BATIDAN DOGUYA KARADENİZ – 14 (Artvin)
Artvin
Karadeniz Bölgesinin Doğu Karadeniz Bölümünde, Doğu Karadeniz Dağları üzerinde yer alan Artvin'in doğusunda Ardahan, güneyinde Erzurum, batısında Rize, kuzeybatısında Karadeniz, kuzeyinde Gürcistan Cumhuriyeti bulunmaktadır.
Artvin, ili ikiye bölen Çoruh nehri, dik yamaçlı uzun vadileri, 3900 metreye kadar yükselen birbiri ardına sıralanmış yüksek dağları, balta girmemiş doğal ormanları, yüksek dağların doruklarında Krater gölleri, Karagülleri, yeşil yaylaları, fauna ve flora zenginliği, tarihi kilise, kale ve kemer köprüleri, geleneksel mimarisi ve festivalleri ile çeşitli turizm değerlerini içinde barındıran otantik bir turizm beldesidir.
İlin Karadeniz'e olan kıyı uzunluğu 34 kilometredir. Kıyıdan iç bölgelere doğru gidildiğinde arazinin birden yükseldiği görülür. İl sınırları içinde 30'a yakın akarsu vardır. Bunlardan Karadeniz'e dökülenler hariç diğerleri Çoruh Nehri'nin kollarıdır. İlin muhtelif yerlerinde çok sayıda doğal göl vardır. Bunlardan; Şavşat ve Borçka ilçelerinde bulunanları doğal güzellik ve turizm açısından en önemlileridir.
Artvin ve çevresi, Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1551’de Osmanlı hakimiyetine girmiştir. Artvin Köprübaşı mevkiinde bulunan Kale’nin, l0.yy’da inşa edildiği tahmin edilmektedir. 16.yy Osmanlı döneminde tekrar onarım görmüştür. İçinde su deposu (sarnıç) ve küçük kilise (şapel) bulunmaktadır.
Artvin Plajları
Artvin’de Denize Girilecek Yerler:Artvin plajları içerisinde yer alan Hopa Kopmuş plajı, Arhavi Kıyıcık Plajları vardır.
Yeşil Karadeniz ili Artvin’de ister ziyaretciler ve ister sahile yakın yerlerde yaşayanlar, sıcak yaz aylarında serinlemek için Karadeniz’de deniz de yüzme imkanı da buluyorlar, bu imkan Artvin’nin nerelerin de var dersiniz?
Hopa’nın doğusunda Karadeniz sahil yoluyla kolayca ulaşabileceğiniz Kopmuş Plajı çakıl taşı zeminli geniş bir sahile sahiptir. Kopmuş halk plajında duş ve wc, soyunma kabinleri, kafeterya ve belirli saatlerde cankurtaran hizmetleri bulunmaktadır. Gün batımını izleyebildiğiniz, kamp çadırı kurulabilen Kopmuş sahili çakıl taşı ve kum zeminlidir. Hopa’da Kemalpaşa’nın doğusuna doğru denize girilen başka yerler de mevcuttur. Arhavi’nin batısında Kıyıcık Plajı’nda düzenlenmiş bir sahil bulunmaktadır. Ücretsiz olarak yararlanılan plaj da deniz suyunun ve çevrenin temizliği buraya gelenleri şaşırtmaktadır… Biz genel olarak çevreyi çok rahat kirleten toplumuz, ya burya glenler kirletmiyor, yada görevliler temizlige dikkat ediyor. İnsanlar da gönülleri rahat denize giriyorlar ve dinleniyorlar ve çok pahalı olmayan, ama bir o kadar da dogal ortamlar da çok güzel tatil yapıyorlar.
Kültür Turizmi
Artvin (Livane) Kalesi
Artvin ve çevresinin tarihi hakkındaki bilgilerimiz M.Ö.3000 yılına kadar inmektedir. Artvin ve Çoruh boyunda Orta Asya’dan gelen ve Asyanik kavimlerden Huriler, Sakalar tarafından yurt edinilmiştir. Artvin ve çevresi devamlı olarak çeşitli kavimlerin istilasına uğramıştır. Parslar, Urartular, Kimmerler bu bölgede uzun süre egemen oldular.
Diger görülecek kaleler ise şunlar: Ardanuç Gevhernik Kalesi, Şavşat (Satlel) Kalesi, Ardanuç Ferhatlı Kalesi
Yayla Turizmi Yapıalabilecek merkezler
Kaçkar Turizm Merkezi
Yusufeli ilçesine 60 km. uzaklıktadır. Kaçkar Dağı’nın güney yamaçlarında yer alan yayla, çok geniş orman ve çayır alanlarıyla kaplı olup; yayla ve dağ turizmi için ideal bir konuma sahiptir. Yaylalar köyü, Kaçkar Dağı’na tırmanmak isteyenlerin ara konaklama merkezi konumundadır. Kaçkar Dağları zirvesine en yakın kamp yeri, 3328 m. yükseklikteki Dilberdüzü’dür. Bol soğuk suyu bulunan Dilberdüzü’nde altyapı bulunmamaktadır. Dilberdüzü’nden itibaren 3932 m. rakımlı Kaçkar Dağları’na rehbersiz çıkmak tehlikelidir. Bölgede vaşak, ayı, yaban keçisi, kurt, çakal, tilki gibi yaban hayvanları izlenip görüntülenebilir.
Yaylalar köyü yolu üzerinde Altıparmak köyünde, Altıparmak (Barhal) Kilisesi ziyaret edilebilir. Köyde dokunan ipek halılardan satın alınabilir. Konaklama için pek çok pansiyonun bulunduğu Sarıgöl Beldesi’nde kalınabilir.
Diger Yayla Turizm merkezleri ise şunlar: Kafkasör Turizm Merkezi, Mersivan Yaylası, Borçka – Karagöl, Şavşat – Karagöl, Sahara Yaylası, Bilbilan Yaylası, Arsiyan Yaylaları
Artvin doganın vahşiliginin zirve yaptığı bir ilimizdir, yayla turizmmi, dağcılık, rafting, dag yürüyüşü yapmak isteyenlerin özellikle tercih etmesi gereken bir yerdir. Macera ve andrelanin tutkunları buraları hala ziyaret etmediniz mi?
Su sporları (Kano-Rafting)
Çoruh Nehri, 3225 m. rakımlı Mescit Dağları’ndan doğarak toplam 466 km. kat ettikten sonra Gürcistan sınırları içerisinde Karadeniz’e dökülmektedir. Nehir aynı zamanda dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biridir. Yöre, her yıl dünyanın her tarafından gelen, rafting, kano ve nehir kayağı gibi akarsu sporlarını yapan yerli ve yabancı sporcuları ağırlamaktadır.
Bayburt’tan başlayıp İspir ve Yusufeli’ni takip ederek Artvin’e kadar uzanan ve yaklaşık 260 km. uzunluğundaki nehirde, 4 farklı etapta rafting yapılmaktadır. Zorluk dereceleri 1, 2, 3, 4, 5, 6’ya kadar çıkmaktadır. Profesyonel sporcuların tercih ettiği nehirde, 1993 yılında 4. Dünya Akarsu Şampiyonası yapılmıştır. Diger bir su sporları yapılabilecek akarsu ise Altıparmak (Barhal) Çayıdır…
Kamp ve Karavan Turizmi
Benim tercih ettiğim daha dogal olan Kamp ve karavan turizm mine uygun yerlere geldiğimiz de ise şunları görüyoruz. Sahil şeridinde bulunan plajlarda, orman içi dinlenme yerlerinde, milli parklarda Kamp ve Karavan Turizmi için uygun yerler mevcut olup bunların başında; Kemalpaşa Plajı ve çevresi, Kafkasör Orman İçi Dinlenme Yeri, Borçka Karagöl, Şavşat Karagöl, Hatila Vadisi, Sahara, Yusufeli Kaçkar Turizm Merkezi ve Yusufeli Çevreli Köyü Rafting Kamp Merkezi’dir. Alın Cadırınızı kurun bir kampa ve dogayı dinleyin, dinlenin… Ayrıca Yusufeli ilçesi Çevreli köyünde rafting kamp alanı bulunmaktadır.
Genel olarak görülecek yerlerlere de deginerek Artvin gezimizi de bitirelim ve Karadenizi batıdan doguya gezmiş olalım…
İrsa Yaylası İl merkezine 35 km mesafede olan yayla; Merkez ilçeye bağlı Erenler Köyü (İrsa) halkı tarafından kullanılmaktadır.Devamı
Porta Manastırı Porta (Pırnallı) Manastırı, Artvin il merkezine bağlı Pırnallı Köyü’nün Bağlık mezrasında bulunmaktadır ve 9.yüzyılda Bagrat Krallarından 1.Aşot’un torunu Prens Khaoi’nin hükümdar olduğu dönemde yapılmıştır.Pırnallı Köyü’nün güneybatısında, iki vadinin arasındaki kuzeyden güneye doğru alçalan bir sırt üzerine yapılmıştır. Manastır;kilise,şapel,çeşme ve çan kulesinden oluşmaktadır.Etrafında mezraya ait evleri görmek mümkündür. 16.yüzyılın sonunda terk edilmiştir.Manastır ve manastırı çevreleyen evler,Ortaçağ yerleşme düzenini yansıtan güzel bir örnektir.
Hatila Vadisi Milli Parkı Gerek ilginç jeolojik ve jeomorfolojik yapısı, gerekse özgün bitki topluluğu, Hatila Vadisi’ne ülkemizde nadir rastlanan bir alan olma özelliğini vermektedir. Ayrıca bu doğal öğelerin bileşimi peyzaj güzellikleri ortaya çıkarmakta ve zengin rekreasyonel potansiyel arz etmektedir. Hatila Vadisi Milli Park sahası, merkez ilçe sınırları içerisinde, Hatila Vadisi'ndeki Hatila deresi ve birçok yan derelerini içerir. Vadi boyunca değişik kayaç türleri görülmekle birlikte, bu kayaçların hemen hepsi derinlik volkanizmasının ürünüdür.
Okumuşlar Köyü Sit Alanı Eski adı Boselt olan Okumuşlar Köyü Artvin merkezine bağlı bir köydür. Köyde bir adet kale ve bir adet kilise bulunmaktadır. Şarbiyet şehri denen eski bir şehir kalıntısı vardır. Burası Artvin Merkezde Ağıllar ve Okumuşlar köyü arasında bir mezrada bulunan manastır topluluğudur. Manastırda yemekhane, bir kilise kalıntısı, iki şapel ve muhtemelen çok sayıda yapı kalıntıları
Berta Yaylaları Merkez ilçeye bağlı Ortaköy (Berta) Bucağı halkı tarafından kullanılan toplu yaylalardır. Duganala Yaylası, Büyük Dağ Bikinala Yaylası, Kaçhal Yaylası ve Ak Pınar yaylalarından oluşmaktadır.
Karçal Dağları Beyazsu Yaylası, Gorgit Yaylası, Klaskur Yaylası yaylaları ile birlikte yöredeki her köyün bir yaylası bulunmaktadır. Türkiye ile Gürcistan arasında yer alan dağlarda yer alan bu yaylalar, geçit kuşlarının göç yolları üzerinde bulunması, endemik bitki çeşitliliği ve uygun trekking parkurları ile Artvin’deki görülebilecek yerlerdendir. İl Merkezine 25 km. ile 65 km arası uzaklıkta olan bu yaylalara Artvin merkezinden kiralanacak bir araçla ulaşım sağlanabilir.Devamı
İşhan Kilisesi Köyün içinde, düz bir arazi üzerinde yer alan manastır, günümüze kilise ve kuzeybatı yönde bulunan şapelle ulaşmıştır. Yine kilisenin batı haç kolunun, kuzey cephesine bitiştirilmiş ek mekanı bulunmaktadır. Manastırın odak noktasını teşkil eden haçvari planlı olup, dıştan, 34.95x20.75 m. ölçülere sahiptir. 35 m. uzunluğunda 20.75 cm. genişliğinde olan yapı, kubbeli bazilikal plan tipindedir. Kilisenin doğu cephesi üç kademeli bölümden oluşmaktadır. Dışta, dehlizin alt katı ile yanlardaki pastoforion odalarına ait ortak cephe bulunmaktadır. Ortada apsis, ve dehlizin üst katına ait oda cepheleri, içte ise kuzey ve güney haç kollarının bu yöndeki cephelerinden oluşmaktadır. Kilisede yuvarlak kemerli, dikdörtgen formlu, at nalı biçiminde kemerlerle kuşatılan pencereler bulunmaktadır. Kilisedeki üçgen alınlıklı bölüm çeşitli yükseklikteki arkadlarla hareketlendirilmiştir. Bu arkadlar iki kademeli sivri kemerlerdan oluşmaktadır. Kemerlerde kaval silmelerle kuşatılmıştır.
Gezmek, görmek demek, gezdiğimiz ve gördüğümüz yerleri daha yakinen yaşamak demektir. Fikri Adil
Gezdik gördük daha yakinen uyaşadık karadenizi sizlere de öneriyor ve yakinen yaşamanın daha çok yaşamak olduğunu düşünerek sizleri Bir baştan bir başa karadenizi öneriyor, sevgi ve selamlarımız sunuyorum…
Kaynaklar
1- http://www.artvinkultur.gov.tr/TR,55859/turizm-aktiviteleri.html
2- http://www.artvin.gov.tr/
3- http://www.plaj-rehberi.com/artvin-plajlari/artvinde-denize-girilecek-yerler-artvin-plajlari.html
|