|
|
|
Genç Yazarlarımız |
|
Reklam |
İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!
H.z. Muhammed
Adrese Git |
|
|
|
SUYUN, ÖNEMİ,TASARRUFU/KİRLETİLMEMESİ!! |
SUYUN ÖNEMİ!!
SU TASARRUFU!!
SUYUN KİRLETİLMESİ!!
İnsanlık için Dünya bilinen tek barınaktır, buna zemin hazırlayan ise, sudur! Yani kan için derler ya hayat sıvısı, aslında bu su için denmelidir. Su hayat sıvısıdır… Su, katı, sıvı ve gaz halinde bulunan hitrojenin oksitlenmiş halidir… Su kirliligi ise, suyun kalitesinin, fiziksel, kimyasal ve biyolojik acıdan herhangi bir kullanım şeklini engelleyecek şekilde bozulmasıdır… Amacımız bunun önüne geçmek ve bu yolla da su da tasarruf yapmak olmalıdır. Bir damla su da bir hayat gizlidir, bu hayatın degerini bilerek bu sıvıya yaklaşma önerisiyle yazımıza başlayalım ne dersiniz?
Biz insanlar bu hayat sıvısına yeterince önem veriyormuyuz? Bu sorunun cevabını herkes kendince versin, vermelidir. Ben kendime torpil yaparak deger verdiğimi düşünüyorum… Ne yapıyor da deger veriyorum derseniz? Bakalım ne yapılıyormuş su tasarrufu ve kirletilmemesi için… Ben bunların çogunu uyguluyorum...
Tasarruf ve kirletmeme için en önemli neden suyun Dünyada bütün canlılar için ne kadar önemli olduğunun bilinciyle başlar… Bunun için de, suyun önemi su olmasaydı hayat olurmuydu dünyada sorusunun cevabın da gizlidir… Su bizim için ve dünya da yaşayan diger canlılar için ne kadar önemliyse o kadar önem vermeliyiz diyerek ne yapılabilir… Üzerine hep beraber düşünelim …………..
Öncelikle tasarruf mu kirletmemek mi dersek bana göre kirletmemek… O zaman suyu kirleten başlıca kirleticiler üzerine duralım…
Su Kirliliğin,n kaynaklarına baktığımız da ev kullanımı, sanayi atıkları, tarımsal faaliyetler ve dogadan kaynaklı olanlar diye sınıflandırabiliriz….
Sularda insan faaliyetlerine dayalı oluşan bizim engelleyebilecegimiz veya minimize edebilecegimiz kirliliğe girer…
Su kirliligi: Suyun normal yapısını bozan ve suyu mevcut yapısından çıkaran ve kullanımlarını kısıtlayan ya da tamamen engelleyen, ekolojik dengeleri bozan kalite değişimleri” olarak ifade edilir. Hava kirliliğinde olduğu gibi, su kirliliğinde de kirleticiler kaynakları, etkiler ve kimyasal yapıları yönünden çok değişkendirler. Bu nedenle, su kirleticilerinin sınıflandırmasını yapmak oldukça güçtür. Bununla beraber genelde evsel atıklardan, endüstriden, tarımsal aktivitelerden, taşımacılıktan ve nükleer santrallerden kaynaklanan bu kirleticiler noktasal ya da noktasal olmayan özelliğe sahiptirler. Yapılarına göre gruplandırdığımız da aşagıda ki kirleticilerin olduğunu görürüz ve suyun kirlenmemesi için önlem almaya herkesi davet ederiz…
Su Kirliliğinin Başlıca Sebepleri Şunlardır.
1. Tarımsal Faaliyetlerin Sonucu (İnsan faaliyeti daha çok kimyasal gübreler ve zirai ilaçlamalara dayalı)
2. Toprak Erezyonu (Hem dogal işleyişe dayalı hem de insan faaliyeti kaynaklı erezyonlar)
3. Bitkilerin Çürümesi (dogal işleyiş ve insan faaliyetleri)
4. Hayvansal Atıklar (dogal işleyiş ve insan faaliyetleri)
5. Endüstriden Kaynaklana Kirlenmeler( İnsan faaliyetlerine dayalı)
6. Kimyasal Kirlilikler (dogal işleyiş ve insan faaliyetleri
7. Fizyolojik Kirlilikler(dogal işleyiş ve insan faaliyetleri
8. Biyolojik Kirlilikler (dogal işleyiş ve insan faaliyetleri
9. Atmosferik Kirlilikler(dogal işleyiş ve insan faaliyetleri)
10. Zehirli Varil veya Tehlikeli Atıkların Gizli Gizli Gömülmesi veya Atılmasından Kaynaklana Kirlenmeler (insan faaliyetleri)
11. Yerleşim alanlarından Gelen Kirlenmeler (insan faaliyetleri)
12. Rüzgarın Etkisiyle Taşınanlar(dogal işleyiş)
13. Ulaşım ile Taşınanlar (insan faaliyetleri)
14. Endüstri ve Evsel Atıkların ( Kanalizasyon), Dere, Göl, Gölet ve Yüzey Sularına Direkt Bırakılmasıyla Oluşan Kirlenmeler (insan faaliyetleri)
15. Bulaşıcı hastalıklara da neden olan tıpbi atıkların sulara atılması sonucu ise suyun etki alanın da ki her yere kirliliğin taşınarak suyun ve topragın kirletilmesi… (insan faaliyetleri)
16. Katı Çöplerin Sulara Bırakılması (insan faaliyetleri)
Bu kirlilik nedenlerinin çogu görüldüğü gibi önelenebilir nedenlerdir, suyun hayatın kaynagı olduğunu anladığımız da önleme cabamız da artacaktır. Şimdi ise tasarruf ederek kirliligin üzerinde durarak yazımıza devam edelim...
SU TASARRUFU
Su Tasarrufu Nasıl Yapılabilir ?
Aslın da su kanalizasyona girdiğin de kirlenmiş kaybedilmiş ve çevreye zarar veren bir sıvı haline gelmiş olur. Bu nedenle ki aslın da tasarruf bizim için çok önemli olan bu hayati sıvının kurtarılmasıdır. Bunun çeşitli yolları vardır, bunlara da bakarak yazımıza son verelim diyerek nasıl tasarruf yapabiliriz?
1) Musluğun açık bırakılmaması… Arabalarımızı, yedigimiz sebzelerin/meyvelerin yıkanması esnasın da, tıraş olurken, dış fırcalarken veya muslupun bozuk olmasına dayalı nedenlerle kanalisazyona bırakarak hem kirlettiğimiz hem de ekonomik olarak kayıp ettiğimiz suyun miktarı …. Ortalama bir aile de bu yöntemle yılda 50 tona yakın suyu kirlilikten kurtarabiliriz…
2) Bulaşıkları elde değil makinede yıkanması ve makinenin kapasitesine dikkat edilmesi durumun da hem temizlik açısından, hem suyun daha az kirletilmesi acısından ve su tasarrufu açısından düşündüğümüz de ise yine reden bakarsak bakalım 15-20 ton su tasarrufu sağlamış oluruz…
4 kişilik bir ailenin bulaşığı elde yıkandığı zaman 80 ile 120 litre su kullanılır. Oysa bulaşık makinası aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Buda yılda 26 ile 40 ton suyun kurtarılması demektir.
3) Duş sıklığı ve uzunluğune dikkat ederek de su tasarrufu yapabiliriz.
İnsanlar genel olarak 5 dakikalık bir duş süresince ortalama 60 litre su harcar, 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika kısaltırsa, ya da yaptığımız luzumsuz duşları yapmakdan vazgecersek, yılda yaklaşık 20-25 ton suyu tasarrufla kirlilikten kurtarabiliriz…
4) Duş başlığımızı daha kullanışlı bir başlıkla degiştirmemiz durumunda ise, yeni bazı modellerin, daha ekonomik olduğu görülmekte, bunlar suyu daha iyi püskürtüğünden, daha tazikli olduğundan dolayı bu duş başlıklarıyla da daha az su kullanarak da su tasarrufu yapılabilir.
5) Tuvalet temizligi için harcadığımız suyu da azaltmann yollarını aramalıyız, bunun için sifonun içine su dolu bir plastik bir şişe yerleştirirsek…. Her sifonu çekitigimiz de o pet şişenin kapladığı hacim kadar su tasarrufu yapmış oluruz. Bu çok basit yöntemle, yılda aşagı yukarı 4-5 ton suyumuzu kirlenemekten kurtarabiliriz. Ayrıca gereksiz sifon çekmeler de önlenebilirse, bularla toplam 20 tona yakın su tasarrufu yapabiliriz…
6) Çamaşırımızı yıkama esnasın da ekonomik kullanım için neler yapabiliriz dersek…
Evde, çamaşır makinasını uygun kullanarak yapacagımız tasarruf miktarını ise şöyle hesaplayabiliriz… Çamaşır makinaları genel olarak bir yıkama da 176 litre su harcar, makinayı tam kapasite çamaşırla doldurduğumuz da, yılda en az 12 iki yıkamalık bir su tasarrufu sağlarsak, için büyük bir katkıda bulunmuş olursunuz. Makinamızı hafta da, ayda bir kez daha az çalıştırırsak, duruma göre yılda 2-3 veya 5-6 ton suyu tasarruf ederiz ve tasarrufun en güzel yanı ise suyumuzu kirlenmekten kurtarmış oluşumuzdur.
7) Su kaçaklarını engelleyerek su tasarrufu da yapabiliriz… Bu iş her nekadar bizim direk görevimiz olmasa bile, hem çevre de, hem park ve bahceler de, hem de evinizdeki kaçak suları engelleyerek, görevlileri uyararak suların kaçak kaybedilmesinin önüne geçebiliriz.
8- Catılar dan toplanan suların sulama maksatlı kullanaılmasıylada su tasarrufu saglayabiliriz.
Yukar da Suyun canlıların yaşaması için ne kadar hayati öneme sahip, olduğunu defalarca belirtik, tekrareneEn küçük canlı organizmadan, en büyük canlı varlığa kadar, bütün biyolojik hayatı ve bütün insan faaliyetlerini ayakta tutan bu hayati sıvı sudur, hatta su = hayattır dersek abartmış sayılmayız….
Bu çok kıymetli sıvı sanılanın aksine o kadar çok degildir, dünyadaki suların ancak %2.5-3’ü tatlı sudur. Bunun da %60-70 buzullarda, toprakta, atmosferde, yeraltı sularında bulunur ve direk kullanıma acık degildir, yani kullanılamaz durumdadır.
Bu kadar önemli ve aynı zaman da bu kadar az olan hayati sıvıyı bu kadar kolay harcamamız ve kirletmemiz insan aklıyla ter bir ilişkidir. Bunun sıkıntısını nsanlık ilerde çecektir der… Bu sıkıntılarla karşılaşmamak için hayatımızın, suyumuzun kıymetini bilelim der… Selam ve sevgilerimle…
Hüseyin Benek --- Mart 15 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
1- Ansiklobedik Çevre sözlüğü – TÇV yayınları
2- Cankaya Belediyesi - Cevre Büroşürü
3-http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Su%20Kirleticilerin%20Etkisi.pdf
4- http://akuaturk.com/2012/11/su-kirliligi-ve-kaynaklari-ekoloji/
5- http://www.dersarsivi.com/genelkultur/354-su-kirlili%C4%9Finin-nedenleri-su-kirlili%C4%9Fi-sonu%C3%A7lar%C4%B1/436-su-kirlili%C4%9Fine-sebep-olan-kirletici-kaynaklar%C4%B1n-s%C4%B1n%C4%B1fland%C4%B1r%C4%B1lmas%C4%B1.html
|
|
|
Bu Üyenin Diğer Yazıları |
|
|
|
Reklam |
“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."
M.Kemal Atatürk
Adrese Git |
|