|
|
|
Genç Yazarlarımız |
|
Reklam |
İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!
H.z. Muhammed
Adrese Git |
|
|
|
KARADENİZ – 11 (Giresun) |
KARADENİZ GEZİSİ – 11 (Giresun)
Giresun
Bu İlimiz de dogal orman ve yeşiliyle, denizi, adası, yaylalarıyla ve kültürel varlıklarıyla eşsiz bir doğa güzelliğine sahip olup gidilecek ve görülecek listemize eklemeliyiz diye düşünüyorum.:
Karadeniz Bölgesinin Doğu Karadeniz Bölümün de yer alan Giresun İli, doğusunda Trabzon ve Gümüşhane, batısında Ordu, güneyinde Sivas ve Erzincan, güneybatısında yine Sivas illeriyle komşudur. Kuzeyi ise hem sertligi hem de dogallığı ile Giresun'a Karadenizli olma özelligini veren Karadeniz bulunmaktır.
Şehir, Aksu ve Batlama Vadileri arasında denize doğru uzanan bir yarımada üzerinde kurulmuştur. Şehrin ilk kuruluş yeri Batlama deresi ağzındaki Çıtlakkaledir. Doğu ve batı sahilleri doğal plaj görünümündedir ve sahilin 1 mil açığında Doğu Karadeniz ‘in tek adası olan Giresun Adası (Aretias) şehrin boynunda bir inci kolye gibi durmaktadır.
İlde Kültür Turizmi
Şebinkarahisar Licese Kilisesi : Şebinkarahisar İlçesi, Asarcık mevkii, Licese Köyünde bulunan kilisenin 18. yüzyılın ortalarında yapıldığı tahmin edilmektedir.
Kesme taştan yapılmış, merkezi tek kubbeli, haç planlı, üç apsisli bir kulisedir. Ortodoks Kilisesi olarak kullanılmış olan binanın, başında anıtsal bir giriş kapısı mevcuttur..
Şebinkarahisar Meryemana Manastırı: Şebinkarahisar İlçesi, Kayadibi Köyünde bulunan manastır Bizans dönemine aittir. Sarp bir kayalığın tam ortasında büyükçe bir oyuk içersin de yapılmasıyla Trabzon Sümela Manastırı anımsatan yapının buradan etkilenerek inşa edildiği tahmin edilmektedir
Camiler
Taş Mescit: Şebinkarahisar’da kalenin batı eteğindedir. Ertanoğulları zamanında 1352 yılında Melik Ahmet Bey tarafından yaptırılmıştır.
Hacı Miktad Camii : 1661 yılında Hacı Miktad Ağa tarafından yaptırılmış, daha sonra 1841 ve 1889 tarihlerinde yenilenmiştir. 1841 tarihli kitabesinden Hacı Çalık Kaptan'ın hayratı olduğu anlaşılmakta; ana kapı üzerindeki 1889 tarihli kitabeden de, camiyi Hacı İsmail Efendi'nin yeniden yaptırdığı öğrenilmektedir.
Kale Camii: Kent merkezinde, Hükümet Konağı yakınında mimari değeri yüksek bir yapıdır. İki kitabesi vardır. Giriş kapısı üstündeki 1830 tarihli kitabesinde ilk camiyi Dizdarzade Emetullah Hanımın yaptırdığı bilinmektedir. 1911-1912 tarihli kitabesinde ise caminin Sarı Mahmutzade El-Hac Mustafa Efendi tarafından yeniden inşa ettirildiği bildirilmektedir.
Bunlar gibi 6-7 Tarih Cami daha görülmeye deger nitelikdedir… Hacı Hüseyin Camii, Çekek Camii, Fahrettin Behram Camii, Kurşunlu Camii, Şeyh Keramettin Camii, Soğuksu Camii, Kapu Camiileri gibi tarihi olarak görülmeye deger camiler vardır. Ayrıca İl Merkezindeki Giresun Kalesi, Zeytinlik Mahallesi ve Giresun Adası turistik açıdan görülmeye değer yerlerdir.
Yaylalar
Ülkemizin en güzel yaylaları da ilimizdedir. Kümbet, Bektaş, Yavuzkemal ve Sisdağı yaylaları başta olmak üzere ilimizde bir çok yayla bulunmaktadır. Bu yaylalarımızda yaz dönemi çeşitli şenlikler yapılmaktadır. Ayrıca her yıl Aksu Deresi ağzında halk arasında Mayıs Yedisi diye bilinen uluslar arası düzeyde şenlikler düzenlenmektedir.
Deniz ve Plaj
Giresun’un doğu ve batısındaki sahiller kilometrelerce uzayıp giden tabii plajlar halindedir. Ayrıca İlimizde görülmeye değer tarihi tescilli birçok yapı da mevcuttur.
Giresun plajları
Yaz aylarını Karadeniz'in sularında dinlenerek geçirmek istiyorsanız Giresun'un deniz kıyısı boyunca sıralanan plajlarını tercih edebilirsiniz.
Giresun plajları, şehrin batı ve doğu sahil kıyılarında uzanmakta… Şehrin en çok tercih edilen başlıca plajları Belediye ve Jandarma plajlarıdır. Bunun yanı sıra Arif Kumaş Plajı, Giresun Plajı, Tabya Plajı, Emniyet Plajı, Tirebolu Plajı'dır. Şehir merkezine en yakın plaj, 5 kilometrelik uzaklıktaki Belediye Plajı... Giresun'daki plajlarda kamp kurma imkanınız bulunuyor. Kara denizin bir özelligi ise yanmadan yakılmadan güneşlenmektir, bu nedenle güneş ve deniz Karadeniz de ve de Giresun da daha güzeldir, çünki yakmadan brozlaştırır.
Bu İlimizin bir özelligi de doğal maden suları ile de ünlü olmasıdır, merkeze İnişdibi Beldesi, Dereli Pınarlar Köyü ve Alucra Aktepe köyünde Maden suyu kaynakları bulunmaktadır.
Eko Turizm
Zengin bitki örtüsü, çağlayanlarla son derece temiz havası olan dağ ve yaylalarımızda günübirlik kamp kurma, doğa yürüyüşleri, dağcılık, tırmanma, at ve bisiklet sporu konularında yararlanmak mümkündür.
Giresun’a 60 km. mesafede Karagöl Dağları trekking için son derece elverişli bir bölgedir. Burada trekking sporu yapmak için çok çeşitli parkurlar vardır.
Ayrıca Anastos Yaylasının Arda Mevkii ile Bektaş Yaylası Yürücek Tepesi gibi bölgeler de dağ turizmi için elverişlidir.
Yaylalarımızda atlı doğa yürüyüşleri, patika yürüyüşü, seyirlik, dağ bisikleti, motorsiklet kros, çim kayağı (Bektaş Yaylasında rakım yüksekliği sebebiyle ağaç yoktur, çim kayağına uygundur.) sporlarına elverişlidir.
Yabani Hayat Gözlemi
Yaban hayatını gözlemek isteyen kişiler için Giresun yaylaları çok elverişli olanaklar sunar.
Giresun ilinin engebeli bir araziye ve zengin bir bitki örtüsüne sahip olması çeşitli av hayvanlarının barınmasına ve çoğalmasına imkan vermektedir. Fakat doğal dengenin gitgide bozulması, usulsüz avlanmaların, dogaya ve doga da yaşayan canlılara saygılı davranılmaması sonucu av hayvanlarının azalmasına ve soyunun tükenmesine yol açmıştır. Dağ keçisinin soyu tükenmek üzeredir. Bu yüzden memelilerden karacadağ keçisi ve kuşlardan turna, sülün,yaban tavuğu, keklik, ağaçkakan gibi hayvanların avlanması yasaklarımış bazı hayvanların avlanması ise zamanla sınırlanmıştır. Avlamak yerine onları fotograf kareleriyle avlamak daha doğru davranış olacağı düşüncesiyle, Giresun yBan hayatı bizi bekliyor.
Giresun da yapılması önerilen aktifiteler
Giresun´a Gelipte; Karadeniz´in incilerinden biri olan Giresun Adası´na gitmeyin, Kaleden şehri kuşbakışı seyredin, Yazın akşamüzeri "Mavi Tur" a çıkın, Yaylaların da Izgara keyfi yapın, bu lezzeti unutamayacaksınız. Dünyanın en Lezzetli fındığını ve meşhur "Pide"sini, " Hamsi Böreği", ve "Karalahana Yemeklerini" tatmadan, Giresun müzesini görmeden, Peştemal ve Kazancılar Çarşısın da satılan el yapımı hediyelik eşyalardan almadan Giresun'u yeterinde yaşamamışsınız demektir ki bu büyük bir eksiklik olacaktır hatırlatmasıyla Giresun dan Trabzon'a geciyoruz… Selam ve sevgilerimle…
Hüseyin Benek – www.vatandasfikri.com – Agustos 14
Kaynaklar
1- http://www.giresunkulturturizm.gov.tr/
2- http://www.giresun.gov.tr/
|
|
|
Bu Üyenin Diğer Yazıları |
|
|
|
Reklam |
“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."
M.Kemal Atatürk
Adrese Git |
|