GÜVEN BUNALIMI!!
(Toplumsal, Kişisel, Mesleksel Güven Bunalımı)
Güven bunalımı toplumumuza öyle bir sirayet etmiş ki, kendimize güvenimiz yok, kişisel ilişkilerimiz de güvenimiz yok, ticari ilişkimizde güvenimiz yok, siyasal ilişkimizde güvenimiz yok, dini cemaatlere ve din adamlarına karşı güvenimiz yok, adalet beklediğimiz yargı sistemimize güvenimiz zayıf, uluslararası ilişkilerde güvenimiz yok… Neden bu kadar net konuşabiliyorum, ben kendimce bu hayatın içindeyim ve görüyorum, ayrıca araştırmalarda yapılıyor, bunları da okuyoruz… Örnegin…
Ipsos'un Ekim 2015 de yaptığı araştırmasına göre, Türkiye'den katılanların en güvendiği meslekler sıralamasında politikacılar %11 ile son sırada yer alırken…. Son sıradan bir üstte ise %12 ile din görevlileri bulunuyor. Kime güveniyoruz, bana kalırsa güven endeksimiz %50’nin üzerinde olan mesleklere güvenimiz var demektir… Türkiye’de öğretmenlere güven oranı %86 olurken, Öğretmenlerin hemen ardından en yüksek güven ise %81 ile sağlık çalışanlarına…. Devamın da askere güvenin % 74’olduğunu ve polislere güvenin %60 çıktığı bu araştırmadan görüyoruz… En düşük oranlar politikacı, din adamı, bankacı ve gazeteciler için ölçülmüş… O zaman bizde şu sorularla devam edelim mi? Güven nasıl oluşur, Güvensizlik nasıl oluşur, bunlara kısaca bakalım…
Bir meslek grubuna güven nasıl oluşur?
• Bu meslek mensuplarının ehliyetlerine, liyakatlerine dayalı mesleki başarıları varsa, bu meslek grubu bunu kendi uzmanlık alanlarında genel bir başarı hikayesine dönüştürebilmişlerse… O meslek grubuna, siyasetçiye, din adamlarına, yargıçlara güven oluşur…
• Bu meslek grupları genel olarak, dürüstler mi? Her mesleğin mesleki etik (Ahlak) kuralları vardır, bunlar meslek mensupları arasında ne kadar yaygın olursa, ne kadar genel bir ahlaki kanaat oluşturulursa o kadar güven olur….
• Her mesleki grupta bir ehliyet, liyakat, hiyerarşik, astlık/üstlük, düzeni vardır, bu otoriteye değil ehliyete, mesleki yeterliliğe, liyakate dayanır, dayanmalıdır… Bu düzen içinde buradaki mesleki ilerleyişler ve atamalar, mesleğin topluma, kişilere fayda sunarak cereyan ediyor mu, ediyorsa bu mesleğe karşı güven olur….
• Bu meslek mensupları hizmet verdikleri alanda karşılaşan vatandaşlara tepeden bakmaz, istismar etmez, vatandaşları anlar ve sorunlarını çözerse… Vatandaş işte meslek erbabı der, o meslek grubuna güven oluşur ve mesleki güven endeksi yükselir…. Neler yapılıyor ki mesleki güven endeksleri düşüyor?
Herhangi bir meslek grubuna güven endeksinin düşmesine şunlar neden olabilir. Yukardakilerin tersi davranışlar sergilenirse…
Bir meslek grubunun mensupları o mesleki alan da başarı hikayeler yazamıyorlarsa… Söz konusu meslek gruplarının dürüstlükleri sorgulanıyorsa… Mesleki ehliyet, liyakat, mesleki etik kurallarına uygun mesleki hiyerarşiye, etik kuralların içerdiği mesleki düzeni bozma emareleri gösterilmiş ve nu vatandaşlar arasında genel bir kanaat olmuşsa… O alanda ekonomik, kişisel, cinsel istismarlar var ise, ilkeler, değerler, ihlal ediliyorsa, mesleki alandan yararlananları anlamıyor, sorunlarını çözemiyorlarsa, hatta soruna neden oluyorsa bu meslek grubu… Bu mesleki gruptan genel bir memnuniyetsizlik varsa… Bu meslek grubuna karşı vatandaşın güveni, devamında güven endeksi düşer…. Son olarak güven kaybına bir örnek vermek gerekirse…
Metropoll 2020 Haziran da bir anket yapıyor ve vatandaşa TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarıyla ilgili bir soru soruyor… Soru şu: “TÜİK, enflasyonu %11.4 olarak açıklamıştır, gerçekte sizce ne kadardır?”
Cevap verenlerin geneli en büyük grup, %30’un üzerinde olduğunu düşündüğünü söylemişler… İkinci büyük grup ise enflasyonun %20-30 arasında olduğunu düşünüyor kısacası vatandaşların yarısından fazlası gerçek seviyenin açıklananın en az iki katı olduğu düşüncesindeyse… Bağımsız ekonomistlerin araştırmalarında açıklanan enflasyonun iki katı çıkıyorsa… Asıl ilginç olanın iktidar partilerine oy vermiş olan seçmenlerin bu düşüncelere katılıyor olması… AKP seçmeninin %28,3’ü MHP seçmenlerinin %33.3’ü enflasyonun %30’ların üzerinde olduğunu düşünüyorsa... Şimdi vatandaşımız bu kurumumuza nasıl güvenecek? Bu kurumumuz kurumsal güvenini kaybedecektir…
Biz vatandaşlar, siyasetçimize de, din adamımıza da, yargıçlarımıza da, gazetecilerimize de, akademisyenlerimize de güvenmek istiyoruz… Bunun için mesleki etik kurallara uyan meslek mensupları, ahlak kurallarına uyan toplumun fertleriyle bu güvensizliği aşacağımızı umut ediyor… Güvensizliğin bizde huzursuzluk yarattığını biliyoruz, bu güveni ne edip, ne etmeli biz toplum olarak güveni sağlamalıyız, ahlaklı kişilerin çoğunlukta olduğu toplumlarda bu güven sağlar, sağlanması ricasıyla, dileğiyle, Selam ve Sevgilerimizle…
Hüseyin Benek – vatandasfikri.com – 5.1.2021
Kaynaklar
1* https://www.haberturk.com/yazarlar/kemal-ozturk/2899413-siyasette-guven-endeksi
2* http://mts.sosyalarastirmalar.com/Makaleler/1069734095_cakir_meral.pdf
3* http://sodev.org.tr/sodev-yargi-bagimsizligi-ve-yargiya-guven-arastirmasi-raporu-aciklandi/
4* https://www.gazeteduvar.com.tr/yazarlar/2020/07/11/guven-ve-guvenilirlik-sorunu
6* https://www.birgun.net/haber/alternatif-enflasyon-arastirmasi-enag-322054
|