NEVRUZ, MİRAÇ
Nevruz, Miraç İkisi de kültürümüzün, inancımızın bize mesajlarını içeriyor, bunların bize mesajı ne olabilir ki?
Nevruz: Nevruz bayramı bir Orta Asya milletler bayramı olarak, kutlanır, bu milletleri kendi milli kültürleriyle Nevruzu okumuş ve artık nevruzu kendilerine maletmişler, onların olmuştur… Yani nevruz ne biz Türklerin, ne İranlıların, Nede Kardeş millet Kürtlerindir, Nevruz hepimizindir… O zaman her topluluk siyasal sınırlara da bakmadan kendi kültürel okumasına göre barış içinde nevruzu kutlamalıdır… Bu kültürel değerlin siyasileşmesi kültürün bölünmesi demek olacağından siyasetten uzak her siyasal grubun birlik için yan yana gelebileceği anlar olmalıdır.. Devletleri de onların bu kutlamalarına yardımcı olmalıdır..
Nevruz geleneksel olarak yeni yıla giriş demektir, bu giriş doğanın uyanışı ve baharın gelmesiyle başlar… Nevruz kelimesinin kaynağı ise Nevruz (Farsça: Noruz) sözcüğünden hareketle yeni yıl, uyanış, biz Türklerde çıkış, gibi anlamlar yüklenir… Nevruz bayramına 4 hafta kala, her salı günleri özel günler olur ki, bunlara çarşamba denir, nevruz bayramına toplum hazırlanır..
Yazılı olarak ilk kez 2 yüzyılda Pers kaynaklarında adı geçen, Nevruz, İran ve Bahai takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil eder. Günümüz İran'ında, her ne kadar dini bir anlamı olmasa da bir bahar şenliği havası içinde kutlanır.
Bazı topluluklar bu bayramı 21 Mart'ta kutlarken, diğerleri Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen, 22 veya 23 Mart'ta kutlarlar. Aynı zamanda, Zerdüştlük, hem de Bahailer için de kutsal bir gündür ve tatil olarak kutlamalara devam ederler.
Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamının yanı sıra baharın gelişi olarak kutlanır. Kürt ve İran mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi'ne dayandırılarak da kutlanır… 2010'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 yıldan beri kutlanmakta olan Pers kökenli bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir. Miraç’a geldiğimiz de ise şunları görürüz..
Miraç (Arapça: Mi'rāj; ç sesinin Arapçada olmayışı nedeniyle birebir yazım: Mirac, İslam inancına, Peygamber Muhammed'in göğe yükselmesi hadisesi olarak inanılır… Aslen "yükseğe çıkma" anlamına gelen söz, Arapça uruc (merdiven) kökünden gelir. Kudüs'teki El-Aksa Camii
"Yolculuk yapmak" anlamındaki fiilin türevi olan ve "gece yolculuğu" anlamında kullanılan İsra, dini terminolojide H.z Muhammed’in geceleyin Mekke’deki Mescidi Haramdan, Kudüs’teki Mescidi Aksa’ya götürülmesini, olayına Miraç denir, bu ise göğe yükselmesini ifade eder. Dolayısıyla İsra ve Miraç olarak da anılır, Anadolu da Türkler, peygamberimizin hayatı üzerine, onun ahlakı ve adaleti üzerine okumalar yapar, Kuran okurlar bunu böylece kutlarlar…
İster Miraç, İster Nevruz üzerinden okuyalım bugünü, yükselmek, çıkmak, yenilik, canlanış, gibi mesajlar verir bize.. Yükselmek insani anlamda, daha iyi olana ulaşmak cabasıdır… Çıkış, Ergenekon da olduğu gibi zor dönemden çıkışı temsil eder, Nevruzda ise yeni yılın başlangıcı, baharla birlikte doğanın yeniden canlanışı… Nevruz ise bize mesajı, her durağanlığın bir canlanışa dönebileceği, her zaman umut yeşerebileceği mesajlarını içermektedir… Biz bu etkinlikler üzerine düşünelim, Miraç nedir, Peygamberimiz ne amaçla yükselmiştir, insan neyle yükselir? Nevruz nedir, neden birçok toplum bunu bayram kabul eder, kutlar? Kutlama nedir, kutlarken ne yaparız… Hem nevruz, hem kandil kutlu olsun, insanların barış ve mutluluk içinde yaşamasına vesile kılalım… Selam ve Sevgilerimle…
Hüseyin Benek – vatandasfikri.com 21.3.2020
|