KARADENİZ – 3
(Düzce Akcakoca)
Düzce Akcakoca
Daha önce Düzce ve Yedigöllerden bahsederken biraz bahsettik ama bu ilceyi özelllikle ele alarak Karadeniz gezimize devam edelim ne dersiniz…
Karadeniz’in genel güzel ve yeşil doğal yapısı bu ilcemize de iliklerine kadar yansımıştır, burası bir turizm merkezi olduğu kadar bir fındık üretim merkezi de olduğunu gördük, bu özellikleriyle ile ilgi çeken Akçakoca’nın da görülmesi Israrla önerilir.
Denizi, Güneşi, Kumu, Plajları, Balıkçı Barınağı, her mevsimin özelliğine göre Balık çeşitleri, Gün batımı, Sivil ve Dini Mimarisi, Dağ Çileği, Kestane Balı, Fındığı, yemyeşil bitki örtüsü, Piknik Alanları, Tarihi Anıt Ağaçları, Tarihi Ceneviz Kalesi, Mağarası, Şelaleleri, güler yüzlü insanları ve Yöresel Tatları ile Akcakoca tipik bir Karadeniz ilçemizdir. Ayrıca diger yerler de bir Corbaya verdiğiniz parayı burada iki Çorbaya veriyorsunuz yani maliyet fiyat dengesini kaybetmemiş bir Turizm ilçemiz…
Bu ilçemiz, Karadeniz Bölgesinin batısında olup, Orta Anadolu’nun denize açılan en yakın penceresidir diyebiliriz. Ayrıca İstanbul ve Ankara gibi iki büyük şehrin yine en yakın yeşille ve maviyle, kumsallarla, güneşle buluşma noktasıdır da diyebiliriz.
Mavi Bayraklı tek ilce
Karadeniz sahillerinde mavi bayrak alabilen tek turizm merkezi bu ilçemizdir dersek abartmış sayılmayız. 30 km aşan sahilin de çok sayıda denize girebilecek nitelikte plajları vardır. Bir yanı boydan boya deniz, diger yanın da ise Karadeniz’in heybetli dalgaları bulunmaktadır. Bunların en yükseği Ceneviz Kalesi ile Değirmen ağzı arasında ve 30 mt yükseklikte bulunan Soyat yalıyarlarıdır. Kıyı boyunca da magaralar gezmek görmek için uğranılacak yerler arasındadır.
Akçakoca, Deniz-Kum-Güneşinin yanında, başta doğa turizmi olmak üzere birçok alternatif turizm olanaklarının da olamasının yanı sıra dalma ve sörf meraklıları için de cazip bir ilçemizdir..
Batı Karadeniz’in önemli turizm merkezlerinden biri alan Akçakoca; İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli gibi büyük şehirlere 2.5 – 3 saat uzaklıkda olup otoyolla çok kolay bir ulaşıma sahipdir, ne duruyorsunuz haydi Akcakocaya…
Alaplı
İlçede Karadeniz iklimi hüküm sürmekte olup, yazları serin, kışları ılık geçmektedir, kesin sayı vermek gerekirse, Yaz, Kış ısı farkı 15, yıllık ortalama sıcaklık 13, toprak sıcaklığı ortalaması 16 derecedir. Yani yanmadan brozlaşmak isteyenler Karadenizi tercih etmeliler…
Sanki elini uzatsan tutulacak kadar yakınlıktaki irili, ufaklı koyları, masmavi deniziyle, eşsiz güzellikleri kucaklayarak devam eder. Alaplı, deniz ve yayla turizmi açısından son derece elverişlidir. Gümeli Belediyesi, beldelerinde bulunan ve adeta orman denizi görüntüsüyle izleyenleri büyüleyen doğa harikası, Bacaklıyayla'nın tanıtım işini üstlenmiştir. Ressam Rahmi Pehlivanlı "Adım Adım Türkiye" programı çerçevesinde gezilerini sürdürdüğü sırada, Bacaklıyayla için gördüğüm en güzel yayla tanımlamasını yapmıştır.
Karadeniz gercekten de görülmeye deger bir coğrafyamızdır, ben daha önce gitmediğime pişman oldum, sizde çok geç kalmadan bu yerleri görün önersiyle, selam ve sevgilerimle…
Hüseyin Benek – www.vatandasfikri.com – Agustos 14
Kaynak: http://www.duzce.gov.tr/default_B0.aspx?content=1011
|
|