NOBEL ÖDÜLÜ
(Nobel Ödülü Alan Türk Vatandaşları)
(2019 Nobel Ödülleri)
Nobel ödülleri dünyanın saygın ödülleri arasın da yer almaktadır, hangi alanlarda veriliyor dersek, fizik, kimya, tıp, edebiyat, ekonomi, barış alanlarında verilmektedir… 118 yıldır verilen ödüller1901 den 2019 a kadar düşünülünce saygınlığı olduğu kadar geleneği ve sürekliliğinin de olduğunu görüyoruz… Ödül verilecekleri, İsveç Kraliyet Bilimleri Akademisi, Fizik ve Kimya dallarında ki adayları seçiyor… Karolinska Enstitüsü fizyoloji/tıp dalında, İsveç Akademisi Edebiyat dalın da, Norveç parlamentosu tarafından seçilen beş kişilik bir kurulda barış ödülünü belirliyor… 1968 yılında Sverges Riskbank, Alfred Nobel adına ekonomi ödülü oluşturdu, 1969 da verilmeye başladı… 118 yıldır devam edegelen Nobel ödülü verme işinde 900’ü aşkın ödül dağıtıldı… Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasında sadece iki kişi ödül aldı. Bunlar…
Orhan Pamuk, 2006 tarihinde Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanarak Nobel ödülü kazanan ilk Türk olarak tarihe geçmişti.
Prof. Dr. Aziz Sancar, 2015 yılın da kimya dalında Nobel ödülünü alan ikinci Türk vatandaşı olarak tarihe geçti, kendilerine teşekkür eder, başka bilim ve edebiyat insanlarından ödül alacak çalışmalara imza atmasını rica ederiz, bekleriz… 2019 Nobel ödülü alanların isimleri belli oldu, 10 Aralık 2019 da dağıtılacağı ilan edildi… Bu isimler.
2019 Nobel Ödülleri son olarak bugün Nobel Ekonomi Ödülü'nün de sahiplerini bulmasıyla tamamlandı. Barış, Edebiyat, Kimya, Fizik, Fizyoloji ve Tıp, Ekonomi alanlarında ödüllerin sahipleri bir hafta içinde sırayla duyuruldu.
Fizyoloji ve Tıp Ödülü alanın da, "hücrelerin oksijen yeterliliğine adaptasyonu" çalışmalarıyla, “William G. Kaelin Jr, Sir ünvanlı Peter J. Ratcliffe ve Gregg L. Semenza'a” ödüle layık bulundu kendilerine insanlığa katkıları için teşekkür ederiz.
2019 Nobel Fizik Ödülü “James Peebles ile Michel Mayor ve Didier Queloz'a” verildi. Princeton Üniversitesi'nden Profesör James Peebles, fiziksel kozmoloji alanında yaptığı teorik keşifler nedeniyle ödüle layık görüldü. Ödülün diğer yarısını ise Cenevre Üniversitesi'nden Profesör Michel Mayor ve Cambridge Üniversitesi'nden Profesör Didier Queloz, güneş sistemi dışında bulunan bir gezegenin, güneşe benzer bir yıldızın yörüngesine girmesine ilişkin keşifleri nedeniyle ödüllendirildiler… Evreni tanımamıza sundukları katkıları için teşekkürler..
Nobel Kimya Ödülü sahiplerini buldu Üç bilim insanı 'lityom iyon pillerinin gelişimine' katkıda bulundukları için ödülü aldı Nobel 09 Ekim 2019 12:54 -A+ 2019 Nobel Kimya Ödülü'ne bilim insanları John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham ve Akira Yoshino layık görüldü.. Hepimiz biliriz şarj önemlidir, hele hele arabaların da elektrikle dolayısıyla pille/akü ile çalışacağı düşünülünce bu alandaki çalışmaların, gelişmelerin önemini anlayabiliyoruz değil mi… Katkıları için teşekkür ederiz…
Nobel Edebiyat Ödülü, 2019 ödülü Avusturyalı yazar Peter Handke'ye verilirken, geçen sene verilemeyen 2018 ödülü Polonyalı Olga Tokarczuk'a gitti. Edebiyat kurguda olsa, bize gelecekle ilgili kurgular kurmaya, soyut düşünmeye, böylece daha iyi yaşamaya katkıları olan bir alan, yani söz sanatı, bu sözün güzelini söyleyenlere teşekkür ederiz…
Norveç Nobel Komitesi, 2019 yılı Nobel Barış Ödülü'nü Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali’ye komşusu Eritre ile olan gerilimi sona erdirmek için yaptığı hamleler dolayısıyla verdiklerini duyurdu. Savaş öldürür, Barış yaşatır, canları yaşatanlara teşekkür ederiz…
2019 Nobel Ekonomi Ödülünü ise küresel yoksulluk üzerine yaptıkları çalışmaları için “Abhijit Banerjee, Esther Duflo ve Michael Kremer'e” verildi. Sadece bizim ülkemizde değil dünyanın genelin de ekonomik ve sosyal eşitsizlikler, her geçen gün artmakta bir yanda bazı kişiler aşırı zenginleşirken diğer yanda milyarca insan aşırı şekilde fakirleşmektedir… Bu eşitsizlikleri, yoksullukları ortadan kaldıracak, ekonomik ve politik çalışmalar gerekmektedir… Bu çalışmalarından dolayı bu ekonomistlerimize teşekkür eder, siyasetçilerimizden de, siyaset bilimcilerimizden de aynı çalışmaları ve uygulamaları insanlık adına bekleriz…
Hangi alanda olursa olsun, insanlığın bilgi birikimine katkı sunmak demek, insanlığın kurduğu medeniyete katkı sunmak demektir… Sunanlara tekrara tekrar teşekkür ederiz… Bu ödüller üzerinden, icatlar/patentler üzerinden toplumumuzu değerlendirince, bilimsel çalışmalar konusunda, akademik çalışmalar konusunda çok zayıf olduğumuzu, daha bilimsel ağırlıklı olarak, daha disiplinlin bir şekil de, daha çok çalışmamız gergini söyleyebiliriz… Daha çok çalışmak dileğiyle, selam ve sevgilerimle…
Hüseyin Benek – 19.10.19 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
-
Herkese Bilim Teknoloji Dergisi (HBT) Sayı 186
-
|