İÇERİK ÜRETME YARIŞI
(Dijital, Yazınsal İçerik Üretme Yetenekleri)
Dünya toplumları bir birleriyle rekabet halindedirler, bu rekabet siyasal etki, ekonomik güç, bilimsel çalışmalara ve teknolojik gelişmelere dayalı patent, spor, sanat gibi birçok alanı kapsar… Bunların toplamı, toplumumuzun Uluslararası itibarını oluşturur, bana soracak olursanız durumumuz nedir diye, ben hiçte iç açıcı değil derim… Bu alanları da içine alan asıl yazımızın konusu olan içerik üretmede durumumuz nedir derseniz, ben bu alanda da iyi olmadığımızı düşünüyorum ve bunun üzerin de durulması gereğini hatırlatıyor… Öncelikle akademisyenleri, sonra siyasileri, sonra tüm vatandaşları içerik üretmeye davet ediyorum… İçerik durumumuz nedir derseniz?
Günümüz de dijital içerik hem kolay saklandığı için, hem kolayca topluma ulaştırıldığı için en iyi içerik yöntemini oluşturmaktadır… Şimdi durumumuzu kıyaslamak için dünya ne kadar dijital icerik üretmiş ne kadarı bilimsel, ne kadarı hobisel, magazinsel ne kadarı kişisel, ne kadarı kurumsal bunlar üzerine aslında akademik bir çalışma gerekir… Zaten benim yazmakdaki amacımda yönetenlerin olsun, konuyla ilgili kişilerin, akademisyenlerin olsun dikkatini söz konusu alanlara çekmek ve o alanlarda daha iyi arayışının içine girilmesine yardımcı olmaktır… Şimdi dijital içerik durumumuzu nasıl göreceğiz, bu konuda çok cahilim ama imkan ölçüsünde göremeye çalışacağım, bir sitede ulaştığım bilgiler şunları veriyor… “Uzay mekiğinde 400 bin, Facebook'ta 61 milyon, Google'da ise 2 milyar kod satırı var.” Her kod satırı kaç sayfa içerik eder bilmiyorum… Bildiğim bir şey var bundan 5-6 yıl önce okuduğum bir yazıda goggle sayfa sayısı 100 trilyonu geçti diyordu… Şimdi kaç trilyon sayfadır ki??? Bakın şu haber de ilginç sadece: “Arama motoru sunucusu Google yeni bir kilometre taşına ulaştığını geçtiğimiz günlerde duyurmuştu. Ünlü web-dedektifi 1 trilyonun üzerinde sitede arama yapmayı mümkün kılıyor.” Yani bir trilyon site bir site kaç sayfadan oluşur ki, kimi on bin, kimi bir milyon, kimi ise beş milyon, siz düşünün kaç sayfa goggle… Bunun ne kadarını biz ürettik, bunun üzerine düşünmemiz kendi sayfa durumumuzu sorgulamamız lazım… Bunların ne kadarı bilimsel, ne kadarı kültürel, ne kadarı acık bilgi, ne kadarı kapalı bilgi…. Bilgi seviyemiz bizim geleceğimizi belirler, dünyada üretilen eski ve yeni bilgilerin ne kadarını biz ürettik? Bunlar rahatsız edici sorular, acaba bu işlerden sorumlu kişiler bu soruları kendilerine soruyorlar mı? Şimdi kitap sayısı ile devam edelim mi?
Dünyada kaç yazılı kaynak ve kitap var biz ne kadarını üretmişiz, işte bunlar bizim kültürel gücümüzün göstergesidir, kültürel güç de diğer alanların destekleyicisidir… Bu iki içerik alanı dijital ve kitap alanları kültürel alan olsun, ekonomik, siyasal, dinsel alanlar olsun bir bütün olarak bizim dünya da üst sıralarda yer alamızı sağlar… Kitap sayısı şu olduğu varsayılıyor: “Google, milyonlarca hatalı kaydı da eleyerek bu sayıyı 146 milyona indirmiş. 16 milyonluk devlet dokümanını da çıkardıktan sonra, ulaştıkları ve duyurdukları sayı 129,8 milyon. Elbette bu yazı yayınlanırken bile yayıncılar yeni bir kitabın basımı üzerinde çalışıyor. Bu nedenle Google, sayıyı sürekli olarak güncellemekle meşgul.”
Bizim içeriğe katkımız nedir, tam olarak ulaşamadım, ama durumumuzun iyi olmadığını söyleyebilir, ürettiğimiz içeriklerin niteliğini bilmediğimi belirterek, içerik üretme yarışını kaybetmek demek, dünyaya katkımızın daha az olmasıdır ki… Bu nedenle ne kadar içerik üretmişsek, bizim de yerimiz o kadardır demektir… Her alanda içerik üreterek bu yarışta başarılı olmak dileğiyle, selam ve sevgilerimle…
Hüseyin Benek – 8.4.19 --- vatandasfikri.com
Kaynaklar
1*https://webrazzi.com/2016/07/19/uzay-mekigi-facebook-google-kod-satiri-sayisi
2*https://oggito.com/icerikler/dunyada-toplam-129864880-kitap-var/25559
3-*ttps://www.chip.com.tr/haber/hangi-arama-motoru-kac-sayfa-indeksliyor_7995.html
|
|