İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?

İNSANLIĞIMIZIN ÜZERİNE ÜZERİNE GELEN SANAL GÖLGELER!!!

Yapay zeka, Artırılmış Sanal Gerçeklik (Metaverse)  insanlık için büyük bir fırsat mı yoksa büyük Bir tehlike mi?

Yapay Zeka, Metaverse, Yapay Zekalı Robotlar, Bunlarla Donatılmış Savaş Araçları!!!

Sanırım ikisini de barındırıyor örnek vermek gerekirse yapılan bir tahmine göre yapay zeka 2030 yılında Dünya ekonomisine katkısı 15 trilyon 700 milyar dolar olacağı önğörülüyor  7 yıl kaldı 2030‘a… Bizim bütçemizin 700-800 milyar dolar  olduğu düşünülürse, bunun nasıl  büyük bir ekonomik fırsat olduğunu anlayabiliriz… Oyun sektörü düşünülünce metaverse sanal ikiz dünya nasıl bir ekonomik  fırsatlar sunar tahmin bile edemiyoruz…  Bu fırsatı acaba biz toplum olarak kullanabilecek miyiz Dünya nüfusunun %10'unu oluşturuyoruz, Biz yapay zeka ile oluşturulmuş araçlarla, robotlarla acaba 1 trilyon 500 milyar dolar kazanabilecek miyiz, daha buna metaverse ekonomisi dahil degil, inşallah bu alandan bu fırsatı böylece değerlendirmiş oluruz.

Tüm tahminler Ateş, tekerleğin icadı, elektriğin bulunması ve yaygın bir şekilde kullanılması kadar etkili olacağı yönünde…  Ben bunlara şunu da ilave edebilirim, içten yanmalı motorlarının bulunması kısacası sanayi devrimi nasıl bir değişiklik yaptıysa yapay zeka ve robotik teknolojiler, metaverse de bunların 5-6 katı şeklinde ekonomik, sosyal değişikliğe neden olacaktır. Biz toplum olarak gelecegin bilgisiyle gelecegin dijitalleşmesine ne kadar hazırız? Gelecege nasıl gidilir derseniz, bu alandan gidilir, bu alanda başarılı çalışmalar yapmak zorundayız tüm gücümüzü tüm aklımızı geleceğin bilgisi olan bu alanda ki faaliyetlere harcamalıyız yapıyor muyuz şahsen benim tereddütlerim var. Bu tereddütlerin neden oluşuyor bu alanda başka milletlerin daha ileride olduğunu gördüğüm için oluşuyor, işte dünya yaşamının bir milletler toplumlar yarışı olduğunu unutmadan kendi toplumumuzun ülkemizin ve bizim nerede olması gerektiğini düşünüyorsak orada olması için akılla bilimle bilgiyle disiplinle çalışmalıyız çalışıyor muyuz?

Bu alanda da kullanıcı ve pazar mı olacak olacağız yoksa altyapıyı donanımı ve gerekli dijital dönüşümleri yaparak bu alanda dünyanın en iyi ülkeleri ile yarışacak mıyız? Can alıcı soru budur bunu başarmak zorundayız sanayi devrimini kaçırdık imparatorluğumuz yıkıldı bilgi bilişim devrimi olan yapay zeka ve robotik araçları ve metaverse’yi de kaçırırsak Cumhuriyet devletimiz yıkılabilir. Yapay zeka nedir,  ne işe yarıyor ve ne işe yarayacak?

Akıllı algoritmalar sayesinde kurumlardan, arşivlerden bilgileri aranacak bu bilgiler bizim alanımıza göre raporlanacak özetlenecek bize sunulacak güzel şeyler gibi duruyor.

Tıpta endüstride tasarımda sanatta müzikte, hukukta  da dahil birçok alanda işlerimizi kolaylaştıracak.

Cihazlar artık bizim dilimizi konuşacak bizim dilimizi anlayacaklar cihazlarla daha kolay iletişime geçebileceğiz.

Örneğin navigasyon ile birleştirilmiş, trafik kurallarını bilen, aracın ne yapıp yapamayacağını bilen  yapay zeka aracımızı kullanacak bizi istediğimiz yere götürecek.

Dünya ister ekonomik işler siyasi ister kültürel olarak bir içerik üretme yarışında daha çok içerik üretenler daha çok insanlara ulaşmakta daha çok insanlara ulaşanlar insanları daha çok etkilemekte bu alanda da yapay zeka kullanılacaktır. Artırılmış sanal gerçeklik,  ikiz kişiler, ikiz dünya gibi içerik üretmenin zirvesi sayılacak Metaverse, ise insan duyularına hitap eder  içerik üretir hale gelecek.

İçerik üretmede istismarlar yalan yanlış içeriklerle toplumsal algılar yaratmalar üzerine istismarlar olacaktır bu tehlikeyi önlemek için de yine yapay zekadan ve kendi aklımızdan yararlanacağız.

Metaversede denilen izleyeni alıp içine götüren kokular hissettiren dokunma duygusu ile hissedebileceğiniz sanal dünya ile gerçek Dünya arasında bir noktada buluşmak için de yapay zekalar kullanılacak.

Öyle olacak ki neredeyse yapay bir ikizimiz olacak dünya dijital olarak bir görsele dönüştürülecek ve bizim ikizimiz orada gezerek Bize şu anda gezdiğimizde hissedilen duyguları hissettirecek. Bu alan yeni bir alan gelişmeye çok açık bir alan ekonomik siyasi kültürel potansiyeli yüksek bir alan dolayısıyla bu alanda olmamız bu alanda çalışan kişilere, şirketlere, kurumlara yardımcı olmamız gerekmektedir. Küçük ölçekli olanların birleşmesi saglanmalı öyle desteklenmeli, büyük ölcekliler ise direk desteklenmelidir!!!  Bu konuda çalışmaları olanlar fikirleri olanlar yapay zeka ile geliştirilmiş ürün ve hizmetler yaratmalarına olanak sağlanmalıdır.

Aslında yapay zekanın önemi dünyadaki bütün cihazların neredeyse birbirine bağlanması ve buradan Doğan bilgi güçüyle bu bilgiyi arayıp bulmaktan alınca bu bilgiyi kullanıma sunuluncaya kadar her aşamada insanlara toplumlara güç vereceği için bu alanda olmalıyız ve bu alanda insanı yok saymayacak, insanı daha iyi yaşatacak gelişmelere neden olacak çalışmalara imza atmalıyız.

İnsanlık bu yolda bir adım atıyor bu yolda önde olanlar nasıl sanayide önde olanlar gibi insanlığın diğer bölümünü ekonomik olarak siyasal olarak istismar edebilecekler, hatta yönlendirecek yönetecek de diyebiliriz... Bu konuda kaygısı olanlardan birisi de Elon Musk tır... Kaygılarını şöyle dile getirmiştir.

Musk, yapay zekânın “asla kaçamayacağımız bir tehlike” haline gelebileceği ve teknolojinin nükleer silahlardan daha tehlikeli olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu. Bir New York Times röportajında konuşan Musk, mevcut yapay zekânın 2025 yılına kadar insanları geçebileceğini söyledi. Ancak Musk şunu da ekledi, “bu, beş yıl içinde her şeyin kötüye gideceği anlamına gelmez. Bu sadece işlerin belirsiz veya tuhaf hale geldiği anlamına geliyor. ”

Benim kaygım ise ben işçi olduğum için belki de dünyada birçok araç gerek cihaz yapay zeka ile güçlendirildiğinde insanların işini elinden alacaktır. Emek üzerinden oluşmuş oluşturulmuş paylaşım düzeni yerine yeni bir paylaşım düzeni insanlığın yapma zorunluluğu da doğmaktadır..

Bütün bunlar üst üste konulduğunda en basitinden akıllı saatler akıllı cep telefonları hayatımıza ne kattıysa yapay zeka, metaverse  bunların bin katını katma potansiyeline sahip. Kötüye kullandığımda bin katı daha soruna neden olma potansiyeli taşır…  Hem iyi potansiyel hemde kötü potansiyele sahip bir yenilik olduğu kabul edersek… Bunları iyilerin elinde iyi, kötüler elinde kötü sonuçları olacaktır, bu nedenle iyi şeylere neden olacak önlemler almalıyız.. Bunlara ilave birde duyularla hissedilir  sanal dünya, ortaya çıkarsa ki çıkmak üzere…  Buna metaverse deniliyor, meta verse ile yapay zeka birleşirse diyelim ki birleşti, şimdiki bilgi ve akılla tahmin edemeyecegimiz sonuçlar çıkabilir…  Bu metaverse nedir, Biraz açarak yazıyı bitirelim mi?

Çevrim içi ya da çevrim dışı, şu an herkes Metaverse hakkında konuşuyor. Moda bir kelime gibi görünebilir ancak ilk kez bir bilim kurgu romanında geçen fikir 1992’den beri hep vardı.

Metaverseyi nasıl açıklayabiliriz, arkasındaki teknoloji, sanal gerçekliğin birçok özelliğini içerecek şekilde geliştiği için Metaverse’ün tam olarak ne anlama geldiğini tanımlamak kolay değil. En basit hali ile gerçek dünyaya paralel olarak var olan, her şeyi kapsayan dijital bir dünya olduğu söylenebilir.

Hani fizontole filmin de, Zeki Müren de bizi görecek mi diyorlardı ya, evet görecek temasa geçtiğimiz tüm kişiler bizi görecek,  hatta ortamın kokuları hissedilecek.. .. İşin kötü yanı kuş sesleri olan bir dogal ortama gidelim diyecekken acın metaversi gidelim Ilgaz dagına diyecegimiz günler gelecek gibi!! Çünkü dünyanın birebir kopyası sanala, dijitale taşınacak ve biz orada gezinecegiz… Ayrıca oyunlar daha gerçekci bir boyutta oynanacak…

"Şu an olduğundan daha bir gerçeklikle, sanal gerçekliğin içinde, ortama tamamen bağlanmış durumdayım. Zihinsel olarak buradayım, hatta zihnim ve bedenim fiziksel olarak burada diyebilecek kadar gerçeklik…  Çünkü beynim, gözlerimle, gördüğüm her şeyle burada olduğuma inanıyor." Oyunun içine girecegiz desek yeridir… Kısacası metaverse “Metaverse, tüm dijital dünyaların birleştirilmesiyle oluşturulan kolektif sanal paylaşım alanıdır. Kısaca, sanal gerçeklik(VR) veya artırılmış gerçeklik(AR) gibi teknolojiler kullanılarak sanal bir hayat oluşturmaktır. Özü itibariyle amacı, sanal ortama bir varlık ve yaşam duygusu getirmektir. Buradaki hayatta oluşturduğunuz sanal avatarınız ile var olabilirsiniz. Bu avatar ile erkek/kız arkadaşınızın evini ziyaret edebilir, toplantılara katılabilir, AR gözlükleriyle dijital konserlere katılabilirsiniz. Bunun yanında bu evrende alışveriş yapabilir, oyunlar oynayabilirsiniz.”  Bütün bular..

 İnsanın dogal yapısını, dogal gerçegini öldürürse, insan nasıl insan kalabilecek, sevişecegiz cağır bir sanal bot en güzelinden/yakışıklısından seviş… Sohbet edecegiz gir bir sohbete et, Evereste cıkmak istiyorsan çık, Ilgaza, Toroslara, Uludaga, Erciyese, Ağrı dagına begen begendiğin yere, odandan cıkmadan git… Valla büyük kolaylık, inşallah kaygılarımız boşa çıkar.. İnsanlığımız bu sanal aleme atapte olur.. Olmasını istesek de istemesek de olacak gibi görünüyor.. O zaman olması dilegiyle selam ve sevgilerimle…

Şahin Kahin – vatandasfikri.com – 29.11.2022

 

Kaynaklar

1* Erdal Musoğlu – Herkese Bilim Teknoloji Dergisi Sayfa 8, Sayı 347

2* https://tr.euronews.com/next/2022/08/17/yeni-sanal-ekonomi-metaverse-nedir-ve-is-dunyasini-yeniden-nasil-tanimliyor

3* https://btm.istanbul/blog/metaverse-nedir-bilinmeyen-detaylariyla?gclid=

Cj0KCQiA1ZGcBhCoARIsAGQ0kkqLG0me9wekD532YrVo_

SeLQGR20dMjJe7ES-vwi7B0uHF013OM5kAaAmcuEALw_wcB

 

Bu Üyenin Diğer Yazıları
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Gelecek, Nasıl Gelecek !!??
TOPLUMSAL  
TÜRKİYE’DE CİNAYETLER
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
DİNDAR, DİNSİZLER!!! DİNSİZ DİNDARLAR!!
SITDIK FANİ

TOPLUMSAL  
Aydın Sorunumuz?
FİKRİ ADİL

ÖNERİLER  
NASIL ZAYIFLAYABİLİRİZ?!
DERMAN ABİ

TOPLUMSAL  
TARIM ve HAYVANCILIKTA ÜRETİCİ SORUNLARI
M.Akif GÖKALP

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft