HÜKÜMET KURNAZLIKLARI
Demokratik toplumlarda, hükümetler, devletimizi idare etmek üzere vatandaşlar tarafından farklı düşünceleri, politikaları olan partiler, kişiler arasından seçilen siyasilerce oluşturulur.. Devletin görevlerini yerine getirmesini sağlayan yetkili organa, hükümet denir… Devletimizi yönetmek üzere seçilen hükümet, edenler bir müddet sonra devleti kendi devletleri sanma yanılgısına düştükleri görülebilir… Oysa vatan ve devlet vatandaşlarındır, bunu unutan bazı hükümetler, kendi alanlarını o kadar genişletir ki muhalefet edenlere, normal vatandaşlara alan kalmaz, bu durum iktidarları sevimsiz hale getirir… Bu kendininmiş gibi davranışları kapatmak isteyen hükümetler bazı davranışlar sergilerler… Biz uyanık vatandaşlar bu kurnazlıkları bilerek hükümetleri değerlendirelim ne dersiniz?
Birinci kurnazlık bana göre tüm ihaleleri kendi sermaye grubu olan beş, altı firmaya verdikleri görülür. Bu beş altı firmada hükümeti desteklemek için medya satın alır, bu medya kanalıyla vatandaşlar hükümetin adil olduğunu, ayrımcılık yapmadığını, büyük hizmetlere imza attığını duyarlar, doğrumudur acaba, bu yapılan altyapının, verilen hizmetin maliyeti nedir? Vatandaşlar, farklı kanallar aramazlarsa bunları bilemezler, söylenenlere inanırlar… Hükümeti başarılı bulurlar…
Sonra emeklilere, asgari ücretlilere maaş zammı yapılacaktır, bunun normalinden daha az yapılabilmesi için önce enflasyon sepeti üzerine oynanır, 5 yılda bir aldığımız, hatta ömrümüzde bir defa aldığımız ürünlerden oluşan bu sepetten enflasyon hükümetin istediğine yakın çıkar… Sonra market enflasyonu %30-40 iken enflasyon açıklanır %10-20, bunun üzerinden mi zam yapılır, yok bu bile zaman zaman başka kurnazlıklarla daha da aşağıya çekilir maş zamları… Nasıl mı? Örneğin, vergi matrahı diye bir şey vardır, şu kadar geliri olanlar, şu kadar vergi verecek diye, bununla da oynayan hükümet, zam, zamanı genelde yılbaşına doğru maaşı 3000 lira civarında olanları vergi matrahına sokar… Maaşı vergi matrahından dolayı zaten %5-6 daha düşen bu kişiler bu düşük maaş üzerinden enflasyonun yarısı kadar zam alırlar… Bu kurnazlık yeter mi?
Yok yetmez, hükümetler devletin hizmet etmesi için paraya/kaynağa ihtiyaç duyarlar, bu kaynak nasıl karşılanır, nasıl karşılanması gerekir? Vergi ve harçlarla, cezalarla devlete kaynak yaratılır hükümet bu kaynakların nasıl yaratılacağı, nerelere harcanacağıyla ilgili kararlar verir… Kaynak yaratırken kimden ne kadar vergi alınacak, hangi alandan ne kadar harç alınacak, hangi kuralı ihlal edene ne kadar ceza verilecek diye yılbaşında ilan eder hükümetler… Bunları yaparken her zaman olduğu gibi vatandaşın cebinden para çıkar, vatandaşların gelirleri aynı değildir… Biri milli gelirden 8.800 dolar alırken, biri 88.800 dolar alır… Bazı vatandaşların gelir durumuna biraz daha yakından bakalım mı, vatandaşlar milli gelirden pay alırlar… Hükümet yetkilisi çıkar milli gelirimiz kişi başı sekiz bin sekiz yüz dolar der… Biz hesap yapmayan vatandaşlar, vay be nasıl da gelişmişiz ekonomik olarak deriz.. Oysa işin içinde bir kurnazlık vardır… O da şudur, ülke geneli olarak 850,000,000,000 dolar gelirimiz var, bunu 80 milyona paylaştırıcagız, herkesin geliri aynı sayılarak paylaştırılır, bu sayı bulunur… Oysa 1500 lira maaş alan emekli iki kişiyse, onun dolar bazında geliri kaç liradır? 12x1500 = 18.000 lira eder, bu gelir kaç dolar eder? 3.157 dolar eder, bunu iki kişi harcıyorsak, 1578 dolar ederki hükümetin açıkladığından neredeyse 5.5 kat daha azdır… Milli gelirden 1578 dolar pay alan vatandaşla, geliri 30.000 dolar olan vatandaşa aynı vergi konabilir mi, konursa ne kadar adil olur? Ama konur, toplanan verginin neredeyse %60-70’i dolaylı veri dediğimiz gelir üzerinden değil, tüketim üzerinden alınan vergiler oluşturur… Patronda, işçiside aynı sıgaraya aynı vergiyi öder, önerim vergisiz sıgaralar olsun, eskiden bafra, birinci, ikinci vardı, filitresiz sıgaralar vergisiz olsun… Her neyse burada da bir hükümet kurnazlığı var vergileri gelir üzerinden alamayan, almayan hükümetler, petrol, alkol, sigara öncelikli olmak şartıyla tüm tüketim ürünlerinden vergi alır… Maaşımızı alırken vergi almıyor mu, sorusunu soranlar bu kurnazlığı fark edenlerdir… Daha sayalım mı, hükümet kurnazlıklarını, işe adam alırken, makamlara atamalar yapılırken liyakate mi, itaate mi önem verir dersek.. Yazı uzadı birazda kurnazlıkları siz yakalayın der…
Ülkemiz daha iyi yönetilmesi için hükümetlerin sivil toplum, yasama, yargı, muhalefet, medya denetiminin düzgün olması gerekir… Bunun içinde güçler ayrılığı denen bir sistem vardır iyi işletilmesi halinde hükümet denetimi yapılabilir… Denetlenen hükümet daha iyi hizmet edecektir, denetlenen hükümet, vatandaşlara karşı daha az kurnazlık yapacaktır… Daha az kurnazlığa maruz kalmak için daha bilinçli vatandaş olmak dileğiyle… Selam ve Sevgilerimle…
Hüseyin Benek – vatandasfikri.com – 3.10.19
|