ENFLASYON ve MAAŞ ZAM OYUNU!!
Ben bildim bileli, yaş itibarıyla da az bir zaman değil bildiğim zaman, devletimiz vasat yönetiliyor, nereden mi anlıyorum? İlk hatırladığım sana yağ yoktu, nedeni Kıbrıs çıkarması yaptığımız için ambargo uygulanıyor dendi, son yaşadığım ise yine yağ ile başımız belada, yağ fiyatı çıkmış yüz liraya… Var olsa ne, yok olsa ne, para var yağ yok, para var, yağ var, yok… Hadi bunları da geçtik, 20 yıl geri gittik bir kriz yaşadık, bir esnaf Başbakana yazar kasa attı, bir Cumhurbaşkanı MGK da Anayasa kitabı attı, ortalık katıştıydı… Aradan 20 yıl geçti, bir ABD başkanı tvit attı diye TL değer kaybetti, bunlar neden oluyor derseniz, yönetimsel niteliksizliklerden oluyor diyebiliriz…
Bu arada bazı ülkeler iyi yönetildiği için aldı başını gitti örneğin G. Kore, git 40 yıl geriye gittiğimiz de bizimle aynı seviyede idi, şimdi bizi beşe katladı beklide, Çin teknolojik olarak ilerledi gitti, bizi katladı sekize… Bana bunlara kader diyen arkadaş, onlar Allah dan mı torpilli… Oysa Kitap derki biz çalışana daha çok rızık veririz, aklını kullanmayanın üzerine pislik yağırdırırız der… Aklını kullanma, maddeyi hayatı tanıma, bilim ve ilimle, aklederek çalışma olanlara kader de, bu hayattan kaçmaktır, bir bil hele! Dönelim, enflasyon illetine…
Undan bakalım enflasyona yüzde kaçtır aşk olsun bilene… İstatistikle ilgilnen kurumuz enflasyonu kontrol eder hale gelmiş, enflasyonu kontrol edecek kuruma başkan dayanmaz olmuş, un fiyatları gerçekte şöyle olmuş…
Önce un fiyatları neden böyle olmuş? "Çiftçinin en temel gübrelerinden biri olan üre, dünyadaki doğal gaz zamlarına da bağlı olarak sürekli artmış. Haziran 2020'de ton fiyatı 1,800 TL olan üre gübresi; Haziran 2021'de 4,100 TL, Ekim'de 9,000 TL, şu anda ise 11,700 TL olmuş durumda."
"2021'nin ilk aylarında buğdayı yurtdışından ton başına 250 dolara alırken, 250x8= 2000 Lira iken şuanda hem dolar bazında 350-400 dolara yükseldi, yani 400x13.5= 5.400 liranın üstüne çıktı.”
"Kendi çiftçimize yeterli destek vermediğimiz için çiftçi üretimden çekiliyor, TMO da mecburen yurtdışından yüksek fiyata alıp iç piyasaya daha düşük fiyatta satma yoluna gidiyor."
“Geçen yıl mayıs hasadında, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), kırmızı ve sert ekmeklik buğdayın kilo fiyatını 1.65 TL, bu senenin mayıs da ise 2,25 TL olarak açıkladı. Söz konusu fiyatlar üzerinden 50 kg’lık bir çuval un 2020 Mayıs'ta 120 TL, 2021 Mayıs'ta ise 160 TL’ye satışa çıkarıldı. Fakat stratejik öneme sahip olan ürün 2021 Mayıs ile Kasım ayı arasında ortalama yüzde 200 artarak kilo bazında 4 lira 60 kuruşa ulaştı.” Bu bilgileri neden veriyoruz, ister unun, ister bulgurun, ister yağın, ister yumurtanın fiyatından hareket edelim bizim istatistik kurumunun bulduğu enflasyon oranını bulmak mümkün olmayacaktır. Bunlar Ortada, Gelelim Maaşlara Zam Oranlarına, Pardon Zam Oyununa…
Önce maaşlar yılbaşına yaklaşırken vergi dilimi aracıyla, (gelir vergisi) örnegin %25-30 iken birden bire %30-35 olur, maaşlar bir on puanlık düşürülür… Sonra enflasyon da %10’a yakın düşürülür, biz ücretlilerin maaşlarına mevcut enflasyondan %20 yi gecen bir oran da az zam yapılır… Buna kalem oyunu mu dersiniz, kaderin oyunumu, yoksa uyanık siyasetçi oyunu mu bilmiyorum… Bazı kurumların enflasyonla ilgili araştırmalarını paylaşarak devam edelim … Yazı uzadı özür, Okumayı sevmiyoruz, söz, ses, görüntü,video dönemine girdik.. Kısa kısa videolarla olan biteni öğrenmeye çalışıyoruz…
• İstanbul Ticaret Odası verilerine göre, İstanbul'da perakende fiyatlar kasımda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24,05 artış kaydetti.
• TÜİK, kasım ayı yıllık tüketici enflasyonunun yüzde 21,31 olduğunu açıkladı. Ekimde oran yüzde 19,89 olmuştu.
-
ENAG'ın Enflasyon Araştırma Grubuna Göre enflasyon ise yüzde 58,65 oldu.
Enflasyonu bir kenara bırakalım Türk İş açlık sınırı konusunda ne diyor, ona bakarak noktayı koyalım, “Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 3.191,55 TL’ye” Vatandaşlarımızın ne kadarı bu gelirin altında, bu geliri olanlar, bu geliri kaç kişiyle paylaşıyor.. Yıl başında gelecek zam, un kadar mı olmalı, yağ kadar mı, yumurtaya gelen zam kadar mı olmalı? Sendikalar neden bu kadar sessiz, devlet iktidarını kullanan siyasiler düşük zam için enflasyonu neden düşük gösterme derdindeler, muhalefetin sesi topluma daha az ulaşıyor, bu düşüncelerle yeni yıla ve yeni yıl zammına doğru ilerliyoruz… Hadi hayırlısı, Selam ve Saygılarımla…
Hüseyin Benek – 4.12.2021 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
4*https://www.gazeteduvar.com.tr/ito-istanbulun-enflasyonu-yuzde-207ye-yukseldi-haber-1540322
7* https://onedio.com/haber/istanbul-un-kasim-ayi-enflasyonu-belli-oldu-gecen-yila-gore-artis-yuzde-24-05-1021874
|