöntem mevcut, biz bunlardan bahsetmeyi işin uzmanlarına bırakalım ve biz fosil yakıtla yenilenebilir yakıt kıyaslamasını yaparak güneş enersine yaklaşalım…
İlk örnegi de köyümüze yaptığımız güneş ısıtıcısının enerjiye katkısını görelim…
İnsanlar banyo yapma, yemek pişirmek için sıcak suya ihtiyaç duyarlar, bunun için de ya odunla, ya tüple, ya da dogalgazla veya elektirikle sularını ısıtırlar… İşte bu enerjilerden ikisi varki yeniden yeniden kullanılabiliyor, bu da güneş ve rüzgar…
Köyde ki evimize güneşli su ısıtıcısı yaptırdık odun ve tüple(lpg) ısıtmada neredeyse %70-80 tasarruf sağladık.. Bunun ekonomik boyutu direk bizi ilgilendiriyor, ama çevreye saldığımız dumanların ve karbındioksitlerin engellenmesi dünyayı ve üzerinde yaşayan bütün canlıları ilgilendiriyor. Bu nedenledir ki daha temiz bir dünayada yaşamak istiyorsak enerji kaynaklarımızı degiştirmek zorundayız.
Ben daha temiz bir dünayada yaşamak istiyorum bu konu üzerine düşünüyorum, bizi yöneten siyasetcilerin de bu konu üzerine düşünmelerini, onlara yakın danışmanların bu konu üzerine düşünceler üretmeleri gerektiğine inanıyorum. Zaten bilim insanları bu konu üzerine düşünceler üretmiş yöntemler geliştirmişlerdir. Biz yeter ki yararlanma üzerine düşünelim…
Geliştirilen teknolojilerin toplumsal hayata geçmesi ve etkisinin görülmesi için gecikildiğini düşünüyorum.. Bu kadar önemli bir enerji kayanagı olan güneşin bu kadar ihmal edilmesini de anlayamıyor ve ister istemez bazı komplo teorileri geliştirmeye başlıyoruz… Acaba mecut enerji şirletleri mi ve bunlara bağlı lobiler mi bu yenilenebilir enerji alanın da yatırımların gecikilerek yapılmasına neden oluyorlar… Biz paronoyaları bırakalım ve elde edilecek elektriğin ekolojik ve ekonomik faydaları üzerin de duralım….
Güneşten ve rüzgar dan elektirik üretimini sağlayan bu teknoloji, yararlanabileceği kaynağın büyüklüğü neredeyse sonsuzluğu nedeniyle olsun, fosil yakıtlarların hem kirletici hem de ekonomik olarak karşılaştırıldığın da olsun, artık fosil yakıt döneminin sonuna gelindiğinin ülkemizin ve diger ülke yönetimlerin ce anlaşılmasını umut ediyorum… Bu kadar büyük bir enerji potansiyeli görüyor ve bundan yararlanma teknolojisine de sahip olunmasına rağmen yeteri hızla bu teknolojiye geçmiyoruz… Önce ülkemizin potansiyeline bir bakal ım, güneşten üretilecek elektriğin faydalarını görelim… …
Almanya ile ülekmizin güneş potansiyeli kıyaslanaıyor, Almanya Güneş potansiyeli acısından ortaların biraz altında da bir yer de olmasına rağmen yararlananlar arasında öncülerden olduğunu görüyoruz. Bizim bu potansiyelimize rağmen neden yararlanmıyoruz bu sorunun muhatabı ise Enerji bakanlığı, MGK’dur ve enerji kurullarıdır…
Şimdi ise faydalarına bakarak bu konu üzerine düşünmeye devam edelim…
1- Güneşten enerji üretimi esnasında gürültü çıkarak ses kislenmesine neden olur, nede zararlı manyetikler, radyosyonlar çıkar, zararlı gaz ve buharlar çıkmaz, yani dogaya zarar vermez…
2-Çok uzun mesafalere enerji tanşınmak zorun da kalmaz… Rusya dan ve İran dan aldığımız dogalgazdan elektirik üreterek taşıma ve çevre maliyetletleri düşünemiyorum bile…
3- Enerji kayanagımız güneşten ve maliyeti neredeyse sıfır…
4- Ürün güvenirliği ve güvenliğine ilişkin sınavları geçmiş durumda
5- Bu enerji üretimin de kullanılar üretim araçlarının ortalama ömrü, verimlilik kaybı olmakla birlikte en az 25 yıl olduğu görülüyor..
6-Bu araçlar için kullanılan malzemelerin geri-kazanımı mümkün olduğunu görüyoruz…
7-Bu enerji üretim araçlarının kuruluması kolay ve çok az bakıma ihtiyaç duymaktadırlar… Aynı zaman da nükleer sanrallerle kıayslanmayacak kadar da ömrü tamamlandığn da söküm maliyetleri neredeyse sıfır, yani hurdacıya deseniz şu tesisi sök ve bunun yerine park yap bunu hiçbir üçret istemeden yapar. Ama 20 milyar dolara kurduğumuz bir nükleer tesisi 10 milyar dolara söktürebilirsiniz….
8- Erjiye nere de ihtiyaç duyuyorsak orada güneş ve rüzgar bulunmaktadır. Taşıma için mliyet ve taşınırken oluşan kayıplar sıfır…
9-Hem evlerler de, hemde iş merkezlerin de veya kentsel alanlarda ne estetik sıkıntılara nede mimari sıkıntılar neden olmamaktadır…
10- Kurulum esnasında ki maliyeti 6 ay ile 2 yıl içinde üretimle karşılanabilmektedir…
11- İklim değişikliği ile mücadelede potansiyel olarak en etkili enerji üretim tekniklerindendir…
12- Bu alan da henüz teknolojik gelişmelerin başın da olduğumuz dan dolayı bu alan AR-Ge faliyetlerine acık bir alandır… Gerekli Ar-GE kaynakların geliştirmeye ayrılmasıyla kısa sürede önemli teknik gelişmelerin kaydedeceği alan gözüyle bakılmalıdır….
13- Dünyanın çeşitli noktalarında henüz elektrik karşılaşmamış 1.6 milyara yakın insan için en kolay karşılaşma umududur…
Kaynak yeterliliğine baktığımız da ise gerçekten de dünya üzerine düşen güneş ışını potansiyelinin mevcut gereksinimin binlerce kez üzerinde olduğu hesaplanıyor.
Bu enerjinin hiç zararı yok mu?
Bu konuya geldiğimiz de ise bilim insanlarının bazı öngörüleri ve tespitleri var. Toplumsal ve dogal yararları yüksek tekniklerin bile yaygın kullanılması durum da bazı istenmeyen durumların ortaya cıkabilecegi veya çıktığı biliniyor. Bu güneşten yararlanma teknolojilerinin gelişimi ve yaygın kullanımı ile üç sorunla kaşılaşılabileceği söylenebilir. 1- Üretimde toksik kimyasalların kullanılmaları nedeniyle bu maddelerin kullanımının aşırı derecede artması olasılığı, dogurabilir… 2- Teknoloji de çok miktarlarda kullanılan bazı hammaddeler de rezerv kısıtlılıklarının yanı sıra, son olarak bence en önemlisi sayılır, yerkürenin ‘albedosu’ (yansıtılabilirliği) olarak da adlandırılan değerin yasıtmasız güneş panelleri döşenmiş yüzeyler tarafından düşürülerek ‘radyatif’ etkileşim yoluyla küresel sıcaklıkları yükseltmesi olasılığından bahsedilmektedir…
3-Tüm elektronik cihazların üretiminde olduğu gibi FV panellerin üretiminde de çeşitli toksik gazlar ve asitler kullanılıyor. Elektronik üretiminin şimdi, geçmişe çok daha fazla kontrol altında olduğu söylenebilirse de panellerin içindeki toksik malzemelerin, üreticiler tarafından toplanıp yeniden kazanımı programları ile bu sorunun bertaraf edilmesi mümkün görünüyor.
Diger kaynakların zararlarıyla kıyaslandığın da çok mahsum kalan bu zarar içinde digerlerin den farklı olarak yansıtmazlık yaratmasıdır ki bunun ne oranda zarar verecegi ise tartışmalıdır…
Maliyeti düşük, temiz enerjidir, kulanımı zorunlu olmadan gecilmesi ülkemizin menfaatlerinedir.. Önümüz deki yıllarda ülkelere karbon salınım sınırlanması getirilecegi düşünülmektedir ki, o, gün gelindigin de zorunlu hal alacaktır biz şimdiden palnlamalarımızı bu doğrultuda yaparsak, o gün geldiğimiz de ise daha az sorunla karşılaşırız.
Enerji tüketiminde tasarruf ise neredeyse zorunlu görünmektedir, öncelikle verimli kullanım sonra tasarruf yoksa en mahsum enerji üretiminin bile hem cevresel, hemde ekonomik maliyeti olduğunu düşünürsek en iyi enerji kaynagının tasarruf olduğunu görürüz… Enerji ihtiyaçtır, ihtiyaç verimli kullanılarak tasarruf edilmelidir, düşünceleriyle selam ve sevgilerim…..
Hüseyin Benek – www.vatandasfikri.com -- 0cak 14
Kaynaklar
|
|
|
Bu Üyenin Diğer Yazıları |
|
|
|
Reklam |
“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."
M.Kemal Atatürk
Adrese Git |
|