DEVLET YÖNETİMİ SEÇELİM Mİ?
Seçelim de, seçim olmayan yerler de var, ya da seçimsizliği isteyenler de var, bu nedenle seçimden önce devlet yönetimi oluşturmanın kısaca üzerinde duralım mı?
Bir yöntem, yönetim oluşturma şekli, yönetme hakkı aileye mahsustur ve aile fertlerine yönetim miras kalır,(Krallık ve Padişahlık gibi) burada seçim yoktur, seçilene itaat etmek vardır. Ben ise, itaat edeceğim makam ne olursa olsun adalet beklerim, ahlak beklerim bunlardan uzaklaştığı an tepkimi gösteririm… Hiç düşündünüz mü, acaba padişahlık zamanın da padişah adaletten, ahlaktan, hukuktan uzaklaşınca nasıl tepki gösterilirdi, yada gösterebilirmiydim?
Sonra, iktidarı darbeyle ele geçirenler var, ihtilal gibi filan, bunlarda seçimle iktidara, devlet yönetimine gelmez, seçim olsa da zaten başka aday yoktur, genellikle %95 le seçimi kazanırlar… Bunu da devleti yönetmeye, yönetici seçmek diyemeyiz, iktidarı darbeyle teslim almak diyebiliriz… İşte bu nedenle demokrasi yani devleti yöneteceklerin halk, vatandaş tarafından seçilmesi, insanlık tarihi için çok önemli bir değişim ve dönüşümdür… İşte bu dönüşümün değişimin, gelişimin içinde yer alan milletler daha çok gelişmektedirler… Neden?
Demokrasiler devletin gücü bir kişide toplanmaz, kurumlara paylaştırılır ve birbirlerinin denetimi sağlanır ki keyfilikler, hukuksuzluklar, adaletsizlikler, ahlaksızlıklar böylece engellenmiş, en aza indirilmiş olur… Toplumun kaynakları keyfiliğe ve lükse gitmez, toplumsal faydaya dönüşecek hizmetlere gider, böylece toplum ekonomik ve sosyolojik gelişir, bu gelişmeler eğitimle, bilimle, teknolojiyle de, desteklenerek daha da bir gelişme sağlanır… Bunlara dikkat edersek bizim ülkemiz de, devletimiz de, milletimizde gelişir ve demokrasinin yönetim nimetlerinden yararlanmış oluruz… Ne yazık ki bizde parti içi demokrasi iyi işleyemediği için bu sitemi demokrasimize, devlet yönetimimize eklemleyemiyoruz… Sonra..
Güçler ayrılığı yani devletin gücünü kurumlarına dağıtımını da beceremiyoruz, genel de bu güçler ayrılığı işleyişinde de ciddi sorunlarımız var… Bunlar birleşince devlet yönetimi oluşturulurken demokrasimi, yoksa melez bir rejim mi karışıyor…. Ben demokrasimize melez rejim desem kızarmısınız? Güçler ayrılığı, sisteme iyi bir şekil de giydirilmemişse, parti içi seçimler, aday belirlemeler, kongreler demokratiklikten uzaksa, ben melez dediğimde demokrasimize, bana kızmayınız derim…
Yönetmek, en ciddi işlerden biridir, yönetim seçmek ise daha ciddi bir iştir, biz bunları duygularımızla hareket ederek seçiyoruz, önerim akıl, duygu dengesiyle seçmektir… Umarım devletimizi yönetenleri daha titiz seçerek, parti içi demokrasiyi daha iyi işleterek, demokratik sistemi güçler ayrılığıyla daha iyi işler hale getirerek milletimizin daha iyi yaşamasının temellerini atarız.. Atmak dileğiyle, selam ve sevgilerimle…
Hüseyin Benek – 30.8.17 – vatandasfikri.com
|