HAYATI KOLAYLAŞTIRAN VATANDAŞ/DEVLET/HÜKÜMET!
Devlet kurumdur, ülkemizdeki en büyük kurum, bu kurum, yasa yapan yanı vardır (TBMM) Yargı, muhakeme yanı vardır, (Mahkemeler) Yürütme Hükümet vardır ve devletin işlemesini sağlarlar... Devlet nasıl işlemelidir derseniz, vatandaşlarının hayatını kolaylaştıran şekilde, hakemlik yaparak, bu nasıl olacak?
Bizim seçtiğimiz temsilcilerin oluşturduğu yasa yapan meclisimiz, bizim hayatımızı kolaylaştıracak, yasalar yapar… Örneğin, Tarım alanlarının ekim dikim ve teşviki, nasıl olacak, dönüm başına mı teşvik olacak, dönüm başına teşvik olursa insanlar ya hiç ekim dikim, üretim yapmadan teşvik alırlarsa üretim için verilecek teşvik kişilere bedavadan dağıtılmış olmaz mı? Olur, o zaman pancar ekiminde uygulanan sözleşmeli ekim yöntemi birçok alana tarım ürününe uygulanır ekim, yetiştirme ve hasat aşamalarında, hem yardım, hem denetim, hem ürün takibi yapılarak tarım alanlarında yardımcı olunarak tarım işi yapan vatandaşlarımıza yardımcı olunabilir mi? Evet! Böylece tarım ürünlerinin üretimi yapılır ithalatı engellenmiş olur…
Tarım aletleri kredisinde, gübre ithalat yerine üretimle, yem hammaddesi imalatı ve yerli üretimle… Kaç tane atıl yem fabrikası var, kaçı satıldı arsa fiyatına, yerlerine neler yapıldı? Yani girdi maliyetlerini düşürerek, üretici enflasyonu aşağıya çekildikçe genel enflasyon düşer.. Kısacası üretim, imalat toplumların gücüdür, zenginliğidir, ithalat imalat için hammadde değilse toplumu fakirleştirecektir ve dış borca neden olacaktır… Dış Borcun nedeni dış ticaret açıklarıdır, yurt içinde tasarruf açığındandır, tasarruf yapanlar faizle ödüllendirilirse yapacaklardır… Bir devletin, kolaylaştırıcı devlet olabilmesi için, devleti kolaylaştırıcı kılacak olan hükümete ihtiyaç vardır…. Gelelim örneklerle başka konulara…
Tapu kayıtlarına göre yer tespiti, örnegin Kastamonu da bir topograf bürosu yetkilendirilmiş her tapu yer tespiti için tekel olduğundan da olsa gerek, vatandaşın arsasının yerini tespit için hatırı bir ücret alıyorlar… Vatandaşın, evine, çocuklarına harcayacağı parayı biri alıyor, hizmet veriyor diyenlere, bu bir kamu hizmeti ve kamu kurumları ve görevlileri aracılığıyla verilirse, yarı yarıya dan daha ucuz olacaktır…Böylece vatandaşın hayatı kolaylaşacaktır… Ayrıca belediye kendi park ve bahçe alanlarında, binaların da düğün salonlarının işletmesini özel kişilere vererek tamda yardıma ihtiyacı olan dönemde evlenenlerin hayatını kolaylaştırmak yerine… Bunu kamu hizmeti degil bir ticari hizmet gibi özele verdiği düğün salonlarını 15-20 bin Lira bazı durumlarda 50 bin lira ücretlendirilerek evlenenlerin hayatı zorlaştırılmaktadır… Oysa kamu hizmeti anlayışıyla sunulsa, bu salon kiraları 6-8 bin lira, olabilir evlenenlerin hayatı kolaylaştırılabilir… Bunlara ilave olarak, daha başka ne yapılabilir ki vatandaşların hayatı kolaylaşsın?
Petrol fiyatları dünya genelinde artmış, döviz karşısında TL’nin değer kaybetmesine dayalı olarak bizde daha çok artmıştır ki… Bazı kamyonlar kilometrede 7-8 lira yakar olmuş, devasa iş makinaları daha çok yakar hale gelmiştir, bu maliyetin altından kim kalkabilir ki? O zaman yapılacak iş bu vatandaş grubunun işini kolaylaştırmaktır, nasıl olacaktır? Mazot da özel tüketim vergisi iş ve ticari araçlar için kaldırılacak veya ortala bir vergi istisnası getirilecektir… Araç muayenesi, kasko ve trafik sigortası gibi maliyet artırıcı kalemlerden bazıları da hafifletilebilir, örnek vermek gerekirse kasko olanlar trafik sigortası olma zorunluluğu kalkar, muayene iki seneye çıkarılır, çıkarılamazsa, ücreti üçte bir oranında düşürülürse gibi… Sonra başka bir alan ise şehirler de toplu taşıma…
Topluma taşıma ücretleri petrol ve parça, işçilik maliyetlerine gelen artışlara paralel olarak zamlar geliyor, bu zamlar düşük gelir grubundan vatandaşları, nasıl daha az etkiler? Bir defa bedava binen bedavacılar işinden acilen vazgeçilmelidir, emekli, yaşlı, kamu personelinin bir bölümü, emniyet mensupları, v.s … v.s Bedava binenler var, bu oran nedir bilmiyorum, diyelim ki %20 bu bedava binenlere öğrenci bileti veya öğrenci toplu taşıma kartına benzer bir kart verilebilir… Asgari ücret alanlara ve alt gelir grubuna indirimli kart, bilet verilmeli, işsizlere ulaşımda sosyal yardım olacak şekilde dörtte bir bilet fiyatı olacak biletler oluşturulmalı… Kartlar sınırsız olmamalı aylık bir kişinin günlük üç binişine denk gelecek şekilde verilmelidir… Bazı emekli vatandaşların bedava diye lüzumsuz bir şekilde toplu taşıma araçlarını kullandıklarını hepimiz biliyoruz, o zaman tam biletin dörtte biri kadar ücretlendirme yapılmalıdır ki bedava diye keyfi binilmesi engellenmiş olsun… Yoksa her gün işe, okula gitmek zorunda olan,geliri düşük olan, okulda olduğu için geliri olmayanlar paralı gidip gelirken işe gitmek zorunda olmayanları bedava taşımak, geliri yüksek olmasına rağmen ayrıcalıklı bir şekilde bedava biniş hakkının olması hem adaletsizliğe, hemde bir bölüm vatandaşın daha pahalı bilet alarak hayatının zorlaşmasına neden olan uygulamaları yöneticiler görmeli ve kolaylaştırıcı düzenlemeler yapılmalıdır.. Ayrıca özel halk otobüsleri, dolmuşlar isterlerse zam yapabilirler, belediyeler kendi biletlerini toplumun ekonomik hayatını zorlaştırmayacak şekilde belirlemekle sorumludur… Toplu taşımada kamu araçları özel araçlar farklı ücretlendirilmelidir…
Toplum olarak zor bir dönemden geçiyoruz ve kamu kurumları, biz vatandaşlar birbirimize hayatı kolaylaştırarak, daha iyi yaşayabiliriz.. Kolaylaştıran hükümet, kolaylaştıran kurumsal yapılar, kolaylaştıran vatandaşlar olarak bu zor durumu aşmak ricasıyla selam ve sevgilerimle…
Hüseyin Benek – 15.3.2022 – vatandasfikri.com
|