Asgari Ücret Ne Kadar Artmalı? (Vatandaşlara ve Kurumlara Rapor)
Asgari ücrete zam yapacağız neyi ölçü almalıyız?
Açlık sınırını mı, yoksulluk sınırını mı, kişi başına yaşamanın maliyetini mi? Enflasyonu mu, ülkenin refah seviyesini mi? Ülkenin tüm parasını 250-300 bin kişinin kasasına topladık, ülkemizde ciddi ekonomik eşitsizlikler vardı, bunlara yenilerini ekledik, ekonomik paylaşım sorununu çözmek için mi asgari ücrete zam yapmalıyız? Asgari ücret ne kadar olmalıdır, konusun da bize yardımcı olacak, bazı bilgileri aşağıya aldık ki, keyfimize göre ücret belirlemeyelim…
-
Kasım 2020 açlık ve yoksulluk sınırı dört kişilik ailenin açlık sınırı 2.517 TL olmuş, yoksulluk sınırı 8.198 TL ise biz hangisini ölçü alacağız? Açlık sınırı 2.517 Lirayken biz çalışanlarımıza 2.300 veriyorsak bir yerde bir sorun var demektir… Nere de sorun var?
-
Mutfak enflasyonu bir aylık yüzde 1,39, on iki aylık yüzde 19,68 artmışsa, asgari ücrete %20 mi zam yapmalıyız? Desek, 450-460 lira ücret artışı yapmamız lazım bu da 2.750 yapar yeter mi?
-
Bekar bir çalışanın bir ay yaşamak için 3.074 Lira gerekiyorsa, Asgari ücret 3074 lira mı olmalıdır? Bunları Türk İş Sendikasının araştırmalarından aldığım bilgiler… Yumurtaya, yağa, bulgura son bir yıl da gelen zam kadar ücret artışı yapılsa… Bulgur, 3 liradan, 5, 5,5 liraya çıkmışsa, yumurta 17 liradan 23 liraya son iki ay da çıkmışsa… Sıvı yag 35 liradan 55 liraya çıkmışsa.. Bulgura bile %40-50 zam gelmişse ne kadar zam yapsak azdır asgari ücrete…
-
Asgari ücret deyip geçmeyelim ülkemizde çalışanların %40-45 asgari ücretle maaş alıyor, bu öyle veya böyle çalışanlarımızın yarısına yakınını ilgilendiren bir maaş zammıdır… Demekki ülkemizde çalışanların yarısını ilgilendiren bir zam olacak, bu zam, sendikalar, memur, işçi, siyasi ayrımlardan ayrı olarak bu konu da ortak hareket etmelidir…
-
Ücretler üzerin de kamu yükünün fazlalığını da görmemiz gerekmekte, en azından asgari ücrettin üzerinden bu yükler ya kaldırılmalı yada düşürülmelidir…
-
%25-30’a varan geniş tanımlı işsizliğin olduğu ülkemizde belki de ücret artışı önündeki en büyük engel işsizlik olduğu unutulmamalıdır… İşsizlerimiz sorun yaşıyor, çalışanlarımız da…
-
Asgari ücretleri kamu zoruyla artırmak yerine, ücretleri verimlilik ve rekabet esasına göre alın teri hakkı olarak artırılması daha uygun olacakken… Bizde patronlar 5 kişi çalıştırmasına rağmen yanında çalışanına asgari ücreti çok görürken, kendisi trilyonluk arabaya binerken bunu normal kabul edebilmektedir…. Paylaşım sorununu görerek asgari ücrete yapılan zamma ilave %10 da benden diyen patronlar inşallah vardır…
Nereden bakarsak bakalım, asgari ücret düşüktür, bununla bir kişi değil birde dört kişi yaşarsa, nasıl yaşayacaktır, bu dördünün üçünün yol parası sadece 750 lira tutarsa.. Dogal gaz, yaz kış ortalaması 300-400 lira olursa, aslında evde toplam fatura gideri olarak (Su, Elektrik, Doğalgaz, İnternet, Cep tel) 700 lira desek.. Kira giderinin ise 500-600 lira olması halin de… Mutfak masrafı 500-600 lira desek, giyim, kişisel harcamalar (sigara gibi) 500-600 desek… Eğitim giderleri 400-500 desek, sağlık hastalanılmayacak desek… Daha düğüne takı yok, tatil yok, eğlence yok, kısacası robot gibi yaşarsa asgari ücretli kişi, aile…
Aşağıdan hesapla 3000, yukarıdan hesapla 3.500 Lira.. Sizce asgari ücret kaç lira olmalı? Yaşanacak seviyede olsun yeter diyelim ve sendikalardan bu seviyelerin altında asgari ücret olması halinden tepki göstermek için güç birliği anlaşmasının yapılması ve anlaşmanın arkasında durmalarını bekliyoruz.. Hükümete de yaşam ölçülerini dikkate alarak bir ücret belirlemesine yardımcı olmasının gereğini hatırlatıyor… Patronlara da evdeki lüks araba sayısını azaltmalarını öneriyoruz, kamu görevlilerinin de lüks araba sevdasından vaz geçerek, asgari ücret içinde ki vergi ve pirim oranını azaltılmasını bekliyoruz… Daha iyi yaşamak için , paylaşım sorunun çözülmesi gereğiyle.. Selam ve Saygılarımla…
Hüseyin Benek – vatandasfikri.com -- 4.12.20
Kaynaklar
1*https://www.karar.com/yazarlar/ibrahim-kahveci/asgari-ucret-nasil-artar-1587868
2* http://www.turkis.org.tr/KASIM-2020-ACLIK-VE-YOKSULLUK-SINIRI-d464750
|