|
|
|
Genç Yazarlarımız |
|
Reklam |
İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!
H.z. Muhammed
Adrese Git |
|
|
|
DEMOKRASİ SORUNUMUZ |
DEMOKRASİ SORUNUMUZ
SORUNLARIMIZIN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ DEMOKRASİ SORUNUMUZDAN KAYNAKLANIYOR
Demokrasi yi biz inşaa edecegiz, kimse bize hediye etmez… İnsan toplumunun tasarladığı ortaya koyduğu en az sakatlığı olan yönetim sistemdir demokrasi…
Öte yandan demokrasi seçme işine dayandığı içindir ki sağlıklı seçim yapabilecek bilgiyi gerektirmektedir, bilgi ve demokrasi kültürü yoksa seçimlerimiz de yanılma ihtimalimiz yükselecektir… Ülkeyi yönetecek siysetcileri degil daha iyi konuşan ve daha kolay yalan söyleyen şovmen politikacıları seçme ihtimalimiz yükselecektir… Kıacası bilgi, bilinç eksikliği ile demokrasi yan yana zor geliyor, hatta gelmiyor….
Toplumlar incelendiğin de kimi ne için seçttikleri konusun da tam net degiller. Sermeyenin ve iktidar odaklarının elinde tuttuğu medya organları aracılığıyla yanlı bilgiler pompalanıyor ve bilgiden yoksun toplumların yanlış seçimler yapma olasılığı ortaya çıkıyor.
Böylece vatandaşların politik özgürlüğü ancak oy verici seviyesin de kalmış, ançak kendilerine kim gösterilse ona oy vermek zorunda kalmaktadırlar… Demokrasi sadece oy vermek degildir, sokaktaki adama kişi özgürlüğünün ne olduğunu sorarsanız doğru yanıt alabilir misiniz? Kime oy verecegini doğru bilgiye düşünceye dayalı degil de toplumsal çıkarlara göre degil, kişisel çıkarlara ve günlük ihtiyacının karşılanıp karşılanmamasına göre oy rengi degişirse ki, bazı toplumlar da bunun değişebildiğini görüyoruz… Demek ki biraz da ekonomik özgürlükler de gerekiyor demokrasinin iyi tecelli etmesi için…..
Demokrasinin iyi işlemesi için doğru bilgiyle bilinçlenmiş özgür iradesiyle tercihler yapabilen insanlar topluluğunun bulunduğu toplumlarda demokrasi daha nitelikli uygulayabilir olduğu ortay çıkıyor.
Şimdi burada iki durum ortaya çıkıyor, ya vatandaşları seçim yapacak bilince eriştirecegiz, yada ön seçim gibi uygulamalara giremeden vatandaşlarımızı sadece oy vericiler olarak böyle bırakacagız… Burada hangisi demokratik gelişmeye neden olur dersek, vatandaşlarımızın demokratik haklar ve özgürlüker konusunda egitilerek, adaylar konusun da doğru bilgilerle bilgilenmesi ve seçim yapması daha demokratik olur….
İster partiler, ister egitim kurumları, ister gönüllü kuruluşlar eliyle olsun bu konuda daha egitici davranılmalıdır ki demokrasi fidanı kesilmesin, bu fidan beslensin, gelişsin…
NASILBİR DEMOKRASİ
İnsanlık uygarlıklar aracılığıyla daha iyiye ulaşmaya çalışırken amacı daha yaşamak için teknik gelişme cabasının diger ayagını ise yönetim alanında ki gelişmelerdir. Yönetim alanında ulaşılan daha iyinin adı ise demokrasidir. Demokrasinin en önemli getirisi devlet ve iktidarı karşısında vatandaşa hak ve özgürlükler getirmesidir… Teknik teknolojik alanlarda ki gelişmeden nasıl kacınılamazsa yönetim alanın da ki gelişmeler sonucu ulaşılan demokrasiden de kacınılamaz diye düşünüyorum… Bunu insanlara anlatmak için hepimiz caba sarf etmeliyiz ki demokrasiden haberdar olsun, insanlığa katkılarını görsün, bulundukları ortamlar da demokrasi talep etsin…
Demokrasiyi nasıl anlatacagız dersek, buna okestrayı örnek verebiliriz… Demokratik bilincimiz geliştikten sonra, aynı notalara bakarak ayrı seslerle anı şeyi faklı müzik altleriyle calınabiliyorsa, bütün farklı düşüncelerin katkılarıyla da demokrasi okestrasından güzel eserler çıkarılabilir. Yeter ki notalarımız demokrasi eserini seslendirecek şekilde yazılsın.. Bu yazım da anayasamızın ve yasalarımızın demokratik hukuk kurallarını içermesidir…
Demokrasi devleti ve yönetenlerin halk tarafından seçildiği sitemdir, ama bu yeterli degildir, seçme işinin yanın da devletin güçüde çeşitli kurumlara dagıtılmalıdır ki tek güç hak ve özgürlükleri tehlikeye sokmasın, ortak iyiyi aramak için özgürce düşüceler ortaya sunulabilsin, hangisi iyi ve kötü diye tartışılabilen ortamlar yartılmalıdır ki demokratik özgürlükler toplumsal gelişmeyi besleyebilsin… Bunu yapabilen ülkeler aynı zaman da gelişmiş ülkelerdir, biz de gelişmek istiyorsak bu demokratik işleyişi daha sağlıklı hale getirmeliyiz….
DEMOKRASİ ÖZGÜRLÜKLERİN OLDUĞU KADAR DENETİMLERİN DE OLDUĞU SİSTEMDİR
Demokrasinin en önemli özelliği, yazılı kurallara dayanmasıdır, devletin ve vatandaşların görev ve sorumlulukları yasalar da belirlenmiş olup bu yasaların herkesi bağladığı ve yasalar karşısın da herkesin eşit olduğunun bilinerek bu yasalara uyulup uyulmadığını ise denetlenebilemesi için çeşitli mekanizmalar kurtulmuştur. Yargı ve yasama diye kurulan bu denetim sitemleri sistemin iyi işlemesinin de garantörleridir aynı zaman da… Denetim yanımızın eksik olduğunu da görüyoruz…
Vatandaşlarımız ancak 1960’dan sonra demokrasiyle tanıştı, ne yazık ki isim vermekle, yasal düzenlemelerle demokratik sistem iyi işlemiyor, sadece alt yapısı hazırlanıyor, iyi işletmek ise biz vatandaşlara büyük işler düşüyor.
Avrupa demokrasi tercübesinin arkasında asırlara dayanan bir felsefi düşünce birikimi ve uzun mücadelelerle elde edilen bir demokrasi kazanımları var. Daha da önemlisi demokrasinin için de yaşadıkları toplumları için ne anlama geldiğini bilen bir halk var. Orada yönetimler, hükümetler Yargı ve yasama denetimini dışlamayı, bırakın bunu düşünmezler bile, çünki denetimin toplumsal işleyiş için gerekli olduğu bilincini hem vatandaşı hem yönetimleri özümsemişlerdir. Demokrasinin dentimler sistemi olduğunu, olması gerektiğini anlıyarak demokrasinin şefaflığı gerektirdiğini oluşmuş olan demokratik bilinçle edinmişlerdir…
Demorasinin ulaşmak istediği daha iyiye dünya demokrasisi hiçbir zaman tam anlamıyla ulaşamamıştır, bunun temel nedeni ise kapitalizmin yarattığı eşitsizliklerdir... Demokrasi yöneticilerin seçilmesiyle başlar ve onların denetlenmesiyle devam eden bir süreçtir. Bunun nedeni ise demokrasi iyiyi bulmakla durmaz, daha iyiyi aramaya devam eder, bana göre daha iyi demokrasi ise, sosyal demokrasidir… Oy hakkından daha da önemli olan hukuk düzenidir, bu hukuk düzeninin insan özgürlüğüne ve eşitliğine dayanıyor olması, insanların temel ihtiyaclarının karşılanması nedeniyle oylarının rengini degiştirmemesinin de garantini verecek kadar eşitlilikler sağlandıkca demokrasi de gelişmiştir demektir. Bunun yanın da eğitim hakının ve imkanının yaygınlaşması, eşit ekonomik hakların verdiği özgürlüğün neden olduğu ekonomik özgürlükler… Toplumların kaynaklarının, yine toplumun egitimin de ve sağlığın da, güvenliğin de ortak kullanmaya bağlı ortak toplumsal bilinç gelişmesi ve vatandaşların bu hakların bilincine varması sonucu, iktidarın kontrol edilmesi hakkı doğuyor ve buna denetim deniyor…
TOPLUMSAL DEMOKRASİ
Milyonlarca kişiden oluşan insanların, ilk öğrenecekleri şey, demokratik haklarının ne olduğunu ve bu haklara nasıl sahip çıkacagı olmalıdır…
Bugünkü toplumlar hızlı değişimin neden olduğu, daha toplumsal kabullerin oluşmasına fırsat bulamadan, toplumsal kültürün çözemediği yeni sorun doğuyor. Şu anda bir çok toplum da, tercübesizlik ve bilgiye dayalı düşüncelerin üretilememesi nedeniyle toplumsal sorunlar yaşıyor,bunun nedenlerinin başın da ekranlarda, ya da gazete sayfalarında, olaylara sadece eleştirel yaklaşan yazan, cizen yorumcular eleştirilerini aslın da tenkitlerine, tekliflerini de ekleyerek tartışmaların yapılması yorumlara nitelik getirecek toplumun demokrasi bilincini artıracak ve toplumun seçimlerini daha sağlıklı yapmlarına neden olacaktır…
Demokrasi bilincinin iyi yerleşmemesi Türkiye'nin demokratik görünümünün diğer İslam ülkelerine göre daha iyi olmasına rağmen, güçler ayrılığı ilkesinin tam oturmamasından kaynaklı, bir risk demokrasimizin için de bir kurt gibi hep mevcut olmuş ve bazen darbelerden kaynaklı, bazen de daberlerle kolayca otoriter yöntemlere kayıyor, demokrasiyi korumak yerine halk kim güçlüyse onun yanın da yer alıyorlar. Bunun içindir ki sorunumuz demokrasi kadar demokrasi kültürünün ve bilincinin de yerleşmesidir. Bu bilinç demokrasiyi de koruyacaktır, bu bilinci egitimle, sivil toplum örgütlerinin ve parti içi işleyişin demokratikleştirilmesiyle, yapılabilir. Ne yazık ki adayları kendilerinin belirlediği liderler bunu, ne egitimleri nede ön seçimleri bu seçimlerde de gündemlerine almamışlardır.
Demokrasi ortak iyiye ulaşmak için ortak aklın kulanılmasıdır, demokrasimizin gelişmesi için ortak akla katkı sunmak, ortak iyiye ulaşma cabası için de olmak vatandaşlar olarak hepimizin görevidir. Bu sorumluluk bilinciyle toplumsal hayata katılmak dilegiyle selam ve sevgilerimle…
Hüseyin Benek—www.vatandasfikri.com
Kaynak, olarak Doğan Kuban'ın, Cumhuriyet de yayınlanan makalesinden yararlanılmıştır.
|
|
|
Bu Üyenin Diğer Yazıları |
|
|
|
Reklam |
“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."
M.Kemal Atatürk
Adrese Git |
|