DEVLETİN MALİYETİ
(Devletin Kurum Sayısı Azalırken Personel Sayısı ve Giderleri, Diğer Tüm Maliyetleri artıyorsa!!)
Devletin maliyeti hesaplanamaz demeyin, lüzumundan fazla maliyeti olmaz demeyin, hesaplanır, olur, oluyor da, nitekim gelişmiş ülkelerde devletin topluma maliyeti nedir? Gelişmiş, Gelişmekte olan ülkelerde, az gelişmiş ülkelerde nedir kıyaslamayla bunu görmemiz ve devletimizin maliyeti yüksekse kamu harcamaları üzerine tasarruf tedbirleriyle düşünmemiz lazım değil mi? Bence düşünmek lazım, devlet bu aldığı vergileri ne yapıyor, bu yaptıklarını nasıl yapıyor, devletin maliyet hesaplarıyla piyasa maliyet hesapları arasında ne kadar uçurum var? Bu hazine kaynaklarını devleti yönetenler nasıl harcanıyor… Kısacası bizim verdiğimiz vergilerle oluşan hazine nasıl kullanılıyor bizi ilgilendirmeyip de, Tanzanyalıları mı ilgilendirecek…
Son yapılan en önemli yatırımlar nasıl yapılıyor, Yap İşlet Devret modeli ne demek? Buraları devletle sözleşme yaparak yapanlar vatandaşa kaç liraya malolacak? Nereden bilelim demeyin, köprü yapıldı geçiş garantisi belli, şu kadar araç geçecek, bu kadar para ödenecek en az maliyet bu… Daha çok geçerse yapanlar daha çok kazanacak… Köprüyü yaparken harcadığı şişirmeli rakamlarda belli, gelirinden bunları düşeceksin… Yapanın vatandaştan aldığı para ortaya çıkacak… Bunları da geçelim devletin bize maliyeti nasıl artıyor ona bakalım mı? Sağlık harcamaları neredeyse üçte bir oranında özel hastanelere devredildi, devletin, vatandaşın sağlık harcaması düştü mü, yok daha da arttı… Eğitim neredeyse üçte bir oranında özelleştirildi, vatandaşların büyük bir bölümü özel okullara gönderiyor çocuklarını, vatandaşın, devletin eğitim giderleri azaldı mı? Yok aksine daha da arttı…
Devlet iletişim sektöründen (Türk Telekomu), Enerji sektöründen,(Petrol Ofisini, Türk Petrolünü, Tüpraş Rafinelerini, Elektrik dağıtımını, Doğalgaz Dağıtımını), Sigara ve Alkol Sektöründen(Tekel İdaresini) Tekstil sektöründen (Sümerbankı) satarak çıktı… Bu satışlar sonucu devletin personel azaltması, personel maliyetlerinin düşmesi gerekmezmiydi? Gerekirdi, çünkü 80-90 kurumunu satmışsın… Ama aksine daha da personel, sayısı maliyetleri arttı.. Bunları konuşmuyoruz, neyi konuşuyoruz, kim daha çok Atatürkçü, kim daha çok dindar, kim daha çok milliyetçi, kim daha çok vatansever, vatandaş sever… Ben, ben milletimi sevdiğim için onun devletinin iyi işletilmesini istiyorum, iyi işleyen devlet vatandaşına yük olmayan devlettir… Büyük işler yapan devlettir, büyük harcamalarla değil maliyet analizlerini iyi yaparak hazineyi zarara uğratmayan yöneticileri iyi siyasetçidir, iyi yöneticidir… Adam dindarmış, milliyetçiymiş, Atatürkcüymüş, bunlar siyasal tercihleri çok etkilermiş, ama maliyet analizi yapamıyormuş, Devletin maliyetleri artmış umursamıyormuş, siz böyle birini şirketinize yönetici yaparmısınız? Benim şirketim yok ama şahsen yatırım nasıl yapılır, alternatif yatırım nedir, maliyet, fayda analizleri, yapabiliyor mu? Ülkeye yol mu yapsam daha iyi, fabrika mı, adliye binası, hükümet konağı, camimi bizi zenginleştirecek geliştirecektir, yoksa baraj mı, fabrika mı, okul mu? Ne yaparsak ülkemiz daha çok zenginler? Devletin biz vatandaşlara maliyeti nasıl düşer?
Bunu konuşan siyasetçi gördünüz mü? Ben devletin vatandaşa maliyetini düşüreceğim diyen siyasetçiyi oylarınızla destekleyin, hatta gidin partisinde siyaset yapın der… Her neyse…
Devletimiz kurumlarını kaybediyorken çalışan sayısı artıyorsa, devasa kamu binaları yapılıyorken devletin kira giderleri daha çok artıyorsa, devletin bir sürü makam arabası varken, kiralık araç sayısı daha da çoğalıyorsa… Burada bir sorun yok mu? Bir sorun varsa bunun kaynağı nedir, diye kendimize, yöneticilerimize sormamız gerekmez mi? Devletin maliyetini makul seviyede tutmak dileğiyle selam ve sevgilerimle…
Hüseyin Benek – 18.11.17 – vatandasfikri.com
Kaynak: http://www.karar.com/yazarlar/ibrahim-kahveci/sasaali-debdebeli-hatta-bir-de-obez-5278
#devletinmaliyeti #kamumaliyetanalizleri
|