|
|
|
Genç Yazarlarımız |
|
Reklam |
İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!
H.z. Muhammed
Adrese Git |
|
|
|
EKONOMİYİ DARALTAN NEDENLER - 3 |
EKONOMİYİ DARALTAN NEDENLER - 3
(Vatandaşlara Rapor)
Dört Vergiler - Beş Siyasal Nedenler
Vergiler gelirden ve kardan toplanacakken biz de direk tüketimden toplanıyor, bazı temel ihtiyaçların için de yarı yarıya vergi olduğunu görüyoruz, Alkol ve Sıgara gibi temel ihtiyaç olmayan ama alışkanlıklara dayalı bu ihtiyaçlara da neredeyse yarı yarıya vergiler eklenmiştir. Petrol ürünlerinde de durum farksızdır ve sonuç olarak bu istenilmeyen bir durum olan ekonomik daralmaya vergilerin de katkısı olmaktadır… Ya insanlar az sıgara içerse vergi gelirlerimiz düşecektir, alkolde de durum aynıdır… aşırı borçlanan toplum daha az harcayacak yada tütün sararak onu içecektir.
Ayrıca ücretlerden direk kesilen vergiler ise vergide adaletsizliğe neden olmaktadır, nedeni şudur… Şirket sahipleri vergi istisnalarıyla, harcama göstererek, üstelikte neredeyse aldıkları lüks araçları bile gider, yada yatırım gideri göstererek vergi vermediklerini, yada ayıp olmasın kabilinde istedikleri kadar vergi verdiklerini ortamı herkes biliyor. Önlem alınmamasına şaşıyorum, son otomobil vergilerin de yapılan lüks olanların vergilerinin artırılması yerin de bir karardır, aynı şeyi şirketlerin lüks araç alımlarında da yapılması gerekiyor… Bunun yanı sıra asgari ücretten vergi alınmaması ve düşük gelir grubunun, ortalama gelir gruplarının, yüksek gelir gruplarının her alanda farklı vergilendirmeye tabi tutulması gerekiyor.. Ben emekliyken %18 dogal gaz vergisi veriyorum gelirim 1500-2000 lira, geliri 15000 lira olan komşum da aynı vergiyi veriyorsa adil bir vergilenme yok piyasayı daraltır demektir… İster ücretliler daha bodro üzerin de kesilen, hatta asgari ücretten kesilen vergiler, ister geliri çok olan da, az olanın da aynı vergiyi verdiği tüketim ve ihtiyaçlar üzerinden alınan vergilerin artık piyasayı daralttığını hepimiz görüyoruz bunlar nasıl düzenlenir derseniz? Ben hepimizin vatandaşlık numarası olduğunu bu numara üzerinden gelir takibi yapılarak gelir seviyesine göre vergi dilimlerinin belirlenmesini ve ister tüketim aşmasında, ister gelir aşamasında buna göre vergilendirmenin daha adil olacağını, aynı zamanda piyasa üzerinde daraltıcı etkisinin de azalacağını düşünüyorum… Bu vergilerin toplanması aşaması, bir de bunun harcanma aşaması var ki evlere şenlik…
Ülkeyi yöneten siyasal idare bu vergilerle çok zaman tabirimi hoş görün nerdeyse hovardalık yapıyorlar, nasıl mı, gereksiz tadilatlar, gerekli gereksiz lüks arabalar, sık sık makam mobilya değişiklikleri, kamunun bina ve araba kirası gibi sırf piyasaya para pompalama aracı haline gelen harcamaları yatırıma gidecek kamu kaynaklarını, yani toplanan vergileri keyfi bir şekil de harcadıklarını görüyoruz.. Bunu denetlemek gibi bir görevimiz var, bunu kim yapacak Sivil toplum Örgütleri, Kim yapacak Muhalefet… Yapıyormuyuz, yok yapılıyor mu yok, o zaman iktidarlar ekonomik sorun kapıya dayanıncaya kadar bu tür harcamaları yapıyorlar… Ülke ekonomide sürekli kamu ve vatandaşların savurganlıklarına dayalı badanaj ediyor ve beklenen ilerlemeyi sağlayamıyor. Örnegin arabalardan alınan vergiler bu alanda yatırıma dönüşmüş olsaydı şimdi araba marka ve modelimiz olmazmıydı? Benizden, mazottan alınan vergilerle elektrikli araç üretilseydi dış ticaret açığımız olurmuydu olmazmıydı gibi sorular aklıma gelmiyor değil… Dilerim yönetim kademelerinin d aklına gelir bu konularda önlemler alırlar…
Beş Siyasal Nedenler
Siyasal nedenlerin başın da özelleşmeler adıyla kurumlar kaybedilmiş, bugünlerde siyaseten AB ve ABD ile ters düşülmüş sonuç olarak üretime dayanmayan ekonomimizde, piyasaya ya borçla yada yabancı yatırımla para girişi azalmış tüketim yavaşlamış ve piyasa daralmıştır. Dışardan gelen sıcak paraya dayalı bir piyasa oluşturursak, bunun sürekliliğini nasıl sağlarız, bu yabancılara yatırım ayrıcalıkları, rant ayrıcalıkları vererek, bu da bir anlamda kapitülasyon demektir… Sırf başkalarından aldığımız borç paraların tüketici kredilerine dönüştürülerek, yine başkalarından aldığımız ürünler alma gücü yaratılarak piyasada yalancı bir ekonomik baharın esmesi sağlandı ve bu yaşandı, bu bahara dayalı bir canlılık yaşandı, bitti mi onu belirleyecek olan ekonomi yönetiminin alacağı siyasi kararlardır. Evet, siyaset her ne pahasına olursa olsun yabancı para girsin derse yabancı para gelir… Siz onun gelmesi için neredeyse ekonomimizi operasyona acık hale getirirseniz onlar gelir karlarını alır gider… Buna ekonomik opeyasyon denir mi, yada bu operasyondan kim sorumludur… Borç alınan paraların ne kadarı yatırıma dönüştü, ne kadarı tüketici kredileriyle tüketime bunlar siyasal yönetim tarafından izlenmeli, bu gün piyasayı canlandıracak bu kredilere dayalı paranın yarın geri ödenmesi aşamasında piyasayı daraltacağını ekonomi siyaseti görmelidir. Gör göre hala piyasaya para pompalamak ne kadar mantıklıdır, tüketimi, üretmeden neden bu kadar körükledik, bunlar üzerine ciddi durulması gerekir. Kim duracak emekli Mehmet efendi değil, siyasetçi Mehmet bey duracak duruyor mu? Ben bu soruya cevap vermeyim bu sorunun cevabını kamuoyuna bırakıyorum… Piyasayı daraltan ekonomik nedenlere devam ediyoruz, bir sonraki yazının konusu “Atıl Kamu Personel Fazlalığının ve Şişkin Maaşların Ekonomi Üzerin de Daraltıcı Baskısı” üzerine olacaktır. Bunun nedeni şudur, asgari ücretliden alınan vergileri, asgari ücretli hem bodro da, hem market kasasında iki kere vergi ödüyor, bunun piyasayı daraltıcı etkisi görülerek düzeltilir umudundayım.
Selam ve saygılarımla…
Hüseyin Benek -- 13.12.16 – vatandasfikri.com
|
|
|
Bu Üyenin Diğer Yazıları |
|
|
|
Reklam |
“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."
M.Kemal Atatürk
Adrese Git |
|