BİR ÜLKE NASIL BATIRILIR?
(İktisat Derslerine Girecek, Yanlış Örnekler)
Üretimi ne engeller, nasıl engellenir, fiyat istikrarını ithalatla sağlamak için, yani ucuz üreten bir ülke vardır, oradan tarım, sanayi ürün ithalatı yaparsınız? Bu ithalata son 12 yılda kaç milyar dolar verdik? Diyelim ki 600 milyar dolar verdik, bunların yarısı gerçekten üretemediğimiz teknoloji ve enerji, yarısı ise üretebilecekken üretemediklerimizden oluşan ithalatsa… Buna 300 milyar dolar dersek bunu düşelim, geriye 300 milyar dolar kalır…
Bu 12 yılda üretme imkanımız varken, dış alımlarla ihtiyaçlarımızı karşılamaya verdiğimiz parayı, ülkemiz üreticisine teşvik olarak vermiş olsaydık.. 100 milyar dolar tarım ve hayvancılığa, 200 milyar dolarla da sanayi ve bilimsel gelişmeleri desteklemiş olsaydık ülkemizin üretim kapasite ne kadar artardı? Paramız gitti biz ithalata, başkasının ürettiğine bağımlı hale geldik… Bunların yanı sıra, birde yanlış yatırımlar var, bunlar nedir?
Bir ilçe düşünün Anadolumuzun her hangi bir yerin de, özel sektör bina/inşaat yapıyor, o ilçe de yaşayanlara satıyor, bunları alanlar 5 ila 10 yıl arasında borçlanmayla bu evleri alıyorlar… Bu aynı zamanda şu demektir, bu borçlanan kişilerin harcama kapasitelerinin düşmesi sonucun da, orada ekonomik hayat durma noktasına geliyor… Küçük esnaf ve küçük tarım işletmelerinin ekonomik beslenme damarları böylece kuruyor… Bu yanlış ekonomik politikalara, yatırımlara dayalı olarak sık sık kapanan dükkanlar ve tarım ve sanayi işletmelerine tanık oluyoruz... Ayrıca bu kaynaklar üretimle degil, borçlanmayla yaratılmış kaynaklar olduğunu da unutmayalım... Yine bu ilçemizde devlet de kamu kayaklarıyla inşaat, bina, yol, üst geçit, köprü yapıyor, bu yapılanların oraya katkısı olsada cüzzi… Çünkü, bu inşaatları yapanlar genelde siyasi ilişkileri iyi olan büyük firmalardır, bunu şu haberler doğrulmaktadır, “ Türkiye genelinde ihale alan beş firma, dünyanın en çok kamu ihalesi alan 10 firması arasına ilk sıralardan girmişlerdir.” Bu bahsettiğim ilçe benim ilçem Tosya, sanırım 150 milyarlık, kamu yatırımı aldı son yıllarda, bunun 75 milyarını gereken hatta zorunlu inşaata geri kalan 75 milyarı da, 40 milyarını sanayiye, 35 milyarını tarıma vermiş olsaydık… Bu ilçede ki ekonomik hayatta, sanayide ve tarımda /hayvancılıkta yaşanılan sorunlar yaşanırmıydı? Çocuklarımız neden işsiz kaldı, işte o gösterişli binaların inşaatı yüzünden… Bunu bir de illerimiz ve ülkemiz geneli için düşünürsek, ne kadar büyük bir hata yaptığımızın farkına varırız… Son olarakta belediyelerin savurganca yatırımları ve ümre, gezi, lüzum ikramlara, kaynağın borç alındığına, bu boyutta bir parkın gerekliliğine, gereksizliğine bakılmadan giden paraları düşünelim!!! Düşündük mü, ne kadar çok lüzumsuz yatırım var değil mi?
Soruyu şöyle soralım mı, ilinizin, ilçenizin belediyeleri ne kadar borçlu, bu borçlarla ne yapmışlar? Bir örnek vereyi mi?
“Başkent Ankara'da eski belediye başkanı Melih Gökçek'in 750 milyon dolara mâl olan cılgın projesi Ankarapark kapatıldı. Yeni başkan, Eski Başkanın yaptığı bu yatırımla ilgili açıklaması söyleydi, Mansur Yavaş bir süre önce yaptığı açıklamada "Ankapark 750 milyon dolara mal oldu, batıyor" demişti.”
Sadece bunlar mı, yok havaalanı varken bir hava alanı daha yap ve uçsakta, uçmasak da yolcu garantisi ver… Yollar, köprüler, tünel geçişleri geçilsede geçilmede yolcu araç garantisi ver geçilmesede öde hazineden… Hastaneler yaptır, yap işlet devret mantığıyla, hasta olsada, olmasada hasta garantisi ver… Bunların maliyeti toplanda nedir, devlet kendi yapmış olsaydı kaça malederdi, şimdi kaça maloldu… Bütün bunlar yetmezmiş gibi, şimdide kanal yapacağız diyerek yatıp kalkıyoruz.. Ya cemaatsiz devasa gösterişli ibadethaneler için son 12 yılda kaç lira harcadık, bunları birde yurt dışından aldığımız faizli borçlarla yaptığımızı düşünün!! Bütün bunlara harcadığımız paralarlar yerine üretime kaynak aktarmış olsaydık, üretim gücümüz ne olurdu? Ara sıra, dış mihraklar derler ya, dış güçler bizim ekonomimizi batırmak isteseler ancak bunları yaparlardı… Biz neden bunları ekmeğini yediğimiz, suyunu içtiğimiz bu topluma yaptık anlayamıyorum… Çok rahat şunu söyleyebilirim, yarın iktisat derslerine bir ülke nasıl batırılır örneği, toplum olarak iktisat derslerinde yerimizi alırsak şaşırmayalım…
Üretim için teşvik, üreterek, ürün bolluğuyla şaşırdığımızı gördüğümüz günlerde yaşamak dileğiyle, Selam ve Sevgilerimle…
Hüseyin Benek – 20.2.2020 – vatandasfikri.com
|