GELECEGİN SORUNU GELECEK!!!!
GELECEGİN İŞ VE İSTİHDAM SORUNU
(Gelecekte Ekonomik Paylaşım Sorunu)
İşleri Robotlar, Kapıyor Anlaşıldı da Ya Sonrası Ne Olacak?
Otomasyonun, Robotların, iş hayatına girmesi, bunların teknik ve teknolojilerinin artması, emek dünyasında olduğu kadar ekonomik dünyada da yeni sorunlara neden olacağı düşünülüyor… Nasıl mı? Diyelim ki yapay zekayla birlikte insanımsı robotlar çok gelişti her alana girdiler, işlerimizi kaptılar, anladık da bu robotların ürettiklerini robotlar mı tüketecek? Robotlar sadece üreteceklerine göre, o zaman bunların ürettiklerini biz işini kaybeden insanlar tüketecek… Üstelikte iş gücüne ihtiyaç duyulmayan insan daha az üremeye başlayacak insan nüfusu da azalacak, azalan nüfus, azalan Pazar ve gelir demek üretime ihtiyaç duyulmayacak demektir… Belki de dünya ve çevre için hayırlı olur, yoksa bu hızla tüketim insanların hırsı dünyanın sonunu getirecek..
“Mesela, Nick Bostrom’un süper zekâ ve olası tehlikelerini konu aldığı "Süperzekâ: Yollar, tehlikeler, stratejiler" adlı kitabında dikkat çektiği tarihi bir gerçek var… O da şu: Otomobilin icadından önce ABD’deki at nüfusu 27 milyondu. Elbette bu atlar, ulaşımda, taşımada, inşaatta, tarımda… Hemen hemen her yerde kullanılıyorlardı. Ne zaman ki motorlu araçlar piyasaya sürülüp de ulaşılabilir hale geldi, at nüfusu dramatik bir biçimde düşmeye başladı. Bugün ABD’deki at nüfusu 3 milyon ve pek azı işe koşuluyor. Çoğunlukla hobi ve eğlence amacıyla yetiştiriliyorlar.”
Şimdi bu bilgi üzerinden hareketle iş gücüne ihtiyaç kalınmayan insan da böyle bir nüfus azalması olur mu bilemeyiz, ama bildiğimiz bir şey var ki yeni bir ekonomik paylaşım modeli ortaya konma zorunluluğudur ki… Bu ne olabilir? Benim öngörülerim şunlar olacak…
Devletler şuan ki güçlerinde kalırlarsa, liberal ve kapitalist düzen devletlerin biletini kesmezse, genel ekonomiye %2.5 bir işsizlik vergisi konur, robot başına bir beş kişi besleme şartı daha konursa sorun aşılır diye umut ediyorum… Diyelim ki devletler gücünü kaybetti her şeyi ekonomi ve kar üzerinden düşünen insan tipleri robotlarla işbirliği yaparak insanları yok sayan ekonomi ve sosyal politikalar uyguladılar… Yapay zeka taşıyan, bu yapay zekalarının da gelişmeye acık olduğunu, yani ucu acık zeka ile izi robotlaştırdılar, biz bu zeka ile ve robotik güçle nasıl mücadele edeceğiz? Bu zeki robotların birbiriyle dayanışmaya başladığını düşünün, nitekim kendilerine sunulan dili yetersiz bularak yeni dil icat etmedi mi şuan ki kıt zekalarıyla yapay zekalı bilgisayar programları… Yarın kim bilir neler yapacaklar, bir hesap makinesini düşünün kaç işlemi saniyede yapıyor, bir programı düşünün nasıl da tıkır tıkır işliyor… Bu yapay zekalı robotlar insanlık için fırsat mı, yoksa tehlike mi? İnsanlık yaparken önlem de alması gerekir diye düşünüyorum.. Ve devam ediyorum…
Bu yapay zekalı robotların asker olduklarını düşünelim mi, her türlü veri var, her dili biliyorlar ve kullanıyorlar, çünkü hafızalarına dünyada her dil yüklenmiş, bütün şehirlerin adresleri yüklenmiş hatta kim kim, facebok, vatzap, tvıtır gibi sosyal medya aracılığıyla temin edilmiş dünyada bütün insanları tanıyorlar… Hedefi hafızasında hedefle ilgili her bilgi de, biz bunlarla nasıl mücadele edeceğiz… Bizi doğaya bırakın hayvan gibi yaşayacağız desek, sen doğaya zarar veriyorsun diye belki de bırakmayacaklar… O zaman dünya da bir metal fırtına esecek, makiler dünyaya ve insanlığa hükmedecekler, hükmedebilirler mi? Neden olması, Olası görünüyor… Siyaseten Dünyayı Kim Yönetecek?
En iyi zekalı robotu kim üretiyorsa o mu? Ya bunlara bir isim verelim mi, adı ne olsun bu robotların ZeRob mu, RobZe mi, İnsRob, Robİns mi ne olsun? Arabistanlılara sormalı, onlar kendi vatandaşlarına vatandaşlık hakkı zor verirken ZeRob’lardan birine vatandaşlık vermiş, acaba adını Abdulbaki mi koydular… Her neyse olay ciddi, düşündükçe gerdi beni…
Pek çok düşünce olasılıklarında yapay zekânın insan zekâsını aşması riski taşıdığı görülüyor… Bizi aşarak kalsa iyi, insan zekâsını aşan bu zekâ, başka bir zekâ geliştirme kabiliyetine sahip olursa ki bu olasılık da güçlü bir olasılıktır. Bu üst zeka artışı, yani daha zeki olanın daha yüksek bir zekâ yaratmasının zincirleme bir şekilde devam etmesi durum da “zekâ patlaması” olabilir. Eğer zekâ patlaması gerçek olursa, insan zekâsı kısa bir süre içerisinde ziyadesiyle geride kalacaktır ki!! Bu kadar yüksek bir zekânın tüm insan zekasının ortaya koyduğu kontrolleri aşması olasılığı ortaya çıkacaktı ki!!! O zaman Şimdiden her adımda iki sigortalı bir önlemle bu ZeRob ları kontrol edecek karşı ZeRob!ları da üretmeliyiz… Ya konumuz işsizlik ve geleceğin İstihdam sorunuydu ama nereye geldik bak… Gelecek Zeki robotlar (ZeRob) çalışacak, Onlar ZeRob dan ordularımız, düşmanların ZeRob’larıyla savaşacak biz de bol bol sevişecekmiyiz? İnşallah öyle olur, belki de geleceğin savaşları yapay zekaların öngörüsüyle savaşılmadan olasılık hesaplarıyla masada kazanacak mı, ne dersiniz? İnşallah Daha cok sevmek sevişmek, sohbet etmek için zamanımız olur, yapay zeka ve robotlar aracılığyla dünyayı daha da yaşanılır bir hale getiririz dileklerimle… Selam ve Sevgilerimle…
Hüseyin Benek - - - 10.1.18 - - - vatandasfikri.com
|