|
|
|
Genç Yazarlarımız |
|
Reklam |
İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!
H.z. Muhammed
Adrese Git |
|
|
|
HÜKÜMET ELEŞTİRİSİ -1 |
HÜKÜMET BAŞARILI MI, BAŞARISIZ MI?
Önce şunu belirtelim, bu yazı gecikmiş bir yazı seçimlerin siysasal ortamın da güme gitmesin diye seçim sonuçlarını bekledim… Hükümeti degerlendirmeyi hangi acıdan ele alalım, sosyolojik, ekonomik, diplomatik acıdan ele alalım ki bir degerlendirmede bulunalım... İlk olarak ekonomik olarak degerlendirelim...
Ekonomik Başarı/başarısızlık
Ekonomik acıdan ele aldığımız da, Borçlar artımı, eksildi mi, yani hükümet göreve geldiğin de ne kadar borcumuz vardı şimdi ne kadar borcumuz var? Bunlar devletin kurumların da kayıtlı, lütfen bu alan da hükümet başrılı mı başarısızmı, bakın… Bu hükümet yönetime geldiğin de kaç tane kurumumuz vardı, ne kadar hazine arsası vardı, (Bunlara muhasebe sistemi duran varlıklar der) ne kadar kamu binası vardı şimdi ne kadar var? Duran varlıklar + Kasa – Borçlar bir şirketin öz sermayesini ortaya koyar… Devletler şirketler gibi idare edilmezler amenna ama nereye ne veriyoruz nereden ne alıyoruz, ne kadar borç aldık, bu borçları nerelere yatırdık… Ne kadar duran varlık sattık bunları bilmeden yaptıklarımızı çok abartırız… İşte yol yaptık ya deriz, Bir Türk Telecom, Tüpraş bu bölgenin en büyük rafinerisi kaç kilometre yol eder hiç düşündük mü, yolla kıyaslanırmı bunu hiçdüşündük mü? İşte yaptıklarımızı çok abartmayalım biraz da kayıpları düşünelim… Denizin altından Marmarayla geçtik ya deriz… Ama ne pahasına yapıldı, neye maloldu düşünürsek ve degerlendirirsek, ekonomik olarak başarısızmıyız degilmiyiz anlarız.. Küçük bir hesap yapalım mı ne dersiniz? Hadi yapalım…
Üçüncü hava alanı için 5 milyar dolar maliyet öngörülüyor ki hadi biz bonkör davranalım 6 milyar dolar diyelim… Marmararay 8 milyar tl maloldu deniliyor, ben hesaplar düzgün olsun diye bunu da 5 milyar dolara bağlayayım bakın ben yine bonkör davranıyorum neden mi? Bizim kamuda 1 liraya yaptırılacak iş 3 liraya yapılır da ondan…
Etti mi 10 milyar dolar, devam ediyoruz İstanbul İzmir otoyoluna da 5 milyar dolar verdik mi, verdik gitti…Unutmayın bu rakamlar aşagı yukarı rakamlardır ama kaynaklarını verdiğim sitelerden yararlanarak yazıyorum yinede …
Devam ediyorum YHT lere verilenlerle… Ankara - İzmir YHT: 2 milyar 350 milyon dolar. Biz hesabı düz yapalım 2.5 milyar dolar bakın yine bonkörümmm.. Diger en önemli hat Ankara - İstanbul YHT: 12 milyar dolar, biz bunu da düz yapalım, 12.5 milyar dolar… Şimdi yollara gelelim…
İlk önce km başına nasıl maliyetlerin fazla olduğunu görelim, Bu hızla devam etmiştir, oysaki ne kur ne de eflasyon neden emekli maaşları aynı hızla artmamıştır…
Bir defa ister bizim ekonomik ölülerimize göre isterseniz dünya ölcegine göre çok pahalıya yapıyoruz bu yatırımları, öte yandan bu kadar betona (İnşaat ve yola Para yatırmak ne kadar akıllıca o başka bir yazı konusu) bu kadar yatırım yapılıması başka sorunlara neden olur diyorum ve herkes eli kulagında bir ekonomik sıkıntı bekliyor…. Devam edelim yol masraflarımıza bakalım… Aradım, durdum, en az 10-15 siyasete baktım net rakam yok.. Ne yapalım 17-18 kilometre yol diyorlar km maliyetiyle çarparsak…. Biz yine bonkör davranalım 28.000.000.000 dolar yollara gittimi gitti.. Şimdi diger yatırımlara harcanan toplam rakamlara bakalım, bunlar kaba taslak rakamlardır… Ben bu yatırımları gereksiz bulumuyorum ama bu rakamlarla dünya markası otomobil ve bilgisayar, cep telefon modelleri yapabilirdik diye düşündüğümden bu kadar parayı yola ayırmanın bizi ekonomik olarak yoldan çıkaracagını düşünüyorum… Yanlış olabilir zaman gösterecek… Hesaba kaldığımız yerden devam…
Üçüncü hava alanı 5 milyar dolar --- Devam ediyor / Marmararay 5 milyar dolar
İstanbul – İzmir otoyolu 5 milyar dolar / Ankara -İzmir YHT 2.5 milyar dolar
Ankara İstanbul YHT 12.5 milyar dolar / Duple yollar 28 milyar dolar
Diger inşaatları da 15 milyar dolar yazarsak, toplam 73 milyar dolar eder ki buda özelleştirmeyle satılan kurumlara ve arsalara denk gelir…Kusura bakmayın küçük hesap derken büyük hesap yaptık…
Devam ediyoruz giderler, bina tadilatı, mobilya, aksesuar, bilgisayar, makam arabaları gibi harcamaları da 40 milyar dolar sayalım 123 milyar dolar…Bütün bunlar gerekli olabilir, ama bu kadar para kısa sürede bu yatırımlara yöneltilirse... Diger alanlar, eksik kalır, piyasada dönecek parayı emer ve ekonomik duraganlığı tetikler... Sanırım öyle oluyor.. Faiz ödemeleri ile devam edelim...
Şimdi gelelim faiz ödemelerine yılda 50.000.000.000 milyar tl faiz ödediğimizi sayarsak, hadi oradan yalancı biz İMF ye borcumuzu kapattık ya diyenleri duyar gibiyim… Evet İMF ye kapattık ama başka finans kuruluşlarına borçlandık… Hem de Tc. Hükümetlerinin hepsinin yaptığı borç kadar dersek abartmış mı oluruz… Sanmıyorummm…
270 milyar dolar borçlan, 70 milyar dolar özelleştirme bahanesiyle kurum sat, vatandaşlar borçlansın, özel sektör borçlansın… Bu 10 yılda piyasaya 340 milyar dolar sıcak para sür… Borçlanma demek gelecekte ki gelirini şimdi, bugün harcamak demektir… Bu paraların hepsini son on yılda piyasaya sür ve millet bu ne güzel ekonomi, bu ne güzel idare desin, hükümeti desteklemeye devam etsin… Oysa ki asıl başarı al sat, yap sat dan, rant dan degil üretimden gelen başarıdır… Dünya da fiziki yatırımlar modası gecerken, teknik teknolojik yatırım yapılırken, bizde hep neden fiziki yatırımlar yapılıyor bunu da anlamış degilim…
Son olarak ekonomi nasıl iyi olura gelelim mi? Hadi geldik…
- Enflasyon öngörülen rakamların altına düştü…
- Cari açık neredeyse kapanmak üzere…
- İlk defa bu ay, dış ticaret fazlası verdik, hep dış ticaret acıgı derken fazla demeye başladık…
- Yabancı sermaye, alımlar yerine sıfırdan yeni yatırımlar yapmak üzere ülkemize geliyor…
- Yaratılan istihdam imkanları, işsizliği bitirmek üzere, müjde yabancı işçi aramaya başladık…
- Faizler düşüyor, Devletimiz borçlanma gereksinimi bile duymamaya başladı, borcumuz gün be gün azalıyor…
- Asgari ücret AB ölcülerine göre belirlenmeye başladı…
- Türkiye dış ticaret dengesi en iyi ülkeler arasına girdi…
Gibi alışık olmadığımız haberleri duyabilmek için rant ekonomisinden, sanayi ve teknolojik agırlıklı üretim ekonomisine geçmeliyiz ki bu haberleri duyabilelim…
Bilin ki bu tür haberler yoksa birileri bizi kandırıyor demektir, bizi iyi hissettirmek için de borç alınıyor bir bölümü bize maaş diger bölümü ise alt yapı üst yapı harcamalrına gidiyor… Geri dönüşü olmayan yatırımlarsa bunlar iler de ülkemiz, ülke çoğrafya olarak zor durumda kalmayacagına gör biz sıkıntılar yaşayacagız… Bu nedenle bu hükümet başarılımı başarısız mı sorusunu siz bırakıyorum… Sosyolojik acıdan degerlendirmeye gelecek yazımız da devam edelim ne dersiniz…Selam ve sevgilerimle…
Hüseyin Benek – Temmuz 15 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
1-http://www.turkiyegazetesi.com.tr/gundem/95130.aspx
2-http://emlakansiklopedisi.com/wiki/proje-maliyetleri
3- http://www.zaman.com.tr/ekonomi_bakandan-itiraf-duble-yollarda-2-3-sene-omurlu-asfalt-kullanilmis_2259541.html
4- http://www.basbakanlik.gov.tr/docs/KurumsalHaberler/3.pdf
5- http://www.zaman.com.tr/ekonomi_devletin-personel-giderleri-on-yilda-uc-kat-artti_2248894.html
|
|
|
Bu Üyenin Diğer Yazıları |
|
|
|
Reklam |
“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."
M.Kemal Atatürk
Adrese Git |
|