TOSYA DA SU SORUNU!!
Su Sorunu Neden Olur, Su Sorunu Nasıl Aşılır, Su Olmazsa Ne Olmaz, Bunları Düşünmemiz Gerekmez Mi? Gerekir, O Zaman Hem İlçemiz Tosya’nın Hemde Ülkemiz Türkiye’nin Su Sorunu Üzerine Biraz Düşünelim… Önce Cukurovada Su Sorunu Üzerine Bir Haber Okuyalım Sonra Tosya’mızın Su Sorununa Dönelim..
“Türkiye'nin en verimli ovalarından Çukurova'da su sorunu büyüyor. Tarımda “sonunda bu da oldu” dedirten bir uygulama. Çiftçilere resmi yazı ile “ekim yapmayın, su yok” denildi. Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği, 24 Temmuz 2024 tarih ve 13743023.956-1313 sayılı yazı ile çiftçilerin güzlük ekim yapmamaları konusunda uyardı.”
“Türkiye, tarımda en zor dönemini yaşıyor. Yıllardır yapılan tüm uyarılara rağmen su konusunda gerekli yatırımların yapılmaması ve mevcut suyun yönetilememesi nedeniyle Türkiye’nin en verimli ovalarından Çukurova’da su bitti. Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği köy muhtarlıklarına ve ilgili birimlere yazı göndererek güzlük ekim yapılmamasını istedi. Yapılsa bile su verilemeyeceğini bildirdi.”
Haber bu, su nasıl temin edilir, derenin, çayın, nehrin, ırmağın normal akışına göre tarım yaparsın, yağış iyi olursa, hava durumu normal mevsim şartlarında giderse, ektiğimiz ürünleri sulayabiliriz… Ya yağış olmazsa? Sulama kaynagımız kesilir, kesilirse ne yapmamız gerekir, akla başvuralım mı?
İnsan aklı bazı şeyleri görür önlem alır, önlem nasıl alınır? Arka, kanala su gelmesi için kanalın arkasında baraj olması gerekir, gölet olması gerekir, yani suyun çok olduğu zaman depolanması için çok büyük depolar olan baraj ve göletlerin yapılması gerekir, yapılıyor mu, ne yazık ki yeterince yapılmıyor! Bizim köye yer altı barajı diye bir şey yapılıyor, bu yatırım için teşekkür etsek de, yer altı barajı Altan giden suyu toprak üstüne çıkartmaktan ibaret olsa gerek… Oysa bize Çatak mevkine göl çayına baraj, gölet arası orta büyüklükte bir su depolamamıza neden olacak, su ihtiyacımızı karşılayacak baraj ve gölet yapılması artık zorunlu hale geldi… Baraj, gölet yapılırsa ne olur?
Tosya ilçemizin arazisini düşünürsek kendi kendini besleyebilecek bir tarım arazisi mevcuttur, bunu Ilgaz’dan alınca Kargıya kadar düşünmek lazım.. Tosya bag evlerinin olduğu, tarım ve hayvancılığın da yapıldığı yazı cam diye bir yer var… Burası deringözden sulanır, deringöz cayında su olursa sulama yapılabilir, olmadığında sulama yapılamaz, havalar ısındıkcada su azalır ve Temmuz ortalarında artık su yetmez olur… Göl cayına baraj yaptığımızda yazı cam tarım arazileri, Aşagı dikmen Kösen, Sapaca, Cay Kapı gibi köylerimizin kır arazileri devrez suyunun ulaşmadığı arazileri de sulayabiliriz… Göl cayına yapılacak baraj sadece tarımsal sulama için degil Tosya ilçemizin evler de kullanma suyu ihtiyacı duyduğunda kullanma suyu içinde kaynak olabilir.. Son olarak..
Küresel ısınma, iklim degişikliğini sık sık duyuyoruz, bu ne demektir küresel olarak dünya sınıyor, su kaynaklarımız azalacak, gelecekte su sorunları yaşanacak demektir… O zaman bu sorunu aşmamıza ne yardımcı olacaktır, baraj ve göletler, sulama tesisleri ve sulama yöntemleri bizim su sorununu aşmamıza yardımcı olacaktır.. Ayrıca kuraklığa dayanıklı tarım ürünleriyle ilçemizin tarımını çeşitlendirmemizde lazımdır, bunlar nelerdir? Ziraat mühendislerimiz, biyologlarımız, genetik mühendislerimiz, su mühendislerimiz varlar ve bunlar ortak akılla bizi gelecekte oluşacak su sıkıntılarına karşı önlem almamıza yardımcı olacak toplumsal aklımızı oluşturan uzmanlarımızdır. Biz vatandaşlar ve siyasilerimiz uzman akıllarımızı dilememiz ve ona göre önlemler almamızın gergini görüyor, önlem öneriyor, saygı ve sevgilerimi gönderiyorum..
Hüseyin Benek – 7.8.24 – vatandasfikri.com
|
|