SOSYAL DEVLET | SOSYAL YARDIM
Bir toplum öncelikle fertlerinin yardıma ihtiyacı olmayacağı bir toplumsal düzen kurar, kurmalıdır… Bu ise toplumun zenginlik kaynaklarının iyi paylaşılmasıyla mümkündür, buradaki iyi adil demektir… Bu toplum devlet sistemi içinde devlet vatandaş ilişkisiyle oluşmuşsa, devlet burada toplumun zenginlik kaynaklarını paylaşma konusunda düzenleyici davranır… Bu tür devlete sosyal devlet denir.. Bu sosyal devlet ilkesi ve kişi davranış esnasında dezavantajlı gruplara yardım sistemi kurulur… Bunlar da kaymakamlıkların sosyal yardım vakıfları ve belediyelerin müdürlükleri ve Sivil Toplum Unsurlarının kurduğu hayır kurumlarıdır… Bunlar ayni ve nakdi yardımlar yaparlar, bunların amaçları ve yardım ölçüleri kabaca şunlardır…
Anayasamızda belirtilen Sosyal Devlet ilkesinden hareketle, 1986 yılında 3294 sayılı Kanunla; Yoksul vatandaşlarımızın desteklenmesi, Toplumsal dayanışma bilincinin güçlendirilmesi, Sosyal barışın korunması amacıyla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu (SYDTF) ve Türkiye genelinde İllerde Vali, İlçelerde ise Kaymakam başkanlığında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) kurulmuştur. Buna paralel olarak da 1986 yılında İlçemiz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kurulmuştur. 3294 Kuruluş kanununa dayanarak hizmet ederler… Bu kanunda şunları öngörür…
“Fakru zaruret içinde bulunan vatandaşlar ile her ne suretle olursa olsun Türkiye’ye kabul edilmiş veya gelmiş muhtaç durumda kişilere yardım etmek, Sosyal adaleti pekiştirici tedbirler alarak gelir dağılımının adilane bir şekilde tevzi edilmesini sağlamak, Sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı teşvik etmek.” Kime yardım edilir, derseniz?
Başvuruları alınan kişilerin Kimlik, Adres, Sosyal Güvenlik, Araç, Tapu ve Vergi Mükellefiyeti sorgulamaları internet üzerinden yapılır, Profesyonel meslek elemanlarınca başvuruda bulunan kişinin ikameti ziyaret edilerek Sosyal İnceleme Raporu düzenlenir. Yardım talebinde bulunan başvuru dosyaları her hafta toplanan Mütevelli Heyetinde değerlendirilerek karara bağlanır.
İlçemiz sınırları içerisinde ikamet eden, yardıma ve desteğe ihtiyaç duyan, muhtaç durumda bulunan, Kanunla kurulu sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmayan (SSK - Bağkur - Emekli Sandığı) ve bu kuruluşlardan aylık ve gelir almayan vatandaşlarımız vakfımıza başvuruda bulunabilirler. Ayrıca 2022 Sayılı Kanun kapsamında yapılacak başvurular da bu kapsamda yapılacaktır. Yardım başvurusun da istenilen beleğeler nelerdir?
Nüfus cüzdanı/Boşanmış ise boşanma ilamı / Yardım talebine ilişkin diğer ek belgeler, (Yangın raporu, sağlık kurulu raporu, reçete v.b,) /Vakfımızın karar organı Vakıf Mütevelli Heyetimizdir. Vakfın karar organı kimlerden oluşur?
İlçe Kaymakam Başkanlığında Belediye Başkanı, Malmüdürü, Milli Eğitim Müdürü, Sağlık Bakanlığı İlçe Üst Görevlisi, Müftü, Muhtarlarımızın kendi aralarından seçtikleri, 2 Mahalle Muhtarı, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcilerinin kendi aralarından seçtiği 1 Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcisi ve İl Genel Meclisi tarafından seçilen 2 hayırsever vatandaştan oluşur. Bu tür vakıfların görevleri, amaçları nelerdir?
Görevleri: Aile, toplum ve birey refahını artırmak amacıyla dezavantajlı kesimler öncelikli olmak üzere, bütüncül yaklaşım ve katılımcı anlayışla, adil, arz odaklı, sosyal hizmet sunmak ve izlemek…
Hedefleri: T.C Devletinin ve vatandaşlarının geleceğe doğru tarihsel yürüyüşünde, müreffeh bir toplum için; güçlü aileler, mutlu bireyler, zamanın ruhunu yakalayan, değişimi yönetebilen, buna yönelik dönüşümü gerçekleştiren, sosyal riskleri önleyici sosyal yardım ve hizmet çalışmalarını yürüten, bu hizmetleri ihtiyaç sahiplerine hızlı ve kaliteli hizmet sunmak… Bu vakıf ve müdürlüklerin yanı sıra Belediyelerimizin de yardım müdürlükleri vardır… Aşağı yukarı benzer amaçlar içinde hizmet etseler de ufak tefek farklılıklar vardır ayrıca incelemek gerekir…
Belediyenin sosyal yardım müdürlüğünün Misyon (Hizmetleri) ve Vizyonu(Hedefleri)
Kent halkından; TÜİK verilerine göre yoksulluk sınırı altında geliri olanlara temel ihtiyaç maddeleri, yiyecek, giyecek, yakacak vs. gibi sosyal yardımları yapmak. Belediye Meclisi’nce sosyal yardımlarla ilgili alınan kararları yardım yönetmeliğine göre gerçekleştirmek.
Kent halkından yardım için başvuruda bulunan ailelerin maddi durumlarını inceleyerek, yardım yapılacak aileleri belirlemek. Kayıtlarını bilgisayar ortamına aktarıp her yıl güncellemek.
Yardım malzemelerinin ihalesini yapıp, alım ve dağıtımını gerçekleştirmek.
Sosyal incelemelerin, dağıtım ve teslimlerin programını hazırlayıp görevli personelin sevk ve idaresini sağlamaktır.
Belediyenin Sosyal Yardım Müdürlüğünün Görevleri
Belediye sınırları içinde yaşayan fakir ve dar gelirli vatandaşlara gıda, temizlik malzemesi, yakacak, giysi vb yardımları yapmayı amaç edinir.
Belediye sınırları içinde yaşayan fakir ve dar gelirli öğrencilere okul ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla; giyim, kırtasiye malzemesi vb yardımları yapar.
Belediye sınırları içinde ve dışında, Doğal Afete uğramış bölgelere gerekli sosyal yardımları yapmaya çalışır. Bütün bu kamu kurumlarının ortak bir sosyal yardım platformu kurmaları, dijital ortamda bilgi paylaşımları yaparak, hem kime yardım yapılıyor, hem de kimin yardıma ihtiyacı var gibi bilgileri birbirleriyle paylaşarak yardıma ihtiyacı olanların daha sağlıklı yardım almaları sağlanabilir… Son olarak…
Bu konuda dinimizin kitabı Kuran ne öngörüyor, peygamberimiz ne demiş, bir ayet, bir hadisle devam edelim mi?
“Sana alkol ve kumar hakkında soruyorlar. De ki: “Her ikisinde de büyük bir günah ve insanlar için birtakım faydalar vardır. Ancak her ikisinin de günahı faydasından büyüktür.” Yine sana iyilik yolunda ne harcayacaklarını soruyorlar. “İhtiyaç fazlasını” de. Allah, düşünesiniz diye size ayetlerini böyle açıklıyor. Bakara/219”… Arıca şu hadisi zikretmeden geçersek yazı yarım kalmış olur, “Komşusu açken, dok yatan bizden değildir” o zaman, biz inananlar komşumuz açken tok yatanlardan olmamamız gereğini düşünerek yaşamalıyız…
Sonuç olarak sosyal devlet ilklerinin gereği olarak yapılacak sosyal yardımlar, sosyal faaliyetler, etkinlikler, ister kurumsal, ister kişisel olsun, kendi gücünü ve olanaklarını başka birinin iyiliği için kullanarak onların sağlığına, mutluluğuna daha iyi yaşamasına katkı sunmaktır… Sosyal Devletin kurumları, sivil Toplum Örgütleri, hali vakti iyi olanlar, kendi ihtiyacınızın dışındakileri, başka ihtiyaçları karşılamak için kullanmak, önerisi, dileğiyle.. Selam ve Sevgilerimle…
Hüseyin Benek – vatandasfikri.com – 18.3.2020
Kaynaklar
1* https://www.ailevecalisma.gov.tr/ankara/hakkimizda/hizmet-standartlarimiz/
2* http://www.pursaklar.gov.tr/sosyal-yardimlasma-ve-dayanisma-vakfi-mudurlugu
3* http://sydv.istanbul.gov.tr/Defaultb5a6.html?pid=265
4* http://ankara.bel.tr/genel-sekreter/genel-sekreter-yardimcisi1/sosyal-hizmetler-dairesi-baskanligi/sosyal-yardimlar-planlama-ve-koordinasyon-sube-mudurlugu/
5* http://www.kuranmeali.com/AyetKarsilastirma.php?sure=2&ayet=219
6* http://www.dildernegi.org.tr/TR,274/turkce-sozluk-ara-bul.html
|