Tüik, Bana Benim Enflasyonumdan Bahsetsene!!
Makro, Genel Enflasyon, Mikro, Yerel Benim Enflasyonum
Enflasyon Düşse Ne Çıkar Çıksa Ne Çıkar?
Bana benim enflasyonumdan bahsetsenize, 100 üründen ben hangisini günlük, hangisi aylık, hangisini ömrümde bir defa kullanıyorum, ömrümde bir defa kullandığımla her gün, haftalık kullandığımın aynı sepette olması tuhaf değil mi? Örneğin otobüs bileti günde iki defa kullanıyorum, mot ise iki hatta üç yılda bir alıyorum bunları aynı sepete korsak… Efendim ağırlıkları farklıymış, bence mutfak enflasyonu fatura enflasyonu gibi mikro, benim enflasyonumu bana bildirecek ölçüler olmalı… Şu anki yöntemlerle, genel bir enflasyonu buluruz, benim yerel daha doğrusu hissettiğim enflasyonu bulamayız… Bulmak istenirse, gerçek enflasyon bulunur…
Geçen Ay Mayıs ayı enflasyon verilerine bakınca enflasyonun lokomotiflerine bakıyoruz, halkın epey rahatsız olmasına yol açtığını görüyoruz… Bakın mutfak adeta yanmış, üç ürün grubunda fiyat artışı normalden çok fazla olmuş… Yazının bu bölümünü Karar gazetesinden İbrahim Kahveci’nin Yazısından alıntıladım…
-
Ulaşım (Kur etkisi): Artan döviz kuru etkisi nedeniyle aylık %2,32, yıllık ise %20,02 artış yaşanmış.
-
Giyim (Mevsim etkisi): Mevsimsel etki nedeniyle son iki aydır giyim-tekstil sektöründe fiyatlar artıyor. Buna rağmen yıllık fiyat artışı %11,23
-
Gıda (Sürpriz etki): İşte enflasyonda asıl sürpriz burada. Mesela et kuyruklarına rağmen mayıs ayında fiyatlar bütün etlerde artmış: Dana eti %1,97; kuzu eti %2,02 ve tavuk eti %4,82 artıyor. Ayrıca gıdada en büyük harcama kalemi olan ekmek fiyatları da %1,09 zamlanıyor. Ama asıl sorun patateste...
“Nisan ayından mayıs ayına patates fiyatları yüzde 34,65 artışla 2,22 liraya yükseliyor. Patates fiyatları geçen yıl mayıs ayında ise 1,95 liraydı. 2015 yılında ise en yüksek mayıs fiyatı olarak 2,70 lirayı görmüştük.
Görünen o ki; gıda ürünlerin de, yani sık sık kullandığımız temel ihtiyacımızı oluşturan bu ürünler de artış sorunumuz bir türlü çözüm bulunamıyor, nedeni ise birçok tarım ürününü üretemiyor oluşumuzdur… %34 gibi artan patates, soğan ise mevsimsel olarak ürünün az olduğu dönemden olsa gerek, artış umarım mevsimsel etkidir…
Şimdi fiyat artışlarını düşünün nedeni nedir, yeteri kadar üretememek mi, enflasyonun nedeni mal arzı azlığımı, yüksek talep mi, yoksa faiz mi, bunları tartışırken… Sanki Olan bize oluyor, bizim maaşları enflasyon eritiyor, alım gücümüz bazı ürünlerde %20-25 daha yılın ilk altı ayında azaldı… Önlem olarak artık kamusal savurganlıktan vazgeçilmeli, biz vatandaşlarda biraz yerli ürünlere yönelmeliyiz, elimizdeki ürünleri ekonomik kullanım sürelerini dikkate alarak kullanmalıyız ki, karşılaşacağımız ekonomik sıkıntıları daha kolay aşabilelim… Bizim enflasyon azdı da, neden azdı üzerine durmuyoruz, düşünmüyoruz karşılıklı gerilim bularak toplumun ilgisini başka yöne çekmeye çalışılıyor… Yani bize daha büyük sorunlar var, siz enflasyonla ilgilenmeyin havası yaratılıyor… Acaba ilgilenmesek enflasyon artmayacak mı? Belki artmaz, bizi yönetenler böyle sorunları halının altına süpürüyor, bize de ilgilenmeyin demek istiyorlar… Hadi hayırlısı, her sorunu yönetenler yerine toplum çözüyor, enflasyonu da biz bana kalırsa tüketmeyerek çözebiliriz… O zaman da ekonomik resesyon (durgunluk) yaşanırmış, biz ne yapalım elimizden gelen bu… Yönetenlere selam, üretmenden enflasyon düşmez, ya üretimi artıracağız, ya tüketimi düşüreceğiz, fiyatlar az ürün nedeniyle çıkar, çok ürün nedeniyle düşer… Maaşlar artsın, enflasyon düşsün dilek ve temennilerimle…
Hüseyin Benek – 7.6.18 – vatandasfikri.com
Kaynak : http://www.karar.com/yazarlar/ibrahim-kahveci/ata-2-ne-olacak-7152
|