MEHMET AKİF ERSOY KİMDİR?
(Eleştirmen Olarak Mehmet Akif Ersoy)
Hepimiz biliriz ki M. Akif istiklal marşımızın yazarıdır, bu nedenle milli şairimizdir…
Milli mücadeleye katılmış, bir çok camide milleti milli mücadeleye davet etmek için vaazlar vermiş, milli mücadeleye milletin katılımına ön ayak olmuştur…
M. Akif veteriner hekimlik eğitimi almış olmasına rağmen şimdilerde eğitim görevlisi dediğimiz kişiler gibi, eğitimci olduğunu yaşadığı hayattan görüyoruz.. M. Akif kimdir diye soruyu sorduğumuz da ben iyi eleştirmendir diye cevap verebilirim… Nereden çıkarıyorsun derseniz, Safahattın da ki şiirlerini okuduğumuzda, yüksek dozda eleştirilerini aşağı yukarı her şiirin de görüyoruz… Bazı örneklerle devam edecek olursak…
“Çalış!” dedikçe Şeriat, çalışmadın, durdun,
Onun hesabına birçok hurafe uydurdun!
Sonunda bir de “tevekkül” sokuşturup araya,
Zavallı dini çevirdin onunla maskaraya!” Bunları yazan bir Müslümansa ki, okuyarak tanıdığım sağlam bir Müslüman M. Akif, o zaman çok ciddi bir öz eleştiri yapmış, eleştirmen demektir… Öz eleştiri yapmak daha zordur, ön yargılar, ön kabuller, geleneksel düşünüş tarzları, günümüzde olduğu gibi itibarsızlaştırmak üzere saldırılar/saldırganlar hemen hazırdır, bunun için cesaret ister.. M. Akif namuslu bir aydın olduğu için, eleştirilerini yapmış, cesaretle yaptığı için de cesur bir eleştirmendir… Bu kanaate nereden ulaştın derseniz, şu şiiri okuyalım ve kim için yazıldığını da öğrenelim…
“Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem;
Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.
Biri ecdadıma saldırdı mı, hatta boğarım! ..
-Hiç olmazsa yanımdan kovarım.”
“Üçbuçuk soysuzun ardından zağarlık yapamam;
Hele hak namına haksızlığa ölsem tapamam.
Doğduğumdan beridir, aşığım istiklale;
Bana hiç tasmalık etmiş değil altın lale!
Yumuşak başlı isem, kim dedi uysal koyunum?
Kesilir belki, fakat çekmeye gelmez boyunum!
Kanayan bir yara gördüm mü yanar ta ciğerim,
Onu dindirmek için kamçı yerim, çifte yerim!
Adam aldırmada geç git! , diyemem aldırırım.
Çiğnerim, çiğnenirim, hakkı tutar kaldırırım!
Zalimin hasmıyım amma severim mazlumu...
İrticanın şu sizin lehçede ma'nası bu mu?” (Şiir 19.9.1919 da yazılmıştır…) Bu şiiri şairimiz o zamanki iktidar sahipleri için yazmıştır, iktidar el değiştirmiş, yeni gelenler, M. Akif den eski yöneticilere karşı eleştiri, hatta sert eleştiri beklemekte, hatta söylentilere göre aracılar göndermelerine rağmen, şairimiz geçmişi eleştiren şiir yerine bu şiiri yazmıştır… O zamanlar iktidar sahiplerini eleştirmek zorken, hatta çok zorken, günümüz şairleri, yazarları, eleştirmenleri sırf konforlarını kaybetmemek için, eleştiri değil, övgüler yazmaktadırlar… Akif, samimi inanan bir insan, şair, eğitimci, veteriner, iyi güreşirmiş, güreşçiliğinin yanı sıra, bütün şiirleri siyasal, sosyal eleştirilerle dolu olduğundan aslında iyi de bir eleştirmenmiş de diyebiliriz… Bir eleştiri dolu şiiriyle devam edelim mi?
“Müslümanlik nerde! Bizden geçmis insanlik bile...
Adem aldatmaksa maksat, aldanan yok, nafile!
Kaç hakiki Müslüman gördümse, hep makberdedir;
Müslümanlık, bilmem amma, galiba göklerdedir;” Aynı şiirin devamında M. Akif eleştirilerini daha da sertleştirir…
“Halimiz merkeple kurdun ayni, asla farkı yok.
Burnumuzdan tuttu düşman, biz bogaz kaydındayız;
Bir bakin: hala mi hala ihtiras ardındayız!
Saygısızlık elverir... Bir parça olsun arlanın:
Vakti çoktan geldi, hem geçmektedir arlanmanın!” (utanma mahcup olma) Bu şiirleri yazan şaire eleştirmen, diyemezmiyiz, demeliyiz… Günümüz aydınları, yazarları, uzmanları, yönetimlerin her kademsinde görev alanları, bu samimi vatansever, ahlak insanını, imanlı bir kişi olarak örnek alınmalılar ki, bu kötüye gidişlerin önün alınabilsin… Eleştirmen M. Akif Ersoy’u bu ölüm yıl dönümünde saygıyla sevgiyle anıyor, örnek almaya çalışıyoruz… Selam ve Saygılarımla…
Hüseyin Benek -- 27.12.2020 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
2* M.Akif Ersoy Kimdir? Hüseyin Benek - http://vatandasfikri.com/yazidetay.asp?ID=589
|