İSTİKLAL//BAĞIMSIZLIK MARŞIMIZ ANDIMIZDIR!!
((İstiklal Marşımızın Yazılışının Yüz Yılı Kutlu Olsun))
"Bu eser, Türk milletinin hürriyet ve istiklal fikrinin layemut (Ölmez) abidesidir." M.K.A
Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; (Bayrağımızın Semalarımızda Dalgalanmasına dikkat çekiliyor) Sönmeyecek!!
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.(Ülkemizde ki Tüm aile hanelerinin ocakları yandıkça, yok edilmedikce, bu bayrak dalgalanacaktır) Dalgalanacak!!
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak; (Yıldızımız/ Bayrağımız Dalgalanacaktır) Hep Parlayacak!!!
O benimdir, o benim milletimindir ancak. (O Bize/Milletimize Aittir,) O Yıldız Bizim Kalacak!! Bunlar ilk kıta hakkında düşüncelerim Sizde Şu üçüncü kıta üzerine düşünün, anlamadığınız kelime varsa sözlük kullanın öneririm…
Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım//Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!// Kükremiş sel gibiyim; bendimi çiğner, aşarım; // Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.
Hür yaşamak bağımsız yaşamaktır, bağımsız yaşamak ise vatandaşlık, millettaşlık, sorumluluğunun bilinciyle mümkündür. Bu bilinç nasıl oluşur, bu istiklal marşı gibi duygu yüklü sözlerin özümsenmesiyle oluşturulabilir… Bunlardan biride adımızdır, andımızın muhafazakâr, yerli ve milli olduğunu söyleyenler tarafından kaldırılmış olması bizi üzmüştür… Zaman zaman istiklal marşımızın bazı siyasal gruplar tarafından ikinci plana atılması toplumsal aidiyet duygularına büyük gedikler açabileceğini bilerek hareket etmemiz gerekmez mi? Şunu anlayabilirim toplumumuzun %2-3 ü farklı düşünebilir istiklal marşımız da olsun, andımızda olsun hoşuna gitmeyen içerikler görebilirler, biz demokratik ilkeler gereği bunlara saygı duysak da, ne istiklal/bağımsızlık marşımızdan neden andımızdan/yeminimizden vazgeçemeyiz.. Demokratik bir sistem içinde farklı yaşam tarzlarına saygı duyulur, farklı siyasal düşünceler demokrasinin gereği iktidarı ele geçirmek için rekabet ederler normaldir.. Farklı inanç grupları laiklik çerçevesince bir arada yaşama sözünü yasal, Anayasal sözleşmelere göre vermişler demektir… Ana Yasamız olan temel yasalar, demokratik sistemin ruhunu oluşturur, bize birlik içinde yaşama imkanı sunar… Bu imkânı genişletmek bizim elimizdedir, bunu nasıl yapabiliriz?
“Yasam//İlkem//Ülküm: küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir. Ülküm: yükselmek, ileri gitmektir.” Bundan neden rahatsız olunur da, kaldırılmaya çalışılır bilemiyorum, Kurucu lidere vurgudan rahatsız olanlar olabilir mi, bilemiyorum, o Ülkenin kurtarıcısı ve kurucusudur saygıyı en çok hak eden lider olması gerekmez mi?
İstiklal Marşımızı//Andımızı her sabah//Akşam okuyarak, rehberlik derslerinde bunlar işlenerek, bunların yanı sıra… Siyasal sistemimizin temel ilkelerinin de özümsenerek, toplumsal yaşayışımızı bu ilkelere dayandırarak daha iyi yaşamanın yolları arayışı bize daha çok aidiyet duygusu, daha sağlam toplumsal yaşama bilinci verecektir. Hukuk sistemimizin temel yasası, anayasasının temel ilkeleri nedir dersek?
Anayasal İlkeler, T. C Anayasasının temel ilkeleri başlangıç kısmı ile birinci kısımdan anlaşılabilir. ...
Atatürk Milliyetçiliğine Dayalı, İnsan Ve Vatandaşlık, Haklarına Saygılı, Laik, Sosyal Demokratik Hukuk Devleti İlkesi, Siyasal Sistemimizin Temel İlkleridir...
Bütün vatandaşların bu anayasa ve kanunlar önünde eşit olmasına dayalı Eşitlik İlkesine dayalı bir toplumsal düzen bizim bu ülke de, Türkiye de daha iyi yaşamamızın önünü açacaktır.. Kim açacak bunu, hukuki, kültürel siyasal, dini değerlerini yaşatan bizler. Açmak dileğiyle, Selam ve Sevgilerimle…
Hüseyin Benek – vatandasfikri.com --12.3.21 --
Kaynaklar
1* https://sozluk.gov.tr/
2* https://www.tccb.gov.tr/assets/dosya/istiklalmarsi_metin.pdf
3* https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%96%C4%9Frenci_and%C4%B1_(T%C3%BCrkiye)
4* http://tbbyayinlari.barobirlik.org.tr/TBBBooks/507.pdf
|
|