|
|
|
Genç Yazarlarımız |
|
Reklam |
İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!
H.z. Muhammed
Adrese Git |
|
|
|
VATANDAŞA SEÇİM RAPORU- 1 (CHP) |
VATANDAŞA SEÇİM RAPORU- 1 (CHP)
CHP seçim Bildirgesinden seçtiklerimiz, devamın da Seçim beyannamesi bağlantısı verilmiştir, oy kullanacak vatandaşların partilerin seçim beyannameleri okuyarak oy kullanmaları, bu beyannameler de verilen sözlerin yapılıp, yapılmadığı, yapılıp yapılamayacagı gibi sorularla tercih yaparak seçimler de bulunmaları gerektiğini hatır… Ayrıca vatandaşların temsilcileri denetlemek için de bu sözlere iyi kulak vermeleri yarın yapılmadığın da neden yapmıyorsun ben sana bu sözlerin üzere oy verdim demesi gereği demokratik tepkiler göstermesi, tepki göstermenin sistemin iyi işlemesi için gerekli olduğunu sanırım hepimiz biliyoruz… En denetimsiz bırakılmaması gereken bir kurumsal yapı varsa oda iktidardır, devletin kurumlarıdır… Bunun için hem vatandaşlar denetleyecek hem yargı, hemde de muhalefet denetleyecek ki devletin gücü doğru kullanılabilsin… Demokratik işleyiş gerçekleşsin… Yoksa denetimsiz her güç yozlaşmaya neden olur yozlaşma ise önce topluma sonra da o güce zarar verir. Bu nedenle sendikalar, meslek odaları ve birlikleri hükümetin icraatlarını etkileme, denetleme ve yanlış gördükleri durum da tepki gösterme hakkına sahiptir. Muhalefet partileri ise iktidar alternatifleridir… Öte yandan bu denetleyicilere karşı da hükümetin ve kurumların da de şeffaf olmak gibi bir sorumlulukları vardır. Seçimler ise seçeneklerimiz arasından biri seçmeyi gerektirir, seçim yapabilmek için seçenekler hakkında bilgi sahibi olmamız gerekir.. Bunun da yolu seçim beyannamelerini iyi okumak, parti kadrolarına bakmaktır…
Bu arada vatandaşların iktidara destek verirken dikkat etmesi gereken birkaç şeyi belirtelim, birinci dikkat etmemiz gereken güçler ayrılığı ilkesinin, demokrasinin garantörü olduğunu unutmayalım… İki, Yargıya müdahale ediliyor izlenimi vardır, bunu paralelle veya başka bir şeyle gizlemeye çalışmak, veya bahanesi yapmak yanlıştır. Üç, Ekonomi de ise yap, sat, rant ekonomisinden yatırımların Sanayi ve teknoloji için Ar-Ge, Akademik Araştırmalar ve teknoloji ağırlıklı ürünlerin geliştirilmesine, üretim ve imalat sanayi ve tarım da daha çok artı deger üretecek alanlara doğru yatırımların kaydırılması gerekmektedir, bilinciyle… Ayrıca hem kurumların satılması, hemde Cumhuriyet tarihinin en çok borçlanılan dönemi olmasının degerlendirilmesi dilegiyle…
CHP Seçim bildirgesinden bazı başlıklar ve CHP genel merkezine ait bağlantıları verdim ve daha detaylı bilgiler için CHP il ve ilçe merkezlerine seçim bürolarına giderek Bu partimiz ne diyor öğrenerek tercih yaparsınız veya yapmazsınız…
CHP 2015 SEÇİM BİLDİRGESİ
1- Laiklik vurgusu demokrasi ve toplumsal barış acısından çok önemli: “Laiklik anlayışımız, demokrasi anlayışımızın ışığında şekillenecektir. İçinde bulunduğumuz coğrafya ve ülkemizde yaşanan gelişmeler laiklik olmadan demokrasinin, demokrasi yaşatılmadan laikliğin güvence altına alınmayacağını açıkça ortaya koymuştur. CHP iktidarında din ve vicdan özgürlüğü güvence altına alınacaktır. Siyaset ve din ayrı tutulacak, dinin siyasete alet edilmesine karşı çıkılacaktır. Devlet tüm inançlara ve bireysel tercihlere eşit mesafede duracak, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu ilke çerçevesinde hareket etmesi sağlanacaktır. Kurum, çoğulcu ve kapsayıcı bir yapıya kavuşturulacak, gündelik siyasetin dışında tutulacaktır.”
2- Eşit Yurttaşlık (vatandaşlık) vurgusu yapılmış, toplumsal barış ve bu yurt da yaşayanların kendini bu yurt’a ait hissetmeleri için gerekli bir ilke, Anayasamız da yazılı olmasına rağmen uygulamalar da eksik kalan bir ilke: Eşit yurttaşlık : Yurttaşların inanç, etnik köken ve yaşam tarzları yüzünden ayrımcılığa uğramalarının önüne geçilecek, bireysel düzeyde demokratik haklardan yararlanmalarının önü açılacaktır. Kimlikler hiçbir biçimde baskılanmayacak; ancak suistimal konusu olmaktan çıkarılacaktır. CHP, toplumu psikolojik olarak kamplaştıran ve diyalog kanallarını kapatan siyasi gettolaşmaya karşı mücadele edecektir. CHP, demokratik yurttaşlık anlayışına ve “bir arada yaşama etiğine” uygun olarak, tüm inanç gruplarına, etnik kimliklere ve bireysel yaşam tarzlarına saygı duyacaktır. CHP iktidarında ön yargıların ve şüphelerin geride bırakılması için barışçı bir diyalog dili benimsenecektir.
3- Kürt, (dogu) sorunu ile ilgili CHP nin önerisi ise şudur, CHP bu meseleyle ilgili 90 yıllarda çözüm önerileri için raporlar hazırlamış, kamuoyun da çok bilinmemesi ise konjektürel bir durum olsa gerek. CHP, Kürt sorununa da kapsayıcı demokratik yurttaşlık anlayışından hareketle yaklaşacaktır. Sorunun Meclis’te kurulacak komisyonca ve Meclis’teki tüm partileri kapsayarak milli bir siyasal mutabakat ile çözülmesi sağlanacaktır. Türkiye’ye demokrasi ve barış getirecek bu sürecin şeffaflıkla yürütülmesi ve sorunun çözümünün hukuki çerçevenin dışına çıkmadan aranması hedeflenecektir. CHP, haklar ve özgürlüklerin otoriter bir başkanlık sistemi için pazarlık konusu edilmesine izin vermeyecektir. Bu amaçla öncelikle seçim barajının düşürülmesi sağlanacaktır. Bölgenin ekonomik olarak kalkınması, işsizliğin azaltılması ve yoksullukla mücadele için gerekli iddialı adımlar atılacaktır.
4- Demokratik sistemler de Yurttaşları temsilen iktidara gelir gelenler, bu nedenle vatandaşların onların uygulamalarına tepki gösterme hakları vardır… Bu tepki kamu güvenligini tehlikeye atmadan, şitdete baş vurmadan yapılan bir haktır, CHP nin bu konuyla ilgili seçim beyannemesin de ki önerisi ise şudur: Toplantı ve Gösteri Özgürlüğü Türkiye’de özellikle Gezi hareketi sonrasında toplantı ve gösteri haklarının kısıtlanmasına yönelik uygulamalar yoğunluk kazanmıştır. Yurttaşlarımız “makul şüpheli” durumuna düşürülmüş, her türlü sosyal paylaşım potansiyel suç kanıtı konumuna getirilmiştir. Çalışanlar, öğrenciler ve sanatçılar üzerinde çok yönlü baskı kurulmuştur. Türkiye, polis ve istihbarat görevlilerinin yetkilerini keyfi ve aşırı biçimde kullandığı bir baskı ve fişleme devletine dönüşmüştür. Kitlesel gözaltılar olağanlaşmış, usulsüz tutuklamalar cezalandırma halini almıştır. Aşırı güç kullanımı, kötü muamele ve hakaret sıradan uygulamalar haline gelmiştir. CHP gerekli tüm yasal ve idari önlemleri alarak yurttaşlarımızın toplantı ve gösteri özgürlüğünün gelişmiş demokrasilerdeki düzeye eriştirilmesini sağlayacaktır.
5- İnsan hakları ve Anayasal haklar arasın da bulunan, ifade özgürlügü, iletişim ve haberleşme özgürlüğü gibi hakların kullanılmasının önün de engeller bulunulduğunu düşünen CHP genel Merkezi bu konuyu da şöyle çözecegini ifade etmiştir seçim bildirgelerin de: İfade özgürlüğü, en çok medya ve İnternet alanında geriletilmiştir. Uygar dünyadaki gelişmelerin aksine Türkiye, medyayı ve İnternet’i sansürleyen, gazetecileri tutuklayan ve muhalif görüşleri sindiren bir ülke konumuna sürüklenmiştir. İnternet yasakları iktidarın, ifade özgürlüğüne ve özgür kamusal alana inanmadığının önemli bir göstergesidir. CHP öncelikle basın mensuplarının özgürce haber yapma ve yurttaşların farklı kaynaklardan bilgilenme hakkını gözetecektir. Medya ve İnternet alanı, içinde bulunduğu büyük karartmadan kurtarılacak; her türlü bilginin gün ışığına çıkarılması sağlanacaktır.
6- Demokrasinin aslında kamuoyuna yansıdıgı kimi bel kemigi sadece seçimler degildir, demokrasinin sağlıklı işleyebilmesi için toplumun örgütlü olması gerekmektedir. Toplumun daha iyi örgütlenebilmesinin önünü nasıl acılır İşte CHP nin önerisi: “Örgütlü Toplum Ülkemizde sivil toplum, siyasi iktidarın baskısı altındadır. Örgütlü çoğulculuğun alanı olması gereken sivil toplum, hızla iktidarın güdümüne sokulmakta ve tek sesli hale getirilmeye çalışılmaktadır. Demokratik çoğulculuk ilkesi, iktidar tarafından bir tehdit olarak görülmektedir. Sendikalar, meslek odaları ve işveren dernekleri iktidara yakın davranmaya zorlanmaktadır. Akademisyenler, yazarlar ve sanatçılar her fırsatta günah keçisine çevrilmektedir. İktidar tekelci ve kayırmacı bir biçimde kendi sivil toplumunu yaratmaya çalışmakta, kendisiyle birlikte hareket etmeyen kuruluşları marjinalleştirmekte ve yok olmaya zorlamaktadır. Oysa bir ülkede demokrasinin kökleşebilmesi için, siyasi iktidarın güçlü bir sivil toplum tarafından denetlenmesi ve dengelenmesi gerekir. CHP, demokratik bir toplumun temeli ve zenginlik kaynağı olan örgütlü toplumu ve çoğulculuğu geliştirmek için gereken tüm düzenlemeleri yapacaktır.”
7- Gelişmiş ülkelere baktığımız da bilginin, demokrasinin ve özgür düşünce ve yatırımın gelişmenin lokomotifi olduğu görülmektedir, CHP bu konu da ne diyor ona bir bakalım mı? “Bilgi Toplumu ve Demokrasi CHP, bilgi toplumuna geçişte güçlü bir demokrasinin yapacağı katkı kadar, teknoloji ve bilgi temelinde dönüşümün de demokrasimizi güçlendireceğine inanmaktadır. Bilgi çağının sağladığı olanakların üst düzeyde kullanılması ile yurttaşlarımız, karar alma süreçlerine daha etkin şekilde katılabilecektir. CHP iktidarında, bilgi toplumuna geçişi sağlamak için insana daha çok yatırım yapılacak, yurttaşlarımızın kendini gerçekleştirebilmesi için daha fazla olanak sunulacaktır. Devlet ve yurttaş ilişkisinin bu çerçevede yeniden düzenlemesi ile tüm yurttaşlarımız demokratik haklarından sonuna kadar yararlanabilecektir. Bilgiye erişimin artması, hem kamu hizmetlerinin daha geniş kitlelere ulaşmasını mümkün kılacak hem de siyasal süreçlerin giderek şeffaflaşmasını sağlayacaktır. “
8-Demokratik bir anayasa haklara ve özgürlükleri kullanmayı teşvik eden bir anayasadır, CHP bunu seçim bildirgesine yansıtmıştır: “CHP, özgürlükçü demokrasinin gelişmesi ve toplumsal barışın sağlanması için tüm yurttaşlarımızın özgürlüklerini genişleten ve koruyan yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu savunmaktadır. Yapılacak yeni anayasa, demokrasi, hukuk devleti, sosyal adalet ve insan haklarına saygı üzerinde yükselmeli ve tüm toplumumuzu kucaklayıcı nitelikle olmalıdır. CHP’nin hedefi, toplumsal uzlaşıya ve siyasi partiler arasında geniş bir mutabakata dayalı süreç temelli bir anayasa hazırlamaktır.”
9- Haklar ve özgürlüklerin önünde ki kullanım engelleri kaldırılıcak sözü veren CHP bunu şu şekil de seçim bildirgesine yansıtmıştır: Haklar ve özgürlükler cumhuriyeti • Yurttaşların yaşam hakkının güvence altına alınmasına öncelik vereceğiz. • Keyfi şiddete, eziyete ve işkenceye, yurttaşların onurunun zedelenmesine izin veren tüm yasa ve uygulamaları kaldıracağız. • Barışçıl toplantı ve gösteri hakkının özgürce kullanılmasını yasal güvence altına alacağız. • Bu hakkı kullanan yurttaşların devlet tarafından “makul şüpheli” olarak görülmesini önleyeceğiz. • Özgürlükçü demokrasinin ve denge denetleme mekanizmalarının vazgeçilmez bir unsuru olan örgütlü toplumu güçlendireceğiz. • Tüm siyasal, sosyal ve kültürel hakları çoğulcu bir anlayışla ve toplumla birlikte geliştireceğiz.
10- Demokratik uygulamalar da temsilin meclise yansımasının önün de zaman zaman demokrasiye ters gelen uygulamalarla olduğunu görmekteyiz, seçim barajlarının yüksek olması, ön seçimlerin olmaması gibi nedenler bunlar arasında sayılabilir. CHP bu temsil sorununu şöyle aşılabilecegini önermektedir: Temsilde Adaleti Sağlayacağız • Seçim kanunları ve siyasi partiler kanunu başta olmak üzere, 12 Eylül rejiminden kalma antidemokratik kanunları değiştireceğiz. • Genel seçimlerde barajın % 5’i geçmemesini sağlayacağız. • Seçimlerin, özgür ve adil biçimde gerçekleşmesi için gerekli evrensel kuralları, özerk kurulları ve saydam işleyiş biçimlerini tesis edeceğiz. • Yurt dışındaki yurttaşlarımızın, her 300 bin seçmene bir milletvekili düşecek şekilde, 10 milletvekili ile temsil edilmesini sağlayacağız. • Memurların siyasi partilere üye olma yasağını kaldıracağız.
Ayrıca barajı geçemeyen ama 300 bin oy alan partinin de liderinin meclise Türkiye kontenjanından girmesi önerilebilir.
11- Demokrasinin en temel olmazsa olması katılımdır, bunun için Sendikalarda çalışanlar, partiler de üyeler kararlara katılmalıdırlar, kararların daha geniş katılımla alınması demokratik toplum bilincini yükseltecektir, CHP bunu şu şekil de yapacagını seçim bildirgesin de ifade etmiştir: “Dürüst ve Katılımcı Siyaset • Siyasi Ahlak Yasası çıkaracağız. • Siyasi Partiler Yasası’nı parti içi demokrasiyi güçlendirecek şekilde değiştireceğiz. • Siyasi partilerde üyelerin haklarını güçlendirileceğiz. • Maddi gücü olmayan yurttaşların demokrasi yarışının dışında kalmasını engelleyeceğiz.”
12- CHP bu sefer seçime çok kapsamlı hazırlanmış, hem sorunların tespiti, hemde çözüm önerileri iktidara hazır olduğunun göstergesidir, bu seçimin demokratik bir yarış olması dilegiyle, size bu seçim bildirgesine ulaşabileceginiz bir bağlantı veriyorum: http://yasanacakbirturkiye.com/CHP-SECIM-BILDIRGESI-2015.pdf Buradan bildirge kitapcığına ulaşılabilir...
CHP bu sefer ödevine iyi çalışmış sanki iktidara hazır, artık tercih sizin…
Bundan sorası için ise MHP sırada, onun seçim beyannamesini de inceleyerek seçim için vatandaşa raporumuza devam edecegiz… Dilegimiz demokratik bir seçim olsun, barış ve huzur içinde oylarımızı kullanarak vatandaşlık sorumluluğumuzu yerine getirelim der….. Daha huzurlu bir ülke için bütün vatandaşları oy kullanmaya davet ederim…
Selam ve sevgilerim…
Hüseyin Benek … Nisan 15 – www.vatandasfikri.com
Kaynak : http://yasanacakbirturkiye.com/CHP-SECIM-BILDIRGESI-2015.pdf
|
|
|
Bu Üyenin Diğer Yazıları |
|
|
|
Reklam |
“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."
M.Kemal Atatürk
Adrese Git |
|