HÜKÜMET SİSTEM SORUNUMUZ NASIL AŞILIR?
Başkanlık mı, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi mi? Güçler Ayrılığıyla Desteklenmiş Sistem mi? Daha İyi!
Altı Parti Bir Araya Gelerek Bu Sorunu Masaya Yatırmışlar ve Sanki Bir Demokrasi Sistem İnşası, Bir Yargı Reformu, Bir Bildirisi Ortaya Koymuşlar, Bakalım Onlar Ne Demişler, Biz Ne Diyoruz?
Bana kalacaksa ilk planlarımız yerimiz, sendika, STÖ'nün sistem içinde demokrasi, yok yok ekonomi olmalı, Yok yaşamdayken, bir yerden başlayacak mı, nereden olmalı?
Yasama Bağımsızılığı nasıl sağlaçaktır? Milletvekilini genel merkez ve genel genel seçimse, düzenleme nasıl yasamada, kamucu bir anlayışla yasama yapılmasına neden olur ki. Ben inanıyorum. Hangi partide bu var seçeneği CHP de, uygun birde varken… Hadi bunu kabul etme, geçilmemesi gereken adayları neden atama ile geçiş? Sonra…
Demokrasinin en önemli ayakları derseniz, herkesin aday olabildiği, parti içi demokrasinin seçimleri, seçenlerin aday olabileceği ve yerel seçimleri. demokrasilerin seçici kadar, olmaz olmaz mı, bu nedir?
Altı partinin mutabakatını okudu, sanki bir demokrasi manifestosu, güçler ayrılığı var mı var!
Devletin Gücünün Yasama, Yargı ve Yürütme Diye Kurumlara Bölünmesine Güçler Ayrılığı Denir, Demokrasi Acısından son Derece Önemlidir.
Yargı bagımsızlığı, nasıl olur, sürekli bagımsız hukukcular söyler, cografi kiralama derler, yılını bitmeden kesin hakim olmalıdırler, dosya teminatı derler, bir dosya üzerinde örnek tarafından tarafıları dinlemiş, sonra dosyada dosyada aynıde kalmalı, giderse dosyada ile ilgili… Ayrıca hakim sicil sitemi, özlük hakları, atanmaları, yargıçların seçimlerle talep edilmeleri ve yargılanmamaları, ayrılığının biraya olan yargılanmasının olmaması cereyan seçimi… Bu konuyla ilgili düzenleme var mı var…
Yasamadan yukarda tercihk, yasamadan yukarda yanında yer almak, yasama bagımsızlığının yanı sıra yasama devamlılık da gerekli, bir iş en üst düzeyde karar verecek ve diyor ki şu davalar yüzünden oluyor. Burada hangi sistem olursa, sorunlu olur… 6 partinin yarının Türkiyesi fikirınık yargılar, yargı konusunda reformlar, ciddi bir yargı reformu içerdi ve şöyle diyorlar: “Anayasal devlet; kuvvetler ayrılığında, yargılanabilecekleri bir sistemdir. Bizler, anayasal devlet anlayışına aykırı,
Demokrasinin ayağında hatta çatısı, bel kemigi demokratik hukuk, buler devlet yapısında ve güçlerin birbirine karşı güçlü değildir, denge ve denetimleri vardır. Bunu güçle yapamazkca sistem sistemi sorun olacaktır. Bu güçler ayrılığının yanı sıra demokrasinin. Güçlendirilmiş Parlamenter sistem mutabakatı bu bölümde bölüm ayırmış… Neye ayrımmış, derseniz, unutulmuş derseniz?
İşçiler unutulmuş, çalışma hayatındaki kadın ve engelli istidamı hakkında konuşulmamış, işten için iş kolu barajı, iş yeri yetki belgesisızlaşmanın ve sendikanın etkisizleşmesine neden olan bir bölümü yok. , da da duruyor… Bu barajın altında kalacak… Demokrasinin gizli ayakları mı desem, bir liderimiz gibi, yok üç ayak dışında birde sivil üçlar var, biri medya, STÖ, digeri akademidir!! Bunlar arasında çok zayıf olan…
Akdemi, Medya Toplum Kuruluşları, Sendikalar, haklı olanda hukuka uygun şekilde etkilenen insanlardan buna benzer… Bu mutabakata akademik özerliğşne de yer ayırmış.
Akdemi, oradaki akademisyenler, eğitim planlamak, ne ister, ne fark eder ben atadım kabuller olacak dersek… çözüm üretsin ki? Aynı medya ve gazetelerde, internet reklamlarında, sorunlardan şikayet gibi siteler bile alkışlarız…senize 2011 de Suriye ye girişken alkışlanan gibi… Elektrik dağıtımken, Türk telekom satken alkışlanan gibi.. Şimdi faturalardan şikayet ediliyor o zaman ne yaptın diye yaptın. zevk sorun, karşımı, bir bahane bularak alkışladık mı? Şimdide yap işlet devretleri alkışlıyoruz değil mi? Maliyeti nedir diye soran var mı? Her yol sistemi sistem bazı ayaklara kullanım,
Yargı ve medya bağımsızlığı, medya gazeteci ve yorumcular hükumeti eleştiriyorlar mı, yoksa ona kadar büyük hizmet nedenden büyük hizmet mi diyorlar. yönetiliyorsa, yeniden alım gücümüze uygun.. Her neyse. Yazı uzuyor, şu anda kafamızda cevap bulalım ve sistem aşalım..
Sivil toplum genelinde nedensiz, yeme dünyadan insanlara, beslenmeden bu kadar çok şey anlatılmaz. savunucusu olan sendika başkanları çevresinden çevredekileri geliştiremiyorlar. Siyasetlerine sendikacılığı meze sonrası, tepkisizler.. Parti üyeleri, delegeleri, mahalle kimi kimi aday çalışıyor, seçiliyor, az bir nasıl düşünmemiz mi? Son olarak belediye başkanlarını kim seçiyor önerdiler? Burada, düşünülecek bir şekilde dikkatli olun ki sistem iyisin değil mi? Siyasal metinde var, sendikal üründe değilmi?
Hedefimiz daha iyi bir demokratik sistemse, yollardan belli, anayasal düzen, güçler ayrılığına dayanmalı ve her siyasal yönetime ön seçimlerle hedeflenen yöneticiler olması saglanmalı. kadar yetki vermek, keyfi yönetimleri olacaktır.. Doğurdumu ne? Güçlendirilmiş Parlamenter sistem mutabakatı da bu konularda eğitilmiş… Çevre sorunlarına hastane olarak sorunu alınmış, ve henüz tetikleyen devlette de kamuda amaçın liyakatli ile ilgili soruna deginilmiş…
“Kamu Yönetimi İlkeleri Kamu yönetimi; Şehirde, okulluk, hukuka uygunluk, etkililik ve şeffaflık konusunda şehirlere göre şehirli bir kent olacak. Mevcut her projesinde tasarlanabilirlik, iyileştirilebilirlik ve hesap verilebilirlik yerine getirilecek bir yönetişim düzenlemeleri yapılır.” Kamu yönetiminden eğitim seviyesi yeterli olacak… Son olarak bir eleştiri daha fazla mı? Yine de bu kadar yanlışının üzerine zıt bir şekilde ortaya çıkar.
Sorunlar görülebilecek, bazılarına (yargıya ulaşmış, Hakulmuşlar, çözüm yolu önerileri, kadınla sunulmamış, çözüme ulaşacağı dilden sorun, sorun gibi görünebilir, çözüm yolunda bir metin olabilirdi… Ona ulaşmaya bir demokrasi bildirgesi gibi, her şeyi bir yana attık) , bir masa tatili, teslim almak, anlaşmaya varmak üzere bir ülke satın alabilmek için kabul etmeyi düşünüyor musunuz…
Daha iyi hukuk adaleti sağlayandır, daha iyi hukuk adaleti sağlayandır, daha bagımsız yasama kamu gözetimerek yasamsız yargı sadece ve sadece yasaya, kanuna, hakimin vicdanına bağlıdır aslında… iyi akdemi olarak kesin olarak düşünülemez, yazan, raporlayan kesin çözüm olması.. toplum içinde kendi kendini çözüme kavuşturana, hükümete daha iyi bir çözüme çözüme ulaşmaya tepki verecek şekilde... Daha iyi bir çevrede hedefle yaklaşımıyla yaklaşan sorunları tartışan medyayı… Daha iyi bir görüşe sahip olan kişilerle ilgilenen ve tepki veren kişilerle ilgilenen kişilerle ilgilenen kişilerle iletişim kurabilecekler. Tüm toplamın içinde iyi demokrasi, daha iyi bir tam donanımlı sistemden, daha iyi bir tam sistem sisteminden.kendisi, paketiyle Selam ve sevgilerimle…
Hüseyin Benek – vatandasfikri.com
Kaynaklar
1* https://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%BC%C3%A7lendirilmi%C5%9F_parlamenter_sistem
2* https://chp.org.tr/haberler/guclendirilmis- parlamenter-sistem-mutabakat-metni-mzalandi
3* https://www.haberturk.com/guclendirilmis-parlamenter-sistem-maddeleri-neler-iyilestirilmis-ve-guclendirilmis-parlamenter-sistem-nedir-3359867
|