SON MUHALİF
(((Demokrasi de, Muhalefet Gereklidir!! )))
Ortaya bir fikir, bir öneri, bir proje, bir plan konuldu, bunlar iyi mi, kötümü, ne kadar yararlı, ne kadar maliyeti var tartışılması için muhalif düşüncelere, muhalif gözle eleştiriye ihtiyacımız vardır. Bu yönetim sistemini bırakın en basit kararlarda bile muhalefete ihtiyaç duyarız, hele bide söz konu ülke yönetimi ise, bu yönetime bir de demokrasi diyorsak kesin kes, muhalefet ihtiyaçı duyarız, biz duyuyormuyuz? Son 5-6 yıldır yapılan hareketlere bakılırsa duymuyoruz, nereden anlıyoruz? Muhalefete, iktidarın tavırlarından anlıyoruz!!! Bu demokrasi acısından büyük bir tehlikedir, bunu nereden mi çıkarıyorum, buyurun nereden çıkardığımı görün…
Önce muhalefeti iç etme Has Parti ile başladı, Sonra Demokrat Partiyle devam etti, daha sonra HDP ise terör örgütüyle dirsek teması nedeniyle kendini toplum nezdin de pasifize etti, son olarak da MHP de iktidar kayığına bindi, İşçi Partisi ise ulusal meseleleri ileri sürerek muhalefet etmekten kaçınmaya başladı, hatta çok zaman muhalefete muhalefet eder oldu… Geriye son muhalefet CHP kaldı, son muhalefeti de devlet sırrı, diyerek köşeye sıkıştırmaya başladık, onların da bu yolla diyelim ki seslerini kıstık… O zaman iktidar çevreleri şu soruya cevap versinler demokrasi nasıl tecelli edecek?
“Son Muhalefet de Yok Edildiği Zaman, Demokrasi Yok Edilmiş Olacaktır. Fikri Adil”
Muhalefet ve güçler ayrılığı yoksa demokrasi varmıdır, sorusunun cevabını toplum olarak bulmak zorundayız… Yeter ki bizim lider kazansın demokrasinin önemi yok diyorsanız, demokrasi size ve de bize seçme hakkı veriyor, demokrasinin bize verdiği haklardan vaz mı geçiyoruz? Son referandumla yetkiler, güç devletin en tepesindeki kişide toplanmıştır, bu kadar güç bir kişide toplanır ve muhalefetin her alanda önü tıkanırsa, ne olur? Diyelim ki muhalefet zaman, zaman gerçekten de yanlış yapıyor, yapıyor demiyorum diyelim ki diyorum, buna rağmen muhalefet etme özgürlüğünü ortadan kaldırırsak, ne yapmış oluruz, demokrasiyi ortadan kaldırmış oluruz…
Demokraside bazı güçler vardır, bunlar iktidarı muhalefet partisidir siyasi denetim yapar, Yargıdır Hukuki denetim yapar, Yasamadır yasa hazırlama aşamasında denetim yapar, Akademidir düşünsel denetim yapar, Entelektüeleler, gazeteciler medya toplumu düşünsel, eleştirisel ve habersel bilgilendirerek denetimlerini yaparlar, Sivil Toplum örgütleri kendi mesleksel çıkarlarını korurken denetim yapar… Bütün bunlar demokrasiye güç katarlar, bunları sırasıyla yok ettikçe demokrasi güç kaybeder ve güçler ayrılığı ve muhalefeti ortadan kaldırdığımızda da demokrasiyi ortadan kaldırmış oluruz… Toplumda demokrasi istemeyenler varmıdır, belki, ama isteyenlerin çoğunlukta olduğunu düşünüyor ve güçler ayrılığına, muhalefete, demokrasiye toplumun sahip çıkacağını, demokrasi dışında ısrar edildiği zaman hani o çok önemsediğimiz istikrarın bozulacağını öngörüyor olmalıyız değil mi?
Allah hem iktidarda yönetenlere, hem muhalefet de yönetimlere akıl, fikir, düşünce, feraset versin toplumsal işleyişimiz, Cağına yakışan bir toplumsal işleyiş içinde olsun, dileğimle, Selam ve Sevgilerimle…
Hüseyin Benek – 18.9.17 – vatandasfikri.com
|