VATANDAŞLIK (Satılık Vatandaşlık) (Kolay Vatandaşlık)
(Satılık Vatandaşlık Olabilir mi, Bu Kadar Kolay Vatandaşlık Verilmeli Mi?)
Vatandaşlık nedir, vatandaş olunca ne gibi haklarımız olur, bu ülkeden, ülkeye, sistemden sisteme değişir, vatandaşlık haklarının en geliştiği sistem, demokratik hukuk düzenidir. Neden?
Vatandaşlık: Genellikle bir ülke ve politik kurumların bir parçası olmak demektir. Anayasal ülkelerde, o ülkede yaşayanların devlet tarafından anayasada vaadedilen haklardan yararlanmaları için o ülkeye vatandaşlık bağı ile bağlı olmaları gereklidir. Buna yurttaşlık da denir. Örnegin bazı haklar verilir…
İNSANCA YAŞAMA HAKKI: İnsanca yaşama, maddi ve manevi varlığınızı koruma ve geliştirme hakkına sahipsiniz. Size hiç kimse işkence ve eziyet yapamaz; insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamazsınız.(Anayasa: Md. 17)
HÜRRİYET: Kişi hürriyeti ve güvenliğine sahipsiniz. Bu hürriyet ve güvenliğiniz kanunlarla belirlenen tutuklama, gözaltına alma, ıslah evine gönderme ve resmi müessesede gözlem altına alınma hallerinin dışında hiç bir kişi veya kurum tarafından ihlal edilemez, kesintiye uğratılamaz. Yasa tarafından belirtilmeyen gerekçelere ve usullere dayanılarak özgürlüğünüz kısıtlanamaz. Bu en tabii hakkınız, bunu sağlamak da en önemli görevimizdir. (Anayasa: Md.19) Bunlar gibi onlarca hak vermiştir anayasamız, bu haklardan T.C vatandaşları yararlanır, ya vatanım yolgeçen hanına dönmüşse, herkes vatandaş olursa? Vatandaşlık haklarının iyi olmadığı, hatta hiç olmadığı toplumlardan, vatandaş haklarının iyi olduğu toplumlara doğru bir göç olayı dünyanın yeni sorunu olarak karşımıza çıkmıştır… Ülkemizde bu sorunu e yoğun yaşayan bir iki ülkeden biridir…
Son zamanlarda ülkemizde vatandaş olma hakkı, ev alma hakkıyla birlikte verilir hale gelmiştir, bu durumu komşu ülkelerde ki istikrarsızlıklar desteklemiş, ülkemizde yabancı sayısı hızla artmıştır… Bu sayı kaçtır? Kimine göre Suriyeli, Iraklı, İranlı, Afganistanlı, Ermenistanlı derken, Türki Cumhuriyetlerden gelenlerle birleştiğin de 5-6 milyona ulaştığı söylenmektedir… Bu doğruysa bu durum da nüfusumuzun neredeyse %6-7’sini yabancılar oluşturmaktadır… Devletimizi yönetenlere bir soru bu normal bir hal midir? Bu kadar göçmen, sığınmacı, yabancı her ne derseniz deyin, biz ekonomik ve sosyal, hatta psikolojik olarak nasıl etkilemektedir? Bence olumsuz, o zaman..
Benim çocuğum işsizken, başkalarının burada izinsiz, kayıtsız, haksız hukuksuz olarak çalışmasına bir T.C vatandaşı olarak karşıyım… Bu duruma gerekçe üreten siyasilerden isteğim… Gerekçeniz ister komşu ülkede zulüm var olsun, bunlar ümmetin parçası olsun veya insanlığın gereği gibi gerekçelerle bile bu boyutta bir yabancıyı ülkemin kaynakları, sosyal/ekonomik hayatı götüremez… Devletimin başkanı 40 milyar dolar harcadık diyor, oysa son yapılan 5 büyük alt yapıya (köprüler, Tüneller, Otoyollar, havaalanları) bile bu kadar para harcanmadı… Biz bu 40 milyar dolarla neler yapabilirdik, lütfen hesap uzmanları alın elinize kalemi kâğıdı, hesap makinesini, bunları hesaplayın… Benim ilçem Tosya da tarımsal sulama için barajlar ve kanallar yapılmıyor, sanayi için teşfik verilmiyor, fabrikalar bir bir kapanıyor, çalışanlar ise ucuz iş gücü olduğu için yabancı kacak işçileri tercih ediyor, ülkemin genelinin de durumu böyle görünüyorsa… Bu durum artık ülkemin normali olduysa, 3 milyon işsiz gencimizin nedeni yanlış yatırım politikaları ve göçmen ve sığınmacı politikalarıysa… Bizim hükümetimiz ise duygularımıza oynayarak, mümin kardeşin, hicret etmiş gelmiş gibi inanç üzerinden kendi hatalarını kapatmaya, bu durumu kurtarmaya çalışıyorlarsa, artık kurtarır yanı yok, benden söylemesi… Vatandaşlık bu kadar rahat verilmemeli, önüne gelen bir ev alarak vatandaş olamamalı, bu kadar sığınmacı, göçmen, kacak toplumumuzun içinde bu kadar kolay alınmama, bu kadar rahat vatanımda dolaşmamalı.. Bir soruyla daha da açalım mı, siz evinize kaç misafir alabilirsiniz, 2,3-4,5 ve bu misafirler kalıcı olursa ne yaparsanız?
Hükümetimize önerimdir, ricamdır, daha ekonomik seviyesi yüksek bir vatandaş ve ülke için, ev, daire, vatandaşlık satarak değil, tarımsal, endüstri, ürünleri ve teknoloji üreterek, bunları başka toplumlara satarak ulaşabileceğimizdir… Daha refah ve huzur seviyesi yüksek, adalet/ahlak hukuk, demokrasi üzere uzlaşılmış bir toplumsal düzen ile daha iyi yaşamak dileğiyle, Selam ve Sevgilerimle…
Hüseyin Benek – 3.2.20 - vatandasfirki.com
|